Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czasy przetwarzania wniosku kredytowego

Napisany przez topjob
Cześć wszystkim,

znaleźliśmy naszą nieruchomość w Hamburgu i otrzymaliśmy zgodę od właścicieli. Po dokładnych konsultacjach zdecydowaliśmy się na finansowanie poprzez DSL Bank (350 000 EUR) w połączeniu z IFB Hamburg (50 000 EUR IFB i 50 000 EUR [url]pożyczka[/url] przekierowana KFW).

Zbieranie wszystkich dokumentów wnioskowych niestety trochę się opóźniło. Niemniej jednak wniosek został złożony około tydzień temu.

Teraz jesteśmy nieco pod presją czasu. Obecni właściciele będą praktycznie przez najbliższe tygodnie na urlopie (2 właścicieli zawsze na zmianę). Początkowo umówiono notarialny termin na najbliższy poniedziałek. Niemniej jednak wątpię, że uda się go dotrzymać. Podpisanie umowy z zastrzeżeniem finansowania jest dla nas zbyt ryzykowne ze względu na ryzyko kosztów notarialnych i napięty harmonogram czasowy (przekazanie w ciągu 5 tygodni, więc finansowanie i wypłata muszą być zrealizowane tuż przed tym terminem).

Teraz pojawia się pytanie, kiedy powinniśmy umówić się na wizytę u notariusza. Ostatecznie powinna ona mieć miejsce w ciągu 14-dniowego okresu na odwołanie się po otrzymaniu [url]kredytu[/url].

Czy ktoś ma obecne doświadczenia z czasem oczekiwania na decyzję DSL i IFB? Czy IFB czeka na wynik DSL, aby czasy oczekiwania się zsumowały?

Nasz pośrednik [url]kredytowy[/url] mógł nam tylko powiedzieć, że czasami jest szybciej, a czasami wolniej. :-/ Powiedział tylko, że DSL na pewno czeka na decyzję IFB, a następnie razem wydadzą zgodę.

Dziękujemy za doświadczenia z góry!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć topjob, pozdrowienia dla twojego pośrednika, ta regulacja nie obowiązuje w żadnym oddziale banku DSL!
W którym oddziale złożono twoje finansowanie?

Napisany przez topjob
Został złożony w Hamburgu

Napisany przez NaTwoim13
Po dokładnie 5 dniach roboczych wynikło głosowanie, a jeśli brzmi: opinia eksperta, to dlatego, że sprawozdanie stołu nie pasuje do wartości.

Napisany przez topjob
Dziękuję za informację. Czy dotyczy to również IFB? Co oznacza stwierdzenie, że ta zasada nie obowiązuje w żadnym z oddziałów? Powiedziano mi, że konsultant ds. [url]kredytów[/url] hipotecznych czeka na decyzję IFB, aby udzielić pełnej informacji na temat decyzji kredytowej. W ten sposób okres odstąpienia dla obu ([url]kredyt hipoteczny[/url] i KFW) zacznie biec od tej daty.

Napisany przez Hilfe
Cześć,
nie wiem, jak sytuacja wygląda w przypadku DSL, ale zazwyczaj masz okres przyjęcia pożyczki (14 dni) + 14 dni na odstąpienie od umowy. Nie wiem, czy DSL może być bardziej restrykcyjne w kwestii akceptacji.

Napisany przez NaTwoim13
Okres przyjmowania zgłoszeń wynoszący 14 dni zazwyczaj nie istnieje, jest to różne w zależności od banku i może wynosić 5 dni lub 20.
Topjob, kto złożył wniosek o pożyczkę IFB? Czy według Państwa informacji bank DSL wstrzymuje przetwarzanie, dopóki [url]pożyczka[/url] IFB nie zostanie zatwierdzona? Nie rozumiem postępowania, które zostało im przekazane.

Napisany przez topjob
A więc zapytałem teraz bardziej szczegółowo. Otóż mój pośrednik złożył wszystkie trzy wnioski (DSL, IFB, KFW) w banku DSL. Wniosek IFB i KFW, według jego informacji, ma teraz zostać podpisany przez bank DSL i przekazany następnie do IFB. IFB przetwarza wnioski, a na koniec udziela zgody bankowi DSL. Ten z kolei udziela mi (lub ewentualnie pośrednikowi) ostatecznej zgody.

To podejście jest dla mnie dobre, ponieważ termin odstąpienia zaczyna biec dopiero po otrzymaniu zgody DSL na wszystkie umowy razem.

Jestem teraz trochę zdezorientowany, że Ty noelmaxim nie zdajesz sobie sprawy z tego procesu?!?

Mój pośrednik również nie był w stanie odpowiedzieć na to pytanie, jak długo potrwa przetwarzanie wniosku IFB. :-/ No cóż, w każdym razie zarezerwowaliśmy już termin u notariusza na połowę lipca i mamy nadzieję, że wszystko będzie załatwione do tego czasu.

Napisany przez Hilfe
Zwykła praktyka w biznesie telekomunikacyjnym. Dobry pośrednik wie o tym.

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy????
Co się dzieje, jeśli wniosek w IFB trwa dłużej niż miesiąc?

Napisany przez Hilfe

Pomoc????
Co się stanie, jeśli wniosek do IFB potrwa dłużej niż miesiąc?

w dzisiejszych czasach istnieją środki komunikacji takie jak e-mail lub telefon. jako alternatywę można użyć gołębia pocztowego... w takim przypadku pośrednik lub dostawca mogą zadać pytanie

Napisany przez NaTwoim13
@hilfe
Dla Twojej informacji! W przypadku banku DSL, zgodnie z warunkami wniosek musi otrzymać zgodę w ciągu jednego miesiąca! Co się stanie z wnioskiem, jeśli IFB potrzebuje dłużej niż miesiąc na udzielenie zgody?

Napisany przez topjob
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chciałbym teraz przedstawić krótki stan sprawy. Dzisiaj rano otrzymałem informację od mojego pośrednika, że IFB zatwierdziła wniosek. Ta informacja została również przekazana DSL. Przetworzenie zostało zakończone już kilka dni temu i oczekuje tylko na potwierdzenie IFB. Moj problem teraz polega na tym, że w poniedziałek rano mam termin u notariusza (umowa kupna-sprzedaży i ustanowienie hipoteki). Czy ktoś wie, jak realne jest otrzymanie dokumentów od banków pocztą do soboty? Przełożenie terminu byłoby możliwe, ale musiałoby to zostać ustalone jutro rano i na pewno nie ucieszy to sprzedawców (ponieważ już była jedna zmiana terminu). Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata