- czw maja 24, 2018 12:11 pm
W 2012 roku sfinansowałem rozbudowę istniejącego domu jednorodzinnego za pomocą umowy Wohnriester Schwäbisch Hall w połączeniu z kredytem od Raiba. Rozumiem teraz, że pod względem kosztów nie był to najlepszy wybór, ale już się z tym pogodziłem. Wybraliśmy rozwiązanie Riester tylko dlatego, że moja żona (z dwójką dzieci) otrzymuje bardzo wysokie dofinansowanie, płacąc zaledwie 5 € miesięcznie...
Jednak to, co nie było mi świadome, to ogromne koszty związane z rozwiązaniem Wohnriester w przyszłości.[url]doradca[/url] z SH zauważył, że wszystkie środki pomocowe i dodatki będą trafiały na jedno [url]konto[/url] , na którym będą oprocentowane roczną stopą 2% i podlegają późniejszym opodatkowaniu. Nikt mi jednak nie powiedział, że wszystkie wpłaty na spłatę [url]kredytu[/url] również trafiają na to [url]konto[/url] . Przy sumie 110 000 € powstaje tu bardzo duża kwota.
Ponieważ mogę sfinansować mój[url]Dom[/url] nawet bez dofinansowania, chciałbym zrezygnować z ryzyka związanych z emeryturą i wyjść z pułapki Wohnriester. Dodatkowo wtedy nie można było przewidzieć, że stopy procentowe spadną tak drastycznie. Jeśli stopy procentowe pozostaną względnie stabilne, [url]kredyt[/url] inwestycyjny do spłaty [url]kredytu[/url] prawdopodobnie od 2019 lub 2020 r. będzie tańszy od warunków uzgodnionych w umowie oszczędnościowej w Bauspar. Teraz moje pytanie: czy istnieje rozwiązanie, jak wyjść z Wohnriester? Teraz, albo być może po dacie przydziału = zakończeniu okresu obowiązywania stopy procentowej [url]kredytu[/url] w marcu 2020 r.
Jakie koszty by mnie wtedy czekały?
Zwrot wszystkich dofinansowań?
Jak to wygląda z dofinansowaniami mojej żony, która korzysta z pośredniego wsparcia? Czy ulga podatkowa dla tej kwoty będzie również musiała zostać zwrócona?
Czy mogę teraz w ogóle coś zrobić, skoro umowa Wohnriester jest jakoś powiązana z kredytem.
Wcześniej czytałem, że nie należy wypowiadać umowy Wohnriester, ale zawiesić ją. To mnie dezorientuje... Muszę przecież wykorzystać już zgromadzoną kwotę także do spłaty[url]kredytu[/url] .
Bardzo byłbym wdzięczny ekspertom tutaj, jeśli mogliby mi pomóc z moim problemem...
Dziękuję i pozdrawiam
Frank
Jednak to, co nie było mi świadome, to ogromne koszty związane z rozwiązaniem Wohnriester w przyszłości.
Ponieważ mogę sfinansować mój
Jakie koszty by mnie wtedy czekały?
Zwrot wszystkich dofinansowań?
Jak to wygląda z dofinansowaniami mojej żony, która korzysta z pośredniego wsparcia? Czy ulga podatkowa dla tej kwoty będzie również musiała zostać zwrócona?
Czy mogę teraz w ogóle coś zrobić, skoro umowa Wohnriester jest jakoś powiązana z kredytem.
Wcześniej czytałem, że nie należy wypowiadać umowy Wohnriester, ale zawiesić ją. To mnie dezorientuje... Muszę przecież wykorzystać już zgromadzoną kwotę także do spłaty
Bardzo byłbym wdzięczny ekspertom tutaj, jeśli mogliby mi pomóc z moim problemem...
Dziękuję i pozdrawiam
Frank