Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa z kredytem z końcową spłatą - jak to działa?

Napisany przez Franki84
Cześć razem,

w moim przypadku (patrz na inny wątek) zostało to zrobione:

[url]pożyczka[/url] terminowa, płatna po 10 latach od zawarcia, w wysokości 120 000 [url]euro[/url].
Umowa oszczędnościowa na kwotę 120 000 [url]euro[/url], która musi być ułożona z równowartością 50% przed przydzieleniem.

W umowie pożyczkowej jest napisane, że umowa oszczędnościowa ma spłacić pożyczkę po 10 latach.

Ponadto w umowie pożyczkowej napisano, że wskaźnik oszczędzania wynosi 200 [url]euro[/url].

Jak to się ma do siebie?

Po 10 latach umowa oszczędnościowa jest oszczędzona zaledwie na 20%, więc nie jest jeszcze gotowa do przydzielenia. W związku z tym nie może spłacić pożyczki terminowej. Potrzeba co najmniej 20 lat. ([url]pożyczka[/url] terminowa wynosi prawie 5%, umowa oszczędnościowa prawdopodobnie wynosi 1,5%... dobra umowa - dla banku.)

Rozumiem, że kwota minimalnej oszczędności w umowie pożyczkowej ma zapewnić spłatę pożyczki terminowej. Ale tutaj właśnie tak nie jest.

Cała ta konstrukcja wydaje się być tak zbudowana, że [url]pożyczka[/url] terminowa będzie trwała przynajmniej 20 - raczej 25 lat, a następnie umowa oszczędnościowa zostanie przydzielona. Oznacza to, że mówimy tu o całkowitym czasie spłaty pożyczki wynoszącym 40 lat lub więcej... Czy taką umowę na >30 lat? Dla mnie to nie ma sensu.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, taka konstrukcja nie ma sensu, ale trzeba o tym pomyśleć wcześniej, przy podpisywaniu umowy. 

Aby cię uspokoić, opłata za ten shit musi zostać zapłacona tylko 10 i pół roku po pełnej spłacie, ponieważ po 10 latach stosuje się §489 BGB. Ponadto w umowach dotyczących [url]kredytów[/url] budowlanych w Sparkassen jest klauzula dotycząca okresu ustalania oprocentowania ustalony do alokacji i z taką klauzulą z reguły można wcześniej zrezygnować z tej złej formy finansowania, ponieważ jest to klasyczny błąd formalny, który pozwala unieważnić umowę.

Napisany przez Franki84
Oczywiście, taka konstrukcja nie ma sensu

Jestem uspokojony. Myślałem, że przeoczyłem genialny trik w sprawie.

trzeba jednak to rozważyć wcześniej, podczas podpisywania umowy

Zgadzam się bez zastrzeżeń. Ale poznałem doradcę bankowego osobiście... jest naprawdę dobry, prawdziwy talent sprzedaży... jeśli klient nie policzy.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, konsumenci tak mają, na tym liczą banki. Ale ja liczę dla konsumentów!!!

Napisany przez slowrookie

No cóż, tak działają konsumenci, na tym spekulują banki. U mnie jednak liczę się z konsumpcją!!!

Czy akcent kładzie się na mnie czy na konsumentów ???

Ostatecznie jesteś do tego zobowiązany!

do ADRESATA: Jakie miesięczne obciążenie chciałbyś mieć, a gdzie leżą Twoje preferencje?

Napisany przez Franki84
Nie chcę niczego - to nie jest moje finansowanie.

Minęło już 10 lat i dziwi się, że to nie zadziałało... i że nie można spłacić z góry wziętej pożyczki (na kwotę 20%) za pomocą oszczędności w umowie oszczędnościowej.

Nędzny ktoś zapłacił w ciągu 10 lat prawie 60 000 [url]euro[/url] odsetek (z góry wzięta [url]pożyczka[/url]), ale oszczędził tylko 20 000 [url]euro[/url] osobno (w umowie oszczędnościowej) (nawet nie spłacił niczego...).

Napisany przez NaTwoim13
No i co z tego??

Teraz może spłacić 60 000 [url]euro[/url] poprzez podział (20 000 [url]euro[/url] oszczędności z budowniczego i 40 000 [url]euro[/url] [url]kredytu[/url] budowlanego) i dalej finansować resztę korzystnym oprocentowaniem, gdzie jest problem??

To nie jest dobry model, ale twoim problemem jest zupełnie co innego, jak mogliśmy się dowiedzieć z twoich innych wątków. Ten model nie ma nic wspólnego z oszustwem czy czymś podobnym, to po prostu słaby model, który nadal jest oferowany i podpisywany do dzisiaj.

Napisany przez Franki84
Kto tutaj mówił o oszustwie?

Nie wiem, czy udostępnianie jest możliwe. Ale rzeczywiście to nie jest mój problem.

Jestem inżynierem i raczej przyzwyczajony do koncepcji, które mają sens. Ustalenie umowne, że oszczędności budowlane powinny spłacić wstępne pożyczki, a jednocześnie umowne ustalenie stopy oszczędnościowej, która to uniemożliwia, jest jakieś tajemnicze.

Ale i tak współczuję biedakowi. Po prostu wtedy tego nie zrozumiał. A jego żona też nie.

Napisany przez slowrookie
Jeśli go żal, poleć mu doświadczonego i dobrego doradcę...

Nawet jeśli dziecko jest już mokre, to jeszcze nie utonęło...

Tylko bez szczegółów nie można zaproponować rozwiązań...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata