Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować z Wohnriester

Napisany przez Franky_begood
W 2012 roku sfinansowałem rozbudowę istniejącego domu jednorodzinnego za pomocą umowy Wohnriester Schwäbisch Hall w połączeniu z kredytem od Raiba. Rozumiem teraz, że pod względem kosztów nie był to najlepszy wybór, ale już się z tym pogodziłem. Wybraliśmy rozwiązanie Riester tylko dlatego, że moja żona (z dwójką dzieci) otrzymuje bardzo wysokie dofinansowanie, płacąc zaledwie 5 € miesięcznie...

Jednak to, co nie było mi świadome, to ogromne koszty związane z rozwiązaniem Wohnriester w przyszłości. [url]doradca[/url] z SH zauważył, że wszystkie środki pomocowe i dodatki będą trafiały na jedno [url]konto[/url], na którym będą oprocentowane roczną stopą 2% i podlegają późniejszym opodatkowaniu. Nikt mi jednak nie powiedział, że wszystkie wpłaty na spłatę [url]kredytu[/url] również trafiają na to [url]konto[/url]. Przy sumie 110 000 € powstaje tu bardzo duża kwota.

Ponieważ mogę sfinansować mój [url]Dom[/url] nawet bez dofinansowania, chciałbym zrezygnować z ryzyka związanych z emeryturą i wyjść z pułapki Wohnriester. Dodatkowo wtedy nie można było przewidzieć, że stopy procentowe spadną tak drastycznie. Jeśli stopy procentowe pozostaną względnie stabilne, [url]kredyt[/url] inwestycyjny do spłaty [url]kredytu[/url] prawdopodobnie od 2019 lub 2020 r. będzie tańszy od warunków uzgodnionych w umowie oszczędnościowej w Bauspar. Teraz moje pytanie: czy istnieje rozwiązanie, jak wyjść z Wohnriester? Teraz, albo być może po dacie przydziału = zakończeniu okresu obowiązywania stopy procentowej [url]kredytu[/url] w marcu 2020 r.

Jakie koszty by mnie wtedy czekały?
Zwrot wszystkich dofinansowań?
Jak to wygląda z dofinansowaniami mojej żony, która korzysta z pośredniego wsparcia? Czy ulga podatkowa dla tej kwoty będzie również musiała zostać zwrócona?
Czy mogę teraz w ogóle coś zrobić, skoro umowa Wohnriester jest jakoś powiązana z kredytem.

Wcześniej czytałem, że nie należy wypowiadać umowy Wohnriester, ale zawiesić ją. To mnie dezorientuje... Muszę przecież wykorzystać już zgromadzoną kwotę także do spłaty [url]kredytu[/url].

Bardzo byłbym wdzięczny ekspertom tutaj, jeśli mogliby mi pomóc z moim problemem...

Dziękuję i pozdrawiam
Frank

Napisany przez NaTwoim13
Irlandia, rzeczy były zatajane, nie zrozumiane lub oboje, niestety często tak się dzieje, gdy nie korzysta się z kompetentnego doradztwa dotyczącego Riester. Bezpośrednią kapitał spłacany masz 4 możliwości: 1) Saldo wprowadzasz w ramach częściowej alokacji z zrzeczeniem się [url]kredytu[/url] (jeśli Wüstenrot to akceptuje) i fikcyjne [url]konto[/url] z dotychczasowymi sumami pozostaje aktywne. Następnie zostanie ono opodatkowane ponownie w momencie rozpoczęcia emerytury. 2) Saldo wprowadzasz w ramach częściowej alokacji z udzieleniem [url]kredytu[/url] (jeśli Wüstenrot nie akceptuje zrzeczenia się [url]kredytu[/url]) i fikcyjne [url]konto[/url] z dotychczasowymi sumami pozostaje aktywne. Następnie zostanie ono opodatkowane ponownie w momencie rozpoczęcia emerytury. Po miesiącu spłacasz [url]kredyt[/url] całkowicie przy pomocy nowego [url]kredytu[/url]. 3) Saldo wprowadzasz w ramach rezygnacji z Wohnriester, wtedy wsparcia oraz fikcyjne [url]konto[/url] mieszkaniowe przestają być aktywne lub zostają aktywowane. 4) Saldo Riestera wpłacasz na inne [url]konto[/url] Riestera objętego wsparciem i certyfikowane, saldo tego konta nie może być potrącone, a fikcyjne [url]konto[/url] mieszkaniowe pozostaje nieaktywne lub staje się aktywne, a wsparcie pozostaje zachowane.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli jakiekolwiek ulgi podatkowe należy również zwrócić, a jeśli skonsolidowany bilans twojej żony również znajduje się w Riestera hipotecznym i zostanie odliczony od [url]kredytu[/url], wszystko to, co napisałem w innym poście, jest stosowane.

Napisany przez Hilfe

ewentualne ulgi podatkowe również należy zwrócić, a jeśli sfinansowany przez [url]kredyt[/url] Guthaben twojej żony również znajduje się w Wohnriester lub w innym miejscu, i jest on odejmowany od pożyczki, to obowiązują te same zasady, o których pisałem w innym poście.

Poprawnie odtworzone! W zeszłym roku zlikwidowałem swój Riester z powodu oszustwa.
Zazwyczaj wystarczy jeden telefon, a ubezpieczyciel może określić wartość wykupu, pomniejszoną o dodatki. Następnie sprawdzamy nasze decyzje podatkowe, gdzie znajdziemy ulgi podatkowe i również je odliczamy. Następnie otrzymujemy odpowiednią kwotę wypłaty

Napisany przez hausbauwest
I znowu zarobiło tylko Towarzystwo Ubezpieczeniowe i Pośrednik.

Dziękuję za odpowiedzi, szczególnie dla Pana Buhmanna.

@hausbauwest: Oczywiście, stracę opłaty związane z zakończeniem. Ale poza sprawdzeniem, czy zostałem odpowiednio poinformowany o kosztach i konsekwencjach WFK, nie mam zbyt wielu wyborów. Jeśli wszystkie płatności [url]kredytu[/url] będą przechodziły na to [url]konto[/url], powstanie ogromna suma, która będzie opodatkowana przy przejściu na emeryturę. Nie jestem nawet pewien, czy to nie przekroczy wszystkich wcześniej udzielanych ulg. Wolę teraz stracić 1000 € niż żyć z bombą w późniejszym wieku. W tym kontekście skłaniam się ku jednej z wariantów 1,2 lub 4, które zostały wymienione powyżej.

Napisany przez hausbauwest
Wszystko w porządku [url]frank[/url], nie było to żadne oskarżenie.
W moich oczach cała sprawa związana z Riestrem to jeden wielki przekręt.
Nikt nie zna także stawki podatkowej za X dziesięcioleci.
Być może wtedy będą również obowiązywać składki społeczne, ktoś tam z pewnością już coś wymyśli....

Napisany przez Heimatexperte
Drogi TE, czy dobrze zrozumiałem, że umowy Wohnriester są z góry finansowane przez bank?

Piszesz, że umowy są w Bausparkasse Schwäbisch-Hall, czy to prawda? Jeśli tak, to jaki jest plan? Czy są one związane z Wüstenrotem? Jeśli umowy są w Schwäbisch-Hall, chętnie zaproponuję przegląd i sprawdzenie, jakie możliwości będą mieli po zakończeniu okresu wiążącego lub nawet już teraz. Ogólnie rzecz biorąc, mogę powiedzieć następujące rzeczy: warianty 1 i 4, czyli rezygnacja z pożyczki i zamrożenie konta Wohnriester na poziomie przy przyznaniu i przeniesienie salda na nową umowę, są obie możliwe, zwłaszcza jeśli, jak się wydaje, posiadasz plan WR01 w BSH, co oznacza dodatkową premię lojalnościową. Jak wspomniałem, chętnie zaoferuję przegląd twojej sytuacji i umów bez zobowiązań oraz przeanalizuję i przedstawię możliwe rozwiązania.

Na początek ważne jest, że na [url]konto[/url] wsparcia mieszkaniowego regularnie wpływają tylko dotowane składki spłat, czyli dopłaty dokonywane w fazie spłaty, które są zaliczane jako dodatkowa spłata w fazie kredytowej. Dlatego stwierdzenie doradcy, że WSZYSTKIE dopłaty i dodatki są wpłacane na [url]konto[/url], było całkowicie prawidłowe. Stopa zwrotu 2% na koncie wsparcia mieszkaniowego rozpoczyna się dopiero po zakończeniu umowy, czyli w momencie gdy nie ma więcej dopłat, czyli zwykle po zakończeniu spłaty [url]kredytu[/url].

Rzeczywiście, Riester, zwłaszcza Wohn-Riester, jest dość skomplikowany, ale niestety, nawet doradcy finansowi bardzo często mówią o produkcie gorzej, niż jest w rzeczywistości. Wysokość konta wsparcia mieszkaniowego w ramach Wohn-Riester można dokładnie obliczyć w programie BSH, podobnie jak szacunki dotyczące faktycznych podatków, jakie będą musieli zapłacić.

Proszę pamiętać, że gdy zastanawiasz się, jak drogie są te umowy, musisz równocześnie uwzględnić wszystkie korzyści, jakie płyną z umowy. Przykładowo, dzięki wsparciu/dotacjom oraz szybszej oszczędności/spłacie zaoszczędzasz nawet do 3 lat spłaty [url]kredytu[/url] w porównaniu do podobnego [url]kredytu[/url] bez dotacji. Przelicz, jaka kwota zostanie zaoszczędzona tylko dzięki skróceniu czasu. Pod względem czystych kosztów Wohn-Riester jest zdecydowanie tańszy niż jakakolwiek inna opcja Riester, gdzie w późniejszym okresie musisz opodatkować pełną wysokość swojej renty.

Zawsze polecam moim klientom, którzy mają [url]konto[/url] Wohn-Riester, aby jeśli oprócz dotacji mają również ulgi podatkowe, gromadzili te ulgi, aby później móc wyrównać swoje zobowiązania podatkowe. W zależności od wysokości zwrotu podatku i sposobu inwestowania (np. w fundusze ETF), z tej oszczędności sam podatek można później opłacić. Przypominam, że twój osobisty podatek zazwyczaj w późniejszym wieku jest znacznie niższy niż obecnie.

Napisany przez ichilas
Cześć, znalazłem się w podobnej niekorzystnej sytuacji jak Franky_begood
najpierw muszę zauważyć,
otrzymać dofinansowanie w wysokości 754€ i wpłacić tylko 60€ to na razie fajna sprawa.
Jednak martwię się o przyszłe plany podatkowe i zmiany oprocentowania....
Pytanie: dotyczące punktu 4, wszystko przekształcić w fundusz emerytalny:
np.: załóżmy, że mamy sumę oszczędności na budowę w wysokości 30k.
Obecnie oszczędzono 15k (z czego np. 4k dofinansowania / 11k wpłacone przez siebie)
Czy słusznie sądzę, że całe 15k [url]euro[/url] muszę przekształcić w fundusz emerytalny kwalifikowany do riester?
(aby uniknąć zwrotów podatku)

Alternatywne myśli:
aby aktywować [url]konto[/url] mieszkaniowe jak najpóźniej, mogę sobie wyobrazić, że aktywuję je tuż przed przejściem na emeryturę, lub spłacę pozostałą kwotę zadłużenia związanej z nieruchomością za pomocą 15k? Czy to byłoby możliwe i rozsądne?

1.) Ja, kompletne środki muszą być przekazane
ale: Czy na pewno chcą Państwo to zrobić, ponieważ ponownie pojawią się opłaty końcowe, które najprawdopodobniej już zostały przez Państwa opłacone
2.) Dopóki nie wypłacą Państwo środków z ulgi mieszkaniowej i nie wykorzystają ich w sposób związany z nieruchomościami, nie zostanie utworzone żadne [url]konto[/url] do zabezpieczenia mieszkania. Proszę, sprawdźcie aktualny stan swojego konta do zabezpieczenia mieszkania oraz jego prognozę do wieku emerytalnego, wtedy będziecie mogli oszacować, jakie obciążenie podatkowe z konta do zabezpieczenia będzieWas dotyczyć.
3.) Mogą Państwo również w przypadku programu Wohnriester wypłacić istniejące środki z ulgi na starość w wysokości 30% i resztę wypłacić jako rentę, w niektórych przypadkach nawet mogą Państwo podlegać tzw. paragrafowi dotyczącemu najniższych rent i cała kwota zostanie wypłacona natychmiast. Oczywiście rentę należy opodatkować.
4.) Skąd ta nieskromność, otrzymują Państwo 754 € w ulgach, począwszy od tego roku 775 €, przy wkładzie kapitałowym w wysokości 60 € i uważają, że to zły kontrakt? Nawet jeśli później w starszym wieku musieliby Państwo płacić 20-30 € podatków miesięcznie, wciąż dla Państwa to się opłaca, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę inflację, jaką wartość ma 775 € dzisiaj i być może 250-300 € za 20-30 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Proszę ponownie wziąć pod uwagę, że dofinansowanie i Riester jako taki raczej nie są przedmiotem dyskusji i że może to być inwestycja, którą można dodać do swojego portfela inwestycyjnego.

Otrzymanie 754 [url]euro[/url] dofinansowania za 60 [url]euro[/url] (ale uczciwie, proszę 720 [url]euro[/url] napisać!!) nie jest złym rozwiązaniem, raczej chodzi o to, który rodzaj Riester jest najlepszy do wyboru. Moim zdaniem lepszą alternatywą jest wybór renty Riester w obszarze funduszy inwestycyjnych. Argumentując wyższymi kosztami tych inwestycji, trzeba również wspomnieć, że wybierając odpowiednią inwestycję, zwrot z inwestycji będzie większy!

Uważam, że w wieku emerytalnym może być interesujące otrzymywanie dodatkowej emerytury z 70% aktywów inwestycyjnych dożywotnio, podczas gdy 30% kapitału zainwestowanego jest wypłacane jako jednorazowa suma.

Jeśli przyjrzeć się tym sprawom szczegółowo (co tu nie jest możliwe), z mojego punktu widzenia szybko dochodzę do wniosku, że lepiej jest nie wybierać Wohnriestera i jego zalet (szybsze zakończenie spłaty długu), ponieważ również osiągnęłabym szybsze zakończenie spłaty, jeśli podczas rozpoczęcia emerytury, np. spłacę ewentualne pozostałe saldo [url]kredytu[/url] z 30% wypłaty i wcześniej musiałabym wydać mniej na raty odsetkowe i kapitałowe, ponieważ w takim samym okresie spłacania musiałabym spłacić mniej.

Argumentowanie, że szybsze zakończenie spłaty długu jest korzystne, relatywizuje się, gdy weźmie się pod uwagę, co nastąpi następnie (opodatkowanie), czego nie ma w przypadku tradycyjnej renty Riester. Ponadto sukces inwestycji może być większy w porównaniu do BSV, a nie trzeba wybierać modelu finansowania wstępnego, który ma swoje wady w porównaniu z modelem ratalnym.

Należy zlecić obliczenia wszystkich tych spraw specjaliście od Riester i do tego należy nie tylko wyjaśnić inwestycję Riester, ale także porównać taki model do modelu ratalnego z równoczesnym oszczędzaniem na rentę Riester, dopiero wtedy dla mnie stanie się to zrozumiałe i dopiero wtedy doradztwo finansowe będzie dla mnie kompleksowe. Osobiście doświadczyłem, że klienci zazwyczaj decydują się na model ratalny (ewentualnie z równoczesnym oszczędzaniem wolnego i nieprzypisanego konta oszczędnościowego), również dlatego, że często nie mogą już za tym wszystkim nadążyć. Natomiast gdy przedstawię przebieg [url]kredytu[/url] ratalnego od pierwszego do ostatniego centa, całkowite koszty odsetek, ryzyko odsetkowe i elastyczność oraz zaproponuję atrakcyjną fundusz Riester z korzyściami z dofinansowania, niemal wszyscy moi klienci czują się z tym komfortowo i decydują się w obliczu wszystkich liczb, danych i faktów przeciwko Wohnriesterowi.

Oczywiście jako doświadczeni pośrednicy mamy obowiązek doradztwa, obowiązek doradztwa, każdy z swoimi możliwościami, swoim podejściem do klienta, z najlepszą wiedzą i sumieniem, ale jeśli trzeba szkolić klientów, przekonywać ich do czegoś, czego nie rozumieją/nie chcą zrozumieć, a nawet niszczyć swoje dobre, porównywalne koncepcje, wówczas doradztwo kończy się dla mnie i nie spełnia mojego wyższego standardu kompleksowego doradztwa finansowego.

Porównanie [url]kredytu[/url] na pełną kwotę z kredytem ratalnym z równoczesnym oszczędzaniem na koncie oszczędnościowym i/lub zastawem przedkredytowym to obowiązek, zawsze to pokazywać i wyjaśniać, to jest kompleksowe, jeśli jednak dołączy się do tego komponent Riester (są też inne powody przeciwko Wohnriesterowi), to staje się to niemal nauką, co nie jest konieczne, jeśli się weźmie pod uwagę elastyczność i sukcesy inwestycyjne oraz brak opodatkowania dodatkowego/brak konta mieszkalnego przy osobistym oszczędzaniu na rentę Riester i korzystanie z rządowych dofinansowań na moje [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne.

To piszę biorąc pod uwagę, że konsument siedzi u eksperta, a nie u kogoś, kto nie zrozumiał Riester lub rozumie go, ale nie ma pojęcia o finansowaniu budowlanym. Nie będę nawet wspominał o tych, którzy nie mają pojęcia o obu, lub korzystają z niebezpiecznej niepełnej wiedzy, chociaż wiem, że wielu konsumentów - nawet w bankach!!! - z ich całą inwestycją na życie siedzi i jest przytłoczony!!

Napisany przez HannoMack
"
Piszę to z uwzględnieniem faktu, że konsument siedzi przed ekspertem, a nie przed kimś, kto nie zrozumiał Riestera lub zrozumiał to, ale nie ma pojęcia o finansowaniu hipotecznym. Nie wspominam o tych, którzy nie mają pojęcia o obu albo korzystają z groźnej półwiedzy, chociaż wiem, że niewielu konsumentów, także w bankach!!! - zainwestowało swoje życie i czują się przytłoczeni!!

Konsument musi chyba cieszyć się, że nie siedzi przy Tobie. TO z pewnością nie bez powodu wspomina o 5€ miesięcznej składce. To tzw. składka bazowa. Może przykładu z heimatexpert by ciś się przydał, który ewidentnie ma pojęcie o temacie w przeciwieństwie do ciebie. I dla odmiany może zanim znowu publicznie skompromitujesz się swoją groźną półwiedzą, lepiej nie dotykaj klawiatury.

W dodatku chciałbym zobaczyć, jak dokładnie obliczasz piękny fundusz Riestera (co to jest?), skoro już na najprostszych podstawach radzisz sobie tak słabo."

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Daukindzie, już kilkakrotnie wspominałem o wszystkim, co tu ogłaszasz w kontekście eksperta od Heimta i zgadzam się z tobą. Chciałbym dodać, że korzystam z usług znanego eksperta w zakresie Riester, nie chcę mieć pełni wachlarza opcji. Takie doradztwo jest wspólne i oparte na współpracy. Plan oszczędności emerytalnych Riester lub związana z funduszami emerytura Riester! W kwestii 60 [url]euro[/url] rocznie muszę ci przyznać rację, źle to przeczytałem. Ale tak naprawdę z 60 [url]euro[/url] rocznie samodzielnie nie otrzyma się 754 [url]euro[/url] jako pomocnik podlegający średnim korzyściom, trzeba też wspomnieć, że mąż (a mówimy tu o mężczyźnie i kobiecie/małżeństwie) również musi wpłacić 4% swojego ubiegłorocznego dochodu brutto (po odjęciu 154 [url]euro[/url]) do systemu Riester. Jeśli znowu zrozumiałeś to źle, to nie chciałem udawać eksperta od Riester, a z powodu mojej niepełnej wiedzy korzystam tu z eksperta Riester. To się nazywa praca zespołowa, współpraca.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, oczywiście teraz musi być podstawa dodatkowa 175

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, pytanie zrozumienia. Czy mógłbyś mi krótko wyjaśnić, jak można otrzymać dotację w wysokości 754 [url]euro[/url] przy wpłacie 60 [url]euro[/url] rocznie, jeśli się jest żonatym, albo jak to wygląda w przypadku kobiety samotnej z dwójką dzieci?

A może Hausbauwest, ty, który w ogóle nie wydaje się rozumieć sensu, pomógłbyś?

Napisany przez HannoMack

Daukind, pytanie dotyczące zrozumienia. Czy mógłbyś mi krótko wyjaśnić, jak można otrzymać wsparcie w wysokości 754 [url]euro[/url] przy 60 [url]euro[/url] wpłaty rocznej, jeśli jest się żonatym, lub jeśli nie jest się, jak to działa dla kobiety samotnej z 2 dziećmi?
A może Hausbauwest, ty, który przekazałeś darowiznę, mimo że wygląda na to, że nie zrozumiałeś sensu w ogóle??

Pomijając twoje ponownie obrzydliwe insynuacje (zapytaj administratora forum, z którym współpracujesz, powinien potwierdzić)...tak, mogę. W końcu opanowałem podstawowe działania matematyczne, wystarczy to do tego prostego obliczenia: Żonaty, roczny dochód brutto 20 000 [url]euro[/url], uprawnienie do bezpośrednich dodatków, 2 dzieci urodzone po 01.01.2008 roku. W rezultacie: 800-300-300-175= et voila. Kwota bazowa. Działa także dla osób stanu wolnego. Zamiast ciągle rzucać jajeczkami, powinieneś od czasu do czasu sięgnąć po porządny podręcznik matematyki.
Sytuacja zmienia się dla TO, ponieważ żona jest jedynie pośrednio uprawniona do dodatków. Twoje naiwne pytania powinny być jednak w ten sposób zrozumiane. Smutne, że nie opanowałeś nawet w minimalnym stopniu tych istotnych podstaw istnienia ubezpieczenia Riester.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, dziękuję Ci, to była dla mnie jako eksperta finansowego krótkoterminowa pomoc!
Moim zarzutom, że jesteś dobry, uroczy. Zarzuty nie można stawiać nikomu, gdy mówisz o współpracy z operatorem forum. Walczyłeś długo o zbanowanie mnie, bardzo długo, i nie chciałeś słuchać mnie i moich rad. Twój stosunek do tego i do forum był ci zupełnie obojętny, tym bardziej dziwne, że kontynuujesz.
Myślę jednak, że tym razem będziesz rozsądny, a Twoja pomoc wobec mnie wobec mojej często wyrażanej niewiedzy na temat Riestersektor napawa nadzieją. Dziękuję.

Napisany przez HannoMack
Twoje paranoidalne urojenia są mile widziane: Forum i ty tym bardziej są mi kompletnie obojętne. Jeśli jednak nadal zamierzasz błyszczeć swoją fachową niekompetencją, aspołecznym zachowaniem wobec innych uczestników lub twoją wrodzoną ograniczonością, to zamierzam się wypowiedzieć, nie martw się. A ponieważ to zdarza się praktycznie codziennie, wariantowo jako a), b) lub c), a teoretycznie przez ciebie preferowane a), możesz mieć nadzieję. Jeśli masz poza tym coś innego do roboty. Ale dla mnie znowu jest to... no, wiesz.

Napisany przez Batman_BU
Mam pytanie dotyczące zrozumienia.
Istnieje oszczędności na Riester-Bausparer, które są obecnie regularnie uiszczane.
I [url]kredyt[/url] z okresem bez spłaty kapitału. Innymi słowy, tylko płatności odsetek.
Gdzie obecnie wzrasta [url]konto[/url] dofinansowania mieszkaniowego?
A jeśli [url]kredyt[/url] nie zostanie wykorzystany, a zamiast tego w 2022 roku (lub kiedykolwiek zakończy się okres bez spłaty kapitału) zostanie przeniesiony na inną formę [url]kredytu[/url] i oszczędzanie na Bausparerze będzie kontynuowane... to na koncie dofinansowania mieszkaniowego również nic się nie zmieni. Czy coś przeoczyłem?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, możesz wziąć udział w dyskusjach w sposób uprzejmy, a nawet oczekuję, że zauważysz i poprawisz mnie, jeśli napiszę coś nieprawidłowego.

W ogóle nie mam do tego zastrzeżeń.

To, że masz ograniczony czas i możesz znaleźć czas tylko na zwrócenie uwagi na moje błędy, daruję ci to. Nie jesteś także ograniczony tylko do tego, aby oceniać moją osobę jako tak ważną, że musisz ją charakteryzować. Pokazuje to co najmniej, że zależy mi na tobie.

mam pytanie dotyczące zrozumienia.
Istnieje oszczędności na Riesterbausparer, który jest obecnie regularnie składany.
I [url]kredyt[/url] z okresem bez spłaty kapitału. Czyli tylko płatności odsetek.
Gdzie obecnie zwiększa się [url]konto[/url] wsparcia mieszkaniowego?
A jeśli [url]kredyt[/url] nie zostanie wykorzystany, a zamiast tego w 2022 roku (lub kiedykolwiek kończy się okres bez spłaty [url]kredytu[/url]) refinansowany, a oszczędności na budowanie po prostu będą kontynuowane... to na koncie WFK również nic się nie dzieje. A może coś przeoczyłem?

Brak błędu myślowego, wszystko całkowicie poprawne, [url]konto[/url] wsparcia mieszkaniowego zostanie otwarte dopiero wtedy, gdy środki zostaną wypłacone.

Napisany przez Nakaron
Cześć wszystkim,

mam w tej sprawie także pytanie. Ja także mam taki oszczędnościowy program Riester w Wüstenrot. Pierwotnie miał służyć do kupna nieruchomości. Jednakże finansowanie zostało dokonane bez skorzystania z oszczędności programu. W ramach finansowania istnieje [url]kredyt[/url] preferencyjny, który po upływie 10 lat będzie miał pozostały dług w wysokości około 75.000 €. Planuje się teraz spłacić ten oszczędnościowy program Riester. Mam nadal taki problem do rozwiązania. Gdy nadejdzie właściwy czas, będę szukać alternatywnych [url]kredytów[/url], gdy nastąpi [url]refinansowanie[/url] po tych 10 latach. Jeśli istnieją lepsze alternatywy, skorzystam z nich. W ten sposób nieruchomość nie będzie obciążona Riestrem.

Ale co mam zrobić z tym programem oszczędnościowym? Czy wykorzystam go kiedyś na większe remonty, czy może po prostu przeniosę jego zawartość na rentę Riester? Chcę aktywować [url]konto[/url] mieszkaniowego wsparcia możliwie późno.

Obecnie wpłacam rocznie 1946 €, aby otrzymać pełne wsparcie i zwrot podatku. Kiedyś jednak suma 75.000 € również się wyczerpie. Co się dzieje, gdy suma ta się wyczerpie, a ja faktycznie nie korzystam z żadnego [url]kredytu[/url], ale po prostu wypłacam moje środki? Co się stanie, jeśli potrzebuję tylko 50.000 € i po prostu wypłacę moje środki, a następnie zrezygnuję z [url]kredytu[/url]? Czy wówczas również aktywowane będzie [url]konto[/url] mieszkaniowego wsparcia?

Pozdrowienia
Nakaron

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli środki nie będą używane do spłaty, nie zostanie aktywowane [url]konto[/url] mieszkaniowe, a ponieważ nie chcą państwo zanieczyścić środków z Riestera, rozważyłbym przeniesienie środków z Riestera do innej inwestycji (warto sprawdzić stopę zwrotu środków związanych z mieszkaniem), gdzie na przykład w momencie rozpoczęcia emerytury można spłacić część pozostałego długu w wysokości 30%.
Można także zachować Riestera do końcowej okresowej konsolidacji oprocentowania (u państwa w 2026 r.) jako kompromis, aby ewentualnie w 2026 r., gdy stopy procentowe będą znacznie wyższe, aktywować, skorzystać z BSV, ponieważ niskie oprocentowanie [url]kredytu[/url] w porównaniu z oprocentowaniem rynkowym uzasadniłoby dalsze opóźnienie opodatkowania.
W tym przypadku istnieje 2-3 warianty:
1) Korzystają tylko z [url]kredytu[/url] Bauspar i tylko on zmniejsza pozostały dług po zakończonej hipotece, nie wykorzystują dalej raty [url]kredytu[/url] Bauspar do dalszego wsparcia, przenoszą środki do innej umowy Riestera i dalej korzystają z systemu wsparcia, również wtedy [url]konto[/url] mieszkaniowe nie zostanie aktywowane. W ten sposób wykorzystali chociaż nabyty [url]kredyt[/url] Bauspar z Riestera bez aktywacji konta mieszkaniowego.
2) Korzystają z środków i [url]kredytu[/url] Bauspar, spłacają cały pozostały dług (ze względu na wysokie oprocentowanie na rynku). Nadal korzystają z raty spłaty do wsparcia, [url]konto[/url] mieszkaniowe rośnie dalej z fikcyjnym oprocentowaniem 2%.
3) Trzeba teraz przejść do szczegółów i zapytać specjalistę: korzystają z środków i [url]kredytu[/url] Bauspar, spłacają cały pozostały dług. Raty spłaty dla [url]kredytu[/url] Bauspar nie są już wykorzystywane do celów wsparcia i [url]konto[/url] mieszkaniowe nie otrzymuje dalszych fikcyjnych środków. Wtedy jedynie saldo Bauspar zostanie przypisane do fikcyjnego konta mieszkaniowego i oprocentowane 2% do momentu emerytury.
W przypadku wariantów 1 i 3, podpisują nową umowę Riestera, do której wpłacane/transferowane są fundusze objęte wsparciem, gdzie nowe wpłaty osiągają nowe wsparcie.
W wariancie 2, po przydzieleniu [url]kredytu[/url] mieszkaniowego, saldo mieszkaniowe nadal rośnie z ratami spłaty, a w przypadku wariantu 3 (jeśli to możliwe) jest to zatrzymywane.
Środki nie są wypłacane po osiągnięciu pełnej kwoty Bauspar, albo zostają - jako Bauspar mieszkaniowy - użyte do spłaty długu (z lub bez [url]kredytu[/url] Bauspar) za pomocą wariantów 1-3 i aktywują w części (warianty 2 i 3) [url]konto[/url] mieszkaniowe, lub muszą być przeniesione do innego produktu certyfikowanego w systemie Riester (przejście Riestera) lub zostanie zaproponowane nowe saldo mieszkania, ponieważ inny kontrakt jest pełny, a nawet stare zostaną zwiększone.

Byłbym również wdzięczny, gdyby walki konkurencyjne toczyły się prywatnie :-)
Niemniej jednak jestem oczywiście bardzo wdzięczny za uwagi i wskazówki. Im lepiej, jeśli 2 oświadczenia uzupełniają się lub poprawiają...
Ale nadal nie rozumiem: co dokładnie przechodzi na WFK podczas fazy umorzenia???
Zasilenia umorzenia, to dla mnie zbyt ogólne! Czy teraz analogicznie do fazy oszczędzania, są to tylko dodatki otrzymywane w tym czasie, czy jak powiedział mi doradca, także moje własne opłaty umorzenia - które wtedy odpowiadałyby całkowitemu saldzie pozostałemu do zasilenia = początek umorzenia. To byłby przypadek, który uważam za nie do przyjęcia. Ale również to stwierdzenie nie pochodzi ode mnie, a od doradcy, który powinien o tym wiedzieć.

Napisany przez HannoMack

byłbym wdzięczny, gdyby walki konkurencyjne odbywały się prywatnie :-)
Mimo to jestem oczywiście bardzo wdzięczny za uwagi i wskazówki. Jeśli dwie oświadczenia się uzupełniają lub poprawiają, tym lepiej...
Ale nadal nie rozumiem: co dokładnie przechodzi na konto w okresie spłaty???
Wsparcie dla spłaty kredytu jest zbyt nieprecyzyjne! Czy są to teraz ponownie tylko dodatki otrzymywane w tym czasie, czy też moje własne wpłaty na spłatę - co odpowiadałoby pełnemu pozostałemu saldzie przy przydziale = początek spłaty. To byłby przypadek, który uważam za nie do przyjęcia. Ale również to oświadczenie nie pochodzi ode mnie, lecz od doradcy, który właściwie powinien to wiedzieć.

Nie, nie dodatki, lecz maksymalna dofinansowana spłata. Uproszczając: Sam finansista osiągnie roczne dofinansowanie spłaty w wysokości maksymalnie 2100 €. Tylko te kwoty będą księgowane i kapitalizowane na koncie.

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie i spłata kapitału są w całości dofinansowane, a składka uprawniająca do skorzystania z dofinansowania wynosi maksymalnie 2100 [url]euro[/url].

Okay, ale to nie jest dla mnie prawdziwa opcja. Nie chcę spłacać nowego [url]kredytu[/url] w wysokości 110 000 € i równocześnie prowadzić oszczędności w budżecie domowym w wysokości 35 000 €.
Środki z oszczędności budżetowych mają być zrekompensowane kredytem, a tylko różnica ma być pokryta poprzez [url]refinansowanie[/url].
Innymi słowy, jedyną prawdziwą opcją byłoby nie skorzystanie z [url]kredytu[/url] z budżetu domowego po jego przydzieleniu.
Opcja uzyskania [url]kredytu[/url] z budżetu domowego i natychmiastowej spłaty byłaby szalona z powodu konieczności zaangażowania notariusza itp.

Napisany przez NaTwoim13
Zwolnić, zmniejszyć saldo długu o saldo uznania, brak fikcyjnego konta mieszkaniowego, ale dopłaty zostałyby usunięte.

Tak do końca jeszcze się nie orientuję. Co się stanie, gdy osiągnę oszczędności potrzebne do przydzielenia w ramach [url]kredytu[/url] budowlanego. Zazwyczaj mam wybór między wypłatą i pożyczką. Czy jest tak samo w tym przypadku?
Czy wtedy, kiedy uzyskam przydzielenie i spłacę związany z nim [url]kredyt[/url] poprzez [url]refinansowanie[/url], kwestia Wohnriester będzie też załatwiona?
Czy może za prostym lub wręcz błędnym rozwiązaniem to widzę?

Napisany przez NaTwoim13
Po przydzieleniu mieszkania Riester, umowa jest zrealizowana, jeśli zrezygnujesz z pożyczki. Jeśli użyjesz pożyczki w ramach przydziału do spłaty, [url]konto[/url] wsparcia mieszkaniowego stanie się aktywne, a wsparcie pozostanie. Jeśli zrezygnujesz z mieszkania Riester, [url]konto[/url] wsparcia mieszkaniowego nie zostanie aktywowane, ale stracisz dodatki.

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

około 2 lata temu moja żona i ja wyciągnęliśmy około 14 tys. zł każdy z Riester.

Otrzymaliśmy wypłatę z urzędu ds. zasiłków na zakup mieszkania. (wtedy stanowiło to wkład własny w wysokości 28 tys. zł).

Czy istnieje możliwość dokonania wpłaty na produkt Riester w takiej wysokości jak obecnie jest saldo?

Czyli czy można uniknąć prognozowania fikcyjnych 2% do emerytury i następnie opodatkowania?

Lepiej teraz, za 1-2 lata wpłacić 28 tys. zł + 2% + 2% + 2% + 2% = ok. 30 tys.

i zostawić do emerytury niż opodatkować np. 50-60 tys. podczas emerytury.

Innymi słowy, czy mogę wpłacić całość stanu z konta wsparcia mieszkaniowego jednorazowo i w ten sposób uniknąć fikcyjnego prognozowania wzrostu o 2% do emerytury?

Pozdrowienia,

Martin

W zasadzie koledzy już napisali istotne informacje:
[url]konto[/url] dofinansowania mieszkaniowego jest obciążane rocznie maksymalnie kwotą 2 100 € w fazie spłacania. Już raz zaoferowałem, i chętnie to powtórzę, niech Pan/Pani wyliczy konkretnie dla swojego kontraktu, jak wysoka będzie kwota na koncie mieszkalnym Riestera przy przejściu na emeryturę i jaki podatek najprawdopodobniej będzie trzeba będzie zapłacić.
Po przyznaniu umowy możesz zrobić następujące rzeczy:
1.) Zwrot - Wypłata kwoty oszczędnościowej pomniejszonej o otrzymane dodatki i korzyści podatkowe i wykorzystanie jej do spłaty lub przeniesienie kwoty na nową umowę Riestera innego rodzaju. Wówczas świadczenia pozostaną nienaruszone, ale pełna kwota [url]kredytu[/url] musi zostać zrefinansowana
2.) Użycie środków oszczędnościowych na spłatę, w innym przypadku zrzeczenie się [url]kredytu[/url] i [url]refinansowanie[/url] różnicy. Tutaj utworzone zostanie [url]konto[/url] mieszkaniowe Riestera na kwotę dofinansowanych składek w fazie oszczędzania.
3.) Możesz również skorzystać z [url]kredytu[/url] jako [url]kredytu[/url] nieryesrtowanego, czyli w fazie spłaty nie będą już przysługiwać żadne świadczenia, warunki [url]kredytu[/url] pozostają takie same.
Jak powiedziałem, jeśli mają Państwo - jak opisano we wpisie początkowym - umowę u dostawcy BSH, chętnie dla Państwa przygotuję wyliczenia dotyczące Państwa konta dofinansowania mieszkaniowego oraz pokażę konkretne alternatywy, niezobowiązująco i niezależnie od jakichkolwiek roszczeń o dalszą współpracę.
W przypadku KAŻDEGO wsparcia Riestera obowiązuje odroczone opodatkowanie. Przykład: Jeśli masz klasyczną umowę Riestera i później z niej powstaje miesięczna renta w wysokości 300 €, musisz opodatkować tę kwotę w pełni według swojej stawki podatkowej. Jeśli jest to 25%, to musisz płacić co miesiąc 75 € podatków, czyli 900 € rocznie
Na przykład, jeśli kwota na Twoim koncie mieszkalnym wynosi 65 000 €, to możesz spodziewać się opodatkowania w wysokości około 840 € rocznie przy tej samej stawce podatkowej 25%.
.

Witajcie wszyscy,
około 2 lata temu, zarówno moja żona, jak i ja wypłaciliśmy około 14 tys. z konta Riester.
Poprzez instytucję udzielającą dofinansowania do zakupu nieruchomości otrzymaliśmy wypłatę z dofinansowania. (sumując łączne środki własne do 28 tys.)
Czy istnieje możliwość wpłacenia obecnego salda jako wkład do produktu Riester?
Tak, aby uniknąć fikcyjnego oprocentowania w wysokości 2% do emerytury, a następnie opodatkowania?
Czy lepiej jest teraz wpłacić na przykład w ciągu 1-2 lat 28 tys. + 2% + 2% + 2% + 2% = około 30 tys.
i pozostawić je na koncie aż do emerytury, niż później, na przykład podlegać opodatkowaniu kwotą 50-60 tys.
Innymi słowy, czy mogę wpłacić całą kwotę z konta dofinansowania mieszkaniowego i w ten sposób uniknąć fikcyjnego oprocentowania w wysokości 2% do emerytury?
Pozdrawiam
Martin

[url]konto[/url] dofinansowania mieszkaniowego zostało już otwarte i nie może zostać zamknięte, a oprocentowanie zostanie zastosowane zgodnie z zasadami.
Czy nadal korzystają Państwo z Riester ? Czy otrzymują Państwo korzyści podatkowe dzięki Riester ?
Jaka jest obecna kwota na koncie dofinansowania mieszkaniowego ? Czy posiadają Państwo konkretną prognozę do emerytury ?
Ile lat pozostało Państwu do osiągnięcia wieku emerytalnego?
Dla ułatwienia, oto przykładowe obliczenia: Przy saldzie na koncie dofinansowania mieszkaniowego wynoszącym 65 000 €, i w przypadku wyboru jednorazowej opodatkowania, podczas osiągnięcia wieku emerytalnego należałoby zapłacić około 11 600 € podatku przy stawce podatku wynoszącej 25%.
Załóżmy teraz, że dzięki wpłatom na [url]konto[/url] Riester w kwocie 4 200 € uzyskujesz korzyść podatkową w wysokości 600 € rocznie. Tę korzyść podatkową wykorzystujesz już dzisiaj do spłaty podatków w późniejszym wieku:
Jeśli zaczniesz teraz oszczędzać 50 € miesięcznie na fundusz ETF, który będzie trwał przez 25 lat i przyniesie stopę zwrotu 3,5%, zgromadzisz kapitał przekraczający 23 tys. €, czyli ponad dwukrotnie więcej niż ta kwota podatku z konta dofinansowania mieszkaniowego.

Cześć,
mam teraz dokładniejsze informacje na ten temat.
Istnieje możliwość zmniejszenia salda konta mieszkaniowego o niedoskonałości poprzez wpłatę na [url]konto[/url] Riester. (wpłaty te nie kwalifikują się do dodatków!)
Oznacza to, że mogę wpłacać kwoty przez 1 rok, 2 lata lub później i w ten sposób mogę zredukować stare [url]konto[/url] mieszkaniowe do 0 €.
Jednakże nowa kwota podlega opodatkowaniu.
Ale wciąż mam oszczędności.
Zastanowię się, jakie będą tego konsekwencje i przemyślę to.
Co mówią eksperci na ten temat?

Cześć ekspert w dziedzinie finansów,

Według biura dodatków emerytalnych:
92 A paragraf 2 zdanie 4 numer 1

W skrócie:
[url]konto[/url] mieszkalne z dodatkami pozostaje w mocy: poprawne i jest fikcyjnie zwiększane o 2% do momentu przejścia na emeryturę.

Jednakże można założyć nowe [url]konto[/url] Riester u dostawcy, aby zmniejszyć kwoty.

Załóżmy, że moje saldo wynosi obecnie 15t €

Jeśli teraz mam 15t € i wpłacam je (jednorazowo) na [url]konto[/url] emerytalne Riester,
to nie otrzymam dodatku, ale 15t złagodzi wyszacowanie o 2%.

Oznacza to, że otrzymuję wzrost wartości odsetek funduszy i w wieku emerytalnym muszę opodatkować tylko ten
nowy produkt.

A następnie mogę wypłacić nowy kapitał w wysokości 30%
z reszty otrzymując emeryturę.

Tak to zrozumiałem.

Można to zrozumieć w ten sposób, postaram się skonsultować to z naszymi absolutnymi ekspertami, czy to również działa na zasadzie jednorazowej wpłaty (bez dofinansowania).
Niemniej jednak są Państwu pewne rzeczy świadome.
1.) Będą musieli opodatkować rentę z funduszu i wzrost wartości w wieku podeszłym
2.) Przy przekształceniu dostępnego kapitału na rentę, spółka MUSI ubezpieczyć ryzyko utraty płatności emerytalnych od 85 roku życia. Koszty tego ubezpieczenia różnią się między 10 a 25% dostępnego kapitału w zależności od funduszu / spółki ubezpieczeniowej, te pieniądze przepadają, jeśli nie dożyją Państwo 85 roku życia, ponieważ zostaną one odliczone Z PRZED przekształceniem kapitału.

Cześć Eksperto od lokalizacji,
mam Riester Banksparplan w wysokości 85% rocznego zysku z obrotu 10-lat. Obecnie nie wiele, ale to może się zmienić. Czy również tam 10-25% kapitału idzie do ubezpieczenia na gwarancję do 85%? Plan oszczędności bankowych już nie istnieje, ponieważ wiele osób wycofało ten produkt z rynku. Jest to jednak, moim zdaniem, bezpieczna opcja. Zapytanie dotyczy punktu 2.) Punkt 1.) jest mi znany. Dzięki Pozdrowienia

Tak, wszyscy certyfikowani dostawcy są zobowiązani do zawarcia tego ubezpieczenia przy przejściu na emeryturę. Nie mogę jednak powiedzieć, jak wysokie będą koszty w przypadku planu oszczędnościowego w banku, zależy to od banku i partnera bankowego: w przypadku banku spółdzielczego będzie to R+V, a w przypadku banku spółdzielczego będzie to prawdopodobnie Sparkassenversicherung, a w przypadku innych instytucji będzie to indywidualne. Ogólnie rzecz biorąc, koszty będą się mieściły w tym zakresie.

Napisany przez 2utopus
Ale czy w przypadku Riester nie było również pewnego limitu bagatelności, po przekroczeniu którego nie trzeba emerytować (na każdą umowę), a można otrzymać jednorazową wypłatę (oczywiście opodatkowaną) - czy to nie było 5000 €? Jeśli teraz co 2 lata podpisuję inną umowę, czy możliwe byłoby uniknięcie emerytury? A jeśli chodzi o [url]konto[/url] wspierające zakup mieszkania: spłacanie długu jak najbliżej rozpoczęcia emerytury minimalizuje oprocentowanie 2%.

Napisany przez HannoMack

Ale w przypadku Riester istniał również próg bagatelny, poniżej którego (na jedną umowę) nie trzeba przekształcać w rentę,
lecz można otrzymać jednorazową wypłatę (oczywiście opodatkowaną) - czy to było 5000€?
Jeśli teraz co 2 lata zawieram inną umowę, czy uniknę w ten sposób przekształcenia w rentę?
A jeśli chodzi o [url]konto[/url] mieszkaniowego z dofinansowaniem: spłacanie jak najbliżej rozpoczęcia emerytury byłoby tu minimalizować oprocentowanie 2%.

Cześć,
tak, to możliwe. Jednak referencyjnym punktem jest średnie miesięczne wynagrodzenie brutto. Dla 2018 roku wynosiło ono 37.873 €. Oczekiwana miesięczna emerytura z umowy nie może przekroczyć 1% tej kwoty referencyjnej. Oznacza to konkretne: 37783/100/12=31,56€. Wtedy potencjalnie możliwe jest otrzymanie jednorazowego świadczenia bez szkody dla ulgi. Należy jednak pamiętać: umowy zawarte u jednego dostawcy należy zsumować. Oznacza to, że powinno się rozważyć także konstrukcję z wieloma umowami u kilku dostawców. Bardzo skomplikowane, ale zasadniczo możliwe.

Całkowicie słuszne @HannoMack, należy jednak pamiętać, że maksymalnie można mieć 3 umowy Riester, z których maksymalnie 2 mogą być jednocześnie objęte dofinansowaniem.

Napisany przez HannoMack

Całkowicie słusznie @HannoMack, przy czym należy pamiętać, że można mieć maksymalnie 3 umowy Riester, z których maksymalnie 2 mogą być jednocześnie dofinansowane.

Aktywne, czyli opłacane umowy? Jeśli nie, to na jakiej podstawie?

Napisany przez Hanomag

Po pierwsze, należy zauważyć, że na [url]konto[/url] mieszkaniowe wpływają zasadniczo tylko dofinansowane składki kapitałowe, także w fazie spłaty, czyli składki dofinansowania wypłacone w fazie spłaty, które są wprowadzane jako dodatkowa spłata w trakcie fazy kredytowej.

Witaj Eksperto ds. regionu, można tylko przypuszczać, że Twoje następne stwierdzenia nie były przemyślane.

Na [url]konto[/url] mieszkaniowe wpływają wyłącznie w fazie spłaty dofinansowane składki od fazy oszczędzania i spłaty.

Cytat od Eksperta ds. regionu
W tym sensie stwierdzenie doradcy było całkowicie poprawne, że WSZYSTKIE dofinansowania i dodatki są wpłacane na [url]konto[/url],...

Nie, nie wszystkie, dofinansowanie podatkowe pozostaje wolne. Reszta dopiero wtedy, gdy zostanie użyta do spłaty.

...oprocentowanie na poziomie 2% [url]konto[/url] mieszkaniowe rozpoczyna się dopiero po zakończeniu umowy, czyli gdy na nim nie wpływają już żadne dofinansowania, zazwyczaj więc dopiero po zakończeniu spłaty.

O ile mi wiadomo, oprocentowanie zaczyna się już w roku, w którym dofinansowana kwota zostaje użyta do spłaty.

Twoje kolejne stwierdzenia mogę tylko poprzeć, zwłaszcza że w tych przypadkach oszczędzający w każdym przypadku skorzysta z zaoszczędzonych środków. Natomiast przy emeryturze od razu pobierana jest rezerwa do 30% na ryzyko długowieczności od 85. roku życia.

Proszę zwrócić uwagę, że analizując, jak drogie są te umowy, muszą Państwo wliczyć wszystkie zniżki z umowy w kontrze. Przy okazji warto zauważyć, że dzięki dofinansowaniu/premiom i związanej z nimi szybszej akumulacji/zwrotowi środków, oszczędzają Państwo aż do 3 lat czasu spłaty [url]kredytu[/url] w porównaniu z równoważnym kredytem bez dofinansowania. Przeliczcie Państwo, do jakiej kwoty dodaje się sama ta oszczędność w przeciągu oszczędzonego czasu. Pod względem czystych kosztów mieszkanie z systemem Riester jest zdecydowanie tańszą opcją niż jakakolwiek inna opcja Riester, w której w późniejszym czasie trzeba dodatkowo opodatkować całą swoją rentę.

Polecam moim klientom zawsze, jeśli mają obok premii podatkowych również korzyści podatkowe, zgromadzić te korzyści, aby móc w przyszłości wyrównać obciążenie podatkowe. W zależności od wysokości zwrotu podatku i inwestycji (na przykład w fundusze ETF), ze zgromadzonych środków można później zapłacić podatek. Poza tym Twój osobisty podatek jest zazwyczaj w podeszłym wieku znacznie niższy niż aktualny.

Cytat od icilas
Alternatywne myśli:
aby uruchomić [url]konto[/url] mieszkaniowe możliwie późno, mogę sobie wyobrazić, że zamiast tego aktywować je tuż przed przejściem na emeryturę, albo spłacić pozostały [url]kredyt hipoteczny[/url] 15 tys. [url]euro[/url]? Czy to możliwe i sensowne?
Byłoby to bardzo sensowne. W tym przypadku możesz dodatkowo wykorzystać dofinansowane środki z formy oszczędzania na emeryturę, w taki sposób, że zostanie tam mała renta do kapitalizacji.

Cytat od noelmaxim
Uważam, że w podeszłym wieku zdecydowanie warto otrzymać dodatkową rentę z 70% majątku objętego inwestycją do końca życia, podczas gdy 30% kapitału znajdującego się w portfelu inwestycyjnym zostanie wypłacone jako jednorazowa suma.
Rozważając te kwestie szczegółowo (co tutaj nie jest możliwe), szybko dochodzę do wniosku, że rezygnacja z mieszkania z systemem Riester i zalet (matematycznie szybszego zakończenia spłaty) nie jest wskazana, ponieważ szybsze zakończenie spłaty uzyskuje się również w momencie emerytury poprzez spłatę ewentualnej pozostałej kwoty z [url]kredytu[/url], względnie z 30% wypłatą, a przedtem trzeba by było wydać mniej na raty odsetkowe i kapitałowe, ponieważ przy takim samym przebiegu kwota spłacanych byłaby mniejsza.

Tutaj mam przeciwne zdanie, ponieważ

Cytat od noelmaxim
Argumentowanie matematycznie szybszego zakończenia spłaty ulega zmianie, gdy weźmiemy pod uwagę, co zostanie dodatkowo doliczone (dopłata podatkowa), na co nie ma się problemu w standardowej rentcie Riester, co nie ma miejsca.
biorąc pod uwagę, mniejszą w stosunku do tabeli umieralności ubezpieczycieli średnią oczekiwaną długość życia, może zostać utracone więcej kapitału niż ewentualne wyższe podatki. Zwłaszcza, że w momencie przejścia na emeryturę wypłata 30-procentowego kapitału, w przeciwieństwie do 30-procentowej redukcji kapitału dofinansowania podlegającego jednorazowemu opodatkowaniu, podlega również opodatkowaniu.

Cytat od noelmaxim
Stopa procentowa i składka kapitałowa są całkowicie dofinansowane, a składka, która uprawnia do uzyskania dofinansowania, wynosi maksymalnie 2100 [url]euro[/url].
Najprawdopodobniej nie nauczysz się już tego: składka odsetkowa nie podlega dofinansowaniu.

Napisany przez Nordhorn
Cześć,
Czy ktoś ma doświadczenie, jak osiągnąć wariant 3?
Nadal jesteśmy w fazie oszczędzania, zfa poinformowało nas, że obecnie nie ma konta wspierającego zamieszkanie.
Niestety, od 2010 do 2014 roku ubiegaliśmy się o przyznawane nam dodatki i ulgi podatkowe, które nie mogą zostać zwrócone…
To w porządku, że musimy zwrócić wszystkie przyznane dodatki.
Ale jak możemy uniknąć tworzenia konta wspierającego zamieszkanie?
Bardzo bym się cieszył z odpowiedzi, ponieważ od ponad 3 lat utrzymuję regularny kontakt z zfa i Schwäbisch Hallem, a mimo to kręcimy się w kółko ????

Dzięki i pozdrowienia z Nordhorn
Fleckner

Napisany przez hallo_spencer
Nie działa, sprawdziłam. Jest tylko opcja znalezienia dużego ubezpieczenia, które akceptuje płatność w celu zmniejszenia konta dobrobytu. Na razie takiego jednak nie ma, dlatego konto dobrobytu zostanie otwarte. Można obecnie opuścić konto dobrobytu tylko poprzez zmianę meldunku i zgłoszenie, że się nie zamierza tam mieszkać. Wtedy całe konto dobrobytu zostanie opodatkowane i zamknięte. Jednak kwota ta będzie większa niż suma zasiłków i ulg podatkowych, które otrzymano.

Napisany przez Nordhorn
Dziękuję za odpowiedź, to niestety też jest mój stan wiedzy...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata