Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Spłacać kredyt hipoteczny i jednocześnie oszczędzać na emeryturę?

Napisany przez basementmedia
Hej wszystkim,

po przeczytaniu w jednej książce na temat finansów zdania Najlepszą (a może najbardziej rentowną) inwestycją jest spłacanie długów jestem nieco niepewny, jaki jest dla mnie najlepszy sposób.

Moja sytuacja:
Muszę jeszcze spłacić około 180 000 [url]euro[/url] po stopie procentowej 2,55%. Jeśli będę płacić moją normalną ratę (spłata w wysokości 4,5%), skończę spłacać dokładnie na koniec okresu obowiązywania odsetek, jednak istnieje także możliwość dodatkowych spłat do 9000 [url]euro[/url] rocznie.

Czy teraz jedyną słuszną drogą jest wpychanie każdego wolnego [url]euro[/url] w [url]kredyt[/url], czy też ma sens lokowanie dodatkowych środków obok w fundusz indeksowy (z szerokim rozproszeniem i relatywnie bezpieczny)?

Jasne: Chcę jak najszybciej spłacić moje mieszkanie.
Ale chcę także odkładać pieniądze dla moich dzieci lub mieć je dostępne na ewentualne niezaplanowane wydatki (np. zepsuty samochód, zepsuta pralka, itp.).

Jak byście postąpili?

Mój aktualny plan polega na regularnym płaceniu rat (żeby skończyć po około 15 latach) i lokowaniu około 100 [url]euro[/url] miesięcznie.
Czy to ma sens? Proszę, nie krytykujcie mnie zbyt mocno, jestem jeszcze stosunkowo niezorientowany w sprawach finansów i wreszcie chciałbym się tym nieco zająć...

Pozdrowienia

Basement

Napisany przez Hanomag

Ale chcę także odkładać pieniądze dla moich dzieci lub na ewentualne nieplanowane inwestycje (np. zepsute auto, zepsuta pralka, itp.).

Jak byście postąpili?

Mój obecny plan polegałby na normalnym kontynuowaniu spłaty rat (aby skończyć po około 15 latach) i lokowaniu około 100 [url]euro[/url] miesięcznie.
Czy to ma sens?

Zrób to. Uważam, że to bardzo sensowne. Będziesz skończony po 15 latach i nie będziesz musiał cierpieć z powodu nieprzewidzianych wydatków.

Napisany przez 2tneub
Obecnie robimy obie rzeczy.
Duży [url]kredyt hipoteczny[/url] z oprocentowaniem poniżej 3% jest obecnie dodatkowo spłacany corocznie na początku roku maksymalną kwotą.

Mały [url]kredyt[/url] KFW z oprocentowaniem 1,4% mógłbym spłacić dodatkowo w dowolnej chwili lub całkowicie wykupić. Przy oprocentowaniu 1,4% postanowiłem go jednak zachować i rozdzielić pozostałe pieniądze między lokatę terminową a fundusze ETF.
Nie zamierzam wkładać całej kwoty w spłatę [url]kredytu[/url]. Ważne jest, aby pozostać płynnym finansowo, gdy kiedyś nawali grzejnik, zmieni się praca lub auto odmówi posłuszeństwa. Dlatego mam zawsze rezerwę odpowiedniej kwoty na lokacie terminowej.

Dla dziecka przekazujemy miesięcznie niewielką kwotę na jego [url]konto[/url], którą stopniowo inwestujemy w fundusze ETF, razem z pieniędzmi otrzymanymi w prezencie.
Jeśli dziecko kiedyś będzie chciało studiować, zdawać na prawo jazdy/kupować samochód itp., to mam nadzieję, że wtedy [url]Dom[/url] będzie spłacony, a więc miesięcznie powinno być wystarczająco wolnych środków.
Przeczytałem także kilka postów na blogach, które wszystkie doszły do wniosku, że priorytetem powinno być spłacenie domu przed odkładaniem większych kwot na potrzeby dziecka. Ważne jest bogactwo rodziny.
https://www.papa-online.com/sparen-f...t-du-beachten/
https://www.sparen-anlegen-vorsorgen...n-fuer-kinder/

Napisany przez basementmedia
Cześć wszystkim,

Dzięki za wasze odpowiedzi.
Zostałem zmotywowany, aby kontynuować moją ścieżkę i zainwestować trochę w ETF-y oprócz priorytetowego spłacania [url]kredytu[/url] za [url]Dom[/url], ale tylko to, co pozostaje.

Pozdrowienia i miłego wieczoru dla wszystkich.

Napisany przez Lars04
Robię to samo, wszystkie oszczędności są dokładane gdzieś, z nadzieją, że kiedyś starczy na emeryturę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata