Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie zakupu domu - Oferta Schufa?

Napisany przez madu
Cześć na forum, chciałbym kupić Dom z moją żoną. Mimo to mam dwa załatwione wpisy w Schufie (od początku 2017 roku) i wynik 94%. Dom (parterowy bez piwnicy) kosztowałby 235 tys. + NK (procent prowizji dla pośrednika 5,95%, podatek od nabycia nieruchomości 5%, opłaty notarialne/rejestr gruntowy 2%). Nie są potrzebne żadne remonty; kuchnia jest w dobrym stanie. Mamy wkład własny w wysokości 30 tys. Dochód domowy: 3200 euro (żona na urlopie macierzyńskim do 08/2019, potem pół etatu w Służbie Publicznej; jestem zatrudniony na stałe). Doradca finansowy przedstawił nam ofertę. Wygląda na to, że tylko jedna bank chciałby nas zfinansować, w następujących warunkach: Oprocentowanie nominalne: 2,15% Oprocentowanie efektywne: 2,19% Czas obowiązywania oprocentowania: 15 lat Spłata kapitału: 2% Czy eksperci uważają, że to dobra oferta? Czy naprawdę tak niewiele banków / spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych chciałoby nas zfinansować? Dla naszego regionu Dom jest naprawdę świetną okazją. Dlatego nie chcielibyśmy czekać, aż wpisy w Schufie zostaną usunięte. Będziemy wdzięczni za rady, również chętnie przyjmiemy alternatywne oferty finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć madu, Oferta jest całkowicie w porządku, nieprawdaż?? Zwłaszcza, że posiadasz te dwie negatywne cechy. Czy mógłbyś nam krótko zdradzić, która bank zgodziłby się na udzielenie finansowania z takimi cechami według tych warunków i skąd pochodzi ta oferta?? Jak wysokie są wpisy i kiedy zostały dokonane?

Napisany przez Hilfe
Przy tej konstelacji zrobić !

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Madu z zasady finansowanie nie stanowi problemu, nawet jeśli masz już za sobą wpis w Schufie. Zakładam jednak, że doradca finansowy wie, w jaki sposób banki patrzą na finansowanie w przypadku rozwiązanych problemów w Schufie. Moje wieloletnie doświadczenie w tej dziedzinie wskazuje, że nawet przy problemach ze Schufą możemy uzyskać stopę procentową na poziomie 2,x %. Niemniej jednak nie da się ustalić konkretnej stopy procentowej. Każdy przypadek jest inny, a każdy scoring jest oceniany przez banki w inny sposób. Musisz się więc liczyć z tym, że stopa procentowa może wynieść na przykład 2,4%. Jeśli dla Ciebie to akceptowalne, znaczy że pasuje. W przeciwnym razie powinieneś zaczekać, aż twoje dane w Schufie zostaną całkowicie wyczyszczone.

Napisany przez NaTwoim13
Bankierze bankowy, co sądzisz o tym, żebyśmy dowiedzieli się, która bank złożyła mu ofertę i o jakie wpisy chodzi? Zauważyłem już, że warunki te są doskonałe, biorąc pod uwagę negatywne cechy, ale myślę, że najpierw powinniśmy poczekać na odpowiedź autora wątku. Co o tym myślisz?

To mnie mniej interesuje, którą bankę wybierze dla specjalnych przypadków z Schufą nieznany mi doradca finansowy. Takie przypadki nie mają również nic wspólnego z działalnością platformową.

Napisany przez NaTwoim13
??? Tak, ale ważne jest, kto udziela tych pożyczek. Nie rozumiem również, jaki ma związek z tym biznes platformowy, ponieważ jest to tylko sposób udostępnienia finansowania i warunków, wspierających moje wybory i jeśli wiem, co dana bank jest w stanie zaoferować, to powinienem wskazać i udostępnić te banki dla przypadków, w których dany bank jest odpowiedni, także z uwzględnieniem regionu. Absolutnie nie rozumiem pańskiego podejścia.

@Noel, wszystko w porządku. Każdy ma inne priorytety i doświadczenia. I w tym obszarze jest też wielu oszustów, którzy obiecują wszystko i nie potrafią dotrzymać słowa. Do zobaczenia wkrótce.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, ale osoby szukające informacji będą głównie trzymać się z dala od tych podejrzanych ofert, dlatego byłbym zainteresowany usługami banku, który tę ofertę przedstawił, albo chciałbym usłyszeć oświadczenie, że bankowi nie są jeszcze znane negatywne cechy.

Napisany przez BenniG
No cóż, teraz faktycznie byłoby fajnie wiedzieć, czy 2,19% to tylko warunek wystawowy, czy bank nie wie nic o załatwionych kwestiach, czy rzeczywiście je otrzymała.

Cześć BenniG, zazwyczaj jest to warunek wystawowy. Ponieważ nie ma ŻADNYCH warunków w przypadkach związanych z rejestracją w Schufa, jeśli po prostu wprowadza się przypadek na platformę. Prawdopodobnie był to chwyt marketingowy, aby doradca finansowy miał stopę w drzwiach klienta.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć BenniG, zazwyczaj jest to warunek wystawiony na wystawę. Ponieważ w przypadku pozytywnych wpisów w bazie danych kredytowej nie ma oferty, jeśli wystarczy wprowadzić sprawę do platformy. Prawdopodobnie było to specjalna oferta, aby doradca finansowy mógł postawić stopę w drzwiach klienta. Niestety, nie jest to do końca prawda. Po pierwsze, nie znamy obu wpisów w bazie danych kredytowej, aby móc to ocenić. Wynik 94% w bazie danych może sugerować, że nie muszą to być koniecznie poważne wpisy. Banki mogą i mają prawo lekceważyć wpisy, co oznacza, że na przykład bank macierzysty może wspierać takie przedsięwzięcie. Ponadto możliwe jest, że bank (ewentualnie bank spółdzielczy) nie uczestniczy w procedurze badania w bazie danych kredytowej, w związku z czym może zaoferować ten warunek. W poniedziałek otrzymałem ofertę od Ergo, gdzie uczestnik tego forum (nieco starszy post z początku roku) ma drobny, stary wpis negatywny w bazie danych kredytowej, przy oprocentowaniu nominalnym 1,82% na 15 lat. Byłbym wdzięczny, gdyby ten uczestnik odpowiedział na moje pytania, bylibyśmy mądrzejsi i nie musielibyśmy tak spekulować.

Ten partner bankowy jest znany z tego, że czasem współpracuje przy niewielkich transakcjach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata