Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe dla studentów - kilka pytań

Napisany przez venti1
Witam,
jestem świadomy, że pytanie zostało już zadane, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w internecie.
Chcę odliczyć pewne koszty związane z nauką w roku 2017. Studiuję informatykę ekonomiczną na uczelni BTU w Cottbus i pracowałem w roku 2017 cały rok w Berlinie (student pracujący/praca dorywcza). Przeprowadziłem się do Berlina w połowie 2017 roku. W okresie od 01.04 do 31.07 odbyłem także staż w przedsiębiorstwie.
Muszę złożyć zeznanie podatkowe, ponieważ mam również własną działalność gospodarczą. To będzie moje pierwsze zeznanie podatkowe.
Koszty wyglądają następująco:
1. Opłaty za semestr
- Wysokość ok. 550€
2. Dojazdy na uczelnię / bibliotekę / pracę
Czy dojazdy na uczelnię/bibliotekę powinny być wprowadzone tam, gdzie również wprowadzane są dojazdy do pracy?
(załącznik N, linie od 29, jeśli się nie mylę)
Czy należy dokonać kalkulacji zgodnie z ryczałtem w wysokości 0,3€ za kilometr?
Ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania, zmieniły się także odległości.
Obecnie mieszkam bezpośrednio przy uczelni - czy koszty dojazdów powinny być obliczane jako 1 km, czy też całkowicie pominięte?
W przeciwnym razie, wyglądałoby to tak:
Do 31.06
Praca/Staż 135km*52 dni*0,3€ = 2106€
Od 01.07 do 31.12
Uczelnia 115km*16 dni*0,3€ = 552€
Praca/Staż 27km*31 dni*0,3€ = 251€
Biblioteka 35 dni*0,3€
- pytanie, czy kosztów dojazdu do biblioteki BTU powinna być uwzględniona, czy może po prostu w pobliżu?
BTU = 115km
Grimm = 11km
Pomimo wszystko suma jest dość duża, czy takie podejście jest prawidłowe?
3. Dietetyki
Poza dojazdami, dowiedziałem się również o dietetyce, która wynosi 12€.
Byłem na uczelni przez 50 dni, w pracy 83 dni i 64 dni w bibliotece - każdorazowo powyżej 8 godzin.
W sumie (83+64)*12 = 851€.
4. Laptop
zakupiony w 2015 roku za 1200€
Do tej pory nie składałem zeznań za 2016 rok
Prawdopodobnie muszę go również rozliczyć przez 3 lata - czyli 400€
5. Przeprowadzka?
-ponieważ miejsce studiów to Cottbus, a ja przeprowadziłem się do Berlina - czy mogę to także odliczyć?
- Jak to zrobić?
6. Staż
Czy koszty dojazdów i dietetyki w ramach stażu są inaczej obliczane?
Na razie skalkulowałem to łącznie z dniem pracy.

Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć, czy te informacje są poprawne i gdzie oraz jak powinny być wprowadzone?
Czy będą one uznane jako koszty reklamowe czy szczególne?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrowienia

Napisany przez marinapecunia
Tja, Masz dwie możliwości - albo udać się do doradcy podatkowego, albo skorzystać z programu ELSTER, który jest dość łatwy w użyciu. Jest to oficjalny program podatkowy urzędu skarbowego. Zostaną zadane wszystkie pytania i wyjaśnienia. Możesz sprawdzić wiarygodność, wysłać deklarację bezpośrednio do urzędu skarbowego i także odebrać decyzję, wszystko za pomocą komputera. I wszystko to za darmo.
Tworząc deklarację podatkową, ludzie zarabiają pieniądze - doradcy podatkowi - i nikt inny nie powinien i nie może w to wtrącać się.

Napisany przez Hanomag

Wytwarzając deklarację podatkową, ludzie zarabiają pieniądze - księgowi podatkowi - i nikt inny nie ma prawa się tam wtrącać.

Istnieją również bardzo dobre programy, na przykład Wiso lub Steuertipps, które bazują na Elsterze i bardzo dobrze wyjaśniają możliwości.

Napisany przez marinapecunia
Postanowiłbym jednak pozostać przy oryginale.

Napisany przez Hanomag

jednakże wolałbym pozostać przy oryginale

A z biegiem dziesięcioleci zdobyłem bardzo obszerną wiedzę z przewodnika podatkowego Steuertipps i nie chciałbym już pożegnać się z tym programem.

Napisany przez Malapascua

jednak pozostałbym przy oryginale

Dlaczego??? Daleko nie tak obszerny i dobry jak inwestycja 20€ w Amazonie....

Napisany przez klinki
Oryginał z pewnością nie jest konieczny, ale jeśli chcesz wydać więcej pieniędzy....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata