Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Różnica między Maestro a EC

Napisany przez ElephantMan
Zawsze myślałem, że Maestro to w zasadzie karta debetowa. Niedawno zażądałem karty Maestro N26 i powiedziano mi, że to nie jest karta debetowa. Dzisiaj w przerwie obiadowej ponownie bez kontaktu użyłem karty, pomimo że sprzedawczyni powiedziała, że akceptują tylko karty debetowe. Gdzie więc leży różnica między kartą debetową a Maestro? Sprzedawczyni dzisiaj również wydawała się go nie znać. Czy istnieją jeszcze sklepy, które AKCEPTUJĄ TYLKO karty debetowe i nie karty Maestro? Mam konto w Commerzbanku, które planuję zrezygnować w średnim okresie... Ale ponieważ mam tam tradycyjną kartę debetową, jestem teraz nieco zdezorientowany.

Napisany przez 2tneub
Nie wydaje mi się, że na karcie Commerzbank masz jeszcze symbol EC, prawda? EC to dawny system kart do roku 2007. Później został zastąpiony przez system Girocard. https://de.wikipedia.org/wiki/Girocard Sprawdź, czy symbol Girocard znajduje się na twojej nowej karcie.

Tak, na karcie znajdują się logo Maestro i Girocard. Dlaczego więc po jedenaściu latach EC jest wciąż tak powszechne w użyciu? Co oznacza posiadanie karty Maestro bez logo Girocard? Czy istnieją jeszcze sklepy, które akceptują tylko Girocard, a nie Maestro?

Napisany przez MarcNRW
Terminem karty EC w potocznym użyciu określa się obecnie w Niemczech powszechnie używane karty debetowe. Na przykład karty wydawane przez Commerzbank, Sparkassen, DB oraz praktycznie wszystkie niemieckie banki. Te karty debetowe posiadają dodatkowo oznaczenie Maestro lub V-Pay, dzięki czemu można je używać także za granicą. Karty debetowe są bowiem wynalazkiem czysto niemieckim. Bez oznaczenia Maestro lub V-Pay te karty byłyby w pełni bezużyteczne za granicą i można by je równie dobrze zostawić w domu. Bank N26 jest moim zdaniem jedynym bankiem w Niemczech, który wydaje wyłącznie karty Maestro i całkowicie rezygnuje z kart debetowych. Oznacza to, że nie wydaje również kart hybrydowych. Bank ten uzasadnia to faktem, że uważa karty debetowe za przestarzały produkt, co może się w przyszłości stać, ale jeszcze nie teraz. Niemniej jednak czystą kartą Maestro N26 można płacić w wielu, wielu sklepach, takich jak Netto, Lidl, Aldi, REWE, Kaufland, Real, IKEA, większości stacji benzynowych itp. Byłoby to równie głupie, gdyby tak nie było, ponieważ w jaki sposób zagraniczni odwiedzający w Niemczech mieliby móc płacić kartą? Maestro jest coraz bardziej akceptowane w Niemczech. W restauracjach lub pewnie w małych sklepach można mieć z tym jeszcze problemy. Zatem posiadanie wyłącznie karty Maestro już nie jest tak niewygodne. Zwłaszcza że coraz więcej sklepów przechodzi na bezkontaktowe płatności (nawet piekarnie, salony fryzjerskie, sklepy mięsne itp.), dzięki czemu Maestro, V-Pay automatycznie staje się akceptowanym środkiem płatniczym.

Dziękuję za szczegółową odpowiedź! Wszystko to jest bardzo zrozumiałe. Interesujące jest jednak to, że nadal konsekwentnie mówi się o EC, mimo że tego w rzeczywistości nie ma. Właściwie każda płatność kartą jest electronic cash w dosłownym znaczeniu tych słów. W tych rzadkich przypadkach na razie będę trzymać kartę Commerzbank, chociaż w dłuższej perspektywie chciałbym całkowicie przejść na coś innego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata