Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu wakacyjnego w Toskanii - Finansowanie?

Napisany przez xxcrashxx2
Cześć wszystkim,
ponieważ kilka tygodni temu znalazłem tutaj dobre wsparcie, postanowiłem spróbować ponownie.
Moja partnerka bardzo ciągnie do Włoch, a ja również nie mam nic przeciwko temu krajowi. Jeździ tam od 20 lat od 1 do 3 razy w roku. Mówi też biegle po włosku i ma tam kilku przyjaciół. Ponieważ zaczęliśmy powoli myśleć o naszej starości, pojawił się temat domku letniskowego w Toskanii. Czyli spędzenie tam 5-6 miesięcy w roku, a resztę tutaj.
Ceny nieruchomości we Włoszech są trochę niskie, ale w naszej okolicy jeszcze tego nie odczuwamy :-). Chodzi o wybrzeże między La Spezia a Pizą.
Prawdopodobnie będziemy musieli wydać około 300 000 € na Dom plus koszty zakupu. Należy też coś tam przebudować. Zakup powinien odbyć się za 1-2 lata.
Mamy około 100 000 € kapitału własnego do dyspozycji. Moja partnerka ma także mieszkanie wartu około 140 000 €, które nie jest obciążone kredytem. Jaką wartość kapitału własnego można na to przyjąć? Ile można na nie wziąć kredytu?
Brakuje nam więc trochę pieniędzy. Teraz pytanie, która bankowa zgodzi się sfinansować coś takiego? Czy musi to być bank z oddziałem we Włoszech, aby włoska nieruchomość mogła służyć jako zabezpieczenie? Na przykład Deutsche Bank? Czy inne banki też mogą to zrobić?
O nas: Oboje zatrudnieni, ona ma 50 lat, a ja 38 lat, oboje na czas nieokreślony. Zarobki netto razem to około 5000 €. Mam jeszcze dwa mieszkania, które niedawno kupiłem i są obciążone, ale same się utrzymują.
Oboje mieszkamy w wyżej wspomnianym mieszkaniu partnerki.
Wynajem domu we Włoszech, gdy nas tam nie ma, chciałbym na razie wykluczyć, ponieważ nie mamy w tej sprawie jeszcze porozumienia.
Dziękuję z góry za wszelką pomoc

Napisany przez NaTwoim13

Cześć wszystkim
Ponieważ kilka tygodni temu znalazłem tu dobrą pomoc, postanowiłem spróbować ponownie.
Moja partnerka bardzo tęskni za Włochami, a ja nie mam nic przeciwko temu krajowi. Ona jeździ tam od 20 lat 1-3 razy w roku. Mówi również biegle po włosku i ma tam kilku przyjaciół. Ponieważ zaczęliśmy powoli myśleć o naszej starości, pojawił się temat domu wakacyjnego w Toskanii. Czyli spędzania tam około 5-6 miesięcy w roku, a reszty tutaj.
Ceny nieruchomości we Włoszech są trochę niskie, ale w rejonie, do którego chcemy się udać, jeszcze tego nie zauważono :-). Chodzi o wybrzeże między La Spezia a Pizą.
Będziemy musieli wydać około 300 000 € plus koszty zakupu na Dom. Do tego będzie trzeba trochę przebudować. Zakup powinien odbyć się w ciągu 1-2 lat.
Posiadamy około 100 000 € własnego kapitału. Moja partnerka ma również mieszkanie o wartości 140 000 €. Jak można użyć tego jako wkładu własnego? Lub jaką należałoby na nie wziąć pożyczkę?
Więc brakuje nam jeszcze trochę pieniędzy. Teraz pytanie, która bank finansuje coś takiego? Czy musi to być bank z oddziałem we Włoszech, aby włoska nieruchomość mogła posłużyć jako zabezpieczenie? Na przykład Deutsche Bank? A może inne banki również są tutaj możliwe?
Co do nas: Oboje jesteśmy zatrudnieni, ona ma 50 lat, a ja 38 lat, oboje na stałe. Zarobki netto razem to około 5000 €.
Mam również dwa mieszkania, które niedawno kupiłem i są obciążone, ale same się spłacają. Oboje mieszkamy w wyżej wspomnianym mieszkaniu mojej partnerki.
Wynajem domu we Włoszech, gdy nas tam nie ma, chcę na razie pominąć, ponieważ jeszcze nie jesteśmy co do tego zgodni.

Dzięki z góry za pomoc

Polecam skontaktowanie się z Frankfurcką Kasą Oszczędności, dziwię się też, dlaczego tego nie zrobiłeś i teraz zakładasz kolejny wątek tutaj. Jak już wspomniałem, tylko się dziwię, ale oczywiście masz do tego prawo.
W swoim pierwszym wątku pytałeś o oprocentowanie, nie odpowiedziałeś na konkretne pytania, a wręcz przeciwnie, nie brałeś już udziału w tym wątku. No cóż, powiedziałeś też, że teraz udajesz się do banków. Dokładnie to też teraz polecam i dobrze byłoby skontaktować się właśnie z Frankfurcką Kasą Oszczędności, ponieważ ta instytucja finansowa wydaje się być dla Ciebie odpowiednia.
I

Cześć @noelmaxim,

W innym wątku chodziło po prostu o wskazanie, gdzie będą osiągać oprocentowanie. Rozumiem, że nie można tego dokładnie określić, ale na pewno była dostrzegalna tendencja. Dla mnie wystarczyłoby nawet odpowiedź poniżej 2%. Czy ostatecznie byłoby to 1,95% czy 1,99%, nie miałoby dla mnie znaczenia.
Dla wielu osób, które nie mają codziennego kontaktu z finansowaniem nieruchomości, ważne jest zorientowanie się, w którą stronę idzie rynek. Przecież tak naprawdę nie ma sensu stosować promocyjnych oprocentowań, które można znaleźć wszędzie.
Ważne jest mieć jakąś przybliżoną liczbę do obliczeń. Ale cóż.

Co do nieruchomości zagranicznej:
Najpierw skonsultowałem się z moim pośrednikiem, ale niestety może pomóc tylko w przypadku nieruchomości w Niemczech. Moja partnerka zapytała w swoim banku, ale jeszcze nie dostała odpowiedzi.
Niemiecki Bank również nie jest zainteresowany tym tematem. Również zapytam w miejscowym banku, ale nie mam wielkich nadziei.
Chciałem tylko dowiedzieć się, czy ktoś miał doświadczenie z takim kredytem lub czy zna jakiś niemiecki bank, który się tego podejmuje. Oczywiście dla nas lepiej jest mieć niemiecki bank, niż próbować szczęścia w bankach we Włoszech.
Włochy są teraz popularnym miejscem docelowym w UE, więc zapewne ktoś już próbował zrealizować nasz pomysł, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Uważałem po prostu za głupie, że poświęca się wysiłek, aby pomóc i napisać post z pytaniami, a nic nie przychodzi, zamiast tego tydzień później, no jestem tutaj i a, mimochodem, mam tu coś jeszcze.
W Niemczech żadne banki nie będą finansować obiektu we Włoszech, niestety te czasy minęły.

Cześć noelmaxim
niestety nie zauważyłem tego wcześniej, dopóki wszystko nie było już ustalone. Dzięki za informację dotyczącą banków. Zobaczymy, co dalej.

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w porządku.

Istnieje możliwość obciążenia nieruchomości znajomej i pozyskania kapitału w celu sfinansowania części kosztów inwestycji, na co obecnie oferuje bardzo atrakcyjne subordynowane pożyczki bez konieczności udokumentowania przeznaczenia dwie duże banki.

To wszystko zależy od zdolności kredytowej oraz żądanej miesięcznej kwoty odsetek i spłaty kapitału. Być może połączenie pozyskania kapitału poprzez obciążenie nieruchomości znajomej, zastosowania funduszy własnych oraz subordynowanej pożyczki pozwoli na pozyskanie potrzebnej sumy i sfinansowanie przedsięwzięcia.

Cześć noelMaxim
Czy przez pożyczkę kolejności dodatkowej rozumiesz dodatkowe pożyczki na moje już obciążone ETW?
Jeśli tak, czy możesz mi wysłać nazwy banków na PW?
Z góry dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć,
samo to raczej nie wystarcza.
Miałem na myśli pozyskanie kapitału na niespłatnym mieszkaniu twojej partnerki, wkład własny i pożyczki mezzanine bez obciążeń hipotecznych na twoich obciążonych mieszaniach.
Trzeba spojrzeć na to całościowo i indywidualnie. Dostępne dla mnie informacje nie są wystarczające, by podać nazwy banków.

Cześć noelmaxim
Jasne, czego jeszcze potrzebujesz? Na PW?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, subordynowana [url]pożyczka[/url] jest również możliwa do uzyskania na podstawie wartości rynkowej nieruchomości. Do 65 000 EUR możliwy jest udział pożyczki bez zabezpieczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata