- czw lip 19, 2018 12:42 pm
Witam,
jestem świadomy, że pytanie zostało już zadane, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w internecie.
Chcę odliczyć pewne koszty związane z nauką w roku 2017. Studiuję informatykę ekonomiczną na uczelni BTU w Cottbus i pracowałem w roku 2017 cały rok w Berlinie (student pracujący/praca dorywcza). Przeprowadziłem się do Berlina w połowie 2017 roku. W okresie od 01.04 do 31.07 odbyłem także staż w przedsiębiorstwie.
Muszę złożyć zeznanie podatkowe, ponieważ mam również własną działalność gospodarczą. To będzie moje pierwsze zeznanie podatkowe.
Koszty wyglądają następująco:
1. Opłaty za semestr
- Wysokość ok. 550€
2. Dojazdy na uczelnię / bibliotekę / pracę
Czy dojazdy na uczelnię/bibliotekę powinny być wprowadzone tam, gdzie również wprowadzane są dojazdy do pracy?
(załącznik N, linie od 29, jeśli się nie mylę)
Czy należy dokonać kalkulacji zgodnie z ryczałtem w wysokości 0,3€ za kilometr?
Ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania, zmieniły się także odległości.
Obecnie mieszkam bezpośrednio przy uczelni - czy koszty dojazdów powinny być obliczane jako 1 km, czy też całkowicie pominięte?
W przeciwnym razie, wyglądałoby to tak:
Do 31.06
Praca/Staż 135km*52 dni*0,3€ = 2106€
Od 01.07 do 31.12
Uczelnia 115km*16 dni*0,3€ = 552€
Praca/Staż 27km*31 dni*0,3€ = 251€
Biblioteka 35 dni*0,3€
- pytanie, czy kosztów dojazdu do biblioteki BTU powinna być uwzględniona, czy może po prostu w pobliżu?
BTU = 115km
Grimm = 11km
Pomimo wszystko suma jest dość duża, czy takie podejście jest prawidłowe?
3. Dietetyki
Poza dojazdami, dowiedziałem się również o dietetyce, która wynosi 12€.
Byłem na uczelni przez 50 dni, w pracy 83 dni i 64 dni w bibliotece - każdorazowo powyżej 8 godzin.
W sumie (83+64)*12 = 851€.
4. Laptop
zakupiony w 2015 roku za 1200€
Do tej pory nie składałem zeznań za 2016 rok
Prawdopodobnie muszę go również rozliczyć przez 3 lata - czyli 400€
5. Przeprowadzka?
-ponieważ miejsce studiów to Cottbus, a ja przeprowadziłem się do Berlina - czy mogę to także odliczyć?
- Jak to zrobić?
6. Staż
Czy koszty dojazdów i dietetyki w ramach stażu są inaczej obliczane?
Na razie skalkulowałem to łącznie z dniem pracy.
Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć, czy te informacje są poprawne i gdzie oraz jak powinny być wprowadzone?
Czy będą one uznane jako koszty reklamowe czy szczególne?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrowienia
jestem świadomy, że pytanie zostało już zadane, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w internecie.
Chcę odliczyć pewne koszty związane z nauką w roku 2017. Studiuję informatykę ekonomiczną na uczelni BTU w Cottbus i pracowałem w roku 2017 cały rok w Berlinie (student pracujący/praca dorywcza). Przeprowadziłem się do Berlina w połowie 2017 roku. W okresie od 01.04 do 31.07 odbyłem także staż w przedsiębiorstwie.
Muszę złożyć zeznanie podatkowe, ponieważ mam również własną działalność gospodarczą. To będzie moje pierwsze zeznanie podatkowe.
Koszty wyglądają następująco:
1. Opłaty za semestr
- Wysokość ok. 550€
2. Dojazdy na uczelnię / bibliotekę / pracę
Czy dojazdy na uczelnię/bibliotekę powinny być wprowadzone tam, gdzie również wprowadzane są dojazdy do pracy?
(załącznik N, linie od 29, jeśli się nie mylę)
Czy należy dokonać kalkulacji zgodnie z ryczałtem w wysokości 0,3€ za kilometr?
Ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania, zmieniły się także odległości.
Obecnie mieszkam bezpośrednio przy uczelni - czy koszty dojazdów powinny być obliczane jako 1 km, czy też całkowicie pominięte?
W przeciwnym razie, wyglądałoby to tak:
Do 31.06
Praca/Staż 135km*52 dni*0,3€ = 2106€
Od 01.07 do 31.12
Uczelnia 115km*16 dni*0,3€ = 552€
Praca/Staż 27km*31 dni*0,3€ = 251€
Biblioteka 35 dni*0,3€
- pytanie, czy kosztów dojazdu do biblioteki BTU powinna być uwzględniona, czy może po prostu w pobliżu?
BTU = 115km
Grimm = 11km
Pomimo wszystko suma jest dość duża, czy takie podejście jest prawidłowe?
3. Dietetyki
Poza dojazdami, dowiedziałem się również o dietetyce, która wynosi 12€.
Byłem na uczelni przez 50 dni, w pracy 83 dni i 64 dni w bibliotece - każdorazowo powyżej 8 godzin.
W sumie (83+64)*12 = 851€.
4. Laptop
zakupiony w 2015 roku za 1200€
Do tej pory nie składałem zeznań za 2016 rok
Prawdopodobnie muszę go również rozliczyć przez 3 lata - czyli 400€
5. Przeprowadzka?
-ponieważ miejsce studiów to Cottbus, a ja przeprowadziłem się do Berlina - czy mogę to także odliczyć?
- Jak to zrobić?
6. Staż
Czy koszty dojazdów i dietetyki w ramach stażu są inaczej obliczane?
Na razie skalkulowałem to łącznie z dniem pracy.
Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć, czy te informacje są poprawne i gdzie oraz jak powinny być wprowadzone?
Czy będą one uznane jako koszty reklamowe czy szczególne?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrowienia