Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: działka budowlana

Napisany przez ricokeip90
Cześć Kochani,
Mam pytanie dotyczące działki budowlanej. Zamiarujemy zbudować [url]Dom[/url] za około 1-2 lata, ponieważ moja dziewczyna jest właśnie na urlopie macierzyńskim.
Czy byłoby możliwe teraz, w tym czasie, kupić odpowiednią działkę o powierzchni około 600m² za około 60000€ i sfinansować ją, a [url]Dom[/url] postawić dopiero w ciągu 1-2 lat?
Istnieje umowa oszczędnościowa w ramach której jest 10000€, która jest gotowa do wypłaty.
Dziękuję za pomoc

Napisany przez hausbauwest
To pytanie w zasadzie odpowiada sobie samo....
Oczywiście możesz to kupić, tak jak każdy inny zainteresowany.

Napisany przez Hilfe
No cóż, czy możesz zbudować swój wymarzony [url]Dom[/url] na tej działce i ile to będzie kosztować? Ile zarabiacie oboje i jaką kwotę finansowania sobie wyobrażacie? To są podstawowe pytania. Może się zdarzyć, że dostaniecie finansowanie na zakup działki, ale nie na [url]Dom[/url].

Więc do nas:
Mężczyzna: 27 lat 1800€ netto
Kobieta: 27 lat (1800€ netto) 900€
obecnie zasiłek rodzicielski
Dzieci: 6 miesięcy i 3 lata
384€
Łącznie: 3984 € netto
Jeszcze nie korzystaliśmy z głębokiej konsultacji.... do tej pory mieliśmy tylko rozmowę kwalifikacyjną z budowniczym. Ten przedstawił sytuację jako możliwą do sfinansowania.
Całość została oszacowana na około 280000-300000€.
Niestety aktualnie nie możemy wnosić więcej kapitału własnego niż 10000€ z oszczędności budowlanych.

Gdzie wcześniej (w okresie bezdzietności) zniknęły wasze pieniądze?
10 tysięcy dla dwóch pracowników na pełny etat w wieku poniżej 30 lat to tragedia.

Musimy urządzić nasze pierwsze mieszkanie, wyjechać na wakacje, podjąć się szkolenia itp. Obecnie nie mamy większych pieniędzy... więc nie chodzi o to, co było kiedyś. Cieszę się, że odpowiedziano na moje właściwe pytanie!

Ogólnie dostępne jest około 20000€ na koncie oszczędnościowym na cele budowlane....ale trzeba także mieć rezerwy na niespodziewane wydatki!

Ale można się wiele nauczyć z przeszłości.
Wtedy nie mogliście oszczędzać, mimo że dochody były wyższe, a wydatki niższe....

Macie niecałe 10% wszystkiego, co jest zwykle wymagane przy kosztach dodatkowych przy zakupie. BEZ pośredników.... no way

Napisany przez Hilfe

Tak więc u nas:

Mężczyzna: 27 lat, 1800€ netto
Kobieta: 27 lat, 900€ (1800€ netto)
Obecnie 900€ urlop rodzicielski
Dzieci: 6 miesięcy i 3 lata, 384€
Łącznie: 3984€ netto
Jeszcze nie korzystaliśmy z głębszej konsultacji... do tej pory mieliśmy tylko rozmowę kwalifikacyjną z firmą budowlaną. Przedstawiciel uznał sytuację za finansowalną.

Całość została oszacowana na około 280 000-300 000€.
Niestety, obecnie nie możemy wprowadzić więcej kapitału własnego niż 10 000€ z oszczędności budowlanych.

Wartość gruntu, domu i infrastruktury zewnętrznej z wszystkimi kosztami pobocznymi jest całkowicie nierealna. Liczcie minimum 400 000€, a raczej więcej. Już przy 400 tysiącach wasz dochód nie wystarczy. Jeden z ojców domów chce sprzedać. [url]Dom[/url] i finansowanie

Napisany przez Kerstin
Niestety kapitał własny jest naprawdę bardzo niski. Zaoszczędziliśmy 30% kosztów budowy domku, gdy jeszcze nie mieliśmy dzieci. Dobrą wiadomością jest, że otrzymalibyście program budowlany dla rodzin z dziećmi, co daje 200 [url]euro[/url] miesięcznie.

Niestety kapitał własny jest naprawdę bardzo niski. Kiedy jeszcze nie mieliśmy dzieci, zaoszczędziliśmy 30% sumy budowy na domek. Dobrą wiadomością jest, że otrzymalibyście państwowe wsparcie na budowę z dwójką dzieci. Byłoby to dodatkowe 200 [url]euro[/url] miesięcznie

Tutaj manipuluje się rzeczami, które aktualnie nie istnieją do wypłaty.
Punkt 2: Co będzie po 10 latach, gdy 200 [url]euro[/url] znikną, a dzieci z powodu zbliżającego się wykształcenia staną się naprawdę kosztowne?
Dla mnie wsparcie na budowę z dwójką dzieci jest kompletnym bezsensem.
Tak kuszącym dużą ilością osób, które z zasady i tak nie mogą sobie na to pozwolić, otwierając drzwi do nieszczęścia.
Wada: Większe zapotrzebowanie, stale rosnące ceny nieruchomości.

Napisany przez Freeliner
@Pomoc
Widzisz przecież, że cena za metr kwadratowy wynosi 100€, czyli jest w niskim przedziale.
Te uogólnienia typu totalnie iluzoryczne, minimum 400k raczej więcej to bzdura!
... zawsze jest to wyrzucane do powietrza jako uogólnienie, tylko dlatego, że może tak być w własnej okolicy, nie oznacza, że wszędzie musi być tak samo.
Istnieje też horyzont poza własnymi wyobrażeniami.
... i nie każda myślowa bzdura odpowiada rzeczywistości, ale na co wydaje się liczyć niektórzy główni kandydaci.

Napisany przez Batman_BU
Absolut żałosne oświadczenia znowu.

Gdzie wcześniej (w okresie bezdzietności) zniknęły Wasze pieniądze?
10 tys. dla 2 pracowników na pełny etat w wieku prawie 30 lat to tragedia.
2 dzieci.
Całkowicie w porządku w tym wieku, przy tych dochodach i sytuacji rodzinnej, mieć niewiele własnych środków.
Co do wykonalności:
Uważam, że to będzie trudne zadanie. Oczywiście możecie sfinansować działkę, ale nie sądzę, że powinniście zaczynać budowę domu już za 1-2 lata.
W najlepszym przypadku finansowanie 350 tys. EUR pochłonie znaczną część Waszych miesięcznych dochodów.
Jaka jest perspektywa podwyżek? Jak pewne jest powrót z urlopu rodzicielskiego w 100% (?).
Moja rada: Poczekajcie jeszcze trochę, odkładajcie pieniądze i spełnijcie marzenie, gdy lepiej będziecie potrafili ocenić swoją sytuację rodzinna.
W tym celu konieczne jest dokładne udokumentowanie Waszej sytuacji finansowej i zrozumienie, na co wydajecie pieniądze i ile można ewentualnie zaoszczędzić. Jakie są Wasze stałe wydatki? ile obecnie odkładacie na [url]konto[/url] oszczędnościowe? Czy planowane są większe zakupy?

Widzę to trochę inaczej. Uważam, że rezerwy dla dwóch osób pracujących na pełen etat są bardzo niskie. Przy podanych dochodach zakładam normalny poziom wykształcenia bez studiów. Przy 20 tys. zł na osobę to tylko 10 tys. zł. Zakładając, że oboje zarabiają od 20. roku życia, oznacza to 7 lat oszczędzania po 10 tys. zł na osobę.

To daje stopę oszczędności w wysokości 119,00 [url]euro[/url] miesięcznie.

Rzeczy takie jak meble, wakacje, naprawa auta itp. - to wszystko musieliśmy kupić, a w przyszłości będziemy musieli to zrobić znowu na podobnym poziomie.

Z mojego doświadczenia jako właściciela wynajmowanych nieruchomości, często widzę, że młodzi ludzie mają wszystko najlepsze. Piękne auto, świetne ubrania, wspaniałe mieszkanie... Zawsze pełne mokrej roboty.

Dlatego nie dziwi mnie, że tacy ludzie nie widzą zielonego drzewa. Osobiście nie mam z tym żadnego problemu, przeciwnie, to zasługa, jaka z tego wynika... Ale również nie mam żadnego współczucia, jeśli brak im własnego kapitału skutkuje porażką.

Napisany przez Freeliner
@Hausbauwest
„Mężczyzna: 27 lat, 1800€ netto
Kobieta: 27 lat (1800€ netto) 900€
Obecnie zasiłek rodzicielski
Dzieci: 6 miesięcy i 3 lata
384€ Razem: 3984 € netto”
Po prostu przeczytaj!
Ile lat kobieta była pełnoetatowym pracownikiem?!
Ile miesięcy może mieć urlopu tacierzyńskiego mężczyzna?!
Co działo się w krótkim okresie zawodowym? Kiedy naprawdę była pełnoetatowym pracownikiem? Trudna ciąża, przerwane studia lub inne wykształcenie?
Mogło być tysiące możliwych rzeczy, ale ty musisz znów się zdecydować na opinię!....jest to po prostu odbiegające od twojego ideału, czyli od ciebie osobiście!
Próbuję ostrzec, sensybilizować w przypadku ograniczonego budżetu, a ty po prostu wydajesz swoją opinię, która zawiera tylko jakieś twierdzenia/przypuszczenia/podświadczenia ....gdzie wtedy od ciebie naprawdę nic nie słychać!
Nadal wszystkie wątki z twoim udziałem prowadzą donikąd i wchodzą w nieskończoną dyskusję, tylko po to, aby zrobić w człowieku z kozłem ofiarnym, aby na pewno nie zakończył dyskusji!
Po prostu wspaniała i fantastyczna robota

Napisany przez Batman_BU
Widzę to trochę inaczej.
Uważam, że oszczędności dla dwóch osób pracujących na pełen etat są bardzo niskie.
Przy podanych dochodach zakładam normalny poziom edukacji bez studiów.
Przy 20 000 K dla każdego jest to 10 000 K.

Jeśli założymy, że oboje zarabiali pieniądze od 20 roku życia, to przez 7 lat zarobili po 10 000 K na osobę.
To przełożyłoby się na wskaźnik oszczędzania w wysokości 119,00 [url]euro[/url] miesięcznie.

Tak, założenia. Twierdzenie niezakłócone faktami, na podstawie których po prostu wypowiadasz się. Może najpierw zapytaj, a potem zdecyduj, czy bezzasadna uwaga jest odpowiednia. Czy ci dwoje może pracować od... 3,5 roku? Jak długo trwała urlop rodzicielski? Jak długo trwała możliwa bezrobocie? Jak długo istnieją obecne miejsca pracy?
Istnieją także zawody, które wymagają niebotycznie drogich szkoleń, ale faktycznie nie gwarantują adekwatnego wynagrodzenia. Być może jest tu ktoś zatrudniony jako fizjoterapeuta i może to potwierdzić...

Musieliśmy kupić rzeczy takie jak meble, musieliśmy kupić wakacje, auto się zepsuło itp.... Są to rzeczy, które będą musiały być ponownie kupione w przyszłości w co najmniej takiej samej jakości.

Ale to niekoniecznie tak. Zakładasz, że tak się stanie. Jedyne, co można przypuszczać, to naprawa samochodu. Bez wiedzy, czy jest samochód.
Urlopy można także przesuwać. Na przykład ja osobiście robiłem drogie wakacje raczej w młodszych latach. (Nowa Zelandia, Australia, Azja Południowo-Wschodnia, Ameryka Południowa...). Teraz, mając [url]Dom[/url] i dziecko, nie podróżuję już tak daleko. Moje loty były często droższe niż to, co teraz wydajemy na wakacje.

Z mojego doświadczenia jako wynajmującego zauważam, że młodzi ludzie często mają wszystko, czego dusza zapragnie.
Piękny samochód, świetne ciuchy, super mieszkanie.... Zawsze pełne przepychu.

Zazdrość nigdy nie była dobrym doradcą przy kształtowaniu punktu widzenia. Jeśli to jest model życia, dlaczego nie? Ważne jest raczej, czy ten model można kontynuować czy dostosować. Wtedy ma to sens.

Nie dziwię się wtedy, że taki człowiek nie dostrzega drzewa w lesie.
Osobiście nie mam z tym absolutnie żadnego problemu, wręcz przeciwnie, to jest wynik mojej pracy.... Ale nie czuję żadnego współczucia, jeśli brakuje im własnego kapitału.

Znów zakładasz...

Napisany przez Hilfe
Dla rozsądnego domu z kuchnią, otoczeniem zewnętrznym itp. potrzebujesz minimum 300 000 €, a nie mówimy tu jeszcze o wersji luksusowej. 360 tys. przy takim dochodzie zawsze będzie napięte w gospodarstwie domowym. Chyba że zrezygnuje się z wakacji i jakości życia.

Napisany przez Freeliner
O luksusowej wersji tutaj właściwie nigdy nie mówimy. Zakłada się najpierw Standard Idealny.

Skąd teraz ta zmiana myślenia?

Od całkowicie iluzorycznych i minimum 400k, a raczej więcej, przeszedłeś do minimum 300k w ciągu 18 godzin.

A jutro może być 200k? :-)

Napisany przez Hilfe

O luksusowej wersji tutaj zazwyczaj nie mówi się. Najpierw zakłada się Standard Idealny.
Skąd teraz ta zmiana?
Od całkowicie nierealistycznych i co najmniej 400k, przeszedłeś do minimum 300k w ciągu 18 godzin.
A może jutro będzie 200k? :-)

Gaduło. 60 i 300 = 360k. W dobrej woli 40k odjęłem, żebyście byli zadowoleni. Tak czy inaczej będzie ciasno

Napisany przez Freeliner
Dziękuję za Goodwill, bardzo łaskawy :-))
...teraz jesteśmy bardziej niż zadowoleni :-))

Napisany przez Smirnoff1983
400k za [url]Dom[/url]....... wooow.... ale to musi być wersja LUKSUS, prawda?
Jeśli ma już działkę za 60.000€, to czynnik działki nie będzie miało tak dużego znaczenia. Przy cenie 60.000€ za działkę, cena nie będzie tak znacząco wzrosła.....
Nawet nie powiedział jeszcze, czy chce domu z gotowych elementów czy murowanego. Nawet to może podnieść lub obniżyć cenę.
Jeśli porówna trochę, może dostać nowy murowany [url]Dom[/url] (bez działki) za około 200.000€ + koszty dodatkowe. Wtedy szybko będzie mógł się zmieścić poniżej 300.000k kosztów całkowitych.
Poza tym nie musi od razu wszystkiego wykończyć. W 2004 roku budowaliśmy z siostrą i stopniowo wykańczaliśmy wszystko. Nasze podjazd został ukończony dopiero w 2010 roku.
Trzeba też zobaczyć, jak rodzina żyje!?! Gotują sami, robią zakupy z ulotek czy trzy razy w tygodniu jedzą w barze. Gra tutaj wiele czynników, czy sobie poradzą z pieniędzmi czy nie.
Znam rodziny, które nie radzą sobie z 5.000€ netto miesięcznie, inne oszczędzają nawet 500€ miesięcznie przy zarobkach 2000€.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata