Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek od zysków kapitałowych od długoterminowych akcji w przypadku spin-off lub podziału???

Napisany przez Arthur
Cześć, Jestem teraz dość sfrustrowany tym, że moje akcje Time Warner, którymi byłem zainteresowany od wielu lat, zostały uznane za nowo nabyte poprzez wydzielenie aktywów z 27.03. br., co oznacza, że ewentualny zysk jest obciążony 25% podatkiem od zysków kapitałowych. Uważam to za totalnie głupie, ponieważ posiadając stare akcje, zawsze istnieje ryzyko, że zostaniesz wyeliminowany przez państwo poprzez wydzielenie aktywów lub podział. Czekam na Wasze odpowiedzi i reakcje. Pozdrawiam, Arthur

Re: Podatek od zysków kapitałowych od długoterminowych akcji w przypadku spin-off lub podziału???

Napisany przez ADMCI4
Cześć, zapytałem w moim banku - DAB. Wygląda na to, że robią to w taki sposób, że stare akcje Time Warner pozostają zgodnie z dawnym prawem, czyli tak jak zostały kupione przed 31.12.2008, natomiast akcje Time Warner Cable są traktowane jak te zakupione w 2009 roku, dodatkowo z ceną nabycia równą 0,00 EUR. Oznacza to, że w przypadku sprzedaży cała kwota sprzedaży (nie zysk) podlega opodatkowaniu... Miłej zabawy, ja mam to samo i to jest skandal. Thomas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata