Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z osobą niepełnosprawną w rodzinie - jakie są możliwości?

Napisany przez AnniEicker
Cześć,
Mam na imię Anni, mam 28 lat i jestem zatrudniona na stałe.
Moja siostra ma 21 lat, jest ciężko niepełnosprawna (ale nie fizycznie) i w ciąży.
Jeśli moja siostra nie będzie mogła samodzielnie stanąć na nogi i nie przyczyni się do kosztów mieszkania, zawsze będę ją wspierać i oczywiście będzie mieszkać za darmo.
Posiadam już [url]Dom[/url] o powierzchni 150m² z działką, jednak z powodu powiększenia rodziny zdecydowałam się na większy [url]Dom[/url] z działką.
Znalazłam już 80% takiego domu, który ma kilka niezależnych mieszkań. Jeden dla mnie, jeden dla mojej siostry, a pozostałe 3 wynajęte, z czego rodzice zamieszkają w jednym za pełną czynsz.
Chciałabym zachować obecny [url]Dom[/url], wynająć go i wykorzystać jako zabezpieczenie. Poza ceną zakupu potrzebuję funduszy na zmodernizowanie łazienki, ogrzewania i kilku innych drobnych prac, jednak nie jest to dużo, ponieważ jestem zręczna manualnie i chciałabym zrobić wiele rzeczy sama.
Jakie możliwości dofinansowania mogłyby istnieć w tym przypadku?
Skontaktowałam się już z KFW, otrzymałam niewiele informacji, tylko że program 124 byłby możliwy, ale [url]doradca[/url] ds. finansowania domu mógłby mnie najlepiej doradzić... (jeszcze go nie mam, więc chciałabym również o polecania)
Dziękuję z góry

Re: Finansowanie budowy z osobą niepełnosprawną w rodzinie - jakie są możliwości?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Anni,
przedstawiam poniżej kilka pytań, aby lepiej ocenić plan i wykonalność:
1) Czy jesteś zamężna?
2) Ile masz dzieci?
3) W którym landzie/mieście planujesz zakup (ze względu na krajowe fundusze pomocowe)?
4) Jakie jest twoje i ewentualnie twojego męża dochodowe netto?
5) Jaka jest obecna wartość waszego domu i jaka jest na nim obciążenie?
6) Jaka jest obecna miesięczna rata odsetkowa i kapitałowa?
7) Czy macie inne zobowiązania kredytowe? Jakie raty?
8) Czy twoja siostra pracuje zawodowo?
9) Czy mąż zarabia?
10) Czy planujecie zastosować własny kapitał?
11) Jaka jest cena zakupu domu i jakie są koszty dodatkowe? Ile pieniędzy będzie potrzebnych na modernizację i remont?

Napisany przez BenniG

Chciałbym zatrzymać obecny [url]Dom[/url], wynajmować go i wykorzystywać go jako zabezpieczenie.

Cześć Anni,
na twoim miejscu przemyślałabym, czy to naprawdę jest najlepszy pomysł.
Kto wynajmuje [url]Dom[/url] jednorodzinny?
Ci, którzy pragną żyć samotnie, ale nie są w stanie sami kupić domu. Co zrobisz, jeśli nie będą oni płacić czynszu? Uważam, że w przypadku tych najemców istnieje większe ryzyko, że wyrządzą szkody, które będziesz musiał naprawić po ich wyprowadzce. Nie ma sąsiadów, którzy dokładnie wiedzą, co dzieje się po drugiej stronie ściany.
Istnieje jednak też możliwość, że zatrudnieni w projektach pracownicy będą przebywać na miejscu tylko przez pewien czas, zanim przeprowadzą się do następnego miasta. To może być szczęśliwy przypadek, ale ci najemcy mogą też stawiać pewne wymagania właścicielowi.
Ponadto, zwrot z wynajmu domów jednorodzinnych zazwyczaj nie jest zbyt wysoki.
Jakie zabezpieczenie oferuje ci [url]Dom[/url] jednorodzinny?
Załóżmy, że nie będziesz już w stanie spłacić [url]kredytu[/url] na budynek wielorodzinny. Czy naprawdę chcesz wtedy oddać budynek wielorodzinny na licytację i zatrzymać [url]Dom[/url] jednorodzinny? Nawet jeśli go wykorzystasz lub obciążysz (patrz pytanie 5 od noelmaxim), oprocentowanie twojego [url]kredytu[/url] byłoby lepsze, ale w przypadku problemów z płatnościami [url]Dom[/url] jednorodzinny również byłby wystawiony na licytację.

Ja na twoim miejscu sprzedałbym [url]Dom[/url] jednorodzinny bez presji, za najwyższą możliwą cenę. W swoim budynku wielorodzinnym możesz sprawdzić, czy praca jako wynajmujący ci odpowiada, a następnie ewentualnie kupić kolejny budynek wielorodzinny lub pojedyncze mieszkania. Z uzyskanymi środkami ze sprzedaży możesz zmniejszyć stopę obciążenia [url]kredytu[/url], dokonać dodatkowych wpłat lub gruntownie zmodernizować [url]Dom[/url] (i uzyskać wyższy czynsz), co pozwoli ci znacznie szybciej spłacić długi.
Noelmaxim jest jednym z naszych ekspertów ds. finansowania i może udzielić ci doskonałych porad.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć AnniEicker, jeśli kupujesz taką nieruchomość, to jako inwestorzy kapitałowi podlegacie pod kategorię inwestorów kapitałowych. Dlatego ważne jest, czy obecnie posiadasz majątek lub kapitał własny. Oraz oczywiście, jakie jest miesięczne dochodzenie gospodarstwa domowego bez dochodów z najmu. I kilka innych pytań, na przykład o istniejące długi, [url]kredyty[/url] itp.

Cześć,
Jestem singlem,
nie mam dzieci.
Nowa nieruchomość znajduje się w Saksonii-Anhalcie.
Zarabiam 2100 € netto.
Do niedawna, na podstawie danych, myślałem o kwocie około 250 000 € zgodnie z opinią niektórych recenzentów online i maklerów (wszystko telefonicznie).
Opinie oscylują między 350 000 a 437 000 €; obliczenia ING Diba wykazały 415 000 €.
Bez obciążeń.
kredyt ratalny w wysokości 15 000 €, rata 360 €.
Moja siostra była w rodzaju szkolenia dla osób niepełnosprawnych, czy będzie kontynuować szkolenie w najbliższej przyszłości, czas pokaże.
Nie chcę stosować kapitału własnego.
Cena zakupu to 135 000 €; Szacuję około 50 000 na remonty, ponieważ nie obejrzałem jeszcze domu, nie znam dokładnych kosztów.
Ogólnie rzecz biorąc, aby również pokryć obecny kredyt, chciałbym mieć 200 000 €.

Drugą opcją byłoby sprzedanie domu jednorodzinnego, wówczas potrzebowałbym finansowania pośredniego. Czy jest to w ogóle wykonalne?

PS. Jestem dyslektykiem, proszę wybaczcie moją pisownię. ;-)

Napisany przez NaTwoim13
1) Czy siostra wprowadza się więc do nowego domu?
2) Czy siostra ma jakieś dochody? Czy otrzymuje dotacje na mieszkanie itp.?
3) Obecny, wolny od obciążeń [url]Dom[/url] również znajduje się w Saksonii-Anhalt? W pobliżu domu, który ma zostać nabyty?
No cóż, gdyby całość trochę ustrukturyzować, projekt można by było zrealizować. Pozostaje kwestia sprzedaży, ponieważ wtedy mógłbyś kupić nowy [url]Dom[/url] za własne środki. Możliwe byłoby tymczasowe finansowanie, ale mogą być powody, dla których chciałbyś zachować [url]Dom[/url].
Trochę mnie dziwi, że twój obecny [url]Dom[/url] może być wart 415 000 [url]euro[/url], podczas gdy musisz zapłacić znacznie mniej za większy [url]Dom[/url].
Finansowanie KfW raczej nie jest możliwe, ponieważ chcesz - jak piszesz - wykonać te działania samodzielnie, ponadto trzeba by znać więcej szczegółów, aby móc ostatecznie ocenić, czy środki KfW są możliwe.
Krótka uwaga dla Benniego (dziękuję za wzmiankę o mojej osobie): Przymusowa licytacja jest zawsze ostatnim środkiem egzekucji, jeśli ktoś nie może już spełnić swoich zobowiązań. W gruncie rzeczy zawsze należy do dłużnika zadbać i znaleźć rozwiązania, aby zapobiec zewnętrznej egzekucji. Jeśli do przetargu komorniczego doszłoby w przypadku większej ilości aktywów niż długów, oznacza to albo istnienie poważniejszych kwestii niż informacje, które tu zostały podane (np. prowadzenie własnej działalności gospodarczej, uzależnienie od hazardu, nadmierne zachowania konsumenckie), albo też dłużnik nie interesuje się tym (choroba, taktyka zająca, itp.) i sprawy biorą swój bieg. Tutaj raczej to nie jest możliwe, przynajmniej na razie to nie jest widoczne, ponieważ na podstawie podanych wartości można by przypuszczać, że dłużnik ostatecznie (jeśli nic innego nie pomogło lub nic nie zaskutkowało wcześniej) sprzeda swój [url]Dom[/url] jednorodzinny i spłaci dług.
Nie wszystko jest dla mnie tutaj jasne, ale jeśli podane dane i wartości są prawdziwe, widzę sens i możliwość przedstawienia tego przedsięwzięcia, zwłaszcza ze względu na to, że siostra i rodzice mieszkają wtedy pod jednym dachem. Z tego, co wyczytałem z wierszy, TE na tym zależy, i na pewno potrzebne będą jeszcze kilka dodatkowych, indywidualnych informacji niż te, które mamy.

Hej,
Mój [url]Dom[/url] znajduje się w NRW w bardzo dobrej i sielankowej okolicy, dlatego ma taką wysoką wartość,
Jednak nie jestem uzależniony od lokalizacji, praca mogłaby być wykonywana w całych Niemczech, więc nie ma problemu, możliwe jest więc mieszkanie za dużo mniejsze pieniądze.
Ponieważ sytuacja mieszkaniowa w najbliższych latach prawdopodobnie się nie poprawi, sądzę, że wartość mojego jednorodzinnego domu na terenach zurbanizowanych lub w dobrych przedmieściach utrzyma się lub nawet wzrośnie. W takiej sytuacji nie powinienem po prostu z niego zrezygnować. Zwłaszcza że obecnie oprocentowanie jest bardzo korzystne. A może macie inną opinię?
Myślę jednak, że w końcu zawsze można sprzedać ten [url]Dom[/url] jednorodzinny, prawda?
Jestem po prostu niezdecydowany,

Jeśli masz jakieś pytania, śmiało je zrzucaj!

Napisany przez NaTwoim13
Jak już wspomniano, zasadniczo można to przedstawić.

Napisany przez BenniG
Jeśli wynajmowany [url]Dom[/url] jednorodzinny znajduje się również 400 km od Twojego miejsca zamieszkania, na pewno chciałbyś zlecić opiekę nad nim osobie trzeciej, prawda? Czy masz kogoś konkretnego na oku, komu w pełni możesz zaufać? Ile byłby w stanie zażyczyć za swoje usługi, a ile byłbyś gotów zapłacić? Czy coś Cię trzyma w miejscu, w którym obecnie mieszkasz? Czy naprawdę warto przeprowadzić się w zupełnie nowe miejsce? W Sauerlandzie na pewno znajdziesz kilka tanich miejsc, ale szybciej będziesz w starym domu rodzinnym.

Cześć,
ze względu na niepełnosprawność mojej siostry zawsze przeprowadzaliśmy się w pobliże szkoły specjalnej, dlatego i tak nie jestem przywiązany do jednego miejsca jako domu.
Dla mnie [url]Dom[/url] zawsze był tam, gdzie rodzinie się dobrze powodzi. Wszystko inne jest drugorzędne.
W Sauerlandzie do tej pory nie znalazłem nic odpowiedniego.
Dziękuję jednak za pomoc.

Napisany przez NaTwoim13
Jaka była konkretnie Pana/Pani pytanie lub o co chodziło, jak mogliśmy pomóc?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata