Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Miesięczna darowizna dla przyjaciół?

Napisany przez Jan78
Cześć wszystkim, dobra przyjaciółka jest samotną matką dwójki małych dzieci, pieniądze są dość ograniczone. Ponieważ zarabiam dość dobrze, chciałbym jej regularnie dawać wsparcie w postaci 200€ miesięcznie jako dodatek do budżetu na wakacje. Teraz zastanawiam się, czy miałaby ona wtedy problemy ze swoim podatkiem, zasiłkiem rodzinny czy czymś podobnym? Czy musiałaby to zgłosić osobno? Jestem świadomy limitu 20.000€ na darowizny dla osób trzecich w ciągu 10 lat, ale to stałoby się istotne dopiero po kilku latach. Dziękuję za pomoc! Pozdrowienia Jan P.S. Nie mam zamiaru skorzystać z tego podatkowo po mojej stronie, więc nie ma to dla mnie znaczenia

Napisany przez marinapecunia
Prawdopodobnie tylko doradca podatkowy może udzielić wiarygodnej odpowiedzi. Ja teraz myślę, że dopóki nie otrzymuje żadnych świadczeń socjalnych, gdzie dochód jest sprawdzany z góry, nic nie powinno wyniknąć z tej strony. A jeśli to tylko na wakacje, dlaczego nie w jednej sumie. Co do dziedziczenia - jeśli to jeszcze daleko ;-) i nie ma innych spadkobierców.... Takie są moje myśli.

Napisany przez StGe1973
Jan,

szczerze mówiąc, nie rozumiem twojego problemu, jeśli chodzi o tak niewielką kwotę miesięcznie. Jeśli oboje macie regularne dochody, żadnemu urzędnikowi podczas składania zeznań podatkowych nie zwrócą uwagi żadne nieprawidłowości, czyli w sensie, jak może osoba x z dochodem y nagle stać się właścicielem nieruchomości o wartości y. Jedynym ryzykiem byłoby przypadkowe sprawdzenie konta przez urząd skarbowy, gdzie mogłyby zostać zauważone regularne wpływy na twoje konto. W twoim miejscu po prostu bym temu zapobiegł, wypłacając pieniądze gotówką i przekazując je jej osobiście lub wysyłając przesyłkę poleconą.

Jeśli oboje macie regularne dochody i ty nie chcesz tego uznać podatkowo (co o ile mi wiadomo w przypadku darowizny nie jest nawet możliwe), to po co wywoływać problemy? Oczywiście, jeśli chcesz, aby wszystko odbyło się w pełni zgodnie z prawem, to tylko doradca podatkowy będzie w stanie ci pomóc. Prawdopodobnie i tak nie zbyt wiele, bo przekazywanie darowizn to sprawa prywatna. Chodzi o obdarowanego/obdarowaną, dlatego jeśli chcecie wszystko załatwić oficjalnie, to ona powinna się dowiedzieć, jak ta darowizna wpłynie na jej sytuację, dochody, zasiłki rodzinne itd. Prawdopodobnie wpłynęłoby to na nią, gdyby otrzymywała świadczenia państwowe ze względu na potrzebę (więc nie zasiłki rodzinne, ale np. zasiłek mieszkaniowy, Hartz IV itp.), albo państwo skróciłoby swoje wypłaty.

Napisany przez Malapascua
Gotówka do wypłaty, przekazania i nie martwienie się o to. W innym przypadku chętnie dokonam jednorazowego przelewu, jeśli jest to na wakacje, a nie do życia.

Napisany przez Hanomag
StGe1973 pisze: Jedynym ryzykiem byłoby próbkowe sprawdzenie konta przez urząd skarbowy, gdzie regularne wpłaty mogłyby zwrócić na siebie uwagę. Zrobiłbym to w twoim przypadku po prostu omijając to, wypłacając pieniądze w gotówce i przekazując je jej albo wysyłając listem poleconym.
Absolutnie odradza się to drugie, to byłoby znacznie większe ryzyko niż próbkowe sprawdzenie konta przez urząd skarbowy. Jeśli wie się, że listy polecone pływają w zwykłym przesyłce listowej, ich dostarczenie jest dokumentowane dopiero podczas dostarczenia, za kompletna utratę przesyłki nalicza się jedynie kilkanaście euro odszkodowania, a co roku wiele z nich ginie w trakcie podróży, to nie wydaje się takiej rady.

Napisany przez StGe1973
Hanomag, Twoje zastrzeżenia zawsze mnie bawią, ale muszę powiedzieć, że często są one naprawdę bardzo głupie. W Poczcie były listy polecone jako wartościowa przesyłka (przynajmniej kiedyś i na pewno dalej istnieją) z ubezpieczeniem w wysokości 100 euro w gotówce i 500 euro w rzeczach materialnych. Wysyłając 2 listy polecone, kwota jest ubezpieczona na 100%. Jeśli nie chcesz listu poleconego, to na przykład Western Union lub coś innego. TE, dorosła osoba, niewątpliwie ma w sobie trochę kreatywności i jestem pewien, że jest w stanie samodzielnie znaleźć sposób na bezpieczne przekazywanie 200 euro drugiej osobie miesięcznie. Ale muszę ci przyznać, że istnieją bardzo rzadkie przypadki ludzi, którym nie ufałbym w rozwiązanie takiego problemu. Szczerze mówiąc, twoje zastrzeżenia tutaj często bardzo blisko się zbliżają do granicy, na której zaliczyłbym cię do tej grupy. Ponieważ jednak jest to bardzo mała grupa osób w stosunku do ogólnej populacji, nie zakładam ogólnie nikomu, kto napisał tutaj swój pierwszy post.

Napisany przez Hanomag
StGe1973 pisze: uważam, że twoje zastrzeżenia są zawsze zabawne, ale muszę powiedzieć, że często są one naprawdę bardzo głupie. W przypadku poczty istniały nadania listów wartościowych jako listów poleconych (przynajmniej wcześniej i pewnie nadal istnieją) z ubezpieczeniem na 100 euro w gotówce i 500 euro w postaci przedmiotów. Wysyłając 2 takie listy wartościowe, kwota zostaje wysłana z 100% ubezpieczeniem. Jeśli nie chodzi o list polecony, to niech będzie Western Union lub coś innego.
Jeśli ktoś nie wie lepiej, próbuje postawić innych w sytuacji, w której sam już się znajduje. Podnoszę kwestię listu wartościowego i przyznaję się do głupoty, jeśli masz rację. W przeciwnym razie jesteś nim sam. Trochę kreatywności można też oczekiwać od OP, a uważam, że dorosła osoba z łatwością może znaleźć sposób na bezpieczne przekazywanie innej osobie 200 euro miesięcznie. Faktycznie, nie potrzebują oni naprawdę głupich wskazówek. Ale tutaj muszę ci przyznać rację, rzeczywiście są bardzo rzadkie przypadki ludzi, którym nie powierzyłbym rozwiązania takiego problemu. Szczerze mówiąc, twoje zastrzeżenia oscylują tutaj bardzo blisko linii, na której zaliczyłbym cię do tej grupy. Ponieważ jest to jednak bardzo mała grupa ludzi w odniesieniu do całej populacji, ogólnie nikomu nie zarzucam, jeśli napisał swoją pierwszą publikację tutaj. To tacy jak ty, którzy nie potrafią interpretować tego, czego sobie wyszukali. Na aktualnych stronach poczty jasno i wyraźnie napisano, że listem poleconym nie wolno wysyłać wartościowych przedmiotów ani gotówki. W przypadku utraty lub uszkodzenia przesyłki Deutsche Post ponosi odpowiedzialność do wysokości bezpośrednich szkód, ale maksymalnie do 25,00 € w przypadku LISTU POLECONEGO lub 20,00 € w przypadku LISTU POLECONEGO ZWYKŁEGO. Nie wolno wysyłać wartościowych przedmiotów ani gotówki. Gdybyś na początku wspomniał o liście wartościowym, to możliwe, że wskazałbym na wysokie koszty. A jeśli już mówisz o czasach wcześniejszych, to za całkowitą utratę listu poleconego otrzymywało się 40 marek niemieckich, natomiast jeśli przychodziła pusta koperta, nie otrzymywało się nic. Że można było wysłać gotówkę za pomocą listu wartościowego, który został zlikwidowany na poziomie krajowym i obecnie został ponownie wprowadzony jako specjalna forma listu poleconego, chcesz teraz wmówić zwykłemu użytkownikowi. Dla przeciętnego obywatela list polecony nadal oznacza to, co Poczta pisze na tej stronie: Udokumentowane dostarczenie dla twoich listów Potwierdzenie nadania w placówceDokumentowane doręczenieŚledzenie przesyłki aż do odbiorcy Głupia wskazówka, żeby wysyłać gotówkę listem poleconym, sugeruje konsumentowi nieistniejące zabezpieczenie, które często kończy się utratą gotówki.

Napisany przez 2utopus
Wartościowy list 70 ct opłata pocztowa + dodatek za wartościowy list 4,30 € - ubezpieczony tylko do maksymalnie 100 € gotówki. Czyli przy 200 € miesięcznie to za każdym razem dodatkowe 10 € ... czy można być dużo drożej? Paypal Family&Friends ... koniec.

Napisany przez StGe1973
hanomag, cóż, to faktycznie pokazuje, że dobrze cię oceniłem. Może tylko google może ci jeszcze pomóc... Stosuję termin "list polecony" jako list ze zawiadomieniem o doręczeniu. List wartościowy był dawniej listem poleconym i zgodnie z twoimi badaniami nadal nim jest, ponieważ jest potwierdzenie odbioru. Jednak generalnie uważam, że ludzie powinni wziąć na siebie odpowiedzialność, aby dowiedzieć się o czymś (w tym przypadku rodzajach i możliwościach listów poleconych) i znaleźć dla siebie najlepsze rozwiązanie. Przy przekazaniu gotówki nie dodaję specjalnie, że może niekoniecznie należy to robić przed urzędnikiem skarbowym lub w nocy w parku wśród uzależnionych od narkotyków. Tutaj również oczekuję, że każdy sam znajdzie właściwy sposób. Ale rozumiem, że dla ludzi jak ty trzeba wyraźnie zwrócić uwagę, ponieważ samodzielne myślenie i odpowiedzialność własna pozostają bez znaczenia lub kończą się na użyciu googlea. Absolutnie odradzam korzystanie z Paypal. Po 25.05.2018 zakończyłem tam działania. Po tym jak Paypal musiał ujawnić swoje przetwarzanie danych zgodnie z nowym RODO (przynajmniej w wersji bezpośrednio po zmianie), pojawiły się takie miłe rzeczy jak np. zgoda na udostępnianie danych do oceny zdolności kredytowej itp. Jeśli wystąpi błąd i uzyskasz negatywną ocenę zdolności kredytowej, to zostanie ona gdzieś zachowana. Przepraszam, ale takich praw nie oddaję żadnej firmie, chyba że jasno wskazane jest, która firma dokonuje oceny i można tam wyjaśnić błąd przed np. negatywną oceną kredytową na jakiejkolwiek bazie danych. Nie wiem, czy to zostało do dzisiaj zneutralizowane ze względu na wiele rezygnacji, ponieważ zrezygnowaliśmy z korzystania z tej usługi. Ale cóż, każdy jest odpowiedzialny za swoje dane w internecie i jeśli kogoś takie rzeczy nie przeszkadzają, to z przyjemnością niech korzysta z Paypala. Jak powiedziałem, na pewno znajdzie sposób, aby przelać jej te 200 euro.

Napisany przez Hanomag
StGe1973 pisze: nun ja, das zeigt halt wirklich, dass ich dich richtig eingeschätzt habe. Da kann dir halt nur noch google vermeintlich helfen...
W tym kontekście mogę ci zapewnić, że jestem w tej dziedzinie o wiele bardziej zaawansowany od ciebie, nie musząc korzystać z googla. Używam terminu Einschreiben w kontekście listu z potwierdzeniem odbioru. Zgadza się, służy on do potwierdzenia dostarczenia, ale nie do transportu wartościowej zawartości, stąd niska suma ubezpieczenia. Wertbrief był kiedyś listem poleconym i według twoich badań jest nim nadal, ponieważ następuje potwierdzenie dostarczenia. Jeśli porównujemy do przeszłości, to list wartościowy nigdy nie był listem poleconym. Dopiero w lipcu 2010 roku został wysyłany krótko jako specjalne list polecony. Od 2014 roku nazywa się Wert National, nie listem poleconym, list polecony służy do przesyłania wartościowej zawartości. Uważam, że ludzie powinni mieć ogólną zdolność do samodzielnego podejmowania decyzji, informowania się na temat czegoś (w tym przypadku rodzajów i możliwości wysyłki listów poleconych) i wybrania dla siebie najlepszego rozwiązania. Jednakże wyraźnie dla osób takich jak ty trzeba zaznaczyć, że samo myślenie i samodzielność, jak się zdaje, nie istnieją, a wydają się się skończyć na googlowaniu. Jak już wspomniałem, jestem cię o krocie wyprzedzony w tym temacie. Co do googlowania, już ci napisałem, że nawet nie potrafisz poprawnie interpretować tego, co znajdziesz.

Napisany przez StGe1973
Przepraszam, ale widzę Cię po prostu jako małe uparte dziecko, które złośnie uderza pięściami w ziemię i chce mieć zawsze rację. Jeśli potrzebujesz tego dla swojego ego, to proszę bardzo... i tak, jesteś mi daleko przewyższający, ale idziesz w złym kierunku. Jeśli naprawdę zależy Ci na fakcie, to jeszcze raz skorzystaj ze swoich umiejętności wyszukiwania w Google i podziel się ze mną i ogółem informacją: Czy istnieje dowód dostarczenia? Wtedy jest to list polecony. Czy nie ma dowodu dostarczenia? Wtedy to nie jest list polecony i masz rację.

Napisany przez Hanomag
StGe1973 pisze: Przepraszam, ale twoje zachowanie przypomina mi obraz małego buntowniczego dziecka, które złości się, uderzając pięściami w ziemię i uparcie domagając się racji. Jeśli to jest dla ciebie ważne dla twojego ego, proszę bardzo... i tak, jesteś dla mnie milion mil przede mną, ale idziesz w złym kierunku.
Robisz to sobie zbyt łatwo. W tym przypadku udowadniasz, że twoja wypowiedź odnosi się do ciebie samego. Dlaczego właściwie podążasz za mną w ten rzekomo zły kierunek? Jeśli naprawdę zależy ci na rzeczywistości, to ponownie skorzystaj ze swoich umiejętności wyszukiwania w Google i podziel się ze mną i społeczeństwem następującymi informacjami: Dalsza dyskusja z tobą niestety nie przyniesie żadnego rezultatu. Czy jest potwierdzenie doręczenia? W takim przypadku jest to list polecony. Czy nie ma potwierdzenia doręczenia? W takim przypadku nie jest to list polecony i masz rację. Według twojego prymitywnego wniosku każda paczka byłaby listem poleconym. Jednak tak nie jest, podobnie jak przesyłka wartościowa nie jest listem poleconym. Nie potrafisz pojąć, że list polecony nie służy do transportu cennych rzeczy, a do potwierdzonej dostawy. Tak, paczka i przesyłka wartościowa również mogą być dostarczane na podstawie potwierdzenia, co jest praktykowane przez Pocztę w celu odciążenia, ale byłoby to nieopłacalne, zwłaszcza ze względu na koszty. Ponieważ wyraźnie nie jesteś w stanie zobaczyć swojego błędu, nie będę już kontynuować tej dyskusji i pozostawiam ci ostatni komentarz bez sprzeciwu. Nie potrzebuję już tłumaczenia na list polecony.

Napisany przez Birgit
Hanomag pisze: Po twoim prymitywnym wnioskowaniu, każda paczka byłaby listem poleconym. Jednakże nie jest, podobnie jak przesyłka wartościowa nie jest listem poleconym.
Mogę się z tym tylko zgodzić. Przesyłka pobraniowa również ma potwierdzenie odbioru, ale mimo to nie jest listem poleconym.

Napisany przez StGe1973
Przepraszam, nie mam już ochoty... teraz mówimy o przesyłkach i listach jako przekazów za pobraniem. Tutaj rozmawiamy o przesyłce w formie LISTU, w przeciwnym razie można by od razu wysłać ją kurierem. I nie, nie znam innego sposobu wysyłki listu z dowodem dostarczenia niż list polecony. Zabawne jest tylko to, że sam nazywasz przekaz wartościowy specjalną formą listu poleconego i teraz tłumaczysz się, że to nie jest list polecony. Ale jeśli to sprawia Ci radość. Przekaż wartościowy jest wprawdzie specjalną formą listu poleconego (zgodnie z Twoimi własnymi słowami), ale pomimo tego, że masz rację, to jednak nie jest listem poleconym. To trochę jak turniej mieszany (aktywny / senior) jest specjalną formą turnieju tenisowego, ale nalegasz, że to nie jest turniej tenisowy. Więc grają też w tenisa w formie turniejowej i na końcu jest zwycięzca, ale to nie jest turniej tenisowy.

Napisany przez Jan78
Cześć wszystkim, dzięki za wasze odpowiedzi i sugestie. Dyskusja trochę odpłynęła, nie będę teraz się w nią angażować w temacie rejestrowania i innych spraw. Wiem, że to nie jest naprawdę duży problem, ale czyste rozwiązanie byłoby dla mnie po prostu najlepsze, nic więcej. Moim aktualnym pomysłem jest wspólne konto, na które wpłacam, a ona może z niego korzystać. Prawdopodobnie będzie to uznawane jako darowizna, jeśli zostanie sprawdzone, ale to w porządku, ponieważ obecna kwota wolna od podatku wystarczy na razie. Nie ma także potrzeby, więc nie ma problemu z obcięciem świadczeń czy coś w tym rodzaju. Dziękuję w każdym razie za pomoc!

Napisany przez 2tneub
Jeśli regularnie rezerwujesz przez biuro podróży, to również kupon jest alternatywą.

Napisany przez Birgit
Konta wspólnego bym nie zakładał. Dlaczego nie przelejesz jej po prostu pieniędzy, albo nie daj jej gotówką?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata