Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Barmer denerwuje po założeniu własnej działalności gospodarczej.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Od września 08 prowadzę własną działalność. W ciągu 3 miesięcy (1.12.) ubezpieczyłam się prywatnie. Barmer był cały czas poinformowany o tym, że w tej chwili nie jestem ubezpieczona i szukam nowego ubezpieczenia. Sam poprosiłam ich o przesłanie mi oferty. Wysłali mi ofertę i poinformowali mnie, że moje członkostwo automatycznie zakończyłoby się w momencie rozpoczęcia działalności, jeśli w ciągu 3 miesięcy nie ubezpieczę się ponownie u nich. Tak się stało, teraz jestem ubezpieczona prywatnie, cena jest taka sama. Jednak Barmer nie przestał się mną interesować, nagle stwierdzili, że powinnam złożyć wypowiedzenie, podając terminy i zaczęli mnie bombardować listami, emailami, telefonami i nawet niezapowiedzianą wizytą domową. Przez kilka miesięcy, prawie codziennie. Miałam albo coś podpisać, albo dostać upomnienie albo zostać wyrzucona itp. A potem powinnam byłaby spłacić zaległe miesiące, bo przecież przez cały ten czas miałabym u nich ubezpieczenie. Świetnie, że na początku mi tego nie powiedzieli, kiedy zauważyli, że nie wiedziałam, że jestem ubezpieczona. Dobrze w ten sposób oszczędzić sobie 2 miesiące usług. Moje pytania brzmią, czy mam się zgodzić na takie postępowanie i czy mam spłacać te 2 miesiące?

Napisany przez FCMP
Cześć, na pewno nie musisz! Od momentu zarejestrowania działalności gospodarczej jesteś wyłączony z ubezpieczenia w GKV. Dopiero gdy złożysz wniosek o dobrowolne członkostwo, możesz tam pozostać ubezpieczony. Jak tylko zgłosisz swoją działalność gospodarczą, nie będziesz już uprawniony do składania składek

Napisany przez ADMCI4
To niestety nie do końca prawda, co zostało odpowiedziane!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata