Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zgłoszenie dezaktywacji - Jakie będą skutki dla mojej oceny w Biurze Informacji Gospodarczej?

Napisany przez ElephantMan
Wczoraj dostałem list od Commerzbanku, w którym napisano, że moje [url]konto[/url] debetowe zostanie zamknięte na dzień 23 września. To w sumie logiczne, ponieważ od niedawna nie jest to już moje główne [url]konto[/url], więc nie było tam ostatnio wpływu wynagrodzenia. Zatem nie zostało to nagle zamknięte z powodu nadużycia czy coś w tym stylu, lecz było to ogłoszenie. Czy to może mieć wpływ na popularny scoring w Schufa? A może to po prostu logiczne posunięcie?

W każdym razie zamierzam teraz kompletnie zamknąć to [url]konto[/url] - zmniejszenie liczby kont może znowu korzystnie wpłynąć, prawda?

Jestem teraz trochę zaniepokojony. Nie chciałbym, aby to wpłynęło negatywnie na moją zdolność kredytową i ewentualnie na bieżącą pożyczkę ratalną...

Re: Zgłoszenie dezaktywacji - Jakie będą skutki dla mojej oceny w Biurze Informacji Gospodarczej?

Napisany przez BenniG
Najpierw należy zauważyć, że istnieją opinie, że każda akcja może mieć negatywne skutki dla punktacji. Czy do tej pory debet był raportowany do Schufy?Zmniejszenie lub usunięcie debetu oznacza oczywiście, że bank teraz nie wierzy, że będziesz w stanie go spłacić.Radziłbym Ci prześcignąć decyzję o usunięciu i zamknąć [url]konto[/url] z wyprzedzeniem, wtedy będzie to jedna akcja dla Schufy.

Dziękuję za odpowiedź! Tak, ogólnie to przekroczenie limitu kredytowego było zgłoszone do Schufa, jednak nie mam pewności co do wysokości, ponieważ wcześniej ustaliłem z bankiem spłatę 1000 w ratach po 50 miesięcznie. Obecny stan to 450 [url]euro[/url] i obowiązuje do 23.09., jak wynika z listu. Do tego czasu powinienem go spłacić, jeżeli to możliwe. Jednak nie skorzystałem z całej dostępnej kwoty. Dzisiaj dokonałem spłaty przekroczenia limitu i zamknąłem [url]konto[/url] na 21.09. Jest to ostatni piątek przed datą planowanej usunięcia informacji z rejestru, czyli 23.09. Czy to był krok, który sugerowałeś? Oczywiście świetnie by było, gdyby to zostało potraktowane nie jako zdarzenie związane z przekroczeniem limitu, lecz jako decyzja klienta o zamknięciu konta. Nie chciałem wcześniej zamykać konta, ponieważ jeszcze czeka na niego jedno obciążenie.

Napisany przez BenniG
Tak, myślę, że to bardziej elegancki sposób na pozbycie się debetu.

Właśnie zauważyłem tę funkcję w bankowości internetowej:

Czy to oznacza, że można uniknąć historii w Schufa, jeśli dobrze rozumiem?

Napisany przez BenniG
Myślisz, że jeśli 23-go przywrócisz swoje limity do wartości pierwotnej?
Myślę, że bez znaczenia jest, czy to ty czy bank usunie debet. Może to spowodować niewielkie negatywne konsekwencje, ale nic dramatycznego.

Nie, tak naprawdę już nie chcę debetu, ponieważ i tak już zrezygnowałem z konta. Bank usunie moje [url]konto[/url] wraz z debetem. Zastanawiam się tylko, czy warto byłoby wcześniej samodzielnie usunąć debet.

Kocham, gdy plan się sprawdza. [url]konto[/url] zostało teraz pomyślnie usunięte. Dowiedziałem się wczoraj, że przekroczenie stanu konta (dispo) właściwie miało być tymczasowe, ponieważ pierwotnie zmieniłem [url]konto[/url] z konta Premium na [url]konto[/url] Klasyczne. Jednak nie zostało to nigdy pokazane w bankowości internetowej. Również wczoraj dowiedziałem się, że zmiana konta zajmuje 21 dni. Dlaczego muszę dowiadywać się o takich rzeczach dopiero po zapytaniu i zamiast tego być zdenerwowanym automatycznymi wiadomościami... Zastanawiam się, po co mają doradców. Ale dobrze, niech mi będzie obojętne. Niedzielny kopniak wieczny czerwony, dlatego teraz po prostu cieszę się, że nie jestem już klientem konta oszczędnościowego tam.

Napisany przez Rubberduck

Czy ma to wpływ na powszechnie popularny wynik w Schufa? Czy to po prostu logiczna historia?

To jest prawie pewne, że to wpłynie na Schufę.

Moje doświadczenie: Założyłem [url]konto[/url] w Sparda Hessen. Jednak nie korzystałem z niego jako konta wynagrodzenia. Limitem debetowym było 0 [url]euro[/url]. Następnie zostało ono anulowane za pomocą kolejnego pisma. (Z jakiegoś powodu to było konieczne.) Spowodowało to zapytanie, co również miało negatywne konsekwencje. (Regularnie sprawdzam wynik z powodu planowanych [url]kredytów[/url] hipotecznych.)

Napisany przez Kurti
Tak, ja również nie miałem negatywnych doświadczeń związanych z wynikiem punktowym. Mam główne [url]konto[/url] oraz [url]konto[/url] podrzędne, oba z debetem. Mam także 1-2 konta w innych bankach, które są darmowe. Na tych kontach może nie ma debetu, ale są one aktywne (należałoby je ewentualnie zrezygnować). Ale mój wynik punktowy nie zmniejszył się.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata