Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zalety WHEN i wady) funduszowego ubezpieczenia emerytalnego Riester.

Napisany przez biancarch
Hej wszystkim, Zarejestrowałem się niedawno na forum, ponieważ potrzebuję kilku opinii za i przeciw dotyczących emerytury Riester. Na koniec ubiegłego roku wykupiłem tradycyjne prywatne ubezpieczenie emerytalne. Kilka dni temu zakończyłem program stażu, teraz jestem zatrudniony na stałe i postanowiłem uczcić tę okazję dodatkowym ubezpieczeniem emerytalnym. Od kilku tygodni spędzam wieczory przeglądając internet w poszukiwaniu sensownych możliwości inwestycyjnych dla siebie (początkowo planowałem kolejne prywatne ubezpieczenie emerytalne... ale teraz od tego całkowicie odstąpiłem). Ponieważ w moim otoczeniu, zwłaszcza dzięki mojemu ojcu, któremu ufam w kwestiach finansowych, zawsze odradzano mi Riester-Rentę, z góry wykluczyłem ten pomysł. Dziś wieczorem głębiej się w to zagłębiłem i jak się okazuje, Riester-Rente nie jest tak bez sensu dla młodych singli (25 lat) bez dzieci. Teraz jestem jeszcze bardziej rozdarty. Moim zdaniem pozytywne strony to: - Długoletnie zobowiązanie umowne (bardzo świadomie chciałbym to zrobić) - Przewidywalność - Dożywotnia emerytura - Nie uwzględniane przy obliczaniu ALG2 (wiadomo, nie chcemy spodziewać się najgorszego, ale jednak plus dla takiego wypadku) - Ulgi podatkowe w trakcie oszczędzania - W razie potrzeby konwersja na Wohn-Riester Wadą jest oczywiście opodatkowanie odroczone, ograniczona dziedziczność (w kontekście dzieci), wysokie koszty związane z zawarciem umowy... to tylko kilka punktów, które mnie wystarczająco odstraszają. Teraz chodzi mi o to, że znam już dobrze klasyczne ubezpieczenie emerytalne Riester i muszę tylko zrozumieć, czy korzyści przeważają nad wadami. Obecnie wciąż mnie odstraszają te wady. I w internecie można przeczytać wiele różnych opinii. Jedni chwalą Riester-Rente, inni z kolei ostrzegają przed finansową pułapką. A ze względu na duże straty przy wypowiedzeniu ubezpieczenia chciałbym uniknąć zgryzoty za kilka lat. Dlatego zastanawiam się, czy dla mnie kompromisem (choć nie lubię robić kompromisów) byłoby wybranie ubezpieczenia emerytalnego Riester z funduszami. Po moich wypowiedziach jasno wynika, że nie lubię ryzyka, ale zastanawiam się, czy ta forma nie ma absolutnie jasnych zalet, które mogłyby skłonić mnie do zwiększenia gotowości do ryzyka. Czy posiadacze takich funduszowych ubezpieczeń Riester mogliby wskazać mi za i przeciw tej formie ubezpieczenia? Jakie są wasze dotychczasowe doświadczenia? Czy znowu wybralibyście to ubezpieczenie? Dziękuję z góry!

Napisany przez Reibold
Witaj Biancarch, wady, które wymieniasz, widzę inaczej: - Odsunięte opodatkowanie może dla ciebie także stać się korzyścią. Jeśli jako emeryt masz mniejszą stawkę podatkową niż w fazie oszczędzania, nie ma przeszkód, aby dzisiaj oszczędzać podatki, a później opodatkować rentę. Decydujące jest, jak będą się rozwijać twoje dochody i odpowiadająca im stawka podatku w ciągu najbliższych 40 lat. - Pieniądze wpłacane na umowę Riester są dziedziczne. Tylko państwowe dotacje, które otrzymałeś na budowę swojej emerytury, musieliby zwrócić twoi spadkobiercy, jeśli zmarłbyś przed rozpoczęciem emerytury. Jednak zyski/wzrost wartości, które były osiągane w ten sposób, mogą pozostać nawet u ciebie. To samo dotyczy sytuacji, gdy zdecydujesz się zrezygnować przed rozpoczęciem emerytury, ponieważ na przykład prognozy lekarza nie przemawiają za rentą dożywotnią. - Koszty zawarcia umowy nie są wyższe niż w przypadku ubezpieczenia emerytalnego, które niedawno podpisałeś. Tylko koszty administracyjne w trakcie trwania umowy są nieco wyższe w przypadku umów Riester, ponieważ jest więcej rzeczy do zarządzania. Na przykład możesz w dowolnym momencie zmienić miesięczną ratę, zmienić wniosek o dofinansowanie, zawiesić umowę składkową lub nawet zmienić dostawcę i zabrać swoje pieniądze. Ta elastyczność kosztuje pieniądze, ponieważ ubezpieczyciel musi utrzymywać na to odpowiedni personel. Wariant z funduszem Riester-Rentenversicherung daje ci szansę na udział w rozwoju giełdowym z częścią twoich pieniędzy. Ale tylko z częścią, ponieważ dostawca prawie nigdy nie będzie inwestować 100 % w fundusze akcyjne, ponieważ jednocześnie musi ci zagwarantować, że pod koniec fazy oszczędzania nie będzie możliwa strata. Największym ryzykiem dla ciebie jest więc brak zysku. To byłoby jednak bardzo mało prawdopodobne przy tak długiej fazie oszczędzania. Przynajmniej jeśli będziesz obsługiwać umowę do czasu rozpoczęcia emerytury. Jedyna pułapka finansowa, która może się pojawić w takiej umowie, to koszty zawarcia w przypadku wcześniejszego zakończenia umowy. Wtedy koszty zawarcia w stosunku do faktycznie wpłaconej sumy mogą być bardzo wysokie, ponieważ na początku zostały one obliczone w stosunku do planowanej sumy ogółem. O takich sytuacjach czasami można przeczytać także na forum. Aby temu zapobiec, musisz się dokładnie poinformować wcześniej i świadomie złożyć swoją wybraną umowę. Być może nawet warto zanotować, dlaczego wybrałeś dokładnie ten taryfikator z tymi funduszami. Wtedy będziesz mógł to przeczytać w przyszłości, jeśli ktoś kiedyś spróbuje cię zaniepokoić. Z poważaniem Alexander Reibold Doradztwo Finansowe Wolne Neuburg an der Donau

Napisany przez peer
W wieku około 30 lat podjąłem decyzję o zawarciu ubezpieczenia emerytalnego Riester Fund (Union Investment), które wówczas było wysoko oceniane przez Fundację Ochrony Konsumentów. Mówiono, że możliwość skorzystania z rozwoju giełdy przez długi okres czasu jest ogromna. Teoretycznie może tak być. Problemem jest jednak gwarancja, którą dostawca musi zapewnić, aby składki wraz z dodatkami nie zostały nigdy utracone. Ponieważ żaden dostawca nie chce finansować tego ryzyka z własnej kieszeni, strategia inwestycyjna jest bardzo zachowawcza. Oznacza to, że gdy na giełdzie zaczyna dziać się coś złego, udziały akcyjne są zamieniane na obligacje po złej cenie. Powrót z obligacji do akcji nie jest możliwy. To zdarzyło mi się już kilkakrotnie w ciągu ostatnich 20 lat. Zawsze przenoszenie kapitału na obligacje, zwłaszcza gdy kursy już spadły. Teraz, mając ponad 50 lat, nie mam już żadnych inwestycji w akcje, tylko w obligacje. To wszystko jest raczej grą o status quo. Teraz żałuję, że na początku nie zainwestowałem samodzielnie w fundusze ETF, bez ubezpieczyciela z nałożonymi gwarancjami, które są raczej przeciwdziałające na rynku akcji.

Napisany przez BenniG
Przed 7 laty podpisałem umowę na rentę Riester z funduszem inwestycyjnym. Od tego czasu zostało wpłacone 7,370 € z dofinansowaniem. W tym czasie indeks DAX wzrósł z około 5 000 punktów do ponad 12 000 punktów. Mimo to, moja obecna wartość depozytu wynosi tylko 6 210 €. To skłoniło mnie do zawieszenia umowy. Jeśli wartość depozytu rzeczywiście zbliży się do poziomu 7 000 €, dostawca odzyska moje zaufanie. W przeciwnym razie cieszę się z renty w wysokości 7 370 €.

Napisany przez florianmeier
Mamy również ubezpieczenie Riester związane z funduszem od Cosmos. Aktualna wartość jest o 1/3 wyższa niż wszystkie wpłaty. Nie jest źle. W ramach tego produktu można celowo kontrolować inwestycje, wybierając spośród - przypuszczalnie - 50 różnych funduszy. ubezpieczenie Riester Funduszy Cosmos obecnie - od pewnego czasu już - nie jest oferowane (a raczej przeprojektowane). Wyraźnie nie wszyscy są tak zręczni w doborze funduszy, a gwarancja kapitału sprawia Cosmosowi zmartwienie.

Napisany przez biancarch
Cześć wszystkim, dziękuję za wszystkie naprawdę pomocne wskazówki. Jeszcze raz dokładnie przyjrzę się tematowi w najbliższych dniach i na pewno ponownie przemyślę za i przeciw. Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata