Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy dodatkowa spłata kredytu jest sensowna?

Napisany przez Mag
Cześć wszystkim i dziękuję za przyjęcie.
Mój mąż i ja zastanawiamy się, czy od teraz skorzystać z rocznych dodatkowych spłat w naszym kredycie ratalnym.
Jednak jesteśmy nieco zdezorientowani, ponieważ w 2014 roku, kiedy podpisaliśmy umowę kredytową, pan z banku powiedział nam, że w początkowym okresie [url]kredytu[/url] nie ma sensu dokonywać dodatkowych spłat.
Niestety nie mogę teraz dokładnie sobie przypomnieć dlaczego, a po przeprowadzeniu różnych dochodzeń w internecie jestem jeszcze bardziej zdezorientowana.
Przejrzałam już różne obliczenia, mam szablon w Excelu, do którego można wprowadzić odpowiednie dane, ale i tak nie mogę się dalej z nią uporać.
Dla mnie logiczne jest, że dodatkowa wpłata zmniejsza kwotę [url]kredytu[/url] i w konsekwencji powoduje odpowiednie obniżenie odsetek.
Czy ktoś może mi doradzić w tej sprawie?
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia, Mag

Napisany przez StGe1973
Jutro Mag,

jest dokładnie na odwrót, dodatkowe wpłaty są bardziej sensowne szczególnie w pierwszych latach, ponieważ pozwala zaoszczędzić odsetki na kwotę dodatkowej wpłaty przez wiele lat (aż do końca umowy kredytowej). Czy jest to sensowne ogólnie, zawsze zależy od alternatywy, co zrobiłbyś z tą kwotą pieniędzy. Dla inwestorów gotowych na ryzyko istnieją inwestycje, które mogą przynieść wyższe stopy zwrotu niż oprocentowanie [url]kredytu[/url] (musisz jednak pamiętać, że powyżej kwoty wolnej od podatku odsetki te muszą być opodatkowane), wtedy może być sensowne nie dokonywanie dodatkowych wpłat. Dla zupełnie konserwatywnych inwestorów bez ryzyka dodatkowe wpłaty zawsze są korzystne.

To się nie zmienia, czy nieruchomość jest używana przez ciebie samemu czy wynajmowana (odsetki mogą być odliczane od podatku), ale wtedy liczby się trochę zmieniają, ponieważ odsetki oznaczają oszczędności podatkowe. Ale ogólnie nie ma tu czegoś takiego jak dobrze lub źle, a raczej dobrze lub źle zależy od alternatywy (jak ty i inni wykorzystalibyście kwotę dodatkowej wpłaty).

Napisany przez Mag
Dziękuję za odpowiedź, myślę, że zamiast [url]kredytu[/url] dodatkowo spłacamy, nie wchodzi w grę. Zobaczymy więc, czy w tym roku dokonamy pierwszej dodatkowej spłaty.
Pozdrowienia Mag

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata