- śr lip 18, 2018 1:51 pm
Cześć,
mam pytanie dotyczące korzystania z konta Riester do dodatkowej spłaty[url]kredytu[/url] hipotecznego.
Oto sytuacja:
Nasz[url]Dom[/url] kupiliśmy i odnowiliśmy w 2015 roku. Koszt zakupu wyniósł około 300 tys. [url]euro[/url] , a koszt remontu około 120 tys. [url]euro[/url] . [url]kredyt[/url] wynosił 250 tys. [url]euro[/url] (120 tys. [url]euro[/url] [url]kredyt[/url] zwykły, 130 tys. [url]euro[/url] kasa budowlana). Różnicę około 170 tys. [url]euro[/url] pokryliśmy własnymi środkami.
Możemy wykonać dodatkową spłatę w wysokości 5 tys.[url]euro[/url] rocznie dla [url]kredytu[/url] bankowego. Robiliśmy to w latach 2015, 2016 i 2017. Jeśli będziemy kontynuować to do końca rocznie, zakończymy spłatę [url]kredytu[/url] po 15 latach, tyle samo, ile trwa okres wiążący.
Oczywiście chcę również dokonać dodatkowej spłaty w tym roku i w tym kontekście przypomniałem sobie o moim rachunku Riester. Mam go od dłuższego czasu i nadal wpłacam tę samą kwotę co na początku (przy wyższej obecnie pensji - nie otrzymuję pełnych dopłat). Mimo to uzbierała się pewna kwota, którą chciałbym częściowo przeznaczyć na dodatkową spłatę, co zasadniczo jest możliwe. Wtedy zostaje kilka[url]euro[/url] w ciągu roku.
Moje pytanie brzmi teraz, czy to w ogóle ma sens ze względu na fikcyjne oprocentowanie 2%, gdyż stopa procentowa[url]kredytu[/url] wynosi tylko 1,7%. Nie można tego tak prosto porównać i nie rozumiem mechanizmu opodatkowania od momentu rozpoczęcia emerytury.
Co byście zrobili? Spłacilibyście? Czy zostawilibyście kasę u wujka Riester i potem płacilibyście mniej podatków na starość?
mam pytanie dotyczące korzystania z konta Riester do dodatkowej spłaty
Oto sytuacja:
Nasz
Możemy wykonać dodatkową spłatę w wysokości 5 tys.
Oczywiście chcę również dokonać dodatkowej spłaty w tym roku i w tym kontekście przypomniałem sobie o moim rachunku Riester. Mam go od dłuższego czasu i nadal wpłacam tę samą kwotę co na początku (przy wyższej obecnie pensji - nie otrzymuję pełnych dopłat). Mimo to uzbierała się pewna kwota, którą chciałbym częściowo przeznaczyć na dodatkową spłatę, co zasadniczo jest możliwe. Wtedy zostaje kilka
Moje pytanie brzmi teraz, czy to w ogóle ma sens ze względu na fikcyjne oprocentowanie 2%, gdyż stopa procentowa
Co byście zrobili? Spłacilibyście? Czy zostawilibyście kasę u wujka Riester i potem płacilibyście mniej podatków na starość?