Re: Który oszczędnościowiec jest najlepszy - transparentne znaczenia w Regulaminie Produktów Oszczędnościowych WHEN ABB).
Napisany przez MarcusStein -
- sob sie 25, 2018 7:58 am
Cześć wszystkim,
chciałbym wziąć kredyt i otrzymałem kilka ofert.
Najczęściej proponowane jest mi kredyt związany z budowaniem oszczędności mieszkaniowych.
Chodzi o kredyt w wysokości około 320 000 €. Moji bank oferuje mi okres wiązania oprocentowania na 15 lat oraz umowę oszczędnościową budowlaną na tę samą liczbę lat. Mój bank to Volksbank - umowa oszczędnościowa budowlana pochodzi od Schwäbisch Hall.
Chciałem zapytać ogólnie, jak postrzegacie Schwäbisch Hall lub czy jest lista top 3 oszczędnościowych, które warto rozważyć?
Dla mnie ważne jest, aby umowa oszczędnościowa była przejrzysta, zawierała jasne wytyczne odnośnie minimalnej kwoty oszczędności i miesięcznej kwoty, jaką należy odkładać. Niestety warunki umowy są czasami tak skomplikowane, że nie potrafię ich zrozumieć.
Kwota oszczędności budowlanych została ustalona na 200 000 €. Miesięczna rata oszczędności to około 350 €, a okres oszczędzania wynosi 15 lat.
Niestety w warunkach umowy jest napisane, że standardowa stawka oszczędzania wynosi 4 promile kwoty oszczędności budowlanych. To oznaczałoby 600 €. Co to oznacza?
Różnica między 350 a 600 to już zupełnie inny zakres. Nie ma także informacji o minimalnej kwocie, która musi zostać oszczędzona przed wypłatą. Nie ma także informacji o roku wypłaty ani o terminie, do którego muszę oszczędzać, aby móc wykorzystać oszczędzone środki.
Umowy oszczędnościowe wydają mi się trochę trudne do zrozumienia. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i lepiej wytłumaczy, na co należy zwracać uwagę przy umowach oszczędnościowych, które są naprawdę dobre i jasno określają warunki umowy.
Bardzo dziękuję