Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak najlepiej zainwestować pieniądze na emeryturę?

Napisany przez feeling1989
Cześć wszystkim,

Zarabiam około 1600 netto, podwyżka wynagrodzenia o około 50 [url]euro[/url] netto rocznie

Mam prywatne [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne w debeka, do którego wpłacam od 2013 r. 34 [url]euro[/url], a teraz w grudniu 80 [url]euro[/url]. Czy warto skorzystać z podwyżki, czy może powinienem, albo czy mogę jeszcze złożyć sprzeciw i lepiej zainwestować pieniądze w inny sposób? Nie mam ubezpieczenia od konkretnej choroby, ponieważ nie mogę go otrzymać, przynajmniej przez najbliższe 5 lat. Mam [url]ubezpieczenie[/url] od nieszczęśliwych wypadków. Inne inwestycje: Vwl 34 [url]euro[/url], Uni [url]euro[/url] Akcje 50 [url]euro[/url] i Uni rak net. Reszta idzie na książeczkę oszczędnościową, ponieważ w grudniu przeprowadzam się i potrzebuję nowych mebli. Mam także [url]kredyt[/url] samochodowy w wysokości 8000 [url]euro[/url], ale zostanie spłacony w grudniu. Co radzilibyście mi zrobić, jak powinienem oszczędzać na starość? Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Najpierw zapisz przychody i wydatki, zobacz, co naprawdę się pojawia każdego miesiąca. Następnie spłacaj długi tak szybko, jak to możliwe.

W ciągu 5 lat możesz jednak przygotować swoją historię choroby, co ułatwi zawarcie odpowiedniego ubezpieczenia na życie.

Nikt nie będzie w stanie udzielić Ci informacji na temat ubezpieczenia na życie bez dodatkowych informacji.

Reszta wynika z prowadzenia budżetu domowego, dzięki czemu można łatwo zauważyć punkty, w których można oszczędzać...

Dziękuję za odpowiedź. Pozostaje mi około 300-400 [url]euro[/url] na miesiąc, w zależności od sytuacji. Muszę to teraz rozważyć pod kątem ubezpieczenia emerytalnego, jestem w pracy. Więc jeśli będę kontynuować z tymi 80 [url]euro[/url] w grudniu, będę mieć gwarantowaną emeryturę w wysokości około 134 [url]euro[/url] lub odszkodowanie kapitałowe w wysokości 40000 [url]euro[/url]. Zdaje się, że gwarantowany stopa procentowa wynosi 1,3%. Wartość skupu wynosiła wczoraj 410,33 [url]euro[/url]. Nie wiem, czy powinienem kontynuować tę polisę, to jest moim głównym problemem...

Jak długo trwa umowa?
Ile [url]euro[/url] zostało wpłacone?
Ile lat pozostało do wypłaty?
Ile zostanie wpłacone do wypłaty?
Jak długo trzeba pobierać rentę, aby wpłacona kwota została odzyskana?
Ile będą warte te 134 [url]euro[/url] po odjęciu inflacji?
Jakiej renty w ogóle potrzebuję?
Ile już mam jako prawa do emerytury?

Lista jest o wiele dłuższa

Dodam je dziś wieczorem, wtedy mogę sprawdzić

Jak długo będzie trwała umowa?
Ile [url]euro[/url] zostało wpłacone?
Ile lat trzeba pobierać rentę, aby pokryć wysokość wpłaty?
Ile będą warte te 134 [url]euro[/url] po odjęciu inflacji?
Ile renty w ogóle potrzebuję?
Ile mam już jako zobowiązania?

Lista jest jeszcze dużo dłuższa

1.12.2013 Rozpoczęcie ubezpieczenia 39,76 [url]euro[/url] do teraz.

2.)do 1.12.2056

3.) 41.787,12 [url]euro[/url]

4.) niecałe 26 lat

5.) Nie wiem

6.) również nie potrafię powiedzieć

7.) nie mam pojęcia, o co chodzi.

Szczerze mówiąc, teraz nie wiem, co zrobić - czy pozostawić umowę i skorzystać z podwyżki, czy też wpłacić tylko 39,76 [url]euro[/url] i zainwestować pozostałe 40 [url]euro[/url] w inny sposób. Specjalnie zwróciłem się tutaj, ponieważ po prostu nie mam pojęcia. Gdy pytam mojego maklera, to chce mi wcisnąć [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne typu funduszowego... A mój agent z Debeką też. No przecież nie jestem głupi... wiem, że te rzeczy mają koszty bez końca. Dlatego, co mam zrobić? Nie mam pojęcia

Napisany przez Hanomag
Jeśli nie masz pojęcia, powinieneś przejrzeć wpisy na Finanztip. Zrobili dużo pracy w tym temacie. Na przykład, znalazłem to na temat prywatnego ubezpieczenia emerytalnego.

Jak długo trwa umowa?
Ile € zostało wpłacone?
Jak długo trzeba pobierać rentę, aby zwrócić wpłaconą kwotę?
Ile będą warte te 134€ pomniejszone o inflację do tego czasu?
Ile w ogóle potrzebuję renty?
Ile mam już jako płatności zaliczkowe?

Lista jest o wiele dłuższa

Cytat Hanomaga

Jeśli nie masz pojęcia, powinieneś sprawdzić wpisy na Finanztip. Ciężko pracowali nad tym tematem. Na przykład, znalazłem coś na temat prywatnego ubezpieczenia emerytalnego tutaj.

Dzięki, przeczytam to! Ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi powiedzieć, czy opłaca się skorzystać z podwyżki w Debeka czy kontynuować ją z minimalną składką

Trudno jest cokolwiek powiedzieć o umowie, której treści się nie zna. Pytania nie zostały w pełni odpowiedziane. Jak można wtedy coś powiedzieć? Weź prosty arkusz Excel i oblicz wpłaty, które już dokonałeś oraz te, które jeszcze będziesz musiał dokonać, zarówno z podwyżką, jak i bez niej. Wtedy otrzymasz sumę. To jest kwota, którą będziesz musiał odzyskać z renty, którą otrzymujesz co miesiąc. Wtedy będziesz wiedział, przez ile lat po rozpoczęciu pobierania renty musisz z niej żyć, aby odzyskać to, co wpłaciłeś. Następnie możesz sprawdzić, ile 134 [url]euro[/url] będzie warte po 26 latach przy zakładanej stopie inflacji 2% rocznie, patrząc z dzisiejszej perspektywy. Wtedy zobaczysz, czy umowa przynosi Ci korzyści, czy nie. Im więcej wpłacisz, tym wyższą rentę otrzymasz. Musisz zdecydować, czy kwota wystarcza na uzupełnienie twojej ustawowej renty czy innych źródeł dochodu emerytalnego. Tego nikt nie może ocenić za Ciebie. Dopóki nie zdecydujesz się zająć tym tematem, każda emerytura będzie albo niewłaściwa, albo właściwa.

Następnie musisz sprawdzić, czy wszystkie renty po uwzględnieniu inflacji wciąż pasują do dzisiejszego stylu życia.

Napisany przez Hanomag

Dziękuję, przeczytam to! Ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi powiedzieć, czy warto skorzystać z podwyżki w Debeka czy zostawić ją na minimalnej składce

Zmiana jest często niewłaściwym rozwiązaniem, a podwyżki generują wysokie koszty porównywalne do nowej polisy, oto cytat z mojego linku:

Jeśli masz już [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne

Kto ma już [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne i nie jest zadowolony, powinien spokojnie zastanowić się, co zrobić z nim. Zwykle zerwanie istniejącej umowy jest najgorszym pomysłem, ponieważ często właśnie opłaty zostały już spłacone i polisa może zacząć oszczędzać pieniądze. Starsze klasyczne ubezpieczenia emerytalne mają również często wysoką stopę gwarantowaną, która obecnie dużo znaczy. Dlatego dokładnie zastanów się, czy umowa wciąż pasuje i czy się opłaca.

Zmiana jest często najmniej korzystnym rozwiązaniem, a podwyżki generują wysokie koszty porównywalne do podpisywania nowej umowy, oto cytat z mojego odnośnika:

Tak, podwyżka jest automatycznie zawarta w umowie, więc teraz opłaty zostały już zapłacone i umowa zaczyna się od 39 do 80 [url]euro[/url]. Po prostu nie wiem, czy to jest właściwa decyzja, czy lepiej zainwestować pieniądze w fundusz akcyjny itp...

Podwyżka spowoduje dodatkowe koszty, ale tylko dla kwoty podwyżki. Co wyszło po ponownym sprawdzeniu płatności do momentu rozpoczęcia renty? Ile lat musiałbyś pobierać rentę, aby odzyskać te pieniądze? A co z inflacją? To wszystko mogłyby być czynniki pomocne przy podejmowaniu decyzji.

Napisany przez Lars04
Czy w ogóle istnieje możliwość otrzymania z powrotem wszystkich wpłat w postaci renty? Pewnie, nie wiadomo przez jaki okres będzie się pobierać rentę, ale jeśli założyć średnią? Jak długo przeciętnie pobiera się rentę, 20 lat?

można to obliczyć na podstawie miesięcznej emerytury, aby ustalić, jak długo trzeba ją pobierać, aby odzyskać wpłacone środki. To zakład, który się zawiera przeciwko ubezpieczycielowi lub świadczeniu z ubezpieczenia społecznego. Jeśli żyjesz krócej, przegrywasz, jeśli żyjesz dłużej, wygrywasz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata