Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Niezależni konsultanci?

Napisany przez John_Doe
Kochane Forum,

Już kilka razy zwracałem się do was z konkretnymi kwestiami finansowymi. Teraz interesuje mnie, jak nazywają się zawodowo ci ludzie, którzy niezależnie od większych firm wykonują doradztwo inwestycyjne/finansowe. Termin [url]doradca[/url] finansowy jest dla mnie niestety obciążony negatywnie, ponieważ do tej pory poznałem tylko ludzi, którzy promują masowy produkt [url]ubezpieczenie na życie[/url] i pracują na prowizji, więc nie są niezależni; uproszczając do sedna. Chciałbym porozmawiać z kimś, kto nie zyskuje z podpisywania umów, ale z doradztwa lub ewentualnie opracowywania koncepcji finansowych. Powinien być niezależny od koncernów, banków itp. Jak mogę takich ludzi znaleźć?

Dziękuję!
Jan Kowalski

Napisany przez slowrookie

Drogi Forum,
zastanawiałem się ......
Jak mogę takich ludzi znaleźć?
Dziękuję!
John Doe

zapytaj Google... na pewno znajdziesz coś pod hasłem Honorarberatung
Jeśli opłata jest dla Ciebie za wysoka - istnieją także dobrzy brokerzy ubezpieczeniowi

Napisany przez John_Doe
Naprawdę chciałbym uniknąć kontaktu z agentami ubezpieczeniowymi. Dziękuję za sugestię dotyczącą doradztwa płatnego.

Napisany przez marinapecunia
Cześć John_Do!
Fajnie, że pytasz o to. Ale ze względu na nowe ustawy i rozporządzenia wprowadzone w ostatnich latach, pośrednicy nie nazywają się już.... ale posiadają zezwolenie zgodnie z GewO §34. Przepraszam, że to piszę, nie po to, aby cię denerwować, ale żeby podkreślić, że otrzymujesz specjalistów, którzy udokumentowali swoją wiedzę specjalistyczną i ponoszą odpowiedzialność za swoją pracę.
§ 34 d Pośrednictwo ubezpieczeniowe:
1. Agent - tylko jedna firma
2. Pośrednik wielokrotny - kilka firm, obie w imieniu firmy
3. Makler - w imieniu klienta, mają wiedzę i pośredniczą w dostępnych na rynku ofertach, praktycznie we wszystkim, co jest dobre dla klienta, a te firmy płacą następnie maklerowi prowizję; ponieważ makler praktycznie może pośredniczyć we wszystkich ofertach i wybrać te, które są najlepsze dla klienta, prowizja u wszystkich ubezpieczycieli jest mniej więcej taka sama, a on zobowiązany jest działać w interesie swojego klienta i tylko w jego interesie, prowizja nie jest więc tak wielkim problemem, jak się wydaje.
[url]doradca[/url] honorowy - doradzają, nie mogą pośredniczyć, dlatego otrzymują pieniądze od klienta w formie wcześniej ustalonego honorarium
PS [url]doradca[/url] honorowy otrzymuje więc w każdym przypadku pieniądze, a makler... tylko przy zawarciu umowy.
Oczywiście można również zawrzeć umowę doradczą z maklerem i zapłacić mu honorarium.

§ 34 f
Pośrednik w obrocie papierami wartościowymi (makler - pośrednik w jednym lub kilku zakładach w imieniu odpowiednich firm - [url]doradca[/url] honorowy) pośredniczący albo tylko w papierach wartościowych jednej kategorii albo kilku kategorii
1. Udziały lub akcje w krajowych otwartych funduszach inwestycyjnych, otwartych funduszach inwestycyjnych UE lub zagranicznych otwartych funduszach inwestycyjnych, które mogą być oferowane zgodnie z ustawą o rynku kapitałowym,
2. Udziały lub akcje w krajowych zamkniętych funduszach inwestycyjnych, zamkniętych funduszach inwestycyjnych UE lub zagranicznych zamkniętych funduszach inwestycyjnych, które mogą być oferowane zgodnie z ustawą o rynku kapitałowym,
3. Inwestycje w sensie § 1 ust. 2 ustawy o inwestycjach finansowych

§ 34 i
Pośrednik w kredytach hipotecznych
zawieranie umów [url]kredytów[/url] hipotecznych konsumenckich w sposób zawodowy
lub doradzanie osób trzecich dotyczące takich umów (pośrednik w kredytach hipotecznych)
§ 34 c
Zgoda na wykonywanie działalności zawodowej:
1.
Pośrednictwo w zawieraniu umów dotyczących nieruchomości, praw pokrewnych nieruchomościom, lokali użytkowych lub mieszkalnych lub udzielenie okazji do zawarcia takich umów,

2.
Pośrednictwo w zawieraniu umów kredytowych, z wyłączeniem umów w rozumieniu § 34 i ust. 1 zdanie 1, lub udzielenie okazji do zawarcia takich umów,

3.
Inwestycje budowlane

a)
jako inwestor w imieniu własnym dla siebie lub na rzecz osób trzecich opracowywać lub realizować i do tego używać aktywów finansowych nabywców, najemców, dzierżawców lub innych beneficjentów lub osób ubiegających się o prawa do nabycia lub korzystania,

b)
jako zarządca budowy w imieniu osoby trzeciej dla cudzej rachunkowości przygotować lub realizować pod względem ekonomicznym

Tak więc zgodnie z ustawą o działalności gospodarczej! Oczywiście, jak w każdej innej branży, znajdują się tam czarne owce, ale większość wykonuje swoją pracę tak samo rzetelnie i solidnie, jak ty wykonujesz swoją pracę. Ponadto, ponieważ ponosimy odpowiedzialność za swoje błędy - szkody finansowe, musimy udokumentować odpowiednie ubezpieczenia majątkowe.
Możesz więc być całkiem spokojny i powierzyć swoje życzenia zaufanemu pośrednikowi wybranemu przez siebie. W IHK prowadzone są rejestry, gdzie możesz szukać pośrednika w twojej okolicy, lub możesz skontaktować się z jednym z związków zawodowych, np. z AfW.

Mam nadzieję, że wielu osób przeczytało - skorzystaj z nowego bezpieczeństwa, aby otrzymać poradę od ekspertów.

Udziały lub akcje w krajowych otwartych funduszach inwestycyjnych, otwartych funduszach inwestycyjnych UE lub zagranicznych otwartych funduszach inwestycyjnych, które mogą być oferowane zgodnie z ustawą o rynku kapitałowym,
2.Udziały lub akcje w krajowych zamkniętych funduszach inwestycyjnych, zamkniętych funduszach inwestycyjnych UE lub zagranicznych zamkniętych funduszach inwestycyjnych, które mogą być oferowane zgodnie z ustawą o rynku kapitałowym,
3.Inwestycje w sensie § 1 ust. 2 ustawy o inwestycjach finansowych

Napisany przez John_Doe
Droga Pani Schneider,
dziękuję także Pani za Pani wkład!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata