Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: alimenty

Napisany przez Dallmeyer
Przygotowuję się do rozwodu z żoną. Teraz tak się składa, że ona zarabia alimenty, a nasza córka również. Doszliśmy do porozumienia, że córka będzie mieszkać przy niej, a ja będę ją widywał kilka razy. Wszystko jest poza sądem, a ogólnie to jeszcze się dobrze dogadujemy, biorąc pod uwagę okoliczności. Jednak w mojej sytuacji będzie trudno mi to wszystko opłacać. Przeliczyłem sobie wszystko i poczytałem na ten temat tutaj: https://www.scheidungsrecht.org/unterhaltsrechner/ ale jeśli muszę płacić alimenty na dziecko i żonę, to może być dla mnie trudne. Czy może ona zażądać obu rodzajów alimentów? Będę z nią szczerze rozmawiał, zna mnie przecież. Ale co się stanie, gdy dojdzie do konfrontacji przed sądem?

Napisany przez BenniG
Żaden sędzia nie nakarze cię płacić alimentów w kwocie wyższej niż zarabiasz. Zawsze powinieneś mieć dostęp do zasiłku Harz IV.

Napisany przez 2tneub
Na stronie, którą podałeś, jest również określona kwota wolna od zajęcia, dlatego poziom H4 nie może być osiągnięty.
Według mojej wiedzy pierwszeństwo mają alimenty na rzecz dziecka, a następnie alimenty małżeńskie.

Napisany przez Birgit
A czy Twoja żona pracuje zawodowo? Po rozwodzie powinna sama dbać o swój utrzymanie. O ile oczywiście dziecko jest jeszcze zbyt małe i musi być opiekowane przez matkę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata