Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Początkujący ETF

Napisany przez waero
Cześć!

W mojej sytuacji: Mam 20 lat i studiuję przez kolejne cztery lata nauczanie w szkole podstawowej (Grundschule) w Austrii. W ciągu ostatnich lat udało mi się zaoszczędzić trochę pieniędzy, więc moje obecne "kapitał" wynosi około 7 000 €. Dodatkowo mam miesięcznie około 450€ na życie, co mi w zupełności wystarcza. W dalekiej przyszłości chciałbym móc kupić [url]Dom[/url], dlatego zastanawiam się już teraz nad oszczędzaniem i bardzo intensywnie przyglądam się tematowi "Inwestycji w ETF-y". Teraz do moich pytań:

1. Chciałbym rozpocząć z kapitałem początkowym w wysokości 2 000 € i regularnie oszczędzać 50€ każdego miesiąca. Czy sensowne jest zainwestowanie tych 2 000€ jednorazowo, czy lepiej jest je podzielić?

2. Uważam, że inwestowanie w obligacje państwowe ma mały sens, a po odjęciu 2 000€ nadal mam bezpieczną rezerwę na koncie oszczędnościowym, dlatego chciałbym zainwestować 100% w ETF-y akcyjne. Czy to zbyt ryzykowne? W końcu pieniądze będą zainwestowane przez około 15 lat.

3. Co do podziału mojego portfela: Najczęściej rekomendowany jest światowy indeks, czyli MSCI World. Jednak jako osoba o zorientowaniu na zrównoważony rozwój, uważam koncepcję inwestycji w indeksy zrównoważone za bardzo atrakcyjną. Czy na początku powinienem jednak iść ścieżką klasyczną czy od razu postawić na zrównoważoność?

Mnóstwo pytań, mam nadzieję, że niektórzy z Was będą w stanie mi pomóc.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

Re: Początkujący ETF

Napisany przez 2titan1981
Generalnie, jeśli nadal studiujesz, nie zastanawiałbym się teraz nad inwestowaniem w fundusze itp. Musisz być może szybko w posiadaniu dużej ilości pieniędzy, dlatego nie wchodziłbym teraz w fundusze, dopóki nie skończę studiów, nie znajdę pracy i nie będę wiedział, co przyniesie przyszłość. W trakcie studiów mogą również pojawić się nieprzewidziane koszty (np. semestry zagraniczne)...

1. Nie warto zawsze kupować wszystkiego od razu, w ostatnich latach giełdy szły tylko w górę, ale może niedługo nadejdzie spadek, nigdy nie wiadomo kiedy to nastąpi. W zależności od rodzaju portfela, związane są z zakupem pewne koszty, które warto sprawdzić przed zakupem...

2. Czy to jest zbyt ryzykowne, zależy od gotowości do poniesienia ryzyka. Jeśli nie przeszkadza ci strata nawet 80% i może minąć 4-5 lat, zanim odzyskasz straty, itd...

3. To pozostaje twoja decyzja, jeśli uważasz, że inwestowanie w zrównoważone fundusze nie będzie miało wpływu na twoją decyzję, w porządku są także takie fundusze. Jednak nie znajdziesz wśród nich dużych firm...

Najpierw skończ studia bezpiecznie i szybko, a może je urozmaicić kilkoma przyjemnościami, jak na przykład pobyty zagraniczne, co może się opłacić w przyszłym wynagrodzeniu. Następnie warto zadbać o odpowiednie [url]ubezpieczenie[/url]...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata