Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kupić pojazd gotówką czy sfinansować?

Napisany przez fly87
Cześć Wszystkim, jak postąpilibyście w obecnej sytuacji? Jest wystarczająca ilość gotówki na zakup nowego samochodu. Istnieje jednak myśl, że lepiej go sfinansować. Z jednej strony ze względu na szybką utratę wartości, z drugiej strony dlatego, że kapitał ten będzie nadal dostępny. Obecnie jest on ulokowany z zyskiem 2%, a kredyt kosztowałby 0,99%. Właściwie sprawa powinna być jasna, że finansowanie jest opłacalne. Ale łatwo jest o czymś zapomnieć. Czego przeoczyłem? Pozdrowienia, Fly87

Napisany przez 2titan1981
W zasadzie zawsze kupuje się samochód bez kredytu. Jeśli nie planuje się zakupu domu itp. lub jeśli jest to jeszcze daleka przyszłość, a historia kredytowa jest w porządku, warto rozważyć tę opcję, ponieważ bardziej korzystny oprocentowanie, które pokonuje inflację, wkrótce być może nie będzie już dostępne. Zaleciłbym skonsultowanie z osobami bliskimi moje życzenia i potrzeby, aby sprawdzić, czy w najbliższej przyszłości nie trzeba będzie zakupić innych rzeczy, które lepiej finansowo zrealizować za pomocą kredytu samochodowego.

Napisany przez Fly
Dlaczego zawsze kupuje się samochód bez kredytu? Sądzę, że 70% osób finansuje swój pojazd, przynajmniej częściowo. Ja bym sfinansował i zostawił własny kapitał tam, gdzie jest.

Napisany przez florianmeier
titan1981 pisze: Zasadniczo zawsze kupuje się samochód bez kredytu.
Też tak sądzę, ale ok. 85% ma inne zdanie (w przypadku BMW ma to być 103%). Nie martwiłbym się z powodu 1,01%, chyba że chodzi o Veyrona albo Chirona, które warto kupić.

Napisany przez volltilger
fly87 pisze: Cześć wszystkim, jak byście postąpili w obecnej sytuacji? Jest wystarczająco gotówki na zakup... W zasadzie sprawa powinna być jasna, że finansowanie jest opłacalne. Ale czasem łatwo coś przeoczyć. Co pomijam? Pozdrawiam, Fly87
Twoje rozważania są zrozumiałe, trzeba po prostu rozważyć całość, czasami negocjowanie ostatecznej ceny przy finansowaniu przynosi lepsze oferty niż płatność gotówką, można dostać gratisowe koła zimowe na alufelgach, bagażnik dachowy z boxem lub bezpłatne przeglądy itp., trzeba samemu oszacować wartość dodaną i sprawdzić, co można osiągnąć. Jeszcze jeden aspekt: Gdybym finansował mojego Skodę wtedy, w 2011 roku, najprawdopodobniej mógłbym rozwiązać finansowanie za pomocą prawa do odstąpienia, więc jako poszkodowany w sprawie skandalu związanej z dieslami, została mi jedynie opcja wniesienia pozwu o odszkodowanie przeciwko producentowi...

Napisany przez finanzierung
Zastanawiam się, dlaczego ludzie martwią się o różnicę w oprocentowaniu na poziomie 1% między pieniędzmi zgromadzonymi na koncie a kredytem, a jednocześnie chcą kupić nowy samochód, który traci od razu 15-20% swojej wartości po podpisaniu umowy kupna... Warto w takim przypadku rozważyć zakup rocznego samochodu z bogatym wyposażeniem.

Napisany przez volltilger
finanzierung pisze: Przychodzi mi na myśl pytanie, ... który od razu traci 15-20% wartości, gdy tylko podpiszesz umowę kupna..... Samochód roczny z wysokiej klasy wyposażeniem wydaje się bardziej opłacalny.
Nie, nowy samochód ma swój niepowtarzalny urok, to dokładnie twój samochód z wybranym przez ciebie wyposażeniem (pomijając oprogramowanie sterownika silnika), na który jeszcze żaden współpracownik ani dziecko nie zwymiotował na skórzane siedzenia... kupujemy tylko nowe samochody, ale nie jeździmy nimi tylko 5 czy 6 lat. Jestem bardzo zadowolony z tej decyzji i potrafię dobrze sobie poradzić z ekstremalną stratą wartości przy opuszczaniu salonu samochodowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata