Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: konto mieszkaniowe Riester służy do obniżenia obciążenia podatkowego poprzez wpłacenie nowych środków po wyjęciu pieniędzy.

Napisany przez Martin79HN
Cześć,
istnieje możliwość wypłaty salda wraz z dodatkami z produktu Riester (w tym dodatków) przez Centralne Biuro Uzupełnień do Starości bez utraty wsparcia finansowego.
Po dokonaniu tego kroku i symulacyjnym zwiększeniu salda konta mieszkaniowego do emerytury o 2%, generuje to znaczący podatek.
Istnieje jednak możliwość zgłoszenia kwot zmniejszenia z Centralnego Biura Uzupełnień do Starości poprzez formularz (nie elektronicznie) za pośrednictwem dostawcy produktu Riester.
Oznacza to, że wypłata zostanie zredukowana o nowe kwoty zmniejszenia z konta mieszkaniowego. Kwoty te nie otrzymują jednak nowych dodatków Riester!
Powinien to przejąć drugi kontrakt. Według moich informacji ustawodawca wydaje się przyznać to prawo każdemu, jednak wiele ubezpieczeń itp. najprawdopodobniej się na to nie zgadza (ograniczenie wyboru dostawców).
Przykład:
Saldo wraz z dodatkami zostało wypłacone 2 lata temu.
Teraz po 2 latach mam stan X (Wypłata + 2% + 2% = Stan X) na koncie mieszkaniowym.
Jeśli teraz wpłacę całą sumę jako kwotę zmniejszenia Riester, zmniejszę wypłatę do 0. Jednak nowa wartość zostanie zwiększona zgodnie z rozwojem wartości, stając się również kapitałem do emerytury.
Według Biura Uzupełnień
§92A Paragraf 2 Zdanie 4 Numer 1
Czy ktoś ma z tym doświadczenie i co o tym myślicie?
Myślę, że temat jest tak złożony, dlatego założyłem nowy temat.

Re: konto mieszkaniowe Riester służy do obniżenia obciążenia podatkowego poprzez wpłacenie nowych środków po wyjęciu pieniędzy.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
to naprawdę bardzo złożony temat. Na szkoleniu nauczyłem się, że tak jak piszesz, można wpłacić kwotę na [url]konto[/url] emerytalne RIester, która nie jest objęta dofinansowaniem. W ten sposób można zresetować [url]konto[/url] mieszkania do 0.... jednakże naliczone odsetki zostaną prawdopodobnie zaliczone.
ale oczywiście zyski z nowego RIester będą później opodatkowane.
Jeśli jesteś zainteresowany, mogę sprawdzić, czy istnieje dostawca dla tego celu.
Pozdrowienia, Stefan

Cześć Stefan,
dzięki za informację/ofertę.
Zastanawiam się nad odczekaniem przynajmniej 3/4 - 1 roku, aby móc wpłacić kapitał jednorazowo. Chodzi o sumę około 14 tys. €.
Zgłoszenie kwot zmniejszenia nie może odbywać się drogą elektroniczną, a jedynie za pomocą formularza. (Biuro do spraw dodatkowych świadczeń)
Dlatego wielu dostawców, jak na przykład Volksbank, Allianz, odmawia takiej operacji, jak mi wiadomo.
Motywacja:
Jeśli to zrealizuję, chcę obniżyć stan konta w ramach programu wsparcia mieszkaniowego do 0 €, co pozwoli na kontynuację nowej wpłaty (14 tys. €), ale bez fikcyjnych 2%. (Odsetki, wzrost wartości itp. zostaną dodane)
W ten sposób w starszym wieku będę miał pewną kwotę do emerytury.
Obecnie oszczędzam w aktywnym planie oszczędności bankowych (Riester) w Volksbank Jever, generującym 85% rentowności. Aby każdego roku otrzymać pełne dopłaty Riester.
Wypłaty pochodzą z innego produktu Riester, jakim jest rachunek oszczędnościowo-budowlany Riester w Wüstenrot, na który zostały pobrały oszczędności i dopłaty.
Myślę, że za kilka miesięcy chętnie skorzystam z Twojej oferty. Zobaczymy, co powie mój partner w tej kwestii. :-)
Pozdrowienia, Martin

Napisany przez Hanomag

Chodzi o kwotę w wysokości około 14 tys. [url]euro[/url].
Zgłoszenie zmniejszenia kwoty nie może odbyć się drogą elektroniczną, lecz tylko za pomocą formularza. (Biuro dodatkowych świadczeń)
Dlatego wielu dostawców, jak Volksbank jak mi wiadomo, Allianz na przykład, odmawia.

Czy próbowałeś tego również na istniejącej już umowie w Volksbank Jever? Ponieważ jesteś już tam klientem, powinno być to możliwe.

Cytat autorstwa Martin79HN
Jeśli tak, chciałbym obniżyć stan konta na cele mieszkaniowe do 0 [url]euro[/url], a następnie kontynuować nową (wpłata 14 tys. [url]euro[/url] pozostaje, ale bez fikcyjnych 2%). (Odsetki, wzrost wartości itp. będą dodane)

Wada: Pełne opodatkowanie (niemożliwa już jest jednorazowa opodatkowanie kwoty pomniejszonej o 30%).

A w późniejszym wieku będzie coś dostępne do przekształcenia w rentę.

oraz w celu opodatkowania.

Obecnie oszczędzanie odbywa się na aktywnym planie oszczędności bankowych (Riester) Volksbank Jever, który generuje 85% wskaźnika zwrotu na odsetkach. Aby każdego roku skorzystać w pełni z dodatkowego świadczenia Riester.

Dlaczego nie wpłacasz tych dodatkowych 14 tys. [url]euro[/url] tam? Chciałbym się dowiedzieć, z jakich powodów bank mógłby odmówić Twojej wpłaty?

Cześć Hanomag,
Volksbank Jever przekazuje elektronicznie kwoty dotyczące Riester.
A ja chciałbym w przyszłości skorzystać z planu oszczędnościowego na zasiłki. (Oszczędzanie 4% poprzedniego roku brutto pomniejszone o zasiłki)
Kwoty zmniejszenia nie mogą być przekazywane elektronicznie.
Bank musi wypełnić formularz.
Volksbank Jever odmówiła
Moim zdaniem to może być zrealizowane tylko poprzez dodatkową umowę lub
chciałbym mieć kontrolę. Muszę zastanowić się, czy opłaca się rozważać obciążenie w wieku emerytalnym.
W wieku emerytalnym pojawi się również prywatne [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne z gwarantowaną kwotą 57 tys. (w wieku 65 lat)
A w wieku 67 lat nastąpi opodatkowanie Riester! Moja żona wciąż będzie pracować na pełny etat i chce przejść na emeryturę 4-5 lat wcześniej niż ja.
Wiele kwestii, które należy wziąć pod uwagę.

Napisany przez Spiagei
Nie jest zbyt lukratywny plan oszczędnościowy banku z 85%. 0,23%*85%= Zdecydowanie za mało.

Jeśli masz jeszcze więcej niż 10 lat, możesz przejść na [url]ubezpieczenie[/url] inwestycyjne. W ostatnich 5 latach uzyskiwano tam nawet 8,5% po odjęciu kosztów.

Wtedy też nie będziesz mieć problemów z emeryturą, a czy Wasz bank gwarantuje wam czynnik rentowy? Które [url]ubezpieczenie[/url] wtedy przejmie emeryturę?

Pozdrawiam,
Stefan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata