Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości inwestycyjnych

Napisany przez boli
Cześć, mam nadzieję, że możecie mi trochę pomóc.

Krótko o mnie - mam na imię René i pracuję w służbie publicznej (jako wychowawca) i planuję zakup obiektu (obiekt inwestycyjny WGH).

Sytuacja finansowa: około 1800 [url]euro[/url] netto, brak pożyczek, [url]kredytów[/url] itp. oraz około 700-800 [url]euro[/url] dostępnych miesięcznie, które obecnie oszczędzam. Oszczędności wynoszą 50 000 [url]euro[/url].

Obiekt moich marzeń to apartamentowiec o wartości 150 000 [url]euro[/url], który chciałbym sfinansować (roczny przychód z najmu to 12 000 [url]euro[/url]). Położenie - centrum miasta w okolicach Lipska. Dotychczas byłem tylko w Sparkasse, gdzie odnotowałem dość wysokie oprocentowanie. W przyszłym tygodniu mam umówione spotkanie z doradcą finansowym, ale chciałem się wcześniej dowiedzieć. Dotychczas obliczałem tylko przez Baufi24, ale różnica w oprocentowaniu jest ogromna w porównaniu do tej w Sparkasse.

Mam pewne wizje, i być może możecie powiedzieć, czy to jest możliwe, lub czy istnieją lepsze opcje.

10% wkładu własnego + koszty - 31 000 [url]euro[/url]. Chciałbym mieć oprocentowanie 2,5% (w Sparkasse jest tylko 3%). Sparkasse proponuje oprocentowanie 2,65% na 15 lat.

Czy możliwe jest wpłacenie tylko 10% wkładu własnego? Chciałbym pozostać elastyczny finansowo, w przypadku nieprzewidzianych napraw itp., które chciałbym móc pokryć. Ponadto Sparkasse chce, abym zaczął oszczędzać na [url]konto[/url] oszczędnościowe w celu zabezpieczenia końcowej kwoty. Osobiście nie jestem zbyt przekonany co do takiego rozwiązania.

Macie jakieś rady?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Boli,
oto kilka pytań:
1) czy jesteś kawalerem?
2) gdzie będziesz mieszkać, ile wynosi ewentualnie Twoje czynsz?
3) jakie są koszty dodatkowe związane z nabyciem?

Napisany przez boli
Cześć, jestem samotny,

Zamierzam pozostać w moim mieszkaniu (311 € z opłatami) - chyba że ktoś stały nie będzie w stanie opłacać czynszu. W takim przypadku zamieszkuję w nowym mieszkaniu)

Koszty dodatkowe wynoszą około 17 000 €

Mogę sobie pozwolić na 20% + koszty dodatkowe zakupu. Ale wtedy nie byłbym już zbyt płynny finansowo. (Miałbym jeszcze około 5 000 €, co jest dla mnie trochę za mało. Wolę mieć 15-20 tys. € dla poczucia większego bezpieczeństwa)

Dziękuję jednak za odpowiedź.

Napisany przez NaTwoim13
Czyli jest z pośrednikiem
Ile jednostek mieszkalnych znajduje się w obiekcie i jak są podzielone przychody z najmu?

Napisany przez boli
Tak, całość odbywa się za pośrednictwem pośrednika (5,95%) 2 jednostki mieszkalne po 90m2 za 390 i 400. Jedna jednostka handlowa o powierzchni 70m2 za 280.

Napisany przez NaTwoim13
Tak powinna kierować się oferta:
135.000,00 € / 15 lat stała stopa / nominalna 2,01 % / efektywna 2,05 % / Rata 451,13 € / 2 % spłaty kapitału / 9 miesięcy wolności od wcześniejszej spłaty

Napisany przez boli
Dziękuję za fakturę, w przybliżeniu obliczyłem to wszystko za pomocą kalkulatorów online. Czy Sparkasse jest tak droga, czy ma tak złe warunki? Przy 10% wkładzie własnym (czyli 135 000 [url]kredytu[/url]) i 15 latach okresu kredytowania miałem 2,6% oprocentowania z minimalną 3% spłatą.

Które banki oferują spłatę w wysokości 2 - 2,5% i które banki mają dobre warunki przy zaledwie 10% wkładzie własnym, jeśli pójdę bezpośrednio do banku?

O ile wzrosną odsetki przy 20-letnim okresie kredytowania? Pomysł opiera się na tym, że przy spłacie w wysokości 2,5% i rozłożonej na 20 lat dodatkowej spłacie, mogę obniżyć pozostały dług praktycznie do zera, a jeśli wszystko zadziała, będę po 20 latach bez długów.

PS BZ wolność? Tego nie znam.

PPS. ale najpierw spotkam się z jednym lub dwoma doradcami finansowymi i później podzielę się tutaj wynikami.

W tym duchu jeszcze raz dziękuję za pomoc i wsparcie.

Napisany przez hausbauwest
Po pierwsze chciałbym zauważyć, że wypowiedź Thomasa dotycząca spłaty 2% jest kompletnie niefachowa, nie znając Twojego wieku.

Ponadto należy zauważyć, że płacisz współczynnik 12,5 za bardzo złą lokalizację.
Dla mieszkań wychodzi 4,34 kalt, a dla nieruchomości komercyjnych tylko 4,00 [url]euro[/url].

Definitywnie można to uznać za lokalizację C.

W takiej sytuacji zapłaciłbym maksymalnie współczynnik 10, a koszty pośrednictwa nakładałbym na sprzedającego.
W rezultacie maksymalna cena zakupu mogłaby wynosić 120 tys. [url]euro[/url], a koszt pośrednictwa ponownie na rachunek sprzedającego.

Tym bardziej nie inwestowałbym w takie złe lokalizacje.
Podstawową zasadą w obecnie niskich stawkach procentowych powinno być: niskie oprocentowanie i wysoka spłata.

Z tego co tu napisał Buhmann, po 15 latach pozostałby Ci dług w wysokości 88 tys. [url]euro[/url] i łącznie zapłaciłbyś 34 tys. [url]euro[/url] odsetek.
Duży model oszczędności podatkowych jest znikomy ze względu na Twoje dość niskie dochody. Poprzez odsetki oszczędzasz podatki... ale niestety też musisz te odsetki płacić.

Polecam skorzystanie z usług doradcy finansowego specjalizującego się w inwestycjach nieruchomościowych.

pps. ale najpierw spotkam się z jednym lub dwoma doradcami finansowymi i następnie podzielę się tutaj wynikami.

Chyba już prawie mogę postawić, że dawno dostałaś tu prywatną wiadomość od użytkowników komercyjnych.
Dokładnie przemyśl, komu finansowo się powierzysz….
Zapytaj doradcę w Sparkasse dlaczego ustala 3% spłaty, na pewno odpowie…..

Napisany przez NaTwoim13
Hausbauwest
To niewiarygodne! Niewiarygodne, wręcz odrażające dla mnie!
Piszę oferta powinna zmierzać w tym kierunku i skierowuję się w kwestii spłaty i wszystkiego przede wszystkim w moim pierwszym małym podejściu zgodnie z wytycznymi TE!
Nie zamierzam udzielać żadnych porad, nawet nie wnoszę o moją ukochaną umowę oszczędnościową mieszkaniową (która zawsze ma sens dla wynajmujących/inwestorów kapitałowych!!), ponieważ on nie miał na to ochoty i po prostu zamieszczam pewne założenia, które już znasz, oceniłeś obiekt, lokalizację i bez uprawnienia i bez pytania wkraczasz w paradę TE!
Twoje dwa posty zawierają praktycznie wszystko na początku wątku!
1) Buhmann nie ma pojęcia, próbuje mnie zranić. Znowu na pewno dostałeś PN-y!!!! Boahhhh.....
2) TE jest głupi!
3) Znowu znasz klienta i obiekt!
Rób swoje, rób!
Aha, ode mnie nie dostał żadnych PN-ów, te etc. otrzymuję od TE!!!

Nie zamierzam odpowiadać na twoje głupoty.
Ten piękny sobotni dzień jest na to zdecydowanie zbyt cenny.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, wszystkim nam się to podoba, zwłaszcza jeśli mnie wykluczymy, bo wtedy nie będę miał nic do powiedzenia!
Zastanów się, dlaczego w ogóle tu jesteś i co cię skłoniło do ponownego, pośredniego drażnienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata