Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy warto zakupić grę elektroniczną - tak czy nie?

Napisany przez serafin
Hej!
Mój przyjaciel i ja (koniec lat 20) oszczędziliśmy w ciągu ostatnich lat około 90 000 €. Ponieważ planujemy założenie rodziny, zastanawiamy się, czy powinniśmy kupić mieszkanie. Budowa domu nie wchodzi w grę, ponieważ odziedziczę kiedyś [url]Dom[/url] moich rodziców.
Nowoczesne mieszkanie o powierzchni 90 metrów kwadratowych kosztuje tutaj około 250 000 €. Zarabiamy razem około 4000 € netto miesięcznie, ale jak już powiedziałem, chcemy w niedalekiej przyszłości mieć dzieci.
Mój ojciec również chciałby coś dołożyć, ile dokładnie nie wiem. Jako alternatywę rozważamy wynajęcie innego mieszkania (koszty wynajmu około 800 €). Co według Was byłoby bardziej sensowne?
Jakie jest życie podczas spłacania [url]kredytu[/url]? Przeprowadzając się do innego wynajętego mieszkania, możemy oczywiście nadal żyć beztrosko, jeździć na wakacje itp.
Cieszę się z kilku porad.
Pozdrawiam

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
osobiście wolałbym jednak kupić [url]Dom[/url].
W przypadku mieszkania własnościowego nie masz pełni kontroli, zależysz od zgromadzenia właścicieli, otacza Cię wspólne mienie. W przypadku domu jest on tylko Twój i możesz decydować, co chcesz robić.
Korzyści wynikające z wynajmu:
Elastyczność, wynajmujący dba o utrzymanie, brak stresu.....
Jeśli mówisz o kontynuowaniu dobrego życia, jest to oczywiście również argument, przy czym nie wyobrażam sobie, że przy finansowaniu w wysokości 185 000 EUR (250 000 + 10% kosztów dodatkowych - 90 000 wkład własny) Wasze dobre życie by zniknęło. Przy 2% oprocentowaniu (które w rzeczywistości mogłoby być niższe) i 4% spłaty, Wasza rata wynosiłaby 925 EUR i stosunkowo szybko byłaby spłacona.... (około 20 lat)

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Serafinie,
gdzie obecnie mieszkasz? W dwupokojowym mieszkaniu? U nas następne lata będą podobne. Dużo oszczędności, dzieci pożądane. Dziedziczenie całkowicie bym wykluczył. Miejmy nadzieję, że twoi rodzice sami w nim jeszcze wiele dziesięcioleci będą żyć, a [url]Dom[/url] może zostać przeznaczony na koszty opieki. Chyba że oni już wcześniej przekażą ci [url]Dom[/url] i przeprowadzą się do czegoś mniejszego.
Sugerowałbym trzymanie oka na obu opcjach: mieszkanie własnościowe i wynajem mieszkania. Jeśli znajdziecie idealne mieszkanie własnościowe: super! Jeśli jednak może spotka was szczęście z tanim wynajmem mieszkania: równie dobrze. W końcu musicie się tam czuć dobrze, a okolica musi pasować (żłobek, odległość do miejsca pracy) itp. Zawsze chciałem mieć własność, ale u nas rynek jest dość wysuszon. Dlatego poczekam, aż przynajmniej 1 dziecko będzie w drodze, zanim zacznę poważne prace gniazdowe. Nie chcę też siedzieć w dużym mieszkaniu lub domu, jeśli z jakiegoś powodu nie uda się z dziećmi.

Napisany przez Hilfe
Dzieci i mieszkanie na własność nie są ze sobą sprzeczne. Istnieją również piękne mieszkania na własność z częścią ogrodu. Takie mamy na przykład. Kiedy mówisz o dzieciach, musisz porównać jabłka do jabłek. Innymi słowy, ile dzieci chcemy mieć i jak duże ma być mieszkanie. Nie chcemy kupić mieszkania, które będzie za małe. Następnie na rynku zobacz, ile kosztuje porównywalne mieszkanie do wynajęcia, a ile kosztuje mieszkanie na własność, porównując koszty najmu i finansowania. Krótko na temat Waszych dochodów, proszę pamiętać, że dzieci przynoszą radość, ale także koszty, na przykład związane z ewentualną redukcją czasu pracy i wyższymi kosztami, również związanymi z ewentualnymi wakacjami.

Napisany przez 2utopus
Jak pewne jesteście, że zostaniecie w tym miejscu zamieszkania, i czy mieszkanie będzie wystarczające dla Waszych dzieci?
Tło: koszty dodatkowe związane z zakupem odchodzą po zakupie - przy 250 tys. szybko to 25 tys. - z tego można już opłacić czynsz przez 2-3 lata.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Utopus
Ja na Twoim miejscu wolałbym wynająć mieszkanie, a jeśli są dzieci, wtedy znasz swoje miesięczne dochody (zarobki męża, zasiłek rodzinny).
Jeśli teraz chcecie kupić mieszkanie, powinno ono od razu wystarczyć także dla dzieci, oczywiście. Później, w razie dziedziczenia, moglibyście je wynająć.
Jeśli teraz jednak nie chcesz liczyć z całymi dochodami, tylko z dochodem męża.
Tak?

Napisany przez 2utopus
Cześć bankowiec,
ale tu nie o mnie chodzi
Pozdrawiam
Utopus

Napisany przez serafin
Dziękujemy za całą wskazówkę!
Obecnie mieszkamy w dwupokojowym mieszkaniu. Moją pierwszą myślą było porównanie cen wynajmu i zakupu mieszkań, aby zobaczyć, co na dłuższą metę jest tańsze, przy czym musimy również uwzględnić koszty dodatkowe przy zakupie. Kupno domu również braliśmy pod uwagę, ale tylko w przypadku znalezienia naprawdę taniej oferty, co tutaj w okolicy jest mało prawdopodobne.
Jeśli zdecydujemy się na zakup mieszkania, powinno ono być na pewno wystarczająco duże dla naszej przyszłej rodziny z dziećmi.
Na pewno chcemy pozostać w tej okolicy, jesteśmy tu bardzo zakorzenieni.

Napisany przez Hilfe

Dziękuję za wszystkie sugestie!
Aktualnie mieszkamy w dwupokojowym mieszkaniu. Moją pierwszą myślą było porównanie cen między wynajmowanymi a kupowanymi mieszkaniami, aby zobaczyć, które rozwiązanie na dłuższą metę jest tańsze, przy założeniu, że musimy także uwzględnić koszty zakupu. Kupno domu też rozważaliśmy, ale byłoby to dla nas możliwe tylko wtedy, gdybyśmy znaleźli coś naprawdę taniego, ale niestety w naszej okolicy to praktycznie niemożliwe.
Jeśli zdecydujemy się na zakup mieszkania, powinno być ono na pewno wystarczająco duże dla naszej przyszłej rodziny z dziećmi.
Chcemy na pewno pozostać w tej okolicy, jesteśmy tutaj bardzo zakorzenieni.

Bardzo dobre podejście, które również przedstawiłem. Może się okazać, że lepiej będzie Wam się sprawować w mieszkaniu wynajmowanym, ale może niekoniecznie. Chciałbym tylko wspomnieć o pewnych kwestiach, skoro wspomniałeś o wakacjach i tym podobnych. To było też nasze rozważanie, gdy szukaliśmy czegoś dla nas dwojga, a teraz nas trojga. W przypadku domu nie bylibyśmy już tak elastyczni finansowo. Teraz mamy nowe mieszkanie w bloku trzyrodzinnym. Nie musi to być wieżowiec z setką sąsiadów.

Co do dziedziczenia, prawdopodobnie odziedziczycie ten [url]Dom[/url], ale być może tylko część ustawową albo nic. Chciałbym Was uświadomić, że nie należy spekulować na temat nieistniejącego dziedziczenia / pieniędzy / domu.

Napisany przez Batman_BU
2.500-3000 EUR /m2 brzmi jak cena typowa dla średniego miasta. Na przykład w rozsądnej lokalizacji w Flensburgu/Kilonie/Lubece.

1. Jak oceniacie możliwość wynajęcia/sprzedaży ponownej?
2. Jaką miesięczną ratę chcecie płacić? Jakie są wasze szacunkowe koszty dodatkowe?
3. 90m2 dla 3 osób? To w porządku. Dla 4 osób? W zależności od układu mieszkania może być problematyczne. Mieliśmy na przykład mieszkanie trochę ponad 100m2, które było zbyt ciasne ze względu na podział pomieszczeń.
4. Koszty najmu, o których wspomniałeś. To czynsz brutto czy czynsz netto?

Nie kupiłbym mieszkania w dużej inwestycji. Koniecznie dokładnie przeczytajcie wszystkie dostępne protokoły, sprawdźcie, czy zawsze podejmowane były jednolite decyzje. Jak są rozdzielone udziały w Wspólnocie Współwłaścicieli? Czy istnieją już zatwierdzone projekty, które musicie uwzględnić? Jakie są rezerwy dostępne? Równie istotne: Czy wszystko było rozstrzygane poprzez dodatkowe opłaty? To może być uciążliwe dla kogoś, kto aktualnie nie ma dostępnych środków własnych.

Jeśli chodzi o koncepcję dochodu: Stwórzcie zestawienie w Excelu zawierające przychody/koszty i zastanówcie się realistycznie nad różnymi założeniami: urlop rodzicielski, praca na część etatu dla obojga itp. Wtedy zobaczycie, co jeszcze jest możliwe.

Ogólnie: Finansowanie w wysokości 200 tys. EUR (to raczej niewiele), rata 4-5%... to powinno być wykonalne na okres urlopu rodzicielskiego, bez większych ograniczeń. Dla wspomnianego mieszkania obecnie płacilibyście miesięcznie 9.600 EUR czynszu, a miesięczna rata dla mieszkania własnościowego wynosiłaby około 13 tys. EUR, wliczając w to koszty dodatkowe przy miesięcznych zarobkach netto w wysokości 48 tys. EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata