Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czterokrotność wyraża.

Napisany przez 2cybercrash
Wzorzec wydaje się dość spełniać, wczesne dni grudnia zostały skonstruowane w celu zebrania premii z pisanych/sprzedanych opcji Call na dzień 16. W tym okresie było również przesunięte podwyższenie stóp procentowych w USA, następne może być w styczniu? a potem być może przerwa. dolar nie reaguje tak, jak powinien, zamiast siły, wyraźnie opada poniżej wsparcia 1.30, ale to stabilizuje/wzmacnia rynek akcji w USA! Kto ma czas, będzie śledził w okresie noworocznym okrucieństwo funduszy zamkniętych, które kończą swoją działalność w grudniu. Na pewno znów będą dziać się różne szalone akcje, tam gdzie się ich nie spodziewamy, łącznie z grabieżami z wykorzystaniem zleceń zatrzymujących, najlepiej działa to, gdy naiwni inwestorzy z zleceniami zatrzymującymi przebywają na wakacjach. Bądźcie uważni na oceny, zdrowe i mniej zdrowe, wspomnę o nich na tej platformie (w rzeczywistości nie jest ona płaska, lecz doskonale zarządzana). W SwissLife może teraz być konieczne podążanie za niewielkim wzrostem po wyznaczeniu szczytu, zgodnie z obawami. Synthes-Stratec pozostaje wierny wzorcowi, ponownie odbity od poziomu 145+, utrzymuje wsparcie na poziomie 141/142? Sprawdźmy, czy CIBA utrzyma się powyżej 80+? Syngenta pozostaje w moim polu widzenia, tylko w przypadku słabości, ponieważ znajduje się w fazie szczytowej. Po solidnych dniach Phonak dzisiaj trochę osłabł, wprowadzono pakiet na rok 2006. PE jest bardziej zdrowe niż w przypadku wielu innych spółek medycznych. Będziemy mogli się jeszcze rozezwać wizjonerskimi, często nieprzydatnymi prognozami na rok 2006?

Napisany przez ADMCI4
@Cybercrash: Piszesz: W przypadku SwissLife może teraz być konieczne dodatkowe badanie związane z małą formacją szczytową, tak jak się obawiałem. Co do CIBA, zobaczmy, czy utrzyma się powyżej 80? Kilka tygodni temu sprzedałem pewną ilość SwissLife po 240. Nie zauważyłem formacji szczytowej, ale podobała mi się cena. Chciałbym wiedzieć, po jakiej (niskiej) cenie będę mógł je odkupić. Brakuje mi analizy technicznej - czy mogę liczyć na 200? Mój średni koszt zakupu CIBA to 74,47. Kupiłem je tylko jako alternatywę dla Clariant, bo miałem za dużo akcji Clariant. Teraz nie wiem, co zrobić z tą CIBA! Co myślisz? Sprzedać? Po uwzględnieniu opłat sprzedaż przyniesie tylko 5% zysku. CIBA może być raczej długoterminową inwestycją. Więc trzymać, tak? Lancelot

Napisany przez richard100
Hallo Lancelot, Nie wiem, czy masz aktualną edycję FuW. Oto interesujący artykuł opublikowany w dzisiejszym wydaniu. Pozdrowienia, Rich Ciba i Syngenta pod lupą Europejskie domy private equity pozyskały w tym roku około 35 mld euro. Pomnożone przez trzy, ponieważ firmy private equity zazwyczaj finansują swoje inwestycje w stosunku jednej trzeciej z własnych środków i dwóch trzecich z zewnętrznych, daje to gigantyczną kwotę 105 mld euro. Do tego należy dodać około 53 mld dolarów, jakie w 2005 roku pozyskały duże amerykańskie firmy buyout. Tak ogromne środki muszą zostać zainwestowane. Nic więc dziwnego, że coraz częściej w zasięg private equity wpadają również wysoko kapitalizowane przedsiębiorstwa. Zespół ds. kredytowych z Merrill Lynch przeanalizował ponad 125 europejskich spółek i doszedł do ciekawych wniosków. Zarówno Ciba Specialties Chemicals, jak i Syngenta znajdują się na liście ośmiu najbardziej prawdopodobnych kandydatów do przejęcia. Zarówno Ciba, jak i Syngenta charakteryzują się wysokimi zyskami własnymi i niskim zadłużeniem. Ta konfiguracja pozwoli inwestorom private equity sfinansować przejęcie w dużej części z kapitału obcego. Firmy private equity, z natury konserwatywne, na pewno zainteresują się tymi dwoma przedsiębiorstwami. Brak konkurencji w branży agrochemicznej zarządzanej przez Syngentę tworzy wysokie bariery wejścia dla nowych graczy. Ryzyka w biznesie Ciby są również do przewidzenia, jeśli pominąć kryzysowy segment Textile Effects, dla którego szuka się rozwiązania. Dla akcjonariuszy opłaca się inwestować w firmy, które są atrakcyjne dla domów private equity. Mogą liczyć na hojną premię za przejęcie. Gorzej wygląda sytuacja dla obligatariuszy. Muszą się obawiać pogorszenia ratingu i tym samym utraty wartości akcji, jeśli nowi właściciele obciążą firmę dużym kapitałem obcym.

Napisany przez richard100
I oto już kolejny raport. ? Pozdrowienia, Rich Teraz nie przegap Clariant i Ciba Dobre szanse na zwiększenie marży od 2007 roku. Oba akcje oferują potencjał wzrostu cen. Autor: Andreas Meier Czy to jest punkt zwrotny dla akcji w branży chemii specjalnej? Ważni przedstawiciele tego sektora w Szwajcarii, Ciba i Clariant, należą w tym roku do niewielu rozczarowujących pozycji w indeksie Swiss Market. Podczas gdy SMI wzrósł o ponad 30%, Ciba skorygowała się o 4%, a Clariant zyskała zaledwie 3%. Od około dwóch tygodni kursy ponownie rosną głównie z powodu spekulacji dotyczących przejęć i fuzji (najnowsze plotki mówią o przejęciu Ciby przez niemieckiego BASF, por. strona 3). Pod presją ze wszystkich stron Powody długotrwałego załamania kursów są dobrze znane, ponieważ przedsiębiorstwa regularnie podkreślały je na prezentacjach wyników w ciągu ostatnich pięciu, sześciu kwartałów: stale rosnące ceny zakupu olejowych podstawowych substancji chemicznych i trudność obu spółek w przekładaniu wzrostów cen na klientów. Ta niewygodna pozycja trwa już od 2002 roku, gdy zaczęła się wzrostowa faza cen ropy naftowej. Łatwość, z jaką producenci podstawowych substancji chemicznych przerzucili wzrost kosztów ropy na swoje ceny, wynika z faktu, że w latach dziewięćdziesiątych zbyt mało budowano nowych zdolności produkcyjnych. Wówczas nie było także zachęty do budowy takich instalacji, gdyż cena ropy spadała, a obawy przed nieprzewidywalną zmiennością cen, które często charakteryzowały artykuły chemiczne, powodowały niewielkie zainteresowanie producentów inwestycjami. Dodatkowo rynki obciążały nadwyżki z lat osiemdziesiątych. Podobne zjawisko miało miejsce na rynku benzyny, gdzie obecnie występują problemy z brakiem zdolności produkcyjnych, ponieważ wcześniej zbyt mało budowano nowych instalacji. Dlatego cena poszczególnych podstawowych substancji chemicznych (również benzyny) w ostatnich kwartałach czasami wzrosła znacznie bardziej, niż cena ropy naftowej. Jednakże istnieje duże prawdopodobieństwo, że w ciągu najbliższych lat stosunki cenowe stopniowo zmienią się na korzyść producentów chemii specjalnej, ponieważ wysoka cena ropy i rosnące zapotrzebowanie z dużych krajów rozwijających się, takich jak Chiny, pobudziły chęć inwestycji w branży podstawowych substancji chemicznych. W szczególności na Bliskim Wschodzie powstają obecnie ogromne nowe zakłady produkcyjne substancji chemicznych. Zgodnie z Mutlaq Al-Morished, dyrektorem finansowym częściowo państwowego saudyjskiego przedsiębiorstwa petrochemicznego Sabic, eksport substancji chemicznych na bazie ropy płynnej z regionu Zatoki Perskiej wzrośnie z 16,6 mln ton w 2004 roku do 32 mln ton w 2007 roku, a nawet do 48 mln ton do roku 2008. Tylko Iran zwiększy swoją produkcję z aktualnych 2,7 mln ton do 12 mln ton do roku 2008, czyli więcej niż czterokrotnie. Z kolei saudyjski koncern Sabic planuje zainwestować w ciągu najbliższych trzech lat około 20 mld dolarów w nowe fabryki. Jednocześnie w Azji i Ameryce Południowej również powstają nowe instalacje. Zdolność produkcyjna etylenu, który należy do najważniejszych substancji chemicznych, ma według Al-Morisheda wzrosnąć rocznie na całym świecie o 5% do 2009 roku; w latach 2000-2004 było to 3,6% r/r. Około połowy wzrostu zdolności produkcyjnych przypadnie na Bliski Wschód, a jedna trzecia na Azję. Branża nauczyła się czegoś nowego Ta modernizacja branży podstawowych substancji chemicznych może przynajmniej potencjalnie doprowadzić do nadmiaru na rynku, nawet jeśli wzrost gospodarczy na świecie pozostanie solidny. W rezultacie rośnie znacząco prawdopodobieństwo spadków cen. Dla Ciby i Clariant jest to korzystny rozwój sytuacji. Wykres cen etylenu wskazuje już na tendencję do łagodzenia w tym roku, chociaż zmienną. Jednocześnie branża chemii specjalnej, która wcześniej była przez długi czas rozpieszczana, nauczyła się w ostatnich latach obniżać koszty oraz walczyć o klientów i ceny. Stopniowo przedsiębiorstwom udaje się wprowadzić potrzebne podwyżki cen. Niedawno Ciba podniosła ceny na chemikalia papieru o 4-20%. Branża chemii specjalnej może w ciągu najbliższych lat skorzystać również z faktu, że w wielu segmentach rynku niewiele zostało zbudowanych nowych zdolności produkcyjnych. W przypadku wzrostu gospodarczego w Europie może tutaj zachodzić podobny mechanizm jak obecnie w branży podstawowych substancji chemicznych - popyt może przewyższać podaż, co pozwoli na znaczący wzrost marż. Ogólnie perspektywy dla wartości specjalnych w chemii Ciba i Clariant wydają się lepsze niż sugeruje to przekrój cen. Na dwa lata oba papiery są wartymi zakupu.

Napisany przez 2cybercrash
W związku z konsultacją w sprawie wykresu Swiss Life, czy poziom 210 stanowi wsparcie, które może nie zostać osiągnięte?

Napisany przez ADMCI4
OK, jestem tego świadomy: Ciba zostaje. To, co lubię czytać, to zoptymalizowanie portfolio produktów oraz podwyżki cen sprzedaży, które powinny prowadzić do zwiększenia marż. Jednak rynek nie lubi spadków w obrotach! Jeśli chodzi o SwissLife, będę czujny, jeśli kurs spadnie poniżej 210. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Jestem ciekawy, czy piątek pokaże silną reakcję w górę. Prawdopodobnie dzisiaj zostanie zamknięta jeszcze kilka pozycji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata