Cześć,
Wszędzie półprawdy! Po pierwsze, Tobias myli tutaj prywatne
ubezpieczenie emerytalne z ubezpieczeniem emerytalnym z dofinansowaniem państwowym (Riester i Rürup). Riester można dziedziczyć! W przypadku Rürup tylko na żonę lub dzieci do 27. Oprocentowanie ubezpieczeń emerytalnych nie jest złe! Pokaż mi proszę plan oszczędności bankowych lub plan oszczędności funduszowych, który pozwoli mi osiągnąć te zyski bez ryzyka straty, natychmiast zawieszę swoje składki emerytalne i zrobię to bardziej opłacalne. Prawdą jest stwierdzenie o pełnej opodatkowaniu w późniejszym wieku, ale nie powinno się zakładać, że będę miał taki sam podatek jak w czasie pracy zarobkowej, jeśli zachowam swój obecny podatek, będę skakać z radości, ponieważ będę miał naprawdę doceń dla dochodu emerytalnego.
Teraz Marek. Tutaj również mamy do czynienia z półprawdami i stereotypowymi hasłami. Prywatne
ubezpieczenie emerytalne opodatkowane jest podatkiem tylko od udziału w zyskach, a ten jest znowu zróżnicowany. Gdy moja emerytura zaczyna się w wieku 65 lat, mam udział w zysku w wysokości 18%, co oznacza, że muszę zgłosić 18% mojej emerytury w moim zeznaniu podatkowym (emerytura w wysokości 500,00 € daje udział w zysku w wysokości 90,00 €, podatek przy stawce podatkowej 20% wynosi zatem 18,00 €). Płatność za
ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne NIE jest wymagana! Wprowadza się tu zastępstwo emerytalne związane z pracą (np.
ubezpieczenie bezpośrednie), które podlega pełnej obowiązkowej składce na
ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne, ale jest jednocześnie całkowicie zwolnione od składek na ubezpieczenia społeczne w okresie opłacania składek (
ubezpieczenie zdrowotne, pielęgnacyjne, przeciwwalne i emerytalne).
Proszę się nie obrażać, ale informuj się przed złością!
Pozdrowienia, Christian