Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Kryzys finansowy: Ile jest bezrobotnych w Niemczech?

Napisany przez ADMCI4
To nie miało miejsca od 1928 roku. W marcu liczba bezrobotnych w Niemczech wzrosła. Zwykłe ożywienie wiosną nie nastąpiło w ogóle. Kryzys gospodarczy coraz bardziej odbija się na rynku pracy. Zdecydowane zwiększenie liczby bezrobotnych powstrzymała skrócona praca. Gospodarka w tym roku skurczy się o około 5%. Następny rok (2010) prawdopodobnie nie będzie lepszy. Szacuje się, że średnia liczba bezrobotnych wyniesie 5 milionów. Obecnie mamy około 3,6 miliona bezrobotnych w Niemczech! Pozdrowienia Metin Mert

Napisany przez ADMCI4
Cześć Mert, interesujące informacje. Nawet jeśli liczby są straszne dla nas wszystkich! Ile osób jest obecnie na skróconym czasie pracy w Niemczech. Prognozy na przyszłość??? Z poważaniem AlexL

Napisany przez hermann
Tak bogaty naród jak Niemcy powinien się wstydzić, że ma tyle bezrobotnych. A rząd jeszcze bardziej wspiera bezrobocie, pozwalając na szaloną swobodę przepływu pracowników, która nas czeka 1 maja. W naszym kraju coraz rzadziej płaci się uczciwie za pracę. Wynagrodzenia są ciągle pchane w dół. Praca na pół etatu, praca za jedno euro, itp. to norma. Nikt już nie jest w stanie godnie z tego żyć. Bezrobotni długoterminowi przybywają coraz więcej. A potem naciskają na nich tani pracownicy z krajów wschodniej Europy i nawet im to zabierają. A nasi przedstawiciele ludu na to pozwalają. Bezrobotni powinni tego dnia rozmieścić się na granicach i odpychać tłumy tanich pracowników do ich krajów za pomocą kijów. Następnie powinni maszerować do Berlina i wygnać stamtąd polityczną mafię. Kiedy w Niemczech w końcu się powie jasno i pokaże tym na górze, gdzie jest ich miejsce? Być może musimy się kiedyś czarno pomalować i stanąć na rynku, mając nadzieję, że ktoś nas kupi. Chociażbyśmy mieli dach nad głową i chleb w ręce codziennie. Ale każdy naród ma rząd, którego zasługuje. I tylko głupie jagnięta wybierają swojego rzeźnika.

Napisany przez 2Bolitho
Brzmi jakbyś był dość zirytowany. Co dokładnie cię denerwuje? Czy denerwuje cię to, że mamy tyle bezrobotnych osób?

Napisany przez ADMCI4
Tak, to mnie denerwuje. I wiele innych Przez 44 lata pracowałem w rzemiośle, dopóki w 2006 roku nie zostałem bezrobotny z powodu braku zleceń. A ten brak zleceń można przypisać tanim firmom i osobom obniżającym płace, które zalewają nasz kraj. A niech nas Bóg uchroń, gdy 01.05. wejdzie w życie swoboda przepływu pracowników.

Napisany przez 2Bolitho
Ważne jest dla mnie, aby zrozumieć Twoje punkty w całości. Dopiero wtedy przedstawię moją perspektywę. Jednak chciałbym już teraz pokazać Ci rzeczy, które budzą nadzieję. Rozumiem Twoją frustrację i z pewnością jest ona uzasadniona. Czasem jednak widzimy to, co chcemy zobaczyć. Na przykład nowy samochód. Gdy już zdecydujemy się na model, to wydaje nam się, że co drugi ma ten sam model. Tak samo jest z naszymi przekonaniami. Twoje podświadomość zauważa rzeczy, które pasują do Twoich przekonań. Po prostu lubimy mieć rację. To, co nie pasuje, po prostu nie zostanie zauważone. Dlatego chciałbym przedstawić Ci bodźce, które mogłyby kwestionować Twoje przekonania: 1) Dochód podstawowy: Proszę obejrzyj ten film. Godzina nie jest dużo, a potem spojrzysz na świat innymi oczami. 2) Przedsiębiorczość: Kopf schlägt Kapital. Die ganz andere Art, ein Unternehmen zu gründen. Von der Lust, ein Entrepreneur zu sein. - Ta książka stanowi zachętę do realizowania swoich pomysłów. Dziś możemy rywalizować na ogromnych rynkach bez dużej kapitałowej inwestycji. To zmienia nasze społeczeństwo i sam pojęcie pracy. Mach Dein Ding!: Der Weg zu Glück und Erfolg im Job - Książka ta kieruje w podobnym kierunku. Musimy zrozumieć, że jako pracownicy działamy na rynku i musimy odpowiednio się pozycjonować. Meconomy także jest interesujące, ale aktualnie nie mam do niego linku. Książki to tylko sugestie. Można również znaleźć wiele informacji na temat przedsiębiorczości za pomocą Google i innych wyszukiwarek.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Herman, wszystko, co mówisz, mogę w pełni podpisać. Faktycznie, w Niemczech nigdy nie było tak łatwo wzbogacać się kosztem innych, jak teraz. A te przestępcze machinacje są jeszcze legalizowane przez rządzących! Wystarczy wspomnieć temat ucieczki przed podatkami! Kochani bogacze, przynieście pieniądze z powrotem do Niemiec, a otrzymacie immunitet! Mały piekarz trafiłby od razu do więzienia! Co tu dużo mówić? Dawno pożegnaliśmy się z gospodarką rynkową opartą na zasadach społecznych i płynnie przeszliśmy do kapitalizmu drapieżników. Przyszłość pokaże, jak długo możemy tak grać. Jeśli wierzyć historii, zbyt duże różnice społeczne zawsze prowadziły do wojen. Nasze małe wojny już gorliwie prowadzimy. Nawet w odległych krajach! Ale już tam się przedarliśmy aż do wybrzeży Morza Śródziemnego. Ach, jeszcze słowo na temat obcokrajowców. Nie powinno się im tu zarzutów robić. Gdybym był w takiej samej sytuacji i mógłbym zarabiać wielokrotność jako biedak za granicą, aby wyżywić moją rodzinę, także bym poszedł tą drogą. Ci, którzy pozwalają i zatrudniają obcokrajowców za głodowe stawki (oraz Niemców), powinni być potępiani!!! Gdyby wyzyskiwacz musiał płacić minimalną stawkę, zarówno obcokrajowcom, jak i Niemcom, byłoby nam o wiele lepiej!! Wtedy nie było już by żadnego motywu finansowego do faworyzowania zatrudniania obcokrajowców! Z poważaniem mike

Napisany przez 2Bolitho
smoky62 pisze: Tak, to mnie irytuje. I wiele więcej. Przez 44 lata pracowałem w rzemiośle, aż w 2006 roku straciłem pracę z powodu braku zleceń. Ten brak zleceń można przypisać firmom świadczącym usługi na zasadzie tanio i ciśnij, które zalewają nasz kraj. A ocal nas Panie, gdy 01.05. wejdzie w życie swoboda przepływu pracowników.
Jesteś też osobą z branży czy tylko dołączyłeś, bo to też Ciebie denerwuje? Zatem irytuje Cię, że straciłeś pracę z powodu braku zleceń? Czy boisz się, że nie poradzisz sobie w rywalizacji z innymi pracownikami?

Napisany przez 2Bolitho
Mike Spezi pisze: cześć Herrman, wszystko, co mówisz, mogę podpisać. Faktycznie w Niemczech nigdy nie było tak łatwo wzbogacić się kosztem innych jak teraz.
Dlaczego jest to teraz łatwiejsze niż wcześniej? A te przestępcze działania są jeszcze legalizowane przez osoby odpowiedzialne za rządy! Mówię tylko o temacie ucieczki podatkowe! Kochane bogacze, przynieście pieniądze z powrotem do Niemiec i otrzymacie amnestię! Mały piekarz natychmiast poleciałby do więzienia! Uważam to za zbyt uogólnione. Mały piekarz na pewno nie poleciałby od razu do więzienia. Co proponujesz? Jak należy traktować uchodźców podatkowych? Co można powiedzieć? Już dawno pożegnaliśmy się z gospodarką socjalną i płynnie przeszliśmy do kapitalizmu drapieżników. Czy przyszłość pokaże, jak długo takie zachowanie jeszcze potrwa. Jeśli warto wierzyć historii, to przy zbyt dużych różnicach społecznych zawsze dochodziło do wojny. Nasze małe wojenki toczymy już gorliwie. Nawet w dalekim kraju! Ale tam też już dotarliśmy aż do wybrzeża śródziemnomorskiego. Ach, daj spokój, narzekamy na wysokim poziomie. Wszystkim nam dobrze. Dopóki chleb i igrzyska nadal sprawdzają się, tu nic się nie zmieni. Zwłaszcza dopóki klasa średnia utożsamia się bardziej z wyższą klasą niż z niższą. Oto link, który również jest interesujący. Można się samemu tam zaszufladkować: Hans Rosling i magiczna pralka | Video na stronie TED.com Ach, jeszcze słowo o obcokrajowcach. Nie powinniśmy tu winić obcokrajowców. Gdybym był w takiej samej sytuacji i mógłbym zarobić wielokrotność jako biedak za granicą, aby utrzymać rodzinę, też bym poszedł tą drogą. Ci, którzy pozwalają i zatrudniają obcokrajowców za głodowe pensje (i również Niemców), powinni być wystawieni na widok publiczny!!! Jeśli wyzyskiwacz musiałby płacić minimalną pensję, i to dla wszystkich, zarówno obcokrajowców, jak i Niemców, byłoby nam znacznie łatwiej!! Wtedy nie byłoby już żadnego powodu pieniężnego do preferowania zatrudnienia obcokrajowców! pozdrowienia mike Nie wierzę w minimalne pensje. System musi się zmienić. Pracownicy potrzebują możliwości odmowy pracy. Gospodarka tworzy przewagę produkcyjną. Należy ona do społeczeństwa, a nie do przedsiębiorstw. Kiedy wszyscy mają zapewnione środki do życia, to się zmieni. Dlaczego miałbym pracować za głodowe pensje, skoro w ten sposób również dostaję jedzenie i mogę uczestniczyć w życiu społecznym. Wtedy przedsiębiorca musi wymyślić coś, jeśli chce pozyskać pracowników. Poprzez pieniądze albo lepsze warunki. To nie działa na zasadach, tu trzeba zmienić system. Powyżej jest link do filmu o dochodzie podstawowym. Wszystko jest tam wyjaśnione. Zresztą, myślę, że nie o to chodzi w powyższym tekście. To tylko płytka dyskusja. Moje pytania mają na celu dotarcie do sedna. Strach ma swoje powody, i chciałbym pomóc autorom powyższego posta zrozumieć własne potrzeby, które powodują ten strach.

Napisany przez ADMCI4
@bolitho Film jest wypełniony nieskutecznym populizmem. A podejście mnie rozczarowuje. Oparty jest na twierdzeniach i założeniach, które nie są udowodnione i logicznie nie są możliwe do podtrzymania. Gdybym chciał złośliwie twierdzić: obrazy szkód, które lobbyiści i socjaldemokraci w państwie i społeczeństwie kreują, są do siebie podobne. Lobbyiści szkodzą swoimi przemyślanymi i skutecznymi koncepcjami, a socjaldemokraci (w szerszym znaczeniu) zawsze przez dokładne przeciwieństwo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata