- czw wrz 27, 2018 9:17 am
Kupiliśmy [url]Dom[/url] 2 lata temu. To, co nam pomogło i zaoszczędziło ogromną ilość odsetek przez ponad 30 lat:
Spróbuj uzyskać oferty kredytowe możliwie wcześnie, upieraj się przy swoich warunkach (miesięczne obciążenie, stabilność oprocentowania, okres kredytowania, suma [url]kredytu[/url]). Pozwól doradcom pracować za swoje pieniądze, być może mogą być oferowane bloki KFW i/lub NRW-Bank.
A także porównaj różne oferty - można by nawet powiedzieć: rozgrywaj banki między sobą.
Najpierw, skąd wiesz, co będzie za 10, 20 lat...? Jesteś przygotowany na zmiany...?
Z mojego doświadczenia: dobrze myślana rada, ale z haczykami.
Ponieważ potrzebne jest tu nie [url]kredyt[/url], ale [url]pożyczka[/url], warunki są również bardzo silnie uzależnione od stanu i położenia nieruchomości. Wątpię, że u tba naprawdę poszło to tak gładko, być może wydawało się tak.
To, co otrzymujesz do porównania, to propozycje, których bank nie musi szczerze przestrzegać!
To są oferty, do których bank lub partner finansowy zazwyczaj przestrzega tylko przez 3-5 dni (czuje się związany), o ile następna weryfikacja nie ujawni zmienionych lub negatywnych punktów, wtedy warunki się zmieniają.
Oferty zakładają, że zostało dokonane zapytanie do BIK, co jest tam odnotowane. Wiele takich notatek informuje finansistów, że klient ma problem - finansowy.... dlaczego musiałby w takim razie składać tyle zapytań.
Przyjrzyj się sile banków - czy naprawdę wygląda na to, że pozwolą się przez Ciebie rozgrywać? Nie dają sobie wmówić w spirale spadkowej. TY chcesz coś od nich, nie odwrotnie! I nie zrozum mnie źle, Twoje... kilkaset tysięcy niekoniecznie jest środkiem nacisku, przy... milionach byłoby to inaczej.
Przykład z mojej praktyki - moi klienci chcieli zaoferować cenę zakupu 750 000 € w przetargu i potrzebowali potwierdzenia, że dostaną na to pożyczkę (400 000 € mieli w gotówce), oprócz banku osiedlowego, nikt nie był skłonny tego potwierdzić z góry, mimo to oznaczało to utratę tej finansowania. A pozostałe parametry były takie, że moim zdaniem finansowanie by się udało.
Ponadto, co jest równie ważne, to pozostałe warunki, które zawsze wpływają na rzeczywiste oprocentowanie.
Taka [url]pożyczka[/url] powinna pasować pod w s z y s t k i m i względami! I to wymaga obecności doświadczonego pośrednika/agent finansowego, który ma dostęp do ponad 300 partnerów finansowych. ON nie rozgrywa, ale może, jeśli [url]zdolność kredytowa[/url] i jakość nieruchomości na to pozwala, negocjować w niektórych miejscach.
Dlatego także dla wszystkich czytelników - przy zakupie/budowie domu istnieje tak wiele czynników, które odgrywają rolę i pytania, które trzeba postawić i na nie odpowiedzieć, że (według mojego doświadczenia) na pewno pomoże się tutaj zorientować w tym forum, ale w konkretnym przypadku zawsze powinieneś mieć przy sobie kompetentnego doradcę, najlepiej agenta, który jest całkowicie po twojej stronie i ponosi odpowiedzialność za swoje doradztwo, i to także z mocy prawa (zobacz Ustawa o działalności gospodarczej § 34).
Więc życzę wam powodzenia lub dobrego agenta!