Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oblicz rangę 1 i 2.

Napisany przez olireh
Cześć
Mam problem. Nie mogę znaleźć wzoru na rang 1 i 2.
Zadanie:
Wartość rzeczowa 20000 €.
Zniżka 10%
Ile może finansować rodzina Walthera w pierwszym rzędzie z 1a warunkami?
Rozwiązanie:
200000 € + 20000€ = 220000€
Wydaje mi się, że dla pierwszego rzędu to jest 60%.
132000 €.
Czy to się zgadza?
A jaki jest procent dla rzędu 2?
Dzięki

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale dlaczego w ogóle jest jakaś zniżka? Zwłaszcza na co odnosi się to obniżenie, kto ustalił wartość rzeczową na 200 000 [url]euro[/url]?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Olireh,
Przy wartości rzeczowej w sektorze nieruchomości, na przykład notarialna cena zakupu wynosi 200 000 EUR.
Teraz istnieją banki, które przyjmują wartość zabezpieczenia w wysokości 190 000 EUR. Wtedy ramy 1a wynoszą 114 000 EUR.

Jednak z perspektywy banku, gdyby przyjąć notarialną cenę zakupu 200 000 EUR, ramy 1a wyniosłyby 120 000 EUR.

Ramy 1a przy 60%
Ramy 1b, przypuszczalnie chodzi o 80%.

Jednak między nimi są różne modele warunków.

Napisany przez olireh
Wielkie dzięki
Nie rozumiem tego z rangą.
To jest zadanie.

Napisany przez Spiagei
Jakie jest trudne w tym?
200 000 wartości rzeczowej - 10% = 180 000 wartości zabezpieczenia
stąd 60% = 108 000€

Napisany przez BenniG

Cześć
20000 € wartość rzeczowa.
200000 € +20000€= 220000€

Spiagei, podobnie można zapytać, co jest trudnego w poprawnym przepisaniu liczb zadania.
Przy czytaniu tak wielu zer pomocne jest umieszczenie kropki tysiąca - wtedy osoba pytająca musi umieć liczyć tylko do 3.

Napisany przez olireh
Dziękuję, idioto.
Mam jeszcze jedno pytanie. Zamiast tam na górze pierwszego rzędu.
Co jeśli tam jest:
Ile może rodzina Walther dofinansować po tych danych w pierwszym i drugim rzędzie razem?
zamiast 200 000 jest teraz 300 000 €
Czy to jest poprawne:
300 000€ -10% = 270 000 €
80% = 216 000 €
Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Nie, nawet w wielu bankach można uzyskać pożyczkę do 300 000 [url]euro[/url]! Nie rozumiem, dlaczego zawsze jest naliczany ten rabat.

Najlepsze banki pod względem warunków lub te, które generują najwięcej zysków dla pośredników finansowych, w ogóle nie stosują rabatu.

Napisany przez Heimatexperte
Cześć Thomasie,

To są jakieś przykładowe zadania ze szkoły zawodowej albo inne rzeczy, nie są to prawdziwe przypadki, w których chodzi o obliczenie prawidłowych limitów zabezpieczenia na podstawie wytycznych, nic innego.

I jeśli w zadaniu napisano, że trzeba odjąć 10%, to nauczyciel nie zaakceptuje rozwiązania, jeśli uczeń napisze, że nie ma takiej potrzeby, ponieważ są banki, które nie odejmują 10%...

Napisany przez NaTwoim13
Tak, też tak myślałem, ale wiele osób czyta, i zawsze dobrze jest, gdy można wyciągnąć coś z postów nawet niebędąc TE, albo gdy ktoś dostrzega coś istotnego.
Być może jest możliwość zdobycia dodatkowego punktu, jeśli po egzaminie zwróci się uwagę nauczycielowi / egzaminatorowi, że te odjęcia nie są konieczne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata