- pn wrz 17, 2018 8:21 pm
Drodzy użytkownicy forum,
krótko o sobie:
- 27 lat
- magister inżynierii ekonomicznej
- pracujący zawodowo od około roku jako menedżer ds. rozwoju biznesu
- roczny dochód brutto: 45 000€ (tendencja wzrostowa)
Obecnie zajmuję się planowaniem mojej emerytury i zostałem skierowany do doradcy finansowego A.S.I. Wirtschaftsberatung przez znajomego, z którym już kilkukrotnie rozmawiałem o różnych możliwościach. Mój[url]doradca[/url] wydaje mi się godny zaufania, jednak chciałbym omówić te kwestie tutaj i być wdzięczny za wszelkie opinie.
Mam do dyspozycji 500€ miesięcznie do inwestowania. Propozycja mojego doradcy wygląda następująco:
1) Prywatne[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne - Alte Leipziger - ALfonds – Fondsgebundene Rente (FR10) - 150€ miesięcznie i 2% dynamiki - 2x ETF, 3x funduszy akcyjnych
Co sądzicie ogólnie o prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym w mojej sytuacji? Czy istnieją lepsze alternatywy (np. Riester) i co sądzicie o Alte Leipziger? Czy lepiej samodzielnie inwestować pieniądze poprzez[url]konto[/url] maklerskie? Mam już [url]konto[/url] maklerskie w DKB, ale uważam, że jest wygodnie, gdy specjalista wspólnie na to patrzy. Co o tym sądzicie?
Pieniądze zostaną zainwestowane w następujące ETF-y i akcje:
- MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF
- MSCI World Socially Responsible UCITS ETF
- Dimensional Global Sustainability Core Equity Fund
- Pictet European Sustainable Equities
- Pictet Water
Co sądzicie o tym?
2) Plan oszczędnościowy - ebase - 350€ miesięcznie - 2x ETF, 3x funduszy akcyjnych
Tu mamy do czynienia z podobnymi pytaniami, czy opłaca się współpracować z doradcą?
- ishares MSCI World SRI
- Ökoworld Ökovision Classic
- ishares MSCI Europe SRI
- Nordea Emerging Stars
- Pictet Security
Co sądzicie o tym?
W ogólności mam niepokojące uczucia co do inwestowania tak dużej sumy pieniędzy i nadal zmagać się z typowym wizerunkiem branży ubezpieczeniowej...
Czekam na wasze opinie!
Pozdrawiam,
Malte
krótko o sobie:
- 27 lat
- magister inżynierii ekonomicznej
- pracujący zawodowo od około roku jako menedżer ds. rozwoju biznesu
- roczny dochód brutto: 45 000€ (tendencja wzrostowa)
Obecnie zajmuję się planowaniem mojej emerytury i zostałem skierowany do doradcy finansowego A.S.I. Wirtschaftsberatung przez znajomego, z którym już kilkukrotnie rozmawiałem o różnych możliwościach. Mój
Mam do dyspozycji 500€ miesięcznie do inwestowania. Propozycja mojego doradcy wygląda następująco:
1) Prywatne
Co sądzicie ogólnie o prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym w mojej sytuacji? Czy istnieją lepsze alternatywy (np. Riester) i co sądzicie o Alte Leipziger? Czy lepiej samodzielnie inwestować pieniądze poprzez
- MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF
- MSCI World Socially Responsible UCITS ETF
- Dimensional Global Sustainability Core Equity Fund
- Pictet European Sustainable Equities
- Pictet Water
Co sądzicie o tym?
2) Plan oszczędnościowy - ebase - 350€ miesięcznie - 2x ETF, 3x funduszy akcyjnych
Tu mamy do czynienia z podobnymi pytaniami, czy opłaca się współpracować z doradcą?
- ishares MSCI World SRI
- Ökoworld Ökovision Classic
- ishares MSCI Europe SRI
- Nordea Emerging Stars
- Pictet Security
Co sądzicie o tym?
W ogólności mam niepokojące uczucia co do inwestowania tak dużej sumy pieniędzy i nadal zmagać się z typowym wizerunkiem branży ubezpieczeniowej...
Czekam na wasze opinie!
Pozdrawiam,
Malte