Re: Finansowanie budowy z osobą niepełnosprawną w rodzinie - jakie są możliwości?
Napisany przez AnniEicker -
- pn cze 25, 2018 5:32 pm
Cześć,
Mam na imię Anni, mam 28 lat i jestem zatrudniona na stałe.
Moja siostra ma 21 lat, jest ciężko niepełnosprawna (ale nie fizycznie) i w ciąży.
Jeśli moja siostra nie będzie mogła samodzielnie stanąć na nogi i nie przyczyni się do kosztów mieszkania, zawsze będę ją wspierać i oczywiście będzie mieszkać za darmo.
Posiadam już[url]Dom[/url] o powierzchni 150m² z działką, jednak z powodu powiększenia rodziny zdecydowałam się na większy [url]Dom[/url] z działką.
Znalazłam już 80% takiego domu, który ma kilka niezależnych mieszkań. Jeden dla mnie, jeden dla mojej siostry, a pozostałe 3 wynajęte, z czego rodzice zamieszkają w jednym za pełną czynsz.
Chciałabym zachować obecny[url]Dom[/url] , wynająć go i wykorzystać jako zabezpieczenie. Poza ceną zakupu potrzebuję funduszy na zmodernizowanie łazienki, ogrzewania i kilku innych drobnych prac, jednak nie jest to dużo, ponieważ jestem zręczna manualnie i chciałabym zrobić wiele rzeczy sama.
Jakie możliwości dofinansowania mogłyby istnieć w tym przypadku?
Skontaktowałam się już z KFW, otrzymałam niewiele informacji, tylko że program 124 byłby możliwy, ale[url]doradca[/url] ds. finansowania domu mógłby mnie najlepiej doradzić... (jeszcze go nie mam, więc chciałabym również o polecania)
Dziękuję z góry
Mam na imię Anni, mam 28 lat i jestem zatrudniona na stałe.
Moja siostra ma 21 lat, jest ciężko niepełnosprawna (ale nie fizycznie) i w ciąży.
Jeśli moja siostra nie będzie mogła samodzielnie stanąć na nogi i nie przyczyni się do kosztów mieszkania, zawsze będę ją wspierać i oczywiście będzie mieszkać za darmo.
Posiadam już
Znalazłam już 80% takiego domu, który ma kilka niezależnych mieszkań. Jeden dla mnie, jeden dla mojej siostry, a pozostałe 3 wynajęte, z czego rodzice zamieszkają w jednym za pełną czynsz.
Chciałabym zachować obecny
Jakie możliwości dofinansowania mogłyby istnieć w tym przypadku?
Skontaktowałam się już z KFW, otrzymałam niewiele informacji, tylko że program 124 byłby możliwy, ale
Dziękuję z góry