Re: Pomoc Finansowanie Model Kombinacyjny oszczędnościowy budowlany + bank, dostępne są dwa oferty na zakup domu jednorodzinnego.
Napisany przez Johann_G -
- pt sie 17, 2018 7:36 am
Witajcie wszyscy,
chcielibyśmy poprosić Was o radę, jeśli macie już doświadczenie w zakresie finansowania budowy. Moja żona i ja zamierzamy kupić nowy szeregowiec i osobiście skontaktowaliśmy się z różnymi bankami i pośrednikami, aby uzyskać informacje. Otrzymaliśmy następujące oferty. Na początek kilka kluczowych informacji dotyczących finansowania:
Suma finansowania: 375.000 €
Dom zostanie ukończony w 2019 roku
Chcielibyśmy spłacić wszystko w ciągu 27-28 lat, jeśli to możliwe.
Otrzymaliśmy 2 oferty, które bardziej nas zainteresowały:
Oferta 1 - model finansowania jako połączenie 15-letniego okresu zadłużenia z bankiem i oszczędzaniem związanym z budownictwem.
Zdeponowanie 15 lat w banku
Stopa oprocentowania: 2,15%
Efektywne oprocentowanie: 2,19%
Rata w wysokości 1150 €
Możliwość dodatkowej spłaty w dowolnym momencie do 5% rocznie
Pozostałe zadłużenie po 15 latach wynosi około 285.000 €
Jednocześnie podpisanie umowy o oszczędzaniu związanym z budownictwem dla gwarancji oprocentowania.
Oszczędności związane z budownictwem BHW - Tarif Wohnbausparer Plus FX2: Stopa oprocentowania 2,35%, efektywne oprocentowanie 2,56%, suma oszczędności związanych z budownictwem 270.000 €, miesięczna składka oszczędnościowa: 450 €, saldo oszczędności związanych z budownictwem na koniec etapu oszczędzania: około 75.000 €
Tak więc, jeśli odlicze saldo oszczędności od sumy oszczędności związanych z budownictwem (270.000 - 75.000 = 195.000 otwarte)
Pozostałe zadłużenie 285.000 - 75.000 saldo = 210.000 210.000 - 195.000 = 15.000 musiałoby być dodatkowo spłacone w ciągu 15 lat, co, moim zdaniem, nie powinno być problemem.
Po 15 latach zaczyna się okres spłaty: Rata: 1500 €, dodatkowa spłata w dowolnym momencie możliwa
Łączne miesięczne obciążenie w pierwszych 15 latach wynosi 1600 €. Następnie 1500 € przez 11,5 roku. W ten sposób wszystko powinno być spłacone po 26,5 latach, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem.
Jak już wspomniałem... to jest plan.
W zasadzie obecnie skłaniamy się ku ofercie 1, ponieważ daje ona większą swobodę i elastyczność. Niemniej jednak oszczędzanie związane z budownictwem nadal jest dla nas trochę problemem.
W przypadku BHW nie ma niestety informacji, jak długo trwa etap oszczędzania ani do jakiej kwoty oszczędności dojdzie do alokacji. Czy ktoś się na tym zna? Jaka jest zazwyczaj zasada, jak to wygląda dokładnie w BHW? Z czym można się tam mniej więcej spodziewać? Pośrednicy twierdzą, że etap oszczędzania trwa około 14 lat do alokacji. Jednak, jak już wspomniałem, nie znalazłem na piśmie żadnych informacji na ten temat.
We wspomnianych warunkach ogólnych jest napisane, że miesięczna składka oszczędnościowa to 4 promile sumy oszczędności związanego z budownictwem: czyli 1080 €, jednak wpłacalibyśmy tylko 450 € składki oszczędnościowej. Co oznacza tutaj miesięczna składka oszczędnościowa według taryfy?
Naszym zmartwieniem jest, że alokacja może być opóźniona w związku z naszą miesięczną składką oszczędnościową i po tych 15 latach (75.000 € suma) nie będziemy mogli odliczyć jej od sumy oszczędności związanych z budownictwem, co oznaczałoby, że musielibyśmy dokonać pośredniej finansowania, czy jestem w błędzie?
W zasadzie warto wiedzieć, czy byłoby korzystniej zwiększyć kwotę oszczędności o 40 € w oszczędzaniu związanym z budownictwem, czy raczej te 40 € do raty banku, co oznaczałoby ustawienie kwoty nie 1150 €, a 1190 €? Jest to prawdopodobnie uzależnione od tego, czy lepiej jest wpłacić dodatkową spłatę do oszczędzania związanego z budownictwem, aby osiągnąć szybszą alokację, czy też myślę tutaj również z niewłaściwie? Byłem zdania, że raczej zwiększam emisję banku, aby zmniejszyć pozostałą kwotę zadłużenia. Czy jest obojętne, gdzie wykorzystam te 40 €?
Ten krok Bank + Oszczędności związane z budownictwem był dla nas interesujący, ponieważ po 15 latach gwarantuje on oprocentowanie 2,35 %, a my po prostu zakładamy, że stopa procentowa będzie nadal rosnąć po 15 latach (oczywiście, nie jesteśmy jasnowidzami), ale to jest po prostu nasza myśl.
Oferta 2: kredytobiorca w pełni spłacający przez 30 lat, jednak z oprocentowaniem 2,48% - efektwnie 2,52%, rata: 1500 €, opłata manipulacyjna w wysokości 0,250% miesięcznie, 12 miesięcy wolnych od opłat manipulacyjnych, możliwość dodatkowej spłaty do 5% rocznie.
Tutaj już widać jednak, że zapłaciłoby się znacznie więcej odsetek, nawet jeśli dostosujemy to do tego samego okresu, co w przypadku oferty 1.
Byłoby miło, gdybyście mogli podzielić się z nami waszą opinią i przemyśleniami na ten temat. Być może ktoś już przemyślał coś podobnego itp. Albo może istnieje zupełnie inna alternatywa, której obecnie nie znam lub nie wziąłem pod uwagę.
Z góry dziękujemy.
Pozdrowienia,
Johann