Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycje pieniężne - ale jak?

Napisany przez Xor
Cześć wszystkim, chciałbym zagłębić się trochę w temat inwestycji.
Konkretnie chciałbym wziąć określoną kwotę i spróbować ją zwiększyć... Czy to poprzez jednorazową inwestycję, czy regularne wpłaty - jestem elastyczny.
Załóżmy, że ryzyko inwestycji tej kwoty, którą chcę zainwestować, nie jest dla mnie istotne. Powiedzmy, że chciałbym zainwestować jednorazowo 1000 €. Jeśli przepadnie, to przepadnie - oczywiście celem jest jej pomnożenie i kiedyś wypłacenie tych 1000 € i gra jedynie z „dodatkową” kwotą. Co polecaliby eksperci w tej sytuacji?
Często czytam, że warto inwestować w ETF-y... Jak się do tego zabrać? Jestem zupełnie zielony i naiwny w tej dziedzinie. Jak się za to zabrać? Czy mam znaleźć platformę (jaką polecacie?), na której otworzę [url]konto[/url], a potem wybieram różne produkty po wpłaceniu swoich 1000 €, podobnie jak w sklepie internetowym, które dodaję do mojego konta, a potem mogę je sprzedać w dowolnym momencie?
Jeśli dobrze zrozumiałem, ta opcja wiąże się z niewielkimi opłatami i kosztami administracyjnymi, prawda? Natomiast gdybym otworzył [url]konto[/url] na przykład w Union Investment, musiałbym również ponosić odpowiednie koszty administracyjne. Podobnie, gdybym wybrał zarządzany produkt, za który płacę managerowi za jego pracę.
Chciałbym to podejście utrzymać w pełni „osobne”. Załóżmy, że rzeczywiście zabezpieczyłem się przed innymi ryzykami życiowymi i mam te pieniądze na „zabawę”. W przeciwnym razie dyskusja na pewno zacznie odbiegać w stronę „Najpierw spłać wszystkie długi, to najlepsza inwestycja” lub „Najpierw zabezpiecz XYZ, to przyniesie więcej niż niepewna inwestycja”.
Więc? Kto weźmie mnie za rękę i pokaże mi drogę w tym temacie?

Napisany przez 2tneub
Ponieważ wydaje się, że skłaniasz się w kierunku ETF-ów, polecam zajrzeć do przyklejonych tematów na forum finansowym.
To z pewnością zajmie trochę czasu na początku, ale dzięki temu zdobędziesz własną wiedzę i opracujesz dla siebie indywidualne rozwiązanie.
Późniejszy nakład pracy będzie znacznie mniejszy.
Jeśli chcesz być prowadzony za rękę, znajdź kogoś, kto to zrobi, ale wiąże się to z kosztami.

Napisany przez Sunni
Ogólnie rzecz biorąc, zasada jest taka: zapoznaj się, zastanów, w co i jak chcesz zainwestować (poszczególne akcje, aktywnie zarządzane fundusze, pasywne ETF-y, itp.), a następnie porównaj dostawców. Po co otwierać [url]konto[/url] maklerskie oferujące tanie plany oszczędnościowe, jeśli w ogóle nie chcesz z nich korzystać? A jeśli zdecydowałeś się na plan oszczędnościowy z ETF-ami, a tam takiego nie znajdziesz?

Przykład porównawczy: zanim zapytam, które salon samochodowy jest najtańszy, najpierw zastanowię się, czy wolałbym SUV-a, roadstera czy samochód kompaktowy, jakie marki wchodzą w grę, czy nowy czy używany, itd.

Gdy zapoznasz się z tematem i masz konkretne pytania, na pewno ktoś tutaj na forum chętnie pomoże.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata