Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena oferty kredytowej

Napisany przez ADMCI4
Cześć.
Chciałbym poprosić o ocenę oferty kredytowej. Oto dane:
- [url]Dom[/url] szeregowy w centrum/miasteczko
- Cena zakupu sprzed 1,5 roku: 40 tys. EUR
- Przeprowadzone prace remontowe o wartości 120 tys. EUR
- Wykonywane prace własne o wartości 10 tys. EUR
- Kapitał własny jest teraz - poza rezerwą płynnościową w wysokości 20 tys. EUR - prawie wyczerpany
- Dane finansowe: On: 3300 netto, Ona: 1900 netto, 2x zasiłek rodzinny, aktualny czynsz 700 EUR ciepło, miasteczko niedaleko Lipska w Saksonii
- Projekt hobbystyczny ([url]Dom[/url] nadal jest placem budowy, czyli aktualnie nikt nie mieszka w domu)
[url]Dom[/url] ma być dalej wysokiej jakości odnowiony. Pozostałe koszty to około 125 000 EUR.
Wymagania dotyczące [url]kredytu[/url]:
- Rata maksymalnie 1250 EUR
- możliwa dodatkowa spłata w wysokości 5 %
Pierwszy Bank (DSL Bank) złożył następującą ofertę:
Oprocentowanie/efektywne oprocentowanie: 1,24 %/1,30 %
Kwota [url]kredytu[/url] 125 tys. EUR
Okres zabezpieczenia 10 lat
Miesięczna rata prawie 1100 EUR
Jak należy ocenić tę ofertę?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Idafel,
jeśli [url]Dom[/url] jest wolny od obciążeń, stopa procentowa do uzyskania powinna wynosić około 1%, jeśli ma to być najlepsza oferta.

Napisany przez ADMCI4
Brak obciążeń, nie ma wpisu w księdze wieczystej. Skontaktuję się z Tobą prywatnie.

Napisany przez Hilfe
Czy [url]Dom[/url] został odnowiony za pomocą kapitału własnego i czy posiadane są odpowiednie faktury?

Napisany przez NaTwoim13
???? Darmowe dla dzieci, opłacone, 100% gotówki! Księga wieczysta czysta.
Jak mogę Ci pomóc w Twoim zamówieniu?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć klafel, piszesz o swoim hobby - budowie i dotychczasowych kosztach w wysokości 120 000 EUR. Czy wszystko zostało wykonane przez Ciebie samodzielnie, czy też przez rzemieślników, przyjaciół? Czy też wszystko zostało zlecone firmom specjalistycznym z dokumentacją finansową? Z mojego punktu widzenia, jeśli potrzebujesz pożyczki, koniecznie powinieneś posiadać potwierdzenie architekta dotyczące pozostałych kosztów. Czy posiadasz takie potwierdzenie dotyczące pozostałych kosztów?

Napisany przez Hilfe

???? Bez obciążenia dla dzieci, opłacone, 100% gotówka! Księga wieczysta czysta.
Jak mogę ci pomóc wkrótce po twoim zamówieniu?

Zobacz bankiera, który jest twoim kolegą. Zadaj takie samo głupie pytanie jak ja oczywiście. Proszę, ostudźcie się w tonie i zachowajcie umiar. Jest powód, dla którego pytam

Napisany przez ADMCI4
Wszystkie dotychczasowe wydatki zostały uregulowane z kapitału własnego. Udział wydatków wykonanych przez przedsiębiorstwa specjalistyczne wynosi około 70%. W ogólnej bilansowej sytuacji, ew. należy jeszcze dodać: od zakupu wniesiono dodatkowo około 25 tys. [url]euro[/url] jako wkład własny.

Napisany przez Hilfe

Wszystkie dotychczasowe wydatki zostały uregulowane gotówką. Udział wydatków wykonanych przez specjalistyczne firmy wynosi około 70%. Do ogólnej bilansu ewentualnie dodatkowo: od zakupu wniesiono dodatkowo około 25 000 EUR wkładu własnego.

Cześć,
Zatem łączne prace renowacyjne wyniosły 85 tys. EUR, jeśli 70% zostało wykonane przez zewnętrzne firmy, a 30% ma odpowiadać 25 tys. EUR. Jeśli pozwolisz na wyrażenie w jednym zdaniu. Skąd więc wzięłaś/łeś kwotę 125 tys. EUR?

Napisany przez Heimatexperte
Matematyka dla początkujących....
70% z 125 T€ = 87,5 T€
25 T€ wkład własny (to są koszty wynagrodzeń)
istnieje różnica w wysokości 12,5 T€ do początkowej kwoty 125 T€ TE.
To powinny być koszty materiałów, które zostały przetworzone we własnym zakresie, przynajmniej to jest moja pierwsza logiczna myśl i matematycznie łatwo wywnioskowana, zresztą także poprzez obliczenia procentowe lub regułę trzech liczb proporcjonalnych.

Napisany przez Hilfe

Matematyka dla początkujących....
70% z 125 T€ = 87,5 T€
25 T€ samodzielnie wykonanych prac (czyli prace wynagrodzone)
istnieje różnica w wysokości 12,5 T€ między 125 T€ sumą wyjściową TE.
To prawdopodobnie koszty materiałów, które zostały przetworzone jako samodzielne prace, przynajmniej moja pierwsza logiczna myśl i matematycznie łatwa do wywnioskowania, zresztą również za pomocą procentów lub reguły trzech.

Nie potrzebuję korepetycji. Można sobie również obliczyć świat na różowo.....

Cytat od klafel
- Przeprowadzono prace renowacyjne o wartości 120 tys. [url]euro[/url]
- Przeprowadzono prace w wysokości 10 tys. [url]euro[/url] samodzielnie
hmmm prace własne o wartości 10k

Cytat od klafel
Wszystkie dotychczasowe wydatki zostały uregulowane z EK. Około 70% udział wydatków, które zostały wykonane przez specjalistyczne przedsiębiorstwa. W ogólnym rozrachunku możliwe: od zakupu zostało dodatkowo wniesione około 25 tys. [url]euro[/url] pracy własnej.

teraz praca własna o wartości 25k, co teraz....
Niezależnie, przeliczmy:
Renowacja na kwotę 120k, z tego 70 % = 84k , pozostałe 36k to praca własna, robi się coraz ciekawiej

a teraz liczmy do tyłu:
25k = 30 % , całkowita renowacja = 25k/0,3 = 83,3 k
Gdzieś po drodze powinno być.

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, przepraszam, ale czy nie chcesz tego zrozumieć? Brakuje mi wartości dodanej dla konsumentów w Twoich postach, czy działasz tutaj jako wypełniacz luk?

Nie jest to złośliwe, ale w jakiś sposób nie dostrzegam Twojego celu tutaj.

Napisany przez Hilfe

Pomoc, przepraszam, ale czy nie chcesz tego zrozumieć? Brakuje mi wartości dodanej dla konsumentów w twoich postach, czy tylko wypełniasz luki?
Nie chcę cię urazić, ale nie dostrzegam tutaj twojego celu.

to jest dla mnie zbyt zagmatwane z tymi nowoczesnościami, nie mogę doradzać

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam za zamieszanie. Różne liczby wkładu własnego faktycznie wynikają z narzędzi, materiałów, usług nie wnoszących wartości 1:1 i innych wydatków (opłat).
Dziękuję wszystkim.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata