Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zwiększyć BU? Wykończona edukacja, nowa praca.

Napisany przez Syro
Cześć wszystkim,
skończyłem moje szkolenie zawodowe i mam [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek niezdolności do pracy w wysokości 1000€, płacąc 39,60€ miesięcznie. Teraz jednak nie zarabiam już 800€, lecz 1550€ netto miesięcznie. Czy ma sens zwiększenie ubezpieczenia do 1500€? Oczywiście, nigdy nie wiadomo, czy będzie to potrzebne, ale zawsze mówi się, że aktualny standard życia powinien być zabezpieczony, czyż nie?
Pozdrowienia
Fabian

Napisany przez Reibold
Cześć Syro,

Warto ubezpieczyć rentę z tytułu niezdolności do pracy na tyle wysoko, aby móc pokryć nimi regularne koszty i utrzymać się.
Proszę wziąć pod uwagę przy obliczeniach, że w przypadku poważnego zdarzenia, gdy nie będą mogli podjąć innej pracy, będą musieli opłacać składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne z renty.
Czy podniesienie kwoty do 1.500 € jest możliwe, muszą wyjaśnić ze swoim ubezpieczycielem. Często ubezpieczane są maksymalnie 80% dochodu netto lub 60% dochodu brutto.

W wielu firmach zakończenie nauki jest podstawą dla gwarancji ubezpieczenia na wypadek późniejszego zwiększenia. Wtedy mogą Państwo dostać podwyżkę bez nowego badania zdrowia.

Pozdrowienia
Alexander Reibold
Wolne doradztwo finansowe
Neuburg nad Dunajem

Napisany przez Syro
Hej,
Dziękuję za szybką odpowiedź, według obu informacji to dokładnie 1500€. Myślę, że to powinno wystarczyć, można przecież przesadzić i pozwolić strachowi nas pokierować... Obecny standard życia jest w miarę zabezpieczony, co oznacza, że w razie czego trzeba by minimalnie się ograniczyć. Znalazłem interesujący artykuł dotyczący składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne.
Jeśli Twoja renta z powodu niezdolności do pracy pochodzi z prywatnego ubezpieczenia, to ubezpieczyciel przeprowadza weryfikację: albo zostaniesz uznany za członka ubezpieczonego obowiązkowo, wtedy nie musisz płacić składek na rentę z tytułu niezdolności do pracy. Lub zaklasyfikowany zostaniesz jako członek dobrowolny, to na rentę z tytułu niezdolności do pracy mogą zostać naliczone składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne według pełnej stawki składki. To, jak zostaniesz zaklasyfikowany, zależy również od tego, czy pobierasz świadczenia z ubezpieczenia emerytalnego i jak wysokie są Twoje całkowite dochody.

Prawdopodobnie każdy przypadek będzie trzeba rozpatrzyć indywidualnie.
Myślę, że z wynagrodzeniem netto w wysokości 1600 i ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy w wysokości 1500 jest się dobrze zabezpieczonym. Zapytam u mojego ubezpieczyciela, ile kosztuje zwiększenie tej kwoty. W każdym razie 1000 jest aktualnie zbyt niskie i nie zapewnia odpowiedniego standardu życia. Zwłaszcza, że w razie potrzeby można by dostać 1000 również dzięki państwu.
Czy są jeszcze jakieś zastrzeżenia co do kwoty 1500, czy są jakieś uwagi? Za wysoka czy zbyt niska, czy myślisz, że można to zrobić z czystym sumieniem?
Pozdrowienia
Fabian

Napisany przez Ex-Studentin
Zwiększenie BU do 1500 zawsze jest uzasadnione, chyba że już na inny sposób już zabezpieczyłeś się.

Podwyżki bez ponownej oceny zdrowia często są związane z określonymi wydarzeniami (ślub, dziecko itp.) i możliwe są tylko w określonym czasie po takim wydarzeniu.

Ogólnie rzecz biorąc, warto ponownie przeanalizować umowę (odstąpienie od abstrakcyjnego powołania się na inne źródło dochodu, dynamika świadczeń).

Napisany przez Syro
Czy mam wszystkie abstrakcyjne klauzule odniesienia i mam także dynamikę, ale podwyższenie ich zajmuje zbyt dużo czasu... Sprawdzę to jutro lub dzisiaj i im napiszę. Czy zawsze sensem jest zabezpieczać swoje dochody netto? Czy lepiej mniej, więcej?
Pozdrawiam
Fabian

Napisany przez 2titan1981
Zawsze warto zabezpieczyć to, co teraz jest potrzebne do życia i oszczędzać na przyszłość, aby zrekompensować straty, jakie poniesiemy będąc niezdolnym do pracy.

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Fabianie,
musisz móc utrzymać się z renty z tytułu niezdolności do pracy, mając pewną rezerwę, na przykład na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne, przekwalifikowania i dodatkowe wydatki związane z zdrowiem.
Możesz zostać osobą niezdolną do pracy bez dodatkowej renty z tytułu niezdolności do pracy od państwa (jeśli nie spełniasz wymaganej liczby lat składkowych albo nadal możesz pracować ponad 3 godziny). Renty z tytułu niezdolności do pracy nie otrzymasz na przykład jako osoba rozpoczynająca karierę zawodową lub jeśli teoretycznie nadal mogłabyś pracować w call center, jako rozdająca ulotki czy na recepcji.
Jeśli nie otrzymujesz renty państwowej, musisz dobrowolnie ubezpieczyć się od chorób. Dodatkowo powinieneś wziąć pod uwagę, że w zależności od przyczyny niezdolności do pracy będziesz musiał być może płacić za leki lub nawet potrzebować trochę pomocy w prowadzeniu gospodarstwa domowego.
Dlatego warto ustalić jak najwyższą wysokość ubezpieczenia od niezdolności do pracy. W moim ubezpieczeniu niestety było napisane maks. 60% z ostatnich 2 lat netto, co wykorzystałam i dodatkowo ustaliłam dynamikę składki.

Napisany przez Syro
Ok, zrobię rozeznanie ile kosztowałoby +180 netto miesięcznie i czy w ogóle to zrobią... Ale wynagrodzenie netto musi być uwzględnione

Napisany przez Syro
180 to składka ubezpieczenia zdrowotnego dla osób ubezpieczonych dobrowolnie. Moja współlokatorka jest specjalistką ds. ubezpieczeń społecznych i powiedziała mi, że 180 to minimum.

Napisany przez Reibold
Cześć Syro,

powinniście jednak jeszcze raz sprawdzić składkę na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne. 180 € przy emeryturze w wysokości 1 500 € to za mało.

Faktycznie, jeśli nie ma się już dochodu z pracy jako ubezpieczony społecznie pracownik, w GKV zostaje się zakwalifikowanym jako ubezpieczony dobrowolnie. I samemu płaci się pełną składkę, ponieważ pracodawca już się do niej nie przyczynia.

Na przykład w obecnej chwili w Techniker Krankenkasse oznacza to: 14% stawka składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne bez zasiłku chorobowego + 0,9% stawka składki dodatkowej + 2,8% stawka składki na [url]ubezpieczenie[/url] opiekuńcze (dla osób bezdzietnych).

Przy dochodzie w wysokości 1 500 € miesięcznie, oznacza to 265,50 € miesięcznie.

Jeśli ma się dodatkowe dochody, na przykład zyski kapitałowe lub z wynajmu, one również są brane pod uwagę.

Tylko kwoty powyżej granicy ustalania składki w wysokości 4 425 € miesięcznie nie są już brane pod uwagę.

Jednym z możliwych rozwiązań w przypadku niezdolności do pracy byłoby jednak wykonywanie pracy ubezpieczonej społecznie o wynagrodzeniu brutto powyżej 450 €.

Wtedy jest się pracownikiem, a renta z niezdolności do pracy jest zwolniona z obowiązku składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne.

Pozdrawiam
Alexander Reibold
Doradztwo Finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Syro
Pytałem ich tylko pobieżnie, ale dziękuję za ważną wskazówkę. W takim razie warto rzeczywiście podwyższyć sumę ubezpieczenia. Spróbuję zapytać o to w moim ubezpieczeniu.

Napisany przez HannoMack
Istnieją 2 formy dodatkowego ubezpieczenia: zależna od zdarzenia oraz niezależna od zdarzenia. Opcja niezależna, jak sugeruje nazwa, nie jest powiązana z konkretnym wydarzeniem, ale zazwyczaj jest możliwa tylko do czasu np. 5 lat od zawarcia umowy i do wieku 35 lat. Jest to oczywiście znacznie szersza możliwość. Jednak warunki określają, czy ubezpieczyciel to oferuje. Jeśli ta droga nie będzie możliwa, dostępna jest kolejna alternatywa: nowa umowa jako dodatkowa umowa u innego ubezpieczyciela. W ten sposób, w miarę potrzeby, można ominąć wytyczne ubezpieczyciela A dotyczące adekwatności (ubezpieczalne świadczenie w relacji do dochodu).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata