- sob cze 09, 2018 8:36 pm
Cześć,
zastanawiam się nad zwolnieniem mojego systemu emerytalnego związku z pracą.
Chodzi o miesięczną konwersję wynagrodzenia w wysokości 100[url]euro[/url] , którą prowadzę od 15 lat i którą nie dofinansowuje pracodawca. Będzie trwać do 2040 roku. Poradzono mi, aby zwolnić go ze składek, ponieważ przez to będę mniej płacił na rzecz ustawowej emerytury i później otrzymywał mniej środków. Podatki, które teraz zaoszczędzam (jestem ubezpieczony prywatnie), będą w pełni odprowadzane od wypłat w wieku emerytalnym - inaczej niż w przypadku prywatnego inwestowania pieniędzy.
Jeśli teraz zwolnię umowę ze składek, otrzymam gwarantowaną rentę w wysokości 175[url]euro[/url] miesięcznie (plus udział w nadwyżkach), a jeśli będę kontynuować płatności do 2040 r., gwarantowana renta wzrośnie do 320 [url]euro[/url] . Czy więc ma sens teraz przerwać, aby skorzystać z wyższej emerytury ustawowej i zamiast tego zainwestować 50 [url]euro[/url] miesięcznie z netto gdzie indziej (w fundusze lub ETF-y)?
Dodatkowo mam umowę Riestera (160[url]euro[/url] miesięcznie) oraz polisę na życie z kapitałem przyszłościowym jako formę emerytalnego zabezpieczenia.
Bardzo, bardzo wdzięczny będę za wasze opinie i oceny.
zastanawiam się nad zwolnieniem mojego systemu emerytalnego związku z pracą.
Chodzi o miesięczną konwersję wynagrodzenia w wysokości 100
Jeśli teraz zwolnię umowę ze składek, otrzymam gwarantowaną rentę w wysokości 175
Dodatkowo mam umowę Riestera (160
Bardzo, bardzo wdzięczny będę za wasze opinie i oceny.