- sob maja 26, 2018 6:42 am
Cześć, mam nadzieję, że możecie mi trochę pomóc.
Krótko o mnie - mam na imię René i pracuję w służbie publicznej (jako wychowawca) i planuję zakup obiektu (obiekt inwestycyjny WGH).
Sytuacja finansowa: około 1800[url]euro[/url] netto, brak pożyczek, [url]kredytów[/url] itp. oraz około 700-800 [url]euro[/url] dostępnych miesięcznie, które obecnie oszczędzam. Oszczędności wynoszą 50 000 [url]euro[/url] .
Obiekt moich marzeń to apartamentowiec o wartości 150 000[url]euro[/url] , który chciałbym sfinansować (roczny przychód z najmu to 12 000 [url]euro[/url] ). Położenie - centrum miasta w okolicach Lipska. Dotychczas byłem tylko w Sparkasse, gdzie odnotowałem dość wysokie oprocentowanie. W przyszłym tygodniu mam umówione spotkanie z doradcą finansowym, ale chciałem się wcześniej dowiedzieć. Dotychczas obliczałem tylko przez Baufi24, ale różnica w oprocentowaniu jest ogromna w porównaniu do tej w Sparkasse.
Mam pewne wizje, i być może możecie powiedzieć, czy to jest możliwe, lub czy istnieją lepsze opcje.
10% wkładu własnego + koszty - 31 000[url]euro[/url] . Chciałbym mieć oprocentowanie 2,5% (w Sparkasse jest tylko 3%). Sparkasse proponuje oprocentowanie 2,65% na 15 lat.
Czy możliwe jest wpłacenie tylko 10% wkładu własnego? Chciałbym pozostać elastyczny finansowo, w przypadku nieprzewidzianych napraw itp., które chciałbym móc pokryć. Ponadto Sparkasse chce, abym zaczął oszczędzać na[url]konto[/url] oszczędnościowe w celu zabezpieczenia końcowej kwoty. Osobiście nie jestem zbyt przekonany co do takiego rozwiązania.
Macie jakieś rady?
Krótko o mnie - mam na imię René i pracuję w służbie publicznej (jako wychowawca) i planuję zakup obiektu (obiekt inwestycyjny WGH).
Sytuacja finansowa: około 1800
Obiekt moich marzeń to apartamentowiec o wartości 150 000
Mam pewne wizje, i być może możecie powiedzieć, czy to jest możliwe, lub czy istnieją lepsze opcje.
10% wkładu własnego + koszty - 31 000
Czy możliwe jest wpłacenie tylko 10% wkładu własnego? Chciałbym pozostać elastyczny finansowo, w przypadku nieprzewidzianych napraw itp., które chciałbym móc pokryć. Ponadto Sparkasse chce, abym zaczął oszczędzać na
Macie jakieś rady?