Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pełne finansowanie 110-120%

Napisany przez efsjefo123
Cześć, chciałbym zadać wam pytanie. Moja partnerka i ja, wraz z dwójką dzieci, planujemy kupić [url]Dom[/url]. Niestety w przeszłości wypłaciłem moją umowę oszczędnościową na budowę, dlatego obecnie nie mam kapitału własnego do pokazania.

Chcielibyśmy kupić [url]Dom[/url], którego cena wraz z kosztami dodatkowymi i remontem nie przekroczy 165 000 €. Przybliżone dochody:

Obaj pracujemy jako pielęgniarki, mając umowy na czas nieokreślony.

Miesięczne dochody:
Ja: 1900 €, rosnące (zgodnie z taryfą)
Partnerka: 1800 €, rosnące
Świadczenie rodzinne: 384 €
Alimenty: 225 €, dla jednego dziecka z poprzedniego związku partnerki

Wydatki:
2 samochody (rata [url]kredytu[/url] 330€), jeszcze przez 4 lata
Nowa umowa oszczędnościowa na budowę, podpisana 01.07.2018

Moje pytanie brzmi: Jakie są szanse na sfinansowanie domu bez wkładu własnego? Czy jest to możliwe wliczając w to koszty dodatkowe i ewentualne remonty? Jakie jeszcze są możliwości (np. program budowy domów dla rodzin z dziećmi)?

Obie osoby mają czyste historie kredytowe.

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez 2utopus
Gdzie podziały się pieniądze z umowy oszczędnościowej na budowę domu?
Kupno samochodu było możliwe tylko na [url]kredyt[/url]?
Ile obecnie płacicie czynszu?
W niektórych landach nadal istnieją specjalne programy wsparcia - niektóre z nich jednak wymagają pewnego wkładu własnego.
Jeśli do tej pory nie udało się zebrać żadnego wkładu własnego, dlaczego sądzicie, że teraz zostaje więcej pieniędzy? Przy własnym domu trzeba również gromadzić fundusze na bieżące naprawy i wydawać więcej niż koszty miesięczne jako najemca. (np. na naprawy)
Jak wysoka jest nowa umowa oszczędnościowa na budowę domu i ile wpłacacie miesięcznie?
Co jeszcze ma być uwzględnione w kredycie? Nowa kuchnia, nowe meble, nowy ogród, nowa łazienka ???

Cześć, wtedy zasiliłem swój pierwszy samochód oszczędnością budowlaną.
Nowa umowa oszczędnościowa trwa 10 lat, a ja wpłacam 55 € miesięcznie, a pracodawca 40 €.
Ponieważ nie znaleźliśmy jeszcze domu, a po prostu chcieliśmy sobie policzyć, zakładam koszty remontu w wysokości 8-10 tys. €.
Oba samochody są finansowane.
Czynsz wynosi 630 €, a wszystkie koszty razem to około 1100 €.
Na książce oszczędnościowej jest 1300 €.

Napisany przez Batman_BU
Kiedy planujecie kupić [url]Dom[/url]?
Powiem tak... tak, to jest możliwe. Na pewno znajdziecie bank. Ale będzie to dość drogie.
Jaką sumę aktualnie możecie realistycznie oszczędzić?
Co robicie obecnie z około 2400 EUR, które nie są wydawane na czynsz, raty za samochód i utrzymanie?
Dotąd nie ma jeszcze programu budowlanego. Nie ma również jeszcze żadnych szczegółów, na które można by było liczyć.
Jak realne jest znalezienie domu za 165 tys. EUR w waszej okolicy?
Ile macie lat?
Ile lat mają wasze dzieci?
Od kiedy jesteście zatrudnieni na stałe?

Cześć, mamy 24 i 29 lat.
Dzieci mają 4 i 1,5 roku.
Jestem w moim miejscu pracy od czerwca zeszłego roku.
Moja partnerka pracuje tam już dłużej.
Jaki minimalny wynik punktowy musi zostać osiągnięty?
Tak, domy u nas kosztują między 90 a 100 tysięcy.
Planowaliśmy wpłacanie około 500-600 €.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
Dochód netto w wysokości 4 300 EUR pomniejszony o ratę [url]kredytu[/url] w wysokości 330 EUR i czynsz w wysokości 1100 EUR, pozostaje 2900 EUR.... (myślę, że alimenty są zawarte w tych kosztach, a nie odliczone ???)
Wasza niska kapitał własny nie świadczy dobrze o naprawdę kontrolowanych finansach, ale u nas było podobnie do czasu zakupu domu. Kwota 165 000 EUR powinna być wykonalna, ale zalecane byłoby już teraz zacząć odkładać 1000-1400 EUR miesięcznie, jeśli chęć jest naprawdę pilna. Wtedy pozostałoby 1500 EUR na miesiąc dla 4 osób i pewność, że jeśli uda się zaoszczędzić między 12 000 a 16 000 EUR w ciągu 12 miesięcy, to naprawdę jest to możliwe, a nie tylko widzenie rzeczy przez różowe okulary.
PS: W jakim jesteście landzie?

No cóż, trzeba dodać do tego jeszcze opłaty za przedszkole, [url]ubezpieczenie[/url] (ochrona prawna, samochodowe, od nieszczęśliwych wypadków zawodowych), co oznacza dodatkowe 600€ odliczenia.

Mieszkamy w Nadrenii-Palatynacie.

Których dostawców można polecić?

Napisany przez Malapascua

Cześć,
4.300 EUR dochód netto minus 330 EUR rata [url]kredytu[/url] i 1.100 EUR czynsz pozostaje 2.900 EUR .... (myślę, że utrzymanie jest tu liczone jako dochód, a nie odliczenie ???)

Nie ma nic pozostało, bo z tego wszystko pokrywane są koszty utrzymania. Żywność, wychodzenie, kosmetyki, zabawki, leki na receptę, ubezpieczenia, oszczędności na dwa nowe samochody, podatki, opłata radiowo-telewizyjna, ubrania dla czwórki osób, przedszkole/szkoła, telefon komórkowy, sprzęt elektroniczny, wyposażenie, wakacje, paliwo, wycieczki, kluby,... dla czwórki nie powinno nic zostać.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Dlatego moja rada brzmi, aby odkładać te 1 000 EUR miesięcznie. Jeśli się to nie udaje, lepiej zrezygnować...

Napisany przez Hilfe
Cześć, wszystko na [url]kredyt[/url], brak własnego kapitału, a następnie decyzja o tak wysokim finansowaniu budowy. Zastanowiłbym się, dlaczego nie udaje się wam oszczędzać. Dlaczego jest tak mało wsparcia dla dziecka?

Napisany przez Malapascua

Witaj, wszystkiego na [url]kredyt[/url], brak wkładu własnego, a następnie zdecydować się na tak wysokie finansowanie budowy. Zastanowiłbym się, dlaczego nie udaje wam się oszczędzać.

Ponieważ dochód sam w sobie jest już niski. Co możesz oszczędzać z dziećmi...?

Napisany przez BenniG

Naja hinzu kommen ja noch Kita Gebühren , Versicherung( Rechtschutz,KFZ, Berufsunfähigkeits) macht ja auch nochmal 600€ Abzug .
Wir wohnen in RPL .

Czy Nadrenia-Palatynat nie zniosła opłat za przedszkole?
Jak doszliście od czynszu 630 € do 1.100 € z wszystkim? Co jest wliczone?
Przez [url]Dom[/url] możecie z pewnością obniżyć koszty mieszkania, ale z drugiej strony macie również większą odpowiedzialność i dużo rzeczy musicie sami zrobić.

Napisany przez Finanzierer
Witaj efsjefo123,
Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie w sposób sensowny.
Dane ramowe są oczywiście nieoptymalne i nie będziecie mogli wybrać spośród 20 banków.
Niemniej jednak istnieje kilka banków, które mogłyby pomóc w realizacji Waszego planu.
Warunki kredytowe zostały już zasygnalizowane. Niemniej jednak warunki nie będą idealne.
Średnia stopa efektywna prawdopodobnie wynosi nieco poniżej 2,5% (część 1: 15 lat stałej stopy procentowej + część 2: kfw124 + część 3: drugorzędna na 10 lat).
Obciążenie ratą wynosi niemalże 800€ miesięcznie przy kwocie 165.000€.
Po 10 latach rata dla drugorzędnej spada z niemal 280€, więc nie musicie martwić się o ryzyko zmiany stóp procentowych.
Oczywiście w pewnym stopniu podzielam obawy innych, ale to Wam najlepiej ocenić, czy możecie sobie pozwolić na taką ratę, jeśli będziecie szczerzy wobec siebie.
Jeśli macie kolejne pytania, napiszcie mi po prostu prywatną wiadomość.
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w realizacji planów
Finansista

Napisany przez NaTwoim13
[url]pożyczka[/url] mezzanine powinna być rozłożona na 15 lub nawet 20 lat, jeśli to jest pożądane, co na początku jest konieczne ze względu na pożądane obciążenie z powodu istniejących [url]kredytów[/url] ratalnych.

Początkowe całkowite obciążenie przy przewidywanych/założonych kosztach ogólnych w wysokości 167 000 [url]euro[/url] wynosi około 620 [url]euro[/url]. To obciążenie może (i powinno) być zwiększone po usunięciu [url]kredytu[/url] samochodowego poprzez udostępnioną opcję zmiany wskaźnika spłaty.

W ten sposób początkowo droższy i przede wszystkim z długoterminową kalkulacyjną dyspozycją spłaty głównej pożyczki korygowany jest i odnosi się do zdrowszej podstawy spłaty.

Dodatkowy kapitał spłaty - między innymi poprzez usunięcie rat [url]kredytu[/url] samochodowego - może i powinien jako pierwszy spłacić pożyczkę mezzanine szybciej, co skutkuje możliwością dostosowania raty pożyczki mezzanine i raty [url]kredytu[/url] samochodowego, której spłatę można powiązać z główną spłatą pożyczki, co - jak również opisano - pozwala poprawić ogólną koncepcję poprzez skrócenie początkowo przewidzianego okresu kredytowania.

Napisany przez 2tneub
(Tylko) 330€ rata kredytowa na 2 auta wydaje mi się raczej być kredytem balonowym lub przynajmniej o bardzo długim okresie spłaty.
Czy rzeczywiście zwolnione zostaną środki pieniężne, to należy jeszcze ustalić indywidualnie, w przeciwnym razie twoje indywidualnie stworzone ogólne koncepcje mogą bardzo szybko stać się indywidualną pułapką na pieniądze. Ponadto zakładasz, że w przyszłości żadne auto nie będzie już finansowane i nie będzie konieczności gromadzenia oszczędności na ewentualne wymiany. Dla mnie to znowu brzmi jak indywidualne koloryzowanie rzeczywistości.
Czy może już to wszystko zostało indywidualnie sprawdzone w prywatnej wiadomości? @ Thomas

Napisany przez NaTwoim13
@Tneub
Wszystko idzie zgodnie, jak bardzo często wszystkie indywidualne informacje są znane, a jeśli uważnie przeczytasz mój post, zauważysz, że mówię o tym, że dostępna staje się stawka.
Minimalna, zaniedbywalna ostateczna opłata i mała, zrozumiała mini opłata. Wszystko do siebie pasuje.
Dochód TE jest całkowicie wystarczający, aby zbudować dodatkowe rezerwy, a jego podejście do przedsięwzięcia jest bardzo rozsądne i przemyślane! Ponadto utrzymuje koszty inwestycji na zrozumiałym poziomie.

Napisany przez 2tneub

@Tneub
Wszystko idzie zgodnie z planem, jak bardzo często znane są wszystkie indywidualne informacje

Bardzo dobrze. Pozostali uczestnicy forum nie muszą już martwić się o nic.

Napisany przez Finanzierer

Nachranganleihe powinna być rozciągnięta na 15 lub nawet 20 lat, jeśli jest to pożądane, co na początku jest przypadkiem ze względu na pożądaną łączną obciążenie kosztami istniejących [url]kredytów[/url] ratalnych.
Początkowe łączne obciążenie przy szacowanych/założonych kosztach ogółem w wysokości 167 000 [url]euro[/url] wynosi około 620 [url]euro[/url]..

Nie przeczytałem żadnej oczekiwanej stopy, ale oczywiście masz rację, że nachranganleihe można rozciągnąć na 15 lat. Nie polecałbym rozciągania jej na 20 lat, aby zminimalizować ryzyko zmiany oprocentowania dla pożyczki głównej po 15 latach (ze względu na zanik raty nachranganleihe).
Uważam, że amortyzacja dla takiego konstruktu jest całkowicie wystarczająca i bez uwzględnienia zanikających rat pożyczek samochodowych, znajduje się w bardzo dobrym zakresie.

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, wysłałem zbyt wcześnie.
Czy masz pomysł, dlaczego wątki często nagle się kończą? Jest to z powodu życzenia autora wątku, również ze względu na jakość wpisów, wrogości, sposób argumentowania niektórych osób tutaj oraz refleksji nad zamiarami i ludźmi, a także konsekwencji tego.
Chociaż obecnie jest spokój, z czego bardzo się cieszę, zawsze to przewidywałem i tak właśnie się stało.
Dla mnie to nic nie zmienia, nadal trzymam się swojego podejścia i służę radą i pomocą autorowi wątku.

Napisany przez 2tneub

@Tneub
jeśli uważnie przeczytasz mój post, to zauważysz, że wspomniałem o tym, że wolna rata nie jest dostępna.

Cytat noelmaxim
To obciążenie można (i tak powinno być) zwiększyć po wygaśnięciu jednej z rat [url]kredytu[/url] samochodowego poprzez opcję zmiany stopy spłaty.
W ten sposób początkowo droższy i przede wszystkim z długim okresem spłaty kalkulowanym koncepcja finansowania dla [url]kredytu[/url] głównego zostaje skorygowana i bazuje na wydajności spłaty, stawiając go na zdrowsze nogi.

Tak, planujesz uwzględnić znikającą ratę [url]kredytu[/url] samochodowego, aby zdrowo finansować. Nie zostaje już nic.
Ogólnie rzecz biorąc, inwestycja jest niewielka, a wynagrodzenie na pewno wzrośnie, ponadto oboje są jeszcze młodzi. Dlatego nie widzę tego aż tak krytycznie.
To, co mnie bardziej niepokoi, to że w obecnej boomującej na rynku nieruchomości w RP rzekomo istnieją domy, za które można dostać za 165 000 € zakup, koszty dodatkowe i remont.
W takich przypadkach zalecam zabranie ze sobą inspektora budowlanego na oględziny.

Napisany przez NaTwoim13

Ta obciążenie może (i powinno) zostać zwiększone po wygaśnięciu [url]kredytu[/url] samochodowego (ponieważ być może jeden nadal działa?!?!?) poprzez udzieloną opcję zmiany wskaźnika spłaty.
......i możliwe jest przeznaczenie spłaty głównego [url]kredytu[/url] na spłatę raty [url]kredytu[/url] samochodowego, która - jak również opisano - umożliwia poprawę całego koncepcji poprzez skrócenie początkowo obliczonego czasu trwania.

Widzisz tneub, tak szybko można przekręcać oświadczenia i zepchnąć mnie w jakieś kąty, a nawet gdy proszę cię o przeczytanie jeszcze raz wpisu, i nadal twierdzisz, że planuję spłacanie wolnych rat!!
Wiesz co?? I nawet jeśli nie wykorzysta żadnej z tych dwóch wolnych rat na dodatkową spłatę, plan jest nadal przewidywalny z takim dochodem i można zaakceptować dłuższą spłatę, jeśli konsument tego chce i może nadal pięknie żyć i chce to robić.
O tym decyduje zawsze indywidualnie konsument, zgodnie z jego podejściem do życia i filozofią życiową, otoczeniem i gotowością do obliczonego ryzyka dotyczącego jego inwestycji w życie z własnej odpowiedzialności.

Napisany przez NaTwoim13
[cytat=tneub">
Dokładnie, planujesz uwzględnić brakującą ratę w celu ustabilizowania finansowania. Nie zostało już nic.
[/cytat]
Tneub, co to właściwie jest? Świadoma prowokacja? Świadome przedstawianie fałszywych faktów? Ignorowanie moich postów? Czy to jest twoja taktyka???

Napisany przez 2tneub
Ja tylko zacytowałem twoje wpisy. Każdy może sam zdecydować, czy widzi w nich fałszywe fakty.
W twoim wpisie piszesz, że chcesz zwiększyć obciążenie po rozwiązaniu jednego lub obu [url]kredytów[/url] samochodowych, aby skrócić łączny okres kredytowania nieruchomości. W pierwszej kolejności należy spłacić pożyczkę podporządkowaną. Brzmi to dla mnie logicznie.
Jeśli źle cię zrozumiałem, proszę o przykład.
Zasadniczo Twoje podejście jest słuszne, tylko zakładasz, że przynajmniej część raty auta będzie dostępna później na [url]kredyt hipoteczny[/url].
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że może tak nie być. (Powody podałem wyżej)
Ale jeśli nie chcesz nikogo, kto wypowiadają się krytycznie, poproszę o rozmowę z administratorem, który może przekierować forum na Twoją stronę internetową. Wtedy oszczędzimy sobie dyskusji, a ty będziesz miał bezpośredni dostęp do klientów.

Napisany przez NaTwoim13
Krytyka? Niestety, wciąż nie zdałeś sobie sprawy, że uwzględniam fakt, iż raty [url]kredytu[/url] nie są moim głównym priorytetem. Przeczytaj jeszcze raz swój komentarz, który nawet nie został przezemnie zacytowany. To w ogóle nie oddaje tego, co próbowałem przedstawić jako swój punkt widzenia. Natomiast twierdzisz, że planuję inaczej.

Poza tym, nie narzucam ani nie dyktuję konsumentowi/klientowi, co ma zrobić. Raczej prezentuję różne koncepcje finansowe i porównuję je. Pokazuję opcje, nawet takie, które nie są wykonalne, ale które niekiedy nie negują całego konceptu, nawet jeśli konsument powie: Nie ma problemu, będę płacił przez 40 lat. Czy myślisz, że publicznie tak bym to przedstawił? Że ponownie zaproponowałbym coś takiego?

Ja patrzę na wszystko indywidualnie, wielokrotnie podkreślałem to niemal jak modlitwę - INDYWIDUALNIE. Jednakże niektórym tutaj nie chodzi o to, a kwestie finansowania nieruchomości są traktowane standardowo, pomijając różne czynniki, takie jak ludzie za tym stojący, regiony, lokalizacje, człowiek sam w sobie, jego otoczenie, jego podejście do życia, jego gotowość do ryzyka. Wydaje mi się niesprawiedliwie, że sugerujesz, iż nie chcę już prowadzić dyskusji, ponieważ niektóre z nich były niemożliwe ze względu na brak obiektywizmu i fair play.

Nie, takie podejście mi odpowiada i na pewno wypowiadam się, ale nie w takiej ilości, a kiedy widzę, jak znowu źle interpretujesz moje wypowiedzi, to naturalne, że szukam innych sposobów pomocy i współtworzenia.

To nie jest wcale złe z mojej strony, to działa dla mnie, uwierz mi.

Napisany przez NaTwoim13

Przede wszystkim twoje podejście jest właściwe, ale zakładasz, że przynajmniej część składek autorskich zostanie później przeznaczona na finansowanie budowy. Tylko zwróciłem uwagę, że może tak nie być. (Powody podałem powyżej)

Nie, tak nie jest, to był jedynie przykład, jak można skrócić długi okres trwania, ale jak już opisałem, może to w ogóle nie być konieczne, decyduje o tym indywidualnie konsument.
On widzi na papierze te 50 lat, a ja muszę mu to pokazać, czy nie uważasz, że to wtedy zostanie omówione? Mimo to istnieją konsumenci, którzy zamierzają zrealizować ten projekt i mimo to zastanawiają się nad nim oraz zwykle znajdują rozwiązania.

Napisany przez finanzierung

Czy potrafisz sobie wyobrazić, dlaczego wątki często nagle się kończą? To jest życzenie TE, także ze względu na jakość postów, wrogości, sposób, w jaki niektórzy argumentują oraz plan i refleksje nad ludźmi, a także konsekwencje tego.

Albo po prostu fakt, że w takim forum chciałoby się, żeby wszyscy forumowicze przez różowe okulary opisywali plany?
Jak często tu widzimy, wielu użytkowników zwraca uwagę na różne pułapki i odradza, ale (nagle) 2 użytkowników, którzy zarabiają na takich interesach, nie widzą problemu....... I jeszcze klepią pytającego po plecach komentarzami o cytowaniu, od złych negatywnych nieżyczliwych osobników.
Jeśli dobrze zrozumiałem, to przecież najpierw szuka się domu, czyż nie?

Chcielibyśmy kupić [url]Dom[/url], który wraz z kosztami dodatkowymi i remontem może kosztować około 165 000 [url]euro[/url].

W trakcie dyskusji sugerowano już odkładanie od tego momentu 1000 [url]euro[/url] miesięcznie. Dołączam do tego. Jeśli to będzie działać długoterminowo, to też uda się sfinansować taki projekt.

Napisany przez NaTwoim13
Jeden z nich odkłada 1000 euro, a inny od razu kupuje, decydują o tym konsumenci sami.

Zawsze chodzi o sposób argumentacji, nie o krytykowanie czy upominanie. Ja to robię, gdy uważam, że jest to konieczne. Nikt nie może w sposób uzasadniony w oparciu o niewielką ilość informacji wydać trwałego osądu, zawsze należy indywidualnie spojrzeć na konsumenta i jego zamiary. Nadal będę tego przestrzegać i proszę zrozumieć, że będę coraz bardziej dostosowywać się do indywidualnych potrzeb grupy docelowej, bez konieczności ujawniania tego tutaj. Jeśli będą skargi, to z pewnością się o tym dowiecie, tak jak przez wszystkie te lata ;-)

Napisany przez finanzierung

zostanę przy tym i proszę zrozumieć, że będę coraz bardziej dostosowywać to indywidualnie i spełniać życzenia OP, co niekoniecznie musi być transparentnie wykazywane tutaj.

Klar, pełne zrozumienie.... W końcu to głupie, gdy konsument jest negatywnie wpływany przez wiecznie narzekających na wszystko. Lepiej pozytywnie podejść i coś przekazać.

Również interesujące, jak szybko nastąpiła reakcja po tym, jak pojawił się nagle rywal.

Ponadto zgadzam się, że taka finansowanie jest wykonalne.

Napisany przez NaTwoim13
Niedoszły rywal ???

Nie rozumiem tego wpływu, to się jednak nie zmienia, wy nadal piszecie, ostrzegacie, krytykujecie, wskazujecie itd. Nawet jeśli coraz rzadziej się temu stawiam, TE i tak to czyta i ocenia, przetwarza i ocenia.

Dla mnie jest to o wiele przyjemniejsze, nie trzeba od razu z tego robić negatywnego tematu, gdy pomagam indywidualnie i punktowo, poza tym tutaj jest o wiele spokojniej!

Chodź, TE są wdzięczni za każdą pomoc i podejmą odpowiednie działania z tego wynikające.

Mimo to pozostaję aktywny, nawet bardziej niż kiedykolwiek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata