Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt w wysokości 30.000 €, ale nie mogę znaleźć sensownej kalkulatorkredytowej.

Napisany przez Coralie
Cześć, niestety wydaje mi się, że jestem zbyt głupi albo po prostu nie ma porządnych kalkulatorów. Zawsze pytają o jakieś odsetki procentowe, czego nie chcę wiedzieć. Chcę wiedzieć, jak długo będę spłacać, jeśli chcę pożyczyć 30 000 € i spłacać 200-250 € miesięcznie przy dzisiejszych stopach procentowych. To naprawdę banalne pytanie, ale wszystkie kalkulatory kredytowe chcą najpierw poznać całą historię świata. Dlatego pytanie: Czy ktoś zna przybliżoną odpowiedź na to, czego mogę się spodziewać? 10 lat, 15 lat? Pozdrowienia, Coralie / Cornelia

Re: kredyt w wysokości 30.000 €, ale nie mogę znaleźć sensownej kalkulatorkredytowej.

Napisany przez Inkasso-Henry
Miałbym tendencję obstawiać, że to głupie, ale są świetne kalkulatory oprocentowania i spłat, z którymi możesz się pobawić. Zauważysz, że stopa procentowa odgrywa dość istotną rolę: https://www.zinsen-berechnen.de/darlehensrechner.php. Pytanie brzmi, kto by sfinansował coś takiego? Powodzenia!

Napisany przez Coralie
Dziękuję, ten kalkulator, który podlinkowałeś, jest naprawdę lepszy. Dlaczego napisałeś, że zastanawia się, kto by to sfinansował? I powodzenia w cudzysłowach? Kiedyś, przy zakupie mojego mieszkania, zostałem kategorycznie odrzucony przez wiele banków, czasami nawet w nieprzyjazny sposób. Ale mój bank, który mnie przyjął, udzielił mi kredytu od razu, bez problemu. Poszedłem, podpisałem i sprawa była załatwiona. Nie traktowali mnie jak żebraka, tylko poważnie podeszli do mojej sytuacji i pomogli. Mam bardzo dobre relacje z tym bankiem i jestem przekonany, że z pewnością udzieliliby mi 30 tysięcy euro, dlaczego też nie. Chodzi o zakup drugiego mieszkania, ale nie jako kredyt hipoteczny, tylko jako zwykły kredyt, aby nie było obciążenia hipotecznego. Jakie są obecnie stopy procentowe dla takich kredytów?

Tu trafiłeś na niewłaściwe forum, w sprawie nabycia nieruchomości obowiązują zupełnie inne warunki, gdy wszystko jest klarowne i zostało dobrze przemyślane... W takim razie powodzenia!

Napisany przez Coralie
Czy istnieją kredyty hipoteczne, przy których bank nie jest wpisany do księgi wieczystej? Bo właśnie o to mi chodziło, chciałem zamiast tego zwykłego kredytu prywatnego.

Coralie pisze: Czy istnieją kredyty do kupna nieruchomości, gdzie bank nie jest wpisany do księgi wieczystej? Ponieważ chodzi mi o to, że chciałbym zamiast tego normalnego kredytu prywatnego.
W takim razie należy odpowiednio sformułować pytanie, zamiast owijać w bawełnę. Sprawa sensownego kalkulatora odsetkowego powinna być już załatwiona, więc przedyskutuj ponownie swoje pierwotne zapytanie!

Napisany przez Coralie
Czy to konieczne, aby używać tak nieprzyjaznego tonu? Sądzę, że nie.

Napisany przez Coralie
Dlatego świadomie pytałem o kredyt prywatny, a nie hipoteczny, ponieważ wiedziałem, że chodziło mi o to, żeby nie było konieczne ustanowienie zabezpieczenia hipotecznego.

Napisany przez BenniG
U ciebie kredyt mieszkaniowy od Diba byłby na przykład odpowiedni. W przypadku spłaty w ciągu 7 lat rata wynosiłaby 398,44 €. Oto ogólne warunki: kredyt mieszkaniowy Kwota kredytu netto od 5.000 do 50.000 euro Okres kredytowania od 24 do 84 miesięcy Oprocentowanie Rzeczywista stopa roczna 3,19% Stała stopa oprocentowania nominalna 3,15% r.r.

Napisany przez Coralie
To brzmi naprawdę dobrze, zwłaszcza że już jestem tam klientem. Nie jestem jednak pewien, czy jako obecny klient można otrzymać dodatkowe korzyści. A czy to jest również bez obciążenia hipotecznego?

Napisany przez Coralie
Niemniej jednak wolałbym spłacić przez 10 lat około 250€ miesięcznie, czy jest taka możliwość w przypadku kredytu hipotecznego? Mogę zapytać tam o to. Posiadam również kapitał własny, ale nie chciałbym z niego wiele zabierać, aby mieć jeszcze pewną rezerwę na naprawy lub inne wydatki. Mogłoby być w okolicach 3.000€.

Napisany przez BenniG
Życie nie jest jak życzenie koncertu. Bank ma swoją ofertę, którą przedstawiłem w ramach tabeli. Możesz wziąć więcej niż 30 000 €, abyś mógł spłacić więcej.

Napisany przez Coralie
Ale nie mam 400€ na ratę miesięczną, a tylko 250€. Przecież do tego dochodzi jeszcze opłata za mieszkanie w wysokości około 100€.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To brzmi naprawdę dobrze, zwłaszcza że już jestem tam klientem. Nie wiem jednak, czy jako obecny klient można liczyć na jakieś dodatkowe korzyści. A czy nie wymaga tego żadna zastawu? Tak, nie wymaga zapisu zastawu, sami podpisaliśmy taki w przypadku ponownego finansowania. Podstawowa idea polega na tym, że posiadacze domów (kredyt jest do dowolnego użytku i nie jest związany z żadnymi nieruchomościami!) spłacają kredyt niższej stałej raty, ponieważ ostatecznie chodzi o to, by Dom był bezpieczny. Problem z niską ratą, którą potrzebujesz, pozostaje nierozwiązany… Tutaj kwestia kredytu ratalnego = niska stopa ze względu na niskie odsetki Wiążący termin spłaty w porównaniu z kredytem ratalnym jako całkowitym spłacamy na krótszy okres.

Napisany przez Coralie
Ok, interesujące, w takim razie macie dokładnie to, czego potrzebuję. Najchętniej wybrałbym kredyt z ratami stałymi, to raczej ma podłoże psychologiczne. Uważam, że motywuje to do jeszcze oszczędniejszego życia i podjęcia dodatkowej pracy itp., ponieważ od razu widać efekty w postaci malejącego oprocentowania za każdą spłatę. To zachęca do systematycznego spłacania długu. To zauważam teraz w przypadku mojego głównego mieszkania. W moim obecnym kredycie dodatkowe wpłaty nie mają żadnego efektu przez kolejne 9 lat. Dopiero później przejdziemy na raty stałe. Jeśli mam nadmiar gotówki, oszczędzam część, ale również wydaję część na zbędne rzeczy, w myśl zasady, że przecież mam.

Coralie pisze: ....tak w stylu, mam to.
Myślę, że właśnie tutaj leży poważna błędna ocena, nie masz tego po prostu! Ale próbuj, daj znać, jak to się potoczy za kilka lat!

Napisany przez Coralie
Rozrywasz zdanie zupełnie z kontekstu i przedstawiasz je w innym świetle! I to ma być produktywny wkład w temat? Każdy może przeczytać, w jakim kontekście napisałem to zdanie. W każdym razie nie w takim, jaki przedstawia tutaj Henryk. Uważam to za afront.

Związki i właściwe światło, z którego wyciągnąłem tę wypowiedź, można znaleźć bezpośrednio w wpisie #15, co chciałbym ci uroczo i przyjacielsko przekazać: Odstąp od tego! Nie jestem sam w tej ocenie, nie chcesz tego słyszeć, więc rób swoje. Jestem naprawdę ciekawy, czy ktoś zechce zająć się tą sprawą w kontekście sytuacji finansowej (jak w innych twoich wątkach z grubsza opisanej)! Daj znać proszę!

Napisany przez NaTwoim13
Coralie, czy ktoś zrozumiale cię już skonsultował? Ja mam wrażenie, że twoje zapytanie - tak jak i Inaksso-Henryego - jest bardzo mylące i dziwne. Po pierwsze chciałbym wiedzieć, dlaczego nie chcesz wpisać zastawu przy zakupie nieruchomości mieszkalnej. Po drugie, o jaki kredyt (mówię o istniejącym kredycie) chodzi ci po 9 latach o kredyt ratalny? Czy chodzi ci o pożyczkę z ratami kapitałowymi, czyli o pożyczkę budowlaną, która zastępuje ją po pewnym czasie za pomocą pożyczki ostatecznej po wcześniejszej finansowaniu wstępnym? Co więcej, dlaczego szukasz kalkulatora zamiast banku, który udzieliłby ci rozsądnej i adekwatnej do twojej zdolności kredytowej finansowania? Chcesz najpierw coś policzyć, nie znając warunków? Jeśli bank dostarczy ci odpowiednie oferty związane z tym przedsięwzięciem, otrzymasz także harmonogram spłaty, ale po co ci kalkulator, skoro nie znasz warunków i możliwości? Jakoś tego wszystkiego nie rozumiem.

Napisany przez Coralie
Cześć Thomas, muszę zadać przeciwne pytanie, dlaczego miałbym chcieć, aby hipoteka była wpisana? Czy to przynosi mi korzyści? Nie znam żadnych, ale może być, że istnieją. Przy dużych kwotach za mieszkanie widzę sens, ale przy względnie niskiej kwocie takiej jak 30.000 € uważam, że lepiej, jeśli nie jest to odnotowane w księdze wieczystej i od razu należy do mnie. Dlaczego miałbym tego nie chcieć? Tak, dokładnie, to jest kombinacja kredytu budowlanego i oszczędnościowego. Dlatego dodatkowe wpłaty w tej chwili nie mają absolutnie żadnego wpływu na oprocentowanie. Dopiero później. Ponieważ banki zawsze chcą konkretnie wymienionej nieruchomości przy takich zapytaniach i pytań wszystkiego poukładają. Mi jednak chodzi tylko o zbadanie, czy to wszystko ma sens. Dlatego kalkulator kredytowy zamiast zapytania w banku. One oczywiście nie będą tracić czasu na takie rzeczy, jeśli chodzi o po prostu zobaczenie, co jest możliwe. Pozdrowienia, Coralie

Napisany przez Coralie
Nie rozumiem również, w czym problem zrozumienia tego po waszej stronie. Czy ja jestem pierwszą osobą na świecie, która kupiła mieszkanie wciąż spłacane kredytem i rozważa wzięcie dodatkowego kredytu? Czy to na apartament wakacyjny, samochód czy cokolwiek innego. I co jest tutaj tak niewłaściwe czy mylące, gdy próbuje się w Internecie wstępnie oszacować za pomocą kalkulatora kredytowego, czy wszystko finansowo w ogóle jest wykonalne? Co w tym tak dziwnego, że chce się poczytać i dowiedzieć na dany temat?

Napisany przez NaTwoim13
Coralie, zasadniczo możesz postępować według własnego uznania, ale pytanie sobie, dlaczego nie pytasz o to dokładnie w swoim wątku wstępnym. Tutaj kręci się kilku ekspertów, którzy mogą ci naprawdę pomóc, ale to jest możliwe tylko, gdy wiemy, o co chodzi i co cię naprawdę interesuje, albo gdzie popełniasz błąd myślowy. 30 000 euro obciążenie hipoteczne wiąże się z niższymi kosztami niż wpis 130 000 euro GS, tak ogólnie mówiąc i w sumie liczą się wszystkie koszty, a jeśli kredyt hipoteczny zabezpieczony księgą wieczystą jest znacznie tańszy od kredytu wszechstronnego, kredytu mieszkaniowego (co z grubsza to samo) lub zatwierdzonego z góry kontraktu oszczędnościowego na budowę/modernizację, to koszty wpisu GS nie są tak istotne, czyż nie?

Napisany przez spassinnebacken
Warto zauważyć, że hipoteka nie zmienia Twojej pozycji właściciela. Hipoteka stanowi instrument zabezpieczający, czyste zabezpieczenie dla banku, który zapewnia mu dostęp do Twojej nieruchomości, jeśli nie spłacisz rat. A ponieważ istnieje to zabezpieczenie, oprocentowanie w większości przypadków jest znacznie korzystniejsze niż w przypadku tzw. kredytów niezabezpieczonych hipoteką. Trzeba też wziąć pod uwagę - jak już wspomniano powyżej - koszty wpisu hipoteki do księgi wieczystej, które jednak powinny być znacznie niższe niż oszczędności na odsetkach. Dlatego jeśli regularnie możesz i chcesz spłacać raty, naprawdę nie ma powodu, by wykluczyć konieczność wpisu hipoteki. Takie kredyty są właściwie stworzone do Twoich celów.

Napisany przez Coralie
Cześć oboje, Nie wiedziałem, że warunki klasycznego kredytu hipotecznego z obciążeniem hipotecznym są znacznie lepsze. Byłoby interesujące dowiedzieć się o ile dokładnie. Czy na przykład zamiast 5% otrzymuje się tylko 2% oprocentowania, czy coś w tym stylu. Czy to ma tylko niewielkie znaczenie, na przykład tylko 500 € na cały okres spłaty? W każdym razie, tak jak to wyjaśniliście, ma to oczywiście sens. Nie mam zbyt wielkiego pojęcia o kredytach poza moim własnym, dlatego moje pytanie było może trochę niewygodne, z powodu niewiedzy. Nigdy wcześniej nie miałem żadnego kredytu poza aktualnym na mieszkanie. Nie mam pojęcia, co byłoby najlepsze. Jestem kompletnie zagubiony jeśli chodzi o to całe przedsięwzięcie jako całość. Mieszkanie, w którym się mieszka, zawsze się opłaca praktycznie zawsze, bo oszczędzasz na czynszu. Dlatego uważam wynajem apartamentu na wsi za ryzykowny. Nie lubię ryzyka. Jestem całkowicie zwolennikiem bezpieczeństwa. Wolę, żeby było bezpiecznie, nawet jeśli to kosztuje więcej, jak w przypadku mojego mieszkania. Raty są łatwe do spłacenia, nawet w przypadku utraty pracy nie byłoby z nimi problemu. Z drugiej strony mam wyższe oprocentowanie, długotrwałe zobowiązanie i dłuższy okres spłaty. Ale jak to wyglądałoby w przypadku apartamentu na wsi? Dodatkowa spłata nie byłaby nawet największym problemem, jaki by mi sprawił kłopot, ale wynajem apartamentu do momentu spłaty znacznej części. Ponieważ mieszkanie znajduje się daleko ode mnie, pojawiają się problemy organizacyjne i logistyczne. Bardziej martwię się tym, niż ewentualnym brakiem gotówki, bo w najgorszym przypadku zawsze mogę podjąć dodatkową pracę. Ale odległość i okoliczności się nie zmieniają. Po prostu nie wiem, na jakie pole się tutaj zapuszczam. Czy to przedsięwzięcie się opłaca czy nie? Jak sensowne to jest? W tym temacie niedawno zainicjowałem inną dyskusję na forum nieruchomości, jeśli ktoś jest zainteresowany, może to sprawdzić. Tekst był niestety dość długi.

Napisany przez NaTwoim13
Dopóki nie zna się sytuacji wyjściowej dotyczącej obiektu zastawu - Lokalizacja - Rodzaj nieruchomości - czysta strefa wypoczynkowa? - Całkowite koszty itp. nie można nic na ten temat powiedzieć. Ponadto możesz być zmuszony do finansowania tego nawet za pośrednictwem kredytu uniwersalnego, ponieważ a) nie spełnia on wymagań związanych z możliwością zabezpieczenia (strefa wypoczynkowa) i/lub b) nie spełniasz kryteriów inwestycyjnych banków. Co więcej, bardziej zastanawia mnie fakt, że masz niewielką wiedzę na ten temat (co samo w sobie nie jest wcale złe) oraz masz jeszcze do spłacenia własną nieruchomość, a mimo to interesujesz się takim przedsięwzięciem. Nie jestem w stanie ostatecznie tego ocenić, ale skłaniam się ku temu, aby odradzić Ci ten pomysł i najpierw spłacić długi związane z Twoją zamieszkaną nieruchomością.

Napisany przez ProfFF
Obawiam się, że rzeczywiście korzystna byłaby kompleksowa konsultacja w banku, ponieważ obecnie sytuacja wydaje się bardzo chaotyczna. kalkulator kredytowy nie może w najlepszej woli stwierdzić, czy ma to w ogóle sens, ponieważ nie otrzymuje wszystkich danych.

Napisany przez spassinnebacken
Jeśli chcesz kupić apartament wakacyjny, a nie mieszkanie, które zamieszkujesz (przecież już je masz), to jest to obiekt inwestycyjny. Dla inwestycji istotne jest, jak skłonny jesteś do ryzyka. Zazwyczaj obowiązuje zasada: im większe ryzyko, tym większy zysk (oczywiście zdarzają się wyjątki). Ponieważ opisujesz siebie jako osobę lubiącą bezpieczeństwo, forma inwestycji w apartament wakacyjny może nie do końca Ci odpowiadać. Inwestycja ta jest jednak absolutnie ryzykowna. Nie wiesz, czy będziesz w stanie wygenerować wystarczającą liczbę wynajmów, aby apartament przyniósł zysk lub przynajmniej pokrył koszty. Jak będzie zapewniana konserwacja, pielęgnacja, sprzątanie na miejscu, jeśli mieszkanie jest daleko? Co zrobisz, jeśli coś się zepsuje? Jak znajdziesz fachowców na miejscu? Moja rada brzmi więc: lepiej odpuść sobie i zamiast tego postępuj zgodnie z zaleceniem, aby rozpocząć spłatę swojej własnej nieruchomości. Jeśli obecnie masz do dyspozycji 250 euro plus 100 euro kosztów utrzymania mieszkania, oszczędzaj te 350 euro na osobnym koncie lub zainwestuj je w fundusze ETF lub cokolwiek innego. Gdy nadejdzie czas refinansowania, będziesz miał już oszczędności.

Przytoczę fragment innego wątku: [=Coralie;164821].... Mam mieszkanie własnościowe, spłacam kredyt dopiero od niecałych 2 lat. Wykonałem już dodatkową spłatę, ale w obecnej chwili nie przynosi to żadnych korzyści w przypadku tego modelu kredytowego, ponieważ odsetki są ustalone na pewien czas. Jak dotąd spłaciłem około 11 000 €. Raty kredytowe za moje mieszkanie główne dla mnie są łatwe do opłacenia, to nie jest problem. .... Pozdrowienia, Cornelia Czy jesteś pewien, że „spłaciłeś 11 000 €” w przypadku opisanego przez ciebie modelu kredytowego? A może po prostu spłaciłeś odsetki i karmisz konto oszczędnościowe? Przepraszam, ale wydaje mi się, że nie masz pojęcia o całej tej tematyce, powinieneś poradzić się profesjonalistów, być może nawet tutaj na forum, masz to potrzebne! Ja osobiście nie mogę zasnąć w nocy, gdybym nie miał co najmniej 30 000 € zabezpieczenia, jeśli zajdzie potrzeba naprawy lub gmina postanowi przebudować ulicę przed domem, nie chcę błagać banku o pomoc. W twoim planie finansowym to może skończyć się fiaskiem. Co zrobisz, jeśli wspólnota włascicieli postanowi zakupić nowe okna lub zainstalować nową izolację? Skąd weźmiesz kasę? Mimo wszystko życzę powodzenia i dużo zabawy!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata