Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prywatne ubezpieczenia emerytalne tylko z niskimi stopami zwrotu.

Napisany przez ADMCI4
Nadal prywatne ubezpieczenia emerytalne mają mizerne stopy zwrotu. Dotacje nieco poprawiają wynik. Jednak podczas wypłacania emerytury w późnym wieku obowiązuje pełny obowiązek podatkowy. To, co jest dawane z przodu, zostaje zabrane z tyłu. Pozostaje mizerny zwrot. Nieco więcej niż czysta inflacja. Oszczędności nie można również przekazać w spadku. Konsekwencja: lepiej nie korzystać z Riester i Rürup! Inne alternatywne inwestycje... Tobias

Napisany przez ADMCI4
W przypadku prywatnej emerytury zasadniczo cała kwota emerytury podlega opodatkowaniu, nawet jeśli tylko 19 procent. To jednak może być naprawdę drogie. Rzadko kiedy na to zwracają uwagę! Do obliczenia składek na ubezpieczenie zdrowotne i opiekę długoterminową brany jest pod uwagę cały wypłacony kapitał. Marek

Napisany przez PI112
Cześć, Wszędzie półprawdy! Po pierwsze, Tobias myli tutaj prywatne ubezpieczenie emerytalne z ubezpieczeniem emerytalnym z dofinansowaniem państwowym (Riester i Rürup). Riester można dziedziczyć! W przypadku Rürup tylko na żonę lub dzieci do 27. Oprocentowanie ubezpieczeń emerytalnych nie jest złe! Pokaż mi proszę plan oszczędności bankowych lub plan oszczędności funduszowych, który pozwoli mi osiągnąć te zyski bez ryzyka straty, natychmiast zawieszę swoje składki emerytalne i zrobię to bardziej opłacalne. Prawdą jest stwierdzenie o pełnej opodatkowaniu w późniejszym wieku, ale nie powinno się zakładać, że będę miał taki sam podatek jak w czasie pracy zarobkowej, jeśli zachowam swój obecny podatek, będę skakać z radości, ponieważ będę miał naprawdę doceń dla dochodu emerytalnego. Teraz Marek. Tutaj również mamy do czynienia z półprawdami i stereotypowymi hasłami. Prywatne ubezpieczenie emerytalne opodatkowane jest podatkiem tylko od udziału w zyskach, a ten jest znowu zróżnicowany. Gdy moja emerytura zaczyna się w wieku 65 lat, mam udział w zysku w wysokości 18%, co oznacza, że muszę zgłosić 18% mojej emerytury w moim zeznaniu podatkowym (emerytura w wysokości 500,00 € daje udział w zysku w wysokości 90,00 €, podatek przy stawce podatkowej 20% wynosi zatem 18,00 €). Płatność za ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne NIE jest wymagana! Wprowadza się tu zastępstwo emerytalne związane z pracą (np. ubezpieczenie bezpośrednie), które podlega pełnej obowiązkowej składce na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne, ale jest jednocześnie całkowicie zwolnione od składek na ubezpieczenia społeczne w okresie opłacania składek (ubezpieczenie zdrowotne, pielęgnacyjne, przeciwwalne i emerytalne). Proszę się nie obrażać, ale informuj się przed złością! Pozdrowienia, Christian

Napisany przez ADMCI4
Emerytura jest opodatkowana stawką 18 procent (czyli z 100 EUR emerytury 18 EUR należy opodatkować). Ma to symulować udział odsetek. Jeśli zdecydujesz się wypłacić całą kwotę z ubezpieczenia emerytalnego, podlega opodatkowaniu również tylko zysk (różnica między wypłatą a wpłatą w okresie trwania). Uważam, że to uczciwe, również dlatego, że zachodzi efekt odroczenia. Składki społeczne są pobierane od pracowniczych świadczeń emerytalnych, ponieważ w czasie wpłacania nie były uiszczane żadne składki. To również jest uczciwe.

Napisany przez ADMCI4
Przed podpisaniem umowy na ubezpieczenie emerytalne należy uwzględnić wskaźnik inflacji (w przybliżeniu 2 proc. rocznie). Kto teraz wie, co będzie można kupić za emeryturę miesięczną za 30 lat?

Napisany przez FCMP
Przeprowadziłem różne symulacje przypadków emerytalnych z ciekawości i przeanalizowałem ich obciążenie podatkowe, i mogę wam powiedzieć jedno: Trzeba otrzymać naprawdę dużą emeryturę, żeby w ogóle płacić jakiekolwiek podatki... Moim zdaniem to wszystko panikowanie! Dlatego nadal należy odpowiednio oszczędzać na emeryturę!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata