Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt na budowę/remont - Decydujące podwyżki w wynagrodzeniu?

Napisany przez Philbil
Cześć wszystkim :-)

Około rok temu zarabiałem ~1900 brutto (1300€ netto). Od tego czasu moja pensja wzrosła do 2400€ brutto/1600€ netto + samochód służbowy. Dzięki dobrej pracy, została mi obiecana kolejna podwyżka w wysokości około 200-250€ brutto, co dałoby mi około 2600€ brutto/1700€ netto.
Mam starszy Dom, który wymaga remontu o kosztach około 150 000€. Teraz pojawia się pytanie, skoro istnieje taka opcja: czy wyższe wynagrodzenie (2600€ brutto vs 2400€ brutto) pozwala na większe pole do manewru w negocjacjach dotyczących kwoty/oprocentowania kredytu remontowego? Oczywiście wyższe wynagrodzenie zawsze wygląda lepiej, ale naprawdę interesuje mnie, czy dodatkowe 200€ brutto mogą przynieść mi lepszą stopę procentową.
Podejmuję również pod uwagę możliwość otrzymania podwyżki np. w postaci dodatkowych świadczeń rzeczowych lub innych korzyści, co obecnie preferuję. (Oczywiście także te są opodatkowane (ma to inne powody)).

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Nie zrozumiano posta.

Napisany przez Philbil
*Drapie się po głowie* Chciałbym wziąć kredyt. Moja pensja wynosi 2400 € brutto. Czy dla doradcy finansowego istnieje istotna różnica, czy na liście płac widnieje kwota 2400 € brutto, czy 2600 €? (?) Istotna różnica = Wyższa kwota kredytu/lepsza stopa procentowa (przy np. 30-letnim finansowaniu)

Napisany przez NaTwoim13
Brutto jest całkowicie nieistotne i tak, im więcej dochodów netto, tym większy wolumen kredytu, a nie, dochód i wynikowy nadwyżka budżetowa nie mają wpływu na stopę procentową. A co dokładnie planujesz zrobić? Myślę, że opisanie tego i poddanie pod dyskusję jest lepszym podejściem.

Napisany przez Philbil
Krótko mówiąc: odziedziczyłem stary Dom wraz z działką, który wymaga kompleksowego remontu. Szacowany koszt to około 150 tys. euro. Jestem świadomy, że większy dochód netto pozwoli na uzyskanie większego kredytu, chciałbym jednak tylko wiedzieć, czy może to mieć znaczenie w tym przypadku. Jestem świadomy, że spłata 150 tys. euro w ciągu 30 lat przy oprocentowaniu 2,6% efektywnie wynosi około 600 euro miesięcznie. Tylko pytanie, czy uda mi się uzyskać takie finansowanie. Wiem, że wszystko zależy od rzeczywistego nadwyżki, ale biorąc pod uwagę, że jestem singlem, bez dzieci i bez samochodu do utrzymania (samochód służbowy wliczając paliwo), z mojego punktu widzenia, byłoby to wykonalne.

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda, dostajesz zatwierdzenie i jest to możliwe do przedstawienia!

Napisany przez Hilfe
jeśli koszt remontu przekracza 150 tysięcy, nie licz na finansowanie przez bank, jeśli wartość obecnej konstrukcji budynku nie stoi na odpowiednim poziomie. Nawet przy zarobkach netto w wysokości 1600 złotych nie dostaniesz 150 tysięcy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Philbil, Z mojego punktu widzenia nie można jeszcze stwierdzić, czy Twój projekt zostanie zatwierdzony, czy nie. Interesujące, że do tej pory nikt nie zapytał, jaka jest obecna wartość rynkowa domu. Ponieważ istnieje wartość gruntu i stan budynku. To w połączeniu z rewitalizacją, remontem tworzy pełny obraz Twojego projektu. Warunki zależą od wartości rynkowej po remoncie. Teraz wołanie do Ciebie o warunki jest niesolidne... Ponieważ zależy to od oszacowanej wartości nieruchomości po renowacji. Gdzie znajduje się obiekt? Czy istnieją raporty o wartości rynkowej? Czy jest zaangażowany architekt, czy wszystko kierujesz poprzez własne kosztorysy. Po prostu brakuje jeszcze wielu szczegółów.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Philbil pisze: . Ta zarobkowa suma wzrosła obecnie do 2400 €B/1600 €N + samochód służbowy. Dzięki dobrej wydajności pracy został mi obiecan znowu podwyżkę płac w wysokości około 200-250 €B, co da razem około 2600 €B/1700 €N.
Jeszcze inne pytanie: Jeśli wprowadzę Twoje dane do kalkulatora wynagrodzeń netto, otrzymuję przy współczynniku podatkowym 1 kwotę 2400 brutto = 1600 netto, tak jak napisałeś. Czy nie brakuje tam korzyści pieniężnej z samochodu służbowego, która musi zostać opodatkowana ? Przy cenie katalogowej 30 000 EUR pozostałoby tylko 1450 EUR netto.

Napisany przez NaTwoim13

jeśli renowacja przekracza 150 tysięcy wartości obecnego stanu zabudowy, to zapomnij, żadna bank nie udzieli finansowania
nawet przy dochodzie netto 1600 [url]euro[/url] na 150 tysięcy nie dostaniesz [url]kredytu[/url]

Całkowicie błędna informacja, nieprawda, to absolutnie możliwe. Na przykład Stary Lipsk udzielił mi teraz pożyczki na Kwotę 99 500 [url]euro[/url], gdzie cena zakupu w Brandenburgu wynosi 99 500 [url]euro[/url], a koszty renowacji i modernizacji wynoszą 203 000 [url]euro[/url].
Obecna wartość nieruchomości ma znaczenie jedynie dla warunków finansowych, dla ogólnej oceny możliwości finansowania - więcej informacji nie zostało udzielone przez autora TE, drogi bankowcu - wystarczają informacje o potrzebach finansowych oraz dochodzie netto z zobowiązaniami kredytowymi i statusie związkowym, a można szacować wysoko:
Kwota na utrzymanie gospodarstwa domowego to 700 [url]euro[/url]
Koszty utrzymania wynoszą 2,50 [url]euro[/url] za metr kwadratowy (przyjęto 120 m2) 300 [url]euro[/url]
Przy dochodzie netto 1600 [url]euro[/url] pozostaje 600 [url]euro[/url] na obsługę kapitału
Kwota potrzebna do sfinansowania w wysokości 150 000 [url]euro[/url] przy przyjętych 2% oprocentowaniu na 20 lat i 2,5% spłaty daje ratę odsetkową i spłaty w wysokości 562,50 [url]euro[/url] przy wolnej zdolności finansowej wynoszącej 600 [url]euro[/url].
Co najmniej Ing.DIBa (na max. 15 lat) i Bank DSL mogą wesprzeć to przedsięwzięcie w zasadzie.
Jak to jest rozsądne i czy trzeba to uznać za dobre, to inna sprawa, ale ogólnie mogę potwierdzić, że to możliwe do udokumentowania i tak też twierdzę, a z tego co widzę, nie było to pytane o nic więcej i nigdy nie było i nigdy nie będzie żadnej gwarancji!
Jednak interesujący jest również podejście Hermuellera, które faktycznie należy poddać w wątpliwość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata