Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy udałoby się kupić Dom w Saarlandzie?

Napisany przez Evilone
Cześć, jestem z pięknego Saarlandu i pracuję jako pracownik przekraczający granicę w Luksemburgu. Niezamężny, bez dzieci, około 2900€ netto do dyspozycji i obecnie około 90 000€ kapitału własnego. W okolicy zwolnił się Dom z 1968 roku o powierzchni około 280 metrów kwadratowych. Oczywiście nie potrzebowałbym całego domu dla siebie, tylko chciałbym wynająć go 1-2 razy i mieszkać tylko na jednym piętrze, dopóki nic więcej nie jest zaplanowane w życiu prywatnym. Koszty sprawiają mi pewien ból głowy, byłem z rzeczoznawcą nieruchomości, który obliczył mi, ile musiałbym tam zainwestować. Obecna cena zakupu wynosi 220 000€, ale rzeczoznawca uważał, że jest to zdecydowanie zbyt wysoka kwota. Powiedział, że cena nie powinna przekraczać 200 000€, ponieważ dach musiałby być całkowicie odnowiony, wraz z izolacją przeciwwilgociową, która już sama kosztowałaby 45 000€. W załączniku przedstawiam w przybliżeniu jego kalkulacje. Wygląda na to, że to wymaga dużej pracy i kosztów, a kwestia, czy bank byłby zainteresowany, to oczywiście kolejny problem. Co myślicie? Czy to ma sens, czy raczej można sobie narobić kłopotów, ponieważ wynajem niesie ze sobą inne problemy i dodatkowe koszty. Dziękuję za poświęcony czas.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Evilone, Dochód dla osoby samotnej jest ok, posiadasz wystarczającą ilość własnego kapitału, brak zobowiązań kredytowych, co oznacza niski stopień zadłużenia. Wygląda to dobrze i porządnie. Zaproponowane prace uwzględniają wartość dodaną we wszystkich oprócz kuchni (w niektórych bankach lub przy mądrym wyborze nawet do 100%). Obliczenia wyglądają następująco: 336 000 euro minus 90 000 euro własnego kapitału daje kwotę finansowania w wysokości 246 000 euro. Wartość zastawu wynosi 336 000 euro minus wartość kuchni 8 000 euro minus koszty poboczne 16 000 euro, czyli 312 000 euro. Współczynnik zastawienia wynosi wtedy 79%, co jest dobrą miarą zabezpieczenia. Czy planowane są wkłady własne? Co do aspektu wynajmu, każdy ma swoją własną perspektywę, więc musisz znaleźć swoją zgodnie z gotowością do współpracy, tolerancją na ryzyko, swoim otoczeniem życiowym i podejściem do tej kwestii.

Napisany przez Evilone
Cześć, Bardzo dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Nie, nie ma kredytów ani innych zobowiązań, na szczęście zawsze udało mi się tego uniknąć. Tak, nazwy takie jak "kuchnia" były dla mnie raczej tylko przemyśleniem na temat rozbudowy kuchni, wyspy kuchennej, baru itp., co jest obecnie popularne. Oczywiście bez urządzeń, to już zupełnie inna sprawa =) Czyli koszty nabycia należy wykluczyć z rachunku lub zarezerwować na inne usługi, na przykład kuchenne?! Większość robót prawdopodobnie zostanie wykonana samodzielnie, z wyjątkiem spraw takich jak dach, prąd, tynk zewnętrzny, ale takie rzeczy jak wykończenie wnętrz zrobię przeważnie sam, nie sądzę, że ktoś położy mi płytki czy panele za 4000€ - 100m² wraz z materiałami hehe Tak, wynajem jest oczywiście kwestią wątpliwą, ale na pewno ułatwiłby mi finansowanie, a mieszkania są obecnie naprawdę deficytowe. Dziękuję bardzo za odpowiedź Pozdrowienia

Napisany przez Hilfe
Cześć, no cóż, ponad 50% ceny zakupu idzie na remont. Czy chcesz się w to zaangażować, czy też zostało to rzetelnie skalkulowane i czy wartość domu jest dla Ciebie ważna, musisz zdecydować. Wynajmujący są dobrymi ludźmi, ale przenoszą się do odnowionego domu i znów go spędzają. Pozytywnym aspektem jest to, że możesz wykorzystać część kosztów remontu do obniżenia podatku. Przejazd przez granicę może stanowić problem lub ograniczyć wybór instytucji finansowych. Po prostu daj znać, jeśli masz pytania... zawsze są rozwiązania.

Napisany przez Evilone
Cześć, Dziękuję za odpowiedź! 50% ceny zakupu faktycznie się zgadza, rzeczoznawca szacował na 90 000 €, przy czym największą część stanowi nowy dach i ocieplenie, bez których trzecie piętro nie byłoby naprawdę zamieszkane. Przeszedłem to wszystko jeszcze raz, bo mam pewność, że niektóre rzeczy zostały mocno oszacowane. Piętro 1 byłoby zamieszkane po wymianie podłóg i odrobinie farby (zostało odnowione na początku 2000 r. i krótko zamieszkałe). Piętro 2/3 jest w stanie oryginalnym = rok budowy. Tak, większość powiedziałaby, że za tę cenę można by zbudować lepszy Dom, ale aktualnie rynek nieruchomości jest tak zły, że włosy stanęłyby dęba. Tutaj, w tej okolicy, nawet za 100-150 000 € nie dostaniesz nawet działki, a o budowie nawet nie ma co marzyć przy rozmiarze 400-800 m2. (Nie jest to wspaniała lokalizacja) Trochę się rozpisałem Mimo to, dziękuję za pomoc!

Napisany przez Hilfe
Cześć, Dziękuję za odpowiedź! 50% ceny zakupu rzeczywiście brzmi dobrze, rzeczoznawca wycenił to na 90 000€, gdzie tak naprawdę największa część tej kwoty idzie na nowy dach i izolację, bo bez nich trzecie piętro nie byłoby zbyt mieszkalne. Trochę jeszcze przyjrzałem się temu wszystkiemu, bo jestem dosyć pewny, że jedno i drugie zostało dość szczupło oszacowane. Piętro 1 po wymianie podłóg i odrobinie farby można znowu zamieszkać (zostało odnowione na początku lat 2000 i było tylko krótko zamieszkałe). Piętra 2 / 3 - stan = rok budowy. Większość osób powiedziałaby, że za te pieniądze można by było zbudować lepiej, ale obecnie sytuacja na rynku nieruchomości jest naprawdę frustrująca. Tutaj w okolicy nie dostaniesz nawet działki poniżej 100 000-150 000€, a co dopiero mówić o budowie na powierzchni 400-800 m². (Nie jest to wymarzona lokalizacja) Trochę się rozpisałem Mimo wszystko, dziękuję za pomoc! Proszę bardzo, właśnie domy do remontu wymagają starannego przemyślenia. Zwłaszcza jeśli planujesz częściowo wynajmować. Trochę farby nie wystarczy, w przeciwnym razie grozi ci rotacja najemców, a w najgorszym przypadku brak najemców. A poleganie wyłącznie na dochodach wydałoby mi się zbyt ryzykowne

Napisany przez Evilone
Jeśli kogoś interesuje, zrezygnowałem z tego.

Mniej więcej bank mnie ocalił, twierdząc, że szacunek eksperta ds. renowacji nie jest wystarczająco dokładny i powinniśmy jeszcze zebrać kilka dodatkowych ofert. To właśnie się stało i okazało się, że nie skończylibyśmy na 310 000 €, jak myślał ekspert, ani nawet na 340 000 €, jak szacowałem... Ale faktycznie na kwocie 405 000 €.

Oczywiście nie w całości zlecone firmie, nadal byłyby prace wykończeniowe do wykonania własnymi siłami.

To naprawdę spory kawałek.

Do zobaczenia.

Napisany przez Hanomag

Bank w rzeczywistości uratował mnie przed popełnieniem błędu, ponieważ powiedzieli, że szacunek odnowienia sporządzony przez rzeczoznawcę nie jest wystarczająco dokładny i powinniśmy zasięgnąć dodatkowych ofert.
Tak się stało i okazało się, że nie skończylibyśmy na 310 000€, tak jak myślał rzeczoznawca, ani nawet na 340 000€, jak ja oszacowałem.. Ale rzeczywiście na 405 000€.

W obecnej sytuacji praktycznie każda cena jest akceptowana przez rzemieślników.

Chciałbym teraz wiedzieć, ile wyniosło wynagrodzenie dla rzeczoznawcy?

Napisany przez Hilfe

Jeśli kogoś to interesuje, zrezygnowałem.

Bank w zasadzie mnie przed tym uchronił, twierdząc, że oszacowanie rzeczoznawcy nie jest wystarczająco dokładne i powinniśmy poprosić o dodatkowe oferty.
To się zdarzyło i okazało się, że nie skończylibyśmy na 310 000 €, jak sugerował rzeczoznawca, ani nawet na 340 000€, jak bym szacował... a faktycznie na 405 000€.

Oczywiście nie w całości od jednej firmy, nadal byłoby to w dużej mierze własna praca.

To byłaby już spora suma.

Do zobaczenia.
prawidłowa i konsekwentna decyzja

Napisany przez 2tneub
Na przykładzie widać, jak szybko pochopne zakupy i finansowanie mogą prowadzić do ruiny, gdy finansowanie jest na granicy możliwości, a koszty nagle okazują się wyższe, niż planowano. Dobrze, że bank miał wątpliwości i uchronił was przed takim losem.

@Forumstroll
Widzisz, dlaczego zawsze kwestionujemy kalkulację kosztów ogólnych lub zgłaszamy sprzeciw, gdy coś nie pasuje.

Napisany przez NaTwoim13
Neub, nie znam takich metod finansowania, w moim przypadku koszty dla klientów są wcześniej indywidualnie skalkulowane, ustalone i rzadko zdarzają się niespodzianki, przynajmniej takie, które nie dałoby się skorygować po potwierdzeniu finansowania!

Możesz sobie odpuścić swoje forumowe prowokacje, nigdy nie powiedziałem, że trzeba pójść w takie przedsięwzięcie finansowe na ślepo co do kosztów, raczej zakładam, że dzieje się to, co użytkownik odkrył teraz.

Ponadto, czy znasz moje modlitewne wypowiedzi dotyczące indywidualności i osobowości? Czy będziesz teraz zaczynać kwestionować każdą kalkulację w wątku finansowym? Tak? W takim razie upewnij się dokładnie u użytkownika, zanim zaczniesz działać rozpiewając się w kwestiach kalkulacji, a zauważ, że nie możesz wiedzieć, czy coś nie pasuje, i jeśli chcesz to podważyć, zrób to, ale nie rób tak, jakbyś wiedział to bez posiadania indywidualnych danych i faktów, uogólniając wszystko i zakładając, że użytkownik i konsumenci nie wiedzą, że muszą i powinni właściwie i fachowo kalkulować, i że powinno się to zakładać, że tak właśnie się dzieje, a jeśli użytkownik chce omówić koszty (co czytałem tutaj bardzo rzadko) i to wskazać, to pomóż mu merytorycznie, a nie ogólnikowo!

Normalne jest, jeśli użytkownik wcześnie zauważył, że staje się drożej i rezygnuje z przedsięwzięcia, można przypuszczać, że koszty są kalkulowane i istnieją bardzo dobre fora, by to sprawdzić, czy chcesz mi teraz powiedzieć, że teraz jest właściwe ogólnikowe dyskutowanie o kosztach budowy domu? Możesz robić to, ale potem zamiast spekulować będziesz pytać i uogólniać wszystko i wszystkich, co przybliża Cię do roli trolla, niż faktycznego przedyskutowania tego w odpowiednich miejscach, bazując na liczbach, danych i faktach. Ponadto, bank, pośrednik, finansujący otrzymuje tę kalkulację i również ją sprawdza, zwłaszcza bank, gdy ocenia obiekt!

Twoje podejście idealizujące, nie przyjmuję tego z żadnego znaczenia, jest niemożliwe i pokazuje, jak mało starasz się zrozumieć, na czym mi zależy.

Osobiście uważam decyzję użytkownika za właściwą i konsekwentną i przypisuję ją temu, że tak jak większość innych, on również indywidualnie zajmował się przedsięwzięciem i kosztami. Nie rozumiem, w jaki sposób to koresponduje z moimi wypowiedziami i podejściem, a twoja prowokacja pokazuje, o co Ci naprawdę chodzi.

Napisany przez 2tneub
Wskazówki i prowokacje z reguły pochodzą od ciebie, że koszty budowy domu nie powinny być omawiane na forum finansowym, ponieważ TE (temat założenia) już wszystko wcześniej sprawdzili. Jak widać, nie zawsze jest tak, jak pokazuje aktualny przykład.
Tutaj to bank!!! podjął ostateczną decyzję.

Napisany przez finanzierung

To jest zupełnie w porządku, jeśli OP wcześnie zauważył, że staje się droższe, i rezygnuje z planu, przypuszcza się, że koszty są obliczane, istnieją bardzo dobre fora, na których można to sprawdzić, czy chcesz mi teraz powiedzieć, że właściwe jest teraz ponownie ogólnie dyskutować o kosztach budowy domu?

Ha Ha Ha !!!
Więc dlaczego nie jest w porządku, gdy inni uczestnicy forum rozpoznają to i informują OP, że kalkulacja jest nieprawidłowa ??

I przeklęty ten, kto poleca OP-owi forum budowlane, to straszne forum.......

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie i inwestycje, serio teraz, czy naprawdę nie potraficie sami sobie udzielić odpowiedzi???

Po pierwsze, potwierdzacie moje stałe modlitwy, że bank przyjmuje z tyłu bardziej szczegółowe spojrzenie, a po drugie, jak chcecie ocenić cokolwiek rzetelnie i zrozumiale dla konsumenta bez dokumentów, bez indywidualnej wiedzy o konsumentach?? Co w takim razie? Zwłaszcza w sytuacji, gdy chodzi o finansowanie?

Jeszcze jedno, Forum Budowy Domów jest zdecydowanie przydatne w tej dziedzinie, nigdy nie zaprzeczyłem, jednakże jeśli chodzi o finansowanie, to katastrofa!! A jeśli konsument w tym podforum wyraźnie pytałby o finansowanie lub już to zrobił, to w jakiś sposób też to akceptowałem!!!

, jak chcecie oceniać cokolwiek rzetelnie i zrozumiale dla konsumenta bez dokumentów, bez indywidualnej wiedzy o konsumentach??

Na przykład, że nie można zbudować domu KFW70 o powierzchni 150 metrów kwadratowych z piwnicą za 150 000 EUR......
Ale zwróćcie uwagę, kiedy ktoś śmie to napisać, gdy ktoś znowu się oszukał w obliczeniach.

Napisany przez NaTwoim13
To będzie tak, ale to są niewyobrażalne dyskusje i zawsze decyduję na podstawie dostępnych danych, faktów i liczb oraz mając świadomość tła i samego konsumenta.

Ponadto, nie wszystko, co napisał TE, zwłaszcza sposób, w jaki to napisał, odpowiada rzeczywistym faktom! Trzymam się tego, jestem fanką dostępnych danych, faktów i liczb i radzę sobie z nimi świetnie, zwłaszcza że widziałam konie rzygać, i to nawet przed apteką!!

Napisany przez 2tneub
@Finansowanie
Pełna zgoda.

Ale będziesz miał kłopoty, jeśli ktoś zaoferuje 1,5%, podczas gdy Noel może uzyskać tylko 1,7%. Wybuchnie jak mały Rumpelstilzchen i nazwie to niepoważną ofertą.

Napisany przez NaTwoim13
Następująca propozycja, kończymy tutaj, ty tak, ja tak.

Oto sugestia: przerywamy tutaj, ty tak, ja tak.

Oczywiście przerywamy tutaj, gdy są podawane dla Ciebie nieprzyjemne fakty......

Ileż to razy zasypywałeś to miejsce endlosowymi tekstami, a potem wyzywałeś użytkowników, którzy zwracali uwagę na oczywiste błędy po stronie TE, mówiąc: Ale to nie było pytanie.... uważają TE za naiwnego.... Niewiarygodne !!! itd....

Niestety, wielu innych użytkowników już się nie odzywa. Myślę, że w przypadku 90% wątków, które są na granicy, sytuacja kończy się podobnie jak tutaj. Gratulacje dla TE, że mógł w spokoju porozmawiać i nie poszedł za różową ścieżką pośredników..... (przy czym myślę, że wszyscy tutaj życzą TE dobrze na jego nowym domu !!)

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie, nadal, jest jak opisujesz teraz. Czy mam to udowodnić, pokazać?

Nie, wiem, że nie chcesz, ale zrobiłbym to i oferuję to również tobie!

Dane, fakty z 6 lat forum!!

I bądź pewien, że zostanę, wytrzymałem wszelkie ataki anonimowych osób przeciwko mnie jako publicznej osobie z cierpliwością i nadal będę to robił z radością, dobrym uczuciem i moim rodzajem uczciwości ;-) Nie martwcie się, konsumenci są dla mnie ważni, a nie wy, a tak, także potencjalne zyski, ponieważ decydują samodzielni ludzie, a może kiedyś po 6 latach ktoś potwierdzi to, co wymyśliliście.

Zobaczymy, musi to jakoś kiedyś być możliwe ;-) Jakiś samodzielny konsument ostatecznie ujawni tego bandytę lub może być możliwe, że tutaj (samodzielny) konsument w końcu się pojawi!

Napisany przez Evilone
@Hanomag..

Ekspert faktycznie do dzisiaj nie zażądał niczego. Ponieważ zakładam, że już nic więcej nie będzie, kupiłem i przesłałem mu bon o wartości 200 € do dobrej restauracji.
Nie jestem pewien, czy to nie za mało, ale całkowity brak uznania też byłby niewłaściwy, przecież był u mnie 2 razy, kontaktował się z firmami i na pewno udzielił co najmniej 2-3 godzin porad telefonicznych.

Do zobaczenia wkrótce..

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata