Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura dla dziecka?

Napisany przez rebrun
Ostatnio miałem kontakt z tematem emerytur dla kobiet w podeszłym wieku. Moja matka (krawcowa i gospodyni/domowa) otrzymuje emeryturę w wysokości 265 €, głównie dlatego, że po 42 latach małżeństwa została rozwiedziona. Kilku krewnych w naszej rodzinie ma podobne sytuacje, a ostatnio widziałem kilka dokumentacji w telewizji, gdzie również kobietom nie było łatwo! Mam szczęście, gdyż pracuję w zawodzie męskim, z wynagrodzeniem jak mężczyzna, a moja córka jest opiekowana zarówno przez matkę, jak i pracodawcę, dlatego mogę pracować na pełny etat bez przerwy. Jak będzie wyglądać przyszłość mojej córki? Trudno powiedzieć! Chciałbym, żeby mogła sama niezależnie decydować o swoim życiu. Być może przez kilka lat zostanie w domu z dziećmi? Bez męskiej pracy?! Czy istnieją sposoby zabezpieczenia się w tym obszarze? Jakie są tego możliwości? Być może mogę zacząć teraz a później będzie ona kontynuować wpłacanie na swoją emeryturę?

Napisany przez 2titan1981
Jeśli twoja matka po 42 latach małżeństwa otrzymuje wyrównanie wakacyjne. Oznacza to, że połowa punktów emerytalnych zgromadzonych wspólnie w czasie małżeństwa należy teraz do niej. Jeśli inne kategorie zabezpieczenia zostały przeprowadzone, również połowa należy do niej... i po 42 latach były mąż będzie musiał płacić alimenty na zawsze. Dlatego praktycznie niewiele się zmieni dla niej, jeśli mąż nie otrzyma podobnej renty.

Co do Twojego pytania, nie zdecydowałbym się na żadne zabezpieczenia świadczeń emerytalnych dla Twojej córki, lecz od razu zainwestowałbym w fundusze, i to niekoniecznie na jej nazwisko, ale na Twoje, bo w przeciwnym razie mogłaby ona zrobić z tym, co chce, gdy skończy 18 lat. Zazwyczaj nie byłoby to wykorzystane na zabezpieczenie emerytalne... Jeśli chcesz oszczędzać na funduszach na Twoje nazwisko, możesz samodzielnie decydować, kiedy Twoja córka otrzyma pieniądze i na co je wykorzysta.

Jeśli decydujesz się na fundusze, zalecam znalezienie funduszu, w którym koszty zarządzania są niskie (tzw. ETF), a także światowe inwestycje, szeroko zdywersyfikowane na wszystko, co rynkowe. [url]konto[/url], na którym ten fundusz jest regularnie uzupełniany bez opłat lub za niską opłatą (

Napisany przez Malapascua

Chciałbym, żebyś mogła decydować zupełnie niezależnie od wszystkiego. Może zostać w domu przez kilka lat z powodu dzieci?

Dziś to już żaden problem. Przez 3 lata państwo wpłaca do ubezpieczenia emerytalnego to, co zarabiałabyś średnio.

Czy istnieją możliwości oszczędzania w tym zakresie? Jakie opcje są dostępne? Może zacznę teraz i ona będzie kontynuować wpłaty w przyszłości?

Plan oszczędnościowy ETF na Vanguard All World.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata