Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Problemy z Signal Iduna.

Napisany przez aaaalex
Byłem ubezpieczony przez 13 lat w prywatnej ubezpieczalni AXA. Ponieważ sytuacja tam stała się całkowitą katastrofą, w 2016 roku zmieniłem na Signal Iduna.
Jednak tam jest jeszcze gorzej.
- czekam 2-3 miesiące na zwrot moich rachunków - zwracają zawsze tylko ok. 40%, i to bez komentarza
- złożyłem reklamację na piśmie. 2 miesiące ciszy.
- następnie odpowiedź, tylko puste frazesy (proszę o zrozumienie.....bla bla......że możemy zwracać tylko uzgodnione świadczenia.....blabla...)
- ponowna reklamacja (chodziło m.in. o to, że leki są zwracane w 100% tylko w przypadku tzw. generyków. Leki oryginalne są zwracane tylko w 80%. Oni mi po prostu wszystkie leki zwrócili w 80%, mimo że złożyłem tylko generyki !! )
- 2 miesiące nic. Potem te same puste frazesy jak wcześniej
- Następnie zdecydowana skarga bezpośrednio do zarządu
- po 3 miesiącach odpowiedź: wypowiedzieli umowę natychmiastowo z zacienionymi (i faktycznie fałszywymi) powodami !!!
Jestem teraz od 2 miesięcy bez ubezpieczenia zdrowotnego, w Niemczech !!!
Powód wypowiedzenia:
- Powód wypowiedzenia: ukrywanie chorób podczas składania wniosku.
- W wypowiedzeniu twierdzą, że cierpię na opstr. xxxx. Jednak w sprawozdaniu lekarskim jasno stoi BRAK opstr. xxxx. Nie mam pojęcia, jak można tak źle zinterpretować słowo BRAK.
- Ponadto z powodu przewlekłego xxxx. W sprawozdaniu lekarskim jednak napisane jest ostry xxxx.......
- Niewiarygodne. Złożyłem sprzeciw. Po 7 tygodniach znowu otrzymałem tylko odpowiedź z pustymi frazesami. Nic konkretnego, tylko odniesienie do moich ukrytych chorób......
Jestem zszokowany i bezradny.
Prawdopodobnie teraz będę musiał ich pozwać. A mianowicie w sprawie zatrudnienia personelu, który włada językiem niemieckim..............
Ponadto, nadal ścigam za moimi pieniędzmi wymienionymi powyżej.........

Napisany przez Malapascua

Byłem 13 lat ubezpieczony w prywatnej firmie ubezpieczeniowej AXA. Ponieważ sytuacja tam zamieniła się w totalną katastrofę, w 2016 roku przeszedłem do Signal Iduna.
Jednak sytuacja tam okazała się jeszcze gorsza.
- czekałem 2-3 miesiące na zwrot moich faktur- zwracają zawsze tylko ok. 40%, bez komentarza
- pismo z reklamacją ode mnie. 2 miesiące ciszy.
- Potem odpowiedź tylko puste frazesy (proszę o zrozumienie.....blah blah......że możemy zwracać tylko uzgodnione świadczenia.....blabla...)
- Ponowna reklamacja (chodziło m.in. o to, że leki są refundowane w 100% tylko gdy są tzw. leki generyczne. Preparaty oryginalne są refundowane tylko w 80%. Oni mi po prostu zrefundowali wszystkie leki zaledwie w 80%, chociaż złożyłem tylko leki generyczne !! )
- Znowu cisza przez 2 miesiące. Potem te same puste frazesy jak powyżej
- Potem zdecydowana skarga bezpośrednio do zarządu
- po 3 miesiącach przyszedł odpowiedź: zrezygnowali z umowy natychmiastowo z fałszywymi (i faktycznie błędnymi) powodami !!!
Od dwóch miesięcy jestem teraz bez ubezpieczenia zdrowotnego, w Niemczech !!!
Powody rezygnacji:
- Powód rezygnacji: zatajenie chorób przy składaniu wniosku.
- W liście rezygnacyjnym napisali, że cierpię na opstr. xxxx. W raporcie lekarskim jednak wyraźnie stoi NIE mam opstr. xxxx. Nie mam pojęcia, jak można źle zinterpretować słowo NIE.
- Ponadto, ze względu na przewlekłe xxxx. W raporcie lekarskim jednak pisze ostre xxxx.......
- Niewiarygodne. Złożyłem sprzeciw. Po 7 tygodniach znowu odpowiedź tylko z pustymi frazesami. Nic konkretnego, tylko zwrócono uwagę na zatajone choroby......
Jestem zszokowany i zdezorientowany.
Prawdopodobnie będę musiał ich teraz pozwać. I to na zatrudnienie pracowników, którzy opanowali język niemiecki..............
Nadal ścigam moje pieniądze wymienione wcześniej.........

Zakładam, że wykupiłeś jakąś tanią polisę i prowadzisz własną działalność? Dlaczego po 13 latach zmieniłeś prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne? To jest szaleństwo!! To kiedyś na pewno cię dopadnie....
Ja jestem zadowolony z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, ale w twoim przypadku (ile masz lat?) ewentualnie spróbowałbym znaleźć zatrudnienie objęte obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym, które przynosi dochód poniżej 58 tys. [url]euro[/url]. Wtedy możesz zrezygnować z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego...
W przeciwnym razie po prostu zrelaksuj się i wystąp z pozwem. Twoje [url]ubezpieczenie[/url] od ochrony prawnej powinno pokryć koszty.

Napisany przez HannoMack

W przeciwnym razie, po prostu spokojnie skarż się. Twoje [url]ubezpieczenie[/url] ochrony prawnej ci zapłaci.

Nie jesteś najjaśniejszą świecą na torcie. Do tej pory to dość dobrze znane. Nie znamy powodów zwolnienia. Ale można by, nawet jeśli to dla ciebie za wiele, przed publikacją pomyśleć. Przemyśleć również wyłączenia w ubezpieczeniu ochrony prawnej. I dojść do wniosku: nie jest to takie proste.

Napisany przez Malapascua

I zajmij się wykluczeniami w ubezpieczeniu ochrony prawnej. I wpadnij na pomysł: Czasami nie jest tak prosto.

Moje (tanie) [url]ubezpieczenie[/url] ochrony prawnej to bez problemu pokryje. Na liście wykluczeń jest wiele rzeczy, ale pozwy przeciwko ubezpieczycielom zdrowotnym są wyraźnie uwzględnione.
Oczywiście pytający musi to sprawdzić wcześniej i w razie potrzeby pozwać nawet bez ubezpieczenia ochrony prawnej. Nie ma wielu możliwości.

Napisany przez HannoMack

Moje (tania) [url]ubezpieczenie[/url] prawne płaci to bez problemów. W wyłączeniach wymieniono wiele rzeczy, ale pozwy przeciwko ubezpieczeniom zdrowotnym są wyraźnie objęte.
Oczywiście pytający musi to sprawdzić wcześniej i w razie potrzeby złożyć pozew nawet bez ubezpieczenia ochronnego. Nie ma zbyt wielu innych możliwości.

Znowu kompletnie nic nie rozumiesz. Zadający pytanie nie informuje nas, jaka jest reakcja PKV z punktu widzenia prawnego. Z tego można wywnioskować, że ubezpieczyciel ochrony prawnej odmawia udzielenia zgody na ochronę. Ale najważniejsze, że znowu szybko napisałeś swoją bezmyślną uwagę.

Napisany przez aaaalex
Neee, mam komfortowy pakiet i jestem zatrudniony.....

Napisany przez aaaalex
Powód zwolnienia jest już tam podany.

Napisany przez Marc_Hagenmaier
Cześć Alex,
Przepraszam, że sytuacja się skomplikowała, to nie jest fajne.
Przy porównywaniu prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego zawsze uwzględnij Debekę.
- Bez ochrony ubezpieczeniowej nie da się funkcjonować w Niemczech!
Wszystkie firmy ubezpieczeniowe, z wyjątkiem tej, która Cię wypowiedziała, muszą Cię przyjąć do taryfy podstawowej.
Firma ta będzie od Ciebie żądać zaległe składki.
Więc najlepiej odkładaj około 600,00 € składki na każdy miesiąc.
- Sprawdź w Ombudsmanie odwoławczym warunki wypowiedzenia.
https://www.pkv-ombudsmann.de
Sprawa zostanie oficjalnie zgłoszona do Federalnego Urzędu Nadzoru Finansowego (BaFin).
- Dokładnie przeanalizuj, jakie choroby nie zostały zgłoszone w okresie, o który pyta firma, lub które [url]doradca[/url] zapomniał zapytać.
Choroby, które dla Ciebie nie są istotne, mogą być dla firmy ubezpieczeniowej statystycznie nieprzewidywalnym ryzykiem.
Na przykład z potwierdzonym zaburzeniem krzepnięcia krwi żadna firma ubezpieczeniowa Cię nie przyjmie.
W takim przypadku jedynie klauzula otwarcia może pomóc, ale nie przy zmianie firmy ubezpieczeniowej.
- Niestety, to już za późno, ale wewnętrzna zmiana taryfy zgodnie z paragrafem 204 niemieckiego ustawy ubezpieczeniowej mogłaby być bardziej rozsądna niż zmiana firmy.
Mam nadzieję, że nieco pomogłem.
Z pozdrowieniami
Marc Hagenmaier
Kierownik Dzielnicy Debeka

Napisany przez HannoMack

- Sprawdź wypowiedzenie za pośrednictwem rzecznika ubezpieczonych.
https://www.pkv-ombudsmann.de
Jego decyzja jest wiążąca!
A sprawa będzie oficjalnie zgłoszona do BaFin.
Mam nadzieję, że to trochę pomaga.
Z poważaniem
Marc Hagenmaier
Kierownik Dzialeń Terenowych Debeka

Mam gorącą nadzieję, że (już pod ścisłą kontrolą z powodu trudnej sytuacji finansowej, dobrze, na razie dotyczy to tylko działu ubezpieczeń na życie, ale zainteresowani powinni wiedzieć...) Debeka nie zatrudnia tylko tak bardzo zestresowanych pracowników terenowych do sprzedaży ubezpieczeń. Odkąd decyzje rzecznika ubezpieczonych mają skutek wiążący? Proszę, najpierw nauczcie się podstaw, zanim zaczniecie wprowadzać środowisko w błąd swoją pretensjonalną wiedzą fachową!

Odkąd decyzje rzecznika ubezpieczonych zdobyły moc wiążącą? Proszę najpierw naucz się podstaw, zanim swoją rzekomą wiedzą fachową wprowadzisz w błąd otoczenie!

Mam gorącą nadzieję, że (obecnie ze względu na trudności finansowe objęte bardziej intensywnym nadzorem, dobrze, na razie dotyczy to tylko działu ubezpieczeń na życie, ale zainteresowani mogą to wiedzieć...)

Generali i Debeka były jedynymi, które odpowiedziały gazecie Bild.
https://www.versicherungsbote.de/id/...nerali-Debeka/
Ogólnie wybór prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego nie powinien być oparty tylko na jednym artykule gazety Bild, ale powinien być poprzedzony własną analizą danych i informacji przez dłuższy okres z przeszłości.
To przynosi rezultaty.
Spadek w zakresie ubezpieczeń na życie i inwestycji opartych na gwarancjach, wspierany przez niskie stopy procentowe oraz przepisy dotyczące Bazylei i Solvency, stanowi w dużej mierze poboczną kwestię. To tylko pośrednio związane tematy.

Napisany przez Hanomag

Generali i Debeka były jedynymi, które odpowiedziały na artykuł w gazecie Bild.
https://www.versicherungsbote.de/id/...nerali-Debeka/

HannoMack alias Matthew Pryor często używa fałszywych raportów lub tworzy je sam, aby oczernić nielubianych forumowiczów i zaspokoić swoją samolubność.

Cytat od HannoMack
Od kiedy decyzje rzecznika mają obowiązującą moc? Najpierw naucz się podstaw, zanim zatrujesz świat swoją rzekomą wiedzą fachową!

Skoro nie znałeś ograniczenia kwotowego, sam powinieneś zacząć od podstaw.

Napisany przez HannoMack
Jeśli nasz troll emeryt z domu opieki już otworzył swoje usta ... lubi się ośmieszać. Istnieją obowiązkowe decyzje, aaaaaale.... i ten idiota znowu tego nie zrozumiał: chodzi o sektor zdrowia / opieki zdrowotnej. Gdyby potrafił czytać, mógłby to również dowiedzieć się ze odpowiedniej strony internetowej. Miła próba, Hanomag / staruszku, idź spać.
Dla tych, których zdolność myślenia i postrzegania nie jest tak drastycznie ograniczona jak u tego trolla emerytalnego, tutaj do przeczytania:
https://www.pkv-ombudsmann.de/ihre-b...cheiden_151191

Napisany przez Hanomag

Kiedy nasz troll emerytowany otwiera przynajmniej usta z domu opieki...lubi się sam sobie ośmieszyć.

Nie tak jak ty, który już się ośmieszyłeś. Wyraźnie cię tak zaimponowałam, że już używasz mojej nazwy użytkownika w zmienionej formie, czyżbyś był traumatyzowany.

Cytat: HannoMack
Obowiązkowe decyzje istnieją, aaaaale.... i ten idiota znowu tego nie zrozumiał: po prostu nie dotyczą one sektora opieki zdrowotnej. Gdyby potrafił czytać, mógłby to także znaleźć na odpowiedniej stronie internetowej.

Przepraszam, że nadepnąłem ci na odcisk. Ponieważ tylko powtórzyłem poprawioną i dotąd nie obalone przez twojego kolegę, musi on chyba wcielić się w rolę idioty. Mimo to nie jest miło, że od razu chcesz obrażać.

Cytat: Marc_Hagenmaier
Jego decyzja niestety wiąże ubezpieczyciela tylko do kwoty 5000€ szkód!!
A sprawa jest oficjalnie zgłoszona do BaFin.

Napisany przez HannoMack
A skoro udowodniono, że jesteś znacznie poniżej przeciętnej inteligencji, postanowiłeś od razu dołączyć do kolegi idioty i powtórzyć bezmyślnie. Cóż, każdemu to jego.

Napisany przez aaaalex
Cześć Marc,
Dzięki za Twoje informacje. Mam pytanie odnośnie zdania:
Firma naliczy zaległe składki z tyłu.
Więc około 600,00 € premii należy odłożyć na każdy miesiąc. Mam jeszcze jedno pytanie:
Która firma, moje stare [url]ubezpieczenie[/url] czy nowe [url]ubezpieczenie[/url], będzie chciała ode mnie tę należność ?
Dzięki i pozdrowienia

Cześć Alex,

Opłata za podstawowy pakiet zostanie pobrana przez firmę, która przejmie twoje [url]ubezpieczenie[/url] od momentu zakończenia obecnego ubezpieczenia.

Poniższy link może być pomocny w związku z podstawowym pakietem:
https://www.pkv.de/themen/krankenver...kv/basistarif/

Z poważaniem
Marc Hagenmaier

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata