Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa zbyt wysoka, Alternatywa?

Napisany przez Dredd
Cześć,
obecnie mam umowę oszczędnościową budowlaną o następujących szczegółach:

Rodzaj umowy
XXXXXXXXXX - Umowa oszczędnościowa budowlana BHW

Data rozpoczęcia umowy
11.03.2010

IBAN
DEXXXXXXX

Taryfa
DV3

Stopa procentowa
1,000 %

Kwota umowy
79.453,53 €

aktualne saldo
112,00 €

Oprocentowanie środków w bieżącym roku
XXX €

Składka oszczędnościowa zgodna z taryfą
238,36 €

Pożądana składka spłat
480,00 €

Wskaźnik oceny umowy
0,07

Przewidywane przydziały
(przy opłaceniu uzgodnionej składki oszczędnościowej)
3.Q / 2037

Saldo pozostałe
2.295

Ten umowa oszczędnościowa nie mogła być przez pewien czas realizowana, ponieważ w związku z rozwodem musiałem podzielić i wypłacić całe moje pieniądze i majątek, aby pokryć wszystkie koszty. Oszczędzam teraz na umowie od 2 miesięcy i otrzymuję od pracodawcy moje VWL w wysokości 6,65 € miesięcznie.
Chciałbym zakupić 1-2 pokojowe mieszkanie za około 250.000 € za 10-12 lat (w wieku 45 lat). Do tego czasu mogę zgromadzić od 10.000 do 20.000 [url]euro[/url] (około 100 [url]euro[/url] miesięcznie). Ta umowa oszczędnościowa ma wartość 80.000 [url]euro[/url] i została zatem błędnie przeceniona.
Chciałbym teraz rozpocząć nową umowę oszczędnościową lub coś podobnego. Zgodnie z prawem dotyczącym alimentów mam dostęp do 4 % mojego rocznego dochodu na emeryturę, co daje około 100 [url]euro[/url] miesięcznie.
Zauważyłem na wielu stronach oszczędnościowych, takich jak Schwäbisch Hall czy LBS, że zgromadzona suma jest MNIEJSZA niż wartość, którą otrzymałbym, gdybym po prostu trzymał pieniądze PO STRONIE.
Jak najlepiej osiągnąć mój cel, nie wylewając przy tym dużo pieniędzy?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki!

Pozdrowienia

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ile masz obecnie gotówki?

Napisany przez Dredd
Nie zostało mi praktycznie nic z rozwodu. Mam tylko fakt, że nie mam dodatkowych [url]kredytów[/url] itp.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
W takim razie powinieneś najpierw zbudować sobie rezerwę gotówki, zamiast inwestować pieniądze w niefleksyjną formę umowy, jaką jest BSV.
W życiu zawsze zdarza się sytuacja, gdzie potrzebne są pieniądze.....
Przeczytałem też Twój wątek dotyczący [url]kredytu[/url]...
Jaki sens ma zadłużanie się (co w Twojej sytuacji jest pewnie konieczne) i płacenie odsetek po jednej stronie oraz gromadzenie oszczędności po drugiej strony, ale za mizerne odsetki.
Postaraj się jak najszybciej spłacić swoje długi.

Napisany przez Dredd
Potrzebuję umowy w formie funduszu emerytalnego, aby móc odliczyć to od UTRZYMANIA. Zwykła umowa oszczędnościowa NIE STANOWI funduszu emerytalnego i nie jest uznawana w tym zakresie... Według prawnika najlepszą formą jest umowa oszczędnościowo-budowlana lub [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne lub cokolwiek innego patrząc w dłuższej perspektywie...

Napisany przez BenniG
Zdecydowanie nie ma sensu zawierać kolejnej umowy oszczędnościowej na budowę.
Na pewno można podzielić tę umowę oszczędnościową na budowę.
Jeśli byś po prostu odciął BSV o kwocie 50 000 € i wpłacał co miesiąc 106,65 € na już istniejące 30 000 €, to po 10 latach mógłbyś wziąć [url]kredyt budowlany[/url] w wysokości 30 000 €.

Napisany przez 2titan1981
Zasadniczo interesujące są umowy takie jak [url]ubezpieczenie na życie[/url], Riester, umowy oszczędnościowe, Rürup, emerytury pracownicze, ubezpieczenia od niezdolności do pracy, prywatne ubezpieczenia na życie, prywatne ubezpieczenia zdrowotne, dojazdy do pracy, ubrania robocze,

Nie jestem pewien, czy można jeszcze zawrzeć umowy ubezpieczeniowe itp. w późniejszym terminie.... Pamietaj, jeśli nie byłeś jeszcze rozwiedziony, żona otrzyma połowę wpłat dokonanych w okresie małżeństwa. Koniec okresu małżeństwa następuje wraz z doręczeniem orzeczenia rozwodowego. Jeśli chodzi o Twoje punkty emerytalne, powinieneś opłacać składki do GRV.

Ale faktycznie potrzebujesz rezerwy na środki na chwilę obecną, które możesz przeznaczyć na wydatki, których nie możesz odłożyć. Musisz pozostać zawsze zdolny do pracy, aby móc opłacać alimenty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata