- sob lip 21, 2018 11:58 am
Hej,
Dziękuję za szybką odpowiedź, według obu informacji to dokładnie 1500€. Myślę, że to powinno wystarczyć, można przecież przesadzić i pozwolić strachowi nas pokierować... Obecny standard życia jest w miarę zabezpieczony, co oznacza, że w razie czego trzeba by minimalnie się ograniczyć. Znalazłem interesujący artykuł dotyczący składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne.
Jeśli Twoja renta z powodu niezdolności do pracy pochodzi z prywatnego ubezpieczenia, to ubezpieczyciel przeprowadza weryfikację: albo zostaniesz uznany za członka ubezpieczonego obowiązkowo, wtedy nie musisz płacić składek na rentę z tytułu niezdolności do pracy. Lub zaklasyfikowany zostaniesz jako członek dobrowolny, to na rentę z tytułu niezdolności do pracy mogą zostać naliczone składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne według pełnej stawki składki. To, jak zostaniesz zaklasyfikowany, zależy również od tego, czy pobierasz świadczenia z ubezpieczenia emerytalnego i jak wysokie są Twoje całkowite dochody.
Prawdopodobnie każdy przypadek będzie trzeba rozpatrzyć indywidualnie.
Myślę, że z wynagrodzeniem netto w wysokości 1600 i ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy w wysokości 1500 jest się dobrze zabezpieczonym. Zapytam u mojego ubezpieczyciela, ile kosztuje zwiększenie tej kwoty. W każdym razie 1000 jest aktualnie zbyt niskie i nie zapewnia odpowiedniego standardu życia. Zwłaszcza, że w razie potrzeby można by dostać 1000 również dzięki państwu.
Czy są jeszcze jakieś zastrzeżenia co do kwoty 1500, czy są jakieś uwagi? Za wysoka czy zbyt niska, czy myślisz, że można to zrobić z czystym sumieniem?
Pozdrowienia
Fabian