Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Klasa ryzyka: Fundusz ISIN: DE0009805515

Napisany przez StartTrader
Cześć,
Moje bank zalecił mi zakup funduszu ISIN: DE0009805515. Według mojego banku ma on klasę ryzyka 1. Chciałbym zaoszczędzić na opłatach i kupić fundusz za pośrednictwem Consorsbank w transakcji bezpośredniej (na giełdzie), ponieważ fundusz jest obecnie zamknięty. Consors powiedział mi telefonicznie, że aby zakupić ten fundusz, potrzebna jest klasyfikacja ryzyka na poziomie 4.
Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Czy ten fundusz jest jednak ryzykowny? Czy handel funduszami na giełdzie jest na poziomie 4, ale jeśli posiada się go długoterminowo, to tylko na poziomie 1?

Re: Klasa ryzyka: Fundusz ISIN: DE0009805515

Napisany przez marinapecunia
Wyjaśnienie - Tak - Bank oczywiście faworyzuje swoje produkty, ale klasyfikacja ryzyka jest częścią ochrony konsumenta.

Zazwyczaj klasyfikacja ta jest wymagana we wniosku. Zależy między innymi od Twojego dochodu, oszczędności, czy wcześniej inwestowałeś w tego rodzaju inwestycje, czy znasz zasady tego typu inwestowania, jak bardzo jesteś skłonny do ryzyka, czy stawiasz sobie warunek, że w razie straty możesz sobie na niej zbyt dobrze poradzić, czy naprawdę chcesz to zrobić... i wszystko to ulega zmianom - raz w jedną stronę, raz w drugą.

Jedną stroną w przypadku inwestycji w ryzykowne aktywa jest ocena samej inwestycji. Na przykład, w tym przypadku miernikiem ryzyka jest zmienność, im większa zmienność (fluktuacje), tym inwestycja jest bardziej ryzykowna, ale też bardziej obiecująca.

Zgodnie z https://www.fondskonzept.ag/einzelfonds/980551 fundusz jako fundusz nieruchomościowy ma klasę ryzyka 1, czyli jest raczej nieco mniej ryzykowny, ale ma niższe szanse na zysk.

Możesz też zerknąć tutaj, gdzie możesz dobrze zrozumieć, jak działa ocena ryzyka https://marina.schneider-versicherung...eiligungen.php - Przejdźmy teraz do inwestycji.

Do pośrednictwa w funduszach potrzebna jest odpowiednia zgoda zgodnie z GewO § 34 f, i powinieneś skorzystać z pomocy maklera posiadającego tę zgodę, aby znaleźć dla siebie odpowiedni produkt. Kompetentny zarządca majątkiem zajmuje się podejmowaniem decyzji inwestycyjnych w imieniu klienta. Wiele firm uwzględnia przy tym profil ryzyka klienta. Istnieje możliwość jednorazowej wpłaty i planów oszczędnościowych.

Teraz po prostu zainwestuj pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata