Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: NASDAQ przed MSCI World?

Napisany przez Syro
Hej, Lyxor Msci World został obniżony w ratingu przez Morningstar. Jednocześnie regularnie inwestuję w Lyxor NASDAQ. Pomimo wyższej zmienności, NASDAQ ma lepszą ocenę ogólną i do tej pory również lepszy wynik. Według wykresów, nawet Msci World ma większe wahania niż NASDAQ, dlatego rozważam zainwestowanie całej mojej składki w NASDAQ. Jednakże zauważyłem, że większość osób ma tylko 5-10% swojego portfela inwestycyjnego w tym segmencie, dlatego chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Pomysły i sugestie są mile widziane. Obie są topowymi ETF-ami w niskiej cenie i mają tylko minimalne koszty w postaci opłaty za zarządzanie w wysokości 0,3%. Nie znalazłem jeszcze żadnej konkurencyjnej alternatywy w podobnej cenie, czyli innego ETF-a o szerokim spektrum, jak MSCI World. Inne opcje zazwyczaj występują w formie kapitalizującej, mają wyższe koszty, itp. i chciałbym tego uniknąć. Pozdrawiam, Fabian

Napisany przez 2titan1981
Dlaczego chcesz przejść z inwestycji na cały świat (MSCI) na giełdę NASDAQ w USA i zmniejszyć swoje rozproszenie na jedno państwo?

Napisany przez brainy
Z szeroko rozproszoną inwestycją nie uczestniczy się w zmianach kursu. Jest to dla inwestorów, którzy nie chcą się przejmować. Powinieneś zastanowić się nad poprawą swojego wyniku poprzez dodatkową inwestycję w pojedyncze spółki.

Napisany przez Syro
ETF MSCI World posiada w zasadzie już 60% jednego państwa. Jednak zauważyłem, że oprócz gorszej oceny ze strony Morningstar, etf Lyxor MSCI World radzi sobie gorzej od indeksu porównawczego, podczas gdy NASDAQ radzi sobie lepiej od indeksu porównawczego. Dlatego pomyślałem, że ETF MSCI World od Lyxora ma wady i że mądrzejszym posunięciem byłoby przeniesienie wszystkiego do NASDAQ. W końcu praktycznie całe moje inwestycje obejmują USA, gdzie można osiągnąć najlepsze zyski. Obecnie dokonuję miesięcznych zakupów w wysokości 150 MSCI World i 100 NASDAQ 100.

Napisany przez Syro
Nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat, dlatego świadomie zdecydowałem się na inwestowanie w ETF-y. Chciałbym kontynuować tę praktykę, wybierając jednak najlepsze opcje, takie jak te oferowane w Comdirect jako najlepsze ETF-y w korzystnej cenie.

Jeśli nie masz zbyt dużo pojęcia na ten temat i nie chcesz się tym zbytnio zajmować, zdecydowanie polecam trzymać się MSCI World, a w zależności od wielkości portfela, dokupić również EM. W ten sposób pokryjesz cały świat i nie będziesz polegać tylko na USA. Podobnie jak NASDAQ teraz dobrze się trzyma, może również nagle spaść, a nawet mocniej niż MSCI World.

Napisany przez Syro
EM ma naprawdę żadnego rozwoju, moim zdaniem. Pytanie, czy warto w to inwestować. Być może lepiej trzymać się tylko MSCI World? NASDAQ 100 stale rośnie, a branża technologii informacyjnej będzie rozwijać się w przyszłości. Może zamiast tego stworzyć 3 ETF-y z 2? Jestem niezdecydowany. Aktualnie moja inwestycja jest zdominowana przez USA, bo 60% i 100% moich ETF-ów, ale wydaje się, że EM idzie raczej w dół.

Nie możesz też wyciągać wniosków o przyszłości na podstawie przeszłości. Jeśli nie chcesz się tym przejmować, to World i EM w znanym układzie zawsze są najlepszym wyborem na dłuższą metę. Jeśli chcesz grać, to też Twoja decyzja, Twój zysk lub ewentualna strat.

Napisany przez Syro
W takim razie muszę jeszcze raz wszystko przemyśleć i przejrzeć listę comdirect. Dzięki za wskazówkę., czy ACWI ma to już zawarte, prawda titan?

Napisany przez Cici
Syro pisze: NASDAQ 100 rośnie stale, a branża technologii informacyjnej będzie nadal rosnąć w przyszłości.
Dokładnie tak samo można było argumentować dla Nasdaqu w 2000 roku. Wynik kształtowania się kursów na giełdzie jest dobrze znany. Kursy giełdowe nie zawsze odzwierciedlają rzeczywisty rozwój firm, ale przede wszystkim oczekiwania inwestorów co do przyszłego rozwoju. Dlatego proponuję grać na pewno i dążyć do klasycznej strategii MSCI World + MSCI Emerging Markets. Jeśli jakiś ETF został zdegradowany, to w razie potrzeby wybierz inny (oparty na tym samym indeksie). ETF Nasdaq to czysta zakład na kraje i dodatkowo branże. Moim zdaniem teraz jest właściwie najmniej korzystny moment, aby mocniej zaangażować się w amerykańskie technologiczne akcje.

Napisany przez Syro
Okej, opinie wydają się być jednoznaczne. Dziękuję wielokrotnie. Zajmę się MSCI World i EM. Ale czy nie lepiej zdecydować się od razu na ACWI? Chyba jest on jednak droższy i nie można zbilansować, prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata