Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu w wysokości 489.000€.

Napisany przez cij
Cześć wszystkim,

zarejestrowałem się tutaj, aby pozyskać doświadczenia i opinie na temat naszych planów. Moja żona i ja chcemy kupić bliźniak. Kosztuje 489 000€. Oto kilka faktów na temat domu:

- [url]Dom[/url] z KfW 55, 141 m² powierzchni mieszkalnej, 23 m² powierzchni użytkowej, łącznie 164 m² z 2 podziemnymi miejscami parkingowymi. Całkowicie podpiwniczony. Solidne wykończenie podłóg i instalacji sanitarnej. Ogrzewanie podłogowe w całym domu.
- Działka 110 m², budynek murowany, klucze w ręce z wszystkimi podłogami, malowaniem i pracami ogrodowymi.

Bliźniak jest bez prowizji, więc nie ma opłat dla pośredników. Po uwzględnieniu notariusza, podatków itp. łączne koszty wyniosą 516 000€.

Kilka danych o nas:

- Mam 31 lat, moja żona 33, oboje zatrudnieni na czas nieokreślony. Oboje jesteśmy managerami projektów.
- Mój dochód netto to 2420€, mojej żony od listopada 2018 1500€, po urlopie rodzicielskim 2300€. Jesteśmy małżeństwem, mamy roczną córkę. Moja żona przebywa na urlopie rodzicielskim ogółem 3 lata i od listopada 2018 rozpoczyna ponownie pracę w niepełnym wymiarze godzin. Od 2020 będzie pracować w pełnym wymiarze.
- Dotychczas otrzymywaliśmy roczną premię w wysokości około 1200€ netto. Nie jest to uregulowane umową, więc nie uwzględniamy tej kwoty w obliczeniach.
- Mam dodatkową działalność gospodarczą, obecnie przynoszącą między 500 a 1000€ netto miesięcznie dla nas. Dochody z tej działalności nie są brane pod uwagę przy finansowaniu. [url]kredyt[/url] ma być spłacany jedynie z naszych dochodów netto. Dochody z działalności gospodarczej będą wykorzystywane na dodatkowe spłaty.
- Obecnie posiadamy kapitał własny w wysokości około 80 000 - 100 000€, z czego 80 000€ zostanie przeznaczone na [url]kredyt[/url], co daje kwotę około 435 000 - 440 000€.

Wydatki:

- Ubezpieczenia – Riester, ochrona prawna, [url]ubezpieczenie[/url] mieszkania, [url]ubezpieczenie[/url] od wypadków, [url]ubezpieczenie na życie[/url], OC pojazdu itp., łącznie około 500€ miesięcznie dla obojga.
- Obecny czynsz za mieszkanie – 950€ + prąd, internet, telewizja, ogółem około 1200€.
- Brak długów, [url]kredytów[/url], finansowań itp.

Teraz co do pytań właściwych, mieliśmy dotąd niewiele spotkań w bankach itp. i faktycznie otrzymaliśmy już 2 oferty. Ponieważ zależy nam na bezpieczeństwie, zdecydowaliśmy się na 30-letni okres związania oprocentowaniem. W ten sposób będziemy wiedzieć, ile musimy płacić, a dodatkowe spłaty mogą potencjalnie skrócić okres kredytowania. W obu ofertach miesięczne koszty [url]kredytu[/url] wynosiły około 1750€, przy okresie spłaty od 27 do 28 lat. Obecnie nie jesteśmy w stanie ocenić, czy oferta jest dobra czy zła, dlatego liczymy na rekomendacje osób, które były w podobnej sytuacji. Naszym życzeniem jest płatność około 1600€ miesięcznie. Czy jest to możliwe z naszym kapitałem własnym i dochodami? Oczekujemy szczerych opinii – czy stać nas na ten [url]Dom[/url], czy może patrzymy na wszystko przez różowe okulary. Naszym powodem zakupu domu jest również fakt, że ceny najmu w naszym mieście nadal rosną. Z powodu dodatkowej działalności potrzebuję własnego biura w mieszkaniu, a nasze trzypokojowe mieszkanie staje się za małe dla nas i naszej córki, która oczywiście potrzebuje swojego pokoju. Większe czteropokojowe mieszkanie kosztuje około 1350€ czynszu (jeśli się dobrze poszuka), górnej granice nie ma. Kilka bloków dalej planuje się zbudować kolejny identyczny [url]Dom[/url] do tego, na który się zdecydowaliśmy. Będzie on kosztować już o 30 000€ więcej. Rezerwowaliśmy bliźniak w kwietniu, ale im bliżej terminu notarialnego, tym więcej pojawia się wątpliwości. Stać nas na to? Czy będziemy musieli ograniczyć nasz styl życia? Czy wpłynie to na nas jako rodzinę i parę? Która jest lepsza – wynajem czy własność?

Oczywiście wielokrotnie przeliczaliśmy wszystko – bardzo hojnie – ale sami nie mamy doświadczenia ani kogoś, z kim moglibyśmy się bezpośrednio skonsultować.

Napisany przez Inkasso-Henry
Gratulacje, korzystasz z planowanej inicjatywy budowy mieszkań obecnej rządu. zajrzyj do urzędu i dowiedz się o dodatkową pomoc finansową na czas przejściowy.

Napisany przez Malapascua

H
Oczywiście przeliczaliśmy wszystko kilkakrotnie - bardzo hojnie, dodam - ale sami nie mamy doświadczenia i nie mamy nikogo, z kim moglibyśmy się tak bezpośrednio konsultować.

Brakuje tu wielu wydatków. Przykłady:

Transport publiczny (kiedyś będziecie też jeździć autobusem czy pociągiem), amortyzacja pojazdów, badanie techniczne pojazdów, koszty napraw pojazdów, opony pojazdów, parkowanie, mandaty, opłaty (nigdy nie wyniosą 250€ razem), artykuły higieniczne i kosmetyczne, zabawki, leki, których nie refunduje [url]ubezpieczenie[/url], meble i elementy wyposażenia (bardzo drogie), wyjścia (na piwo albo do restauracji), sport, czas wolny, ogród, nowa kamera lub nowy telefon, wakacje, fryzjer, prezenty, książki i czasopisma, poczta, urzędy, odzież, zegarek,... na pewno to jeszcze nie wszystko.

Prowadź książkę domową, jeśli chcesz to wiedzieć.

Napisany przez cij
Cześć wszystkim,

dziękuję za wasze odpowiedzi.
@Inkasso-Henry, sprawdzimy to. Dziękuję za wskazówkę.

@Malapascua, dziękuję za twoje sugestie. W takich sytuacjach pozostałoby nam 900 € miesięcznie. Myślę, że wymienianie wszystkiego jest trochę trudne. Teoretycznie 900 €, które mamy do dyspozycji, nie zostaną po prostu roztrwonione. Dzięki temu moglibyśmy znowu budować nasze oszczędności.

Napisany przez NaTwoim13
A jeśli jestem naprawdę dobrym palaczem trawy, to dlaczego w moim wyliczeniu budżetu domowego - gdzie chcę tylko kupić nieruchomość - uwzględniane są już koszty wszystkich przewinień, to proszę uwzględnić także przychody ze handlu trawką!!!!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czy naprawdę trzeba uwzględniać mandaty drogowe?

Zgadzam się jednak, że pozycje takie jak samochód i jedzenie zostały moim zdaniem zbyt nisko oszacowane.

Napisany przez NaTwoim13
Uważam to absolutnie za niedorzeczne, zarozumiałe i niepotrzebne, gdy zastanawiamy się nad wydatkami ludzi, których:

a) nie znamy,
b) nie wiemy, gdzie mieszkają,
c) nie wiemy, jak mieszkają.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Co dzisiaj zjadłeś na śniadanie?
Masz jeszcze coś do powiedzenia?
Idź gdzie indziej płakać.......
Dotychczas tutaj była rzeczowa dyskusja na temat pytania OPa.....
Oczywiście, wszystko zostało wielokrotnie przeliczone—bardzo hojnie zresztą—ale sami nie mamy doświadczenia ani nikogo, z kim moglibyśmy się bezpośrednio skonsultować.
Chciał przecież poznać nasze opinie na temat swoich pomysłów/kalkulacji, prawda?

Napisany przez Nakaron
Znajduję odpowiedzi do tej pory całkowicie w porządku, nie licząc mandatów. Co bardziej mnie dziwi, to fakt, że w zestawieniu brakuje rezerw na [url]Dom[/url]. Dla domu nowo wybudowanego na początek można szacować od 1,50 € do 2 € za metr kwadratowy. Ponieważ jest to nowo wybudowany [url]Dom[/url], naprawa nie będzie szybko konieczna.

Napisany przez NaTwoim13
Tym razem chodziło mi mniej o odpowiedzi, a bardziej o pytanie, i uważam, że jest to nietypowe, że mamy oceniać budżet domowy.

Dla mnie tym razem Malapascua wydała mi się jedyną właściwą odpowiedzią. Prowadzenie książki domowej pozwala wiedzieć, jak to wygląda indywidualnie. Być może nie zrozumiałem pytania użytkownika.

Napisany przez Polli1209
Uważam, że zestawienie kosztów jest dobre - u nas wygląda podobnie (jeśli chodzi o pozycje, nie kwoty). W branży i ze względu na wiek na pewno możecie spodziewać się wzrostu zarobków w kolejnych latach, prawda? Z drugiej strony, oczywiście koszty związane z dzieckiem rosną wraz z jego wiekiem lub jeśli kiedyś zdecydujecie się na drugie dziecko. Wydaje mi się, że koszty na jedzenie są trochę nisko oszacowane, z mojego doświadczenia, chociaż jesteśmy gospodarstwem domowym z czwórką osób, a mamy już również nastolatka (który zjada już sporo :-)). Sugestia Nakarona odnośnie oszczędności na Dom jest dobra, zawsze powinniście też coś zaplanować spośród tych 900 euro, które zostają Wam każdego miesiąca. Myślę, że rata w stosunku do Waszych zarobków również nie jest zbyt wysoka - zwłaszcza że dochód z działalności dodatkowej również się liczy. Kiedyś mieliśmy (10 lat temu) ratę w wysokości niecałych 1 500 euro przy dochodzie rodzinym około 4 000 euro miesięcznie. Obecnie zarabiamy więcej (około 5 000), ale rata wynosi 1 000 euro. Jednak nie mamy teraz zbyt wiele więcej na przetrzymanie, ponieważ koszty związane z dwójką dzieci wzrosły...;-) i również co jakiś czas coś inwestowaliśmy w Dom (który był 10 lat temu zakupiony i stopniowo ulepszaliśmy/odnawialiśmy). Jednak zawsze radziliśmy sobie dobrze i mieliśmy również okazję wyjeżdżać na wakacje.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Cij, w razie czego, czy mógłbyś wrzucić te dwie oferty tutaj, a następnie możemy na nich się oprzeć.

Napisany przez marinapecunia
Cześć cij

Napisałeś dużo, także zastanów się, czy nie omówić teraz tego z pośrednikiem kredytowym - maklerem.

ON ma niezbędną wiedzę i doświadczenie. Jego obowiązkiem zgodnie z prawem jest dokładna ocena, czy Twoja sytuacja nadaje się do zakupu nieruchomości (GewO § 34 i).

Lista Twoich wydatków, o których tu mowa, jest dla Ciebie ważna, tak. Ale banki mają swoje własne ogólne wartości związane z finansowaniem, które zazwyczaj są dość wysoko oszacowane, ale mogą się różnić w zależności od banku.

Jeśli chodzi o urlop rodzicielski, banka interesuje obecny dochód i gwarancja, że po nim znowu będzie się pracować i jaki będzie wtedy dochód. To, co się wydarzy w przyszłości, bank chce wiedzieć tylko wtedy, gdy obniża zdolność kredytową.

Przy ratach około 1500 € będziecie skończeni na emeryturze, w przeciwnym razie dochód po przejściu na emeryturę musi również zostać wzięty pod uwagę.

Bank ma swoje własne kryteria oceny wartości nieruchomości.

Dlatego konieczne jest rzetelne, indywidualne i konkretne doradztwo, aby wszystko było naprawdę dopracowane.

Napisany przez peer
Pani Schneider,
twój ciągły bełkot o kompetencjach maklerów finansowych zgodnie z § 34 ustawy o przedsiębiorstwach handlowych zaczyna być irytujący. Tutaj na forum są kompetentni maklerzy. Na pewno są tacy także poza nim. A to pozwolenie zgodnie z §34 to naprawdę żadne wyróżnienie, można je zdobyć za pieniądze w ciągu 11 dni. Maklerzy nie są doradcami, lecz sprzedawcami. Albo dobrze sprzedają dla dobra klienta, albo dla dobra własnej kieszeni (co prawdopodobnie robi większość). Konieczne jest samodzielnemu zgłębianie wszystkich kwestii finansowych. Najlepiej jest zdobyć jak najwięcej wiedzy, aby móc samodzielnie poradzić sobie ze wszystkimi tematami finansowymi. Jeśli konieczne jest skorzystanie z usług sprzedawców (maklerów/doradców) w określonych obszarach, to należy ich kontrolować i sprawdzać, czy wszystko odbywa się zgodnie z moimi interesami. Zaufanie w tej kwestii jest absolutnie nie na miejscu!

Drogi Jon Do(peer).... i wszyscy, których to interesuje!

Przepraszam jeśli w przeszłości, z powodu własnej nieświadomości i niekompetentnych doradców, dokonałeś inwestycji, które nie przyniosły oczekiwanej stopy zwrotu lub nie pasowały do Ciebie.

Masz rację, każdy powinien zdobyć pewną wiedzę na temat rynku kapitałowego. Niestety nie jest to zawsze możliwe. Z drugiej strony, istnieją specjaliści w innych dziedzinach, do których się zwracamy, nie ucząc się samemu zawodu. Za wyjątkiem kibiców piłki nożnej - zawsze wiedzą lepiej niż sędziowie ;-)

Ponieważ wielu ludzi nie zna się dobrze na inwestycjach finansowych i ubezpieczeniach ani nie ma czasu ani ochoty na zdobywanie obszernej wiedzy, ponieważ rynek jest bardzo zmienny, istnieją pośrednicy=doradcy. I tak, zgadza się, wiele poszło nie tak, dlatego Unia Europejska i w konsekwencji ustawodawcy krajowi stawiają na kompetentnych, dobrze przygotowanych pośredników.
Ale to nie uda się w 11 dni plus pieniądze!

W okresie przejściowym istniały stare przepisy dla starych wyjadaczy, które stawiały na doświadczenie, ale teraz zaś wykazanie posiadania wiedzy fachowej poprzez szkolenie w IHK, które także kosztuje, jest warunkiem uzyskania pozwolenia IHK na pośrednictwo w produktach finansowych. Status - przedstawiciela, brokera czy doradcy - określa, w jaki sposób odbywa się doradztwo. Konieczne jest także posiadanie ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej z tytułu działalności maklerskiej oraz oczywiście czyste konto w urzędzie skarbowym i policji.
Paragraf 34 d-f-i opisuje również wymaganą jakość świadczonych usług.

Oczywiście to nie jest gwarancja dobrej porady, ale gdy oddajesz swój samochód do warsztatu z wykwalifikowanym mistrzem i mechanikami, nie ma gwarancji, że praca zostanie wykonana idealnie - mówi ochrona konsumentów -

Jon Do, 50+ posiada dużo doświadczenia życiowego, tak powinno być. Jaki zawód wykonujesz? Czy podoba Ci się, gdy Twój zawód jest oczerniany, a ogólnie mówiąc, wszyscy... to oszuści, którzy chcą tylko sprzedać! Bo muszą być sprzedawane także rzeczy, które produkujesz lub usługi, może nie bezpośrednio przez Ciebie, ale bez sprzedaży się nie obejdzie! I na tym zarabiasz pieniądze.

Napisany przez peer
Kto to jest Jon Do?

Kto to jest Jon Do?

Atakują mnie z imienia, nie znam ani Państwa imienia, ani zawodu - dlatego jak w przypadku angielskiego Jon Do lub John Doe - synonimy dla Nieznanego.

Napisany przez 2tneub

dlatego tak jak w angielskim Jon Do lub John Doe - synonimy nieznany.

dość dziwna interpretacja typowych zachowań w internecie. Nie sądzisz?
W forach zazwyczaj używa się synonimu. Dokładnie to zrobił peer.
Jeśli chcesz występować pod swoim pseudonimem wraz z imieniem i nazwiskiem, to jest to twoja osobista decyzja. Dlatego trochę dziwne jest zdziwienie, gdy jest ono również używane. Ponadto zamieszczanie pełnych danych kontaktowych można uznać za reklamę, co według zasad forum jest faktycznie zabronione.

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, możesz to śmiało traktować jako reklamę. Jak zauważyłeś, w tym forum jest to akceptowane wbrew regułom, a ponadto osobiście chcę, abyś wiedział z kim masz do czynienia!

Ty nazywasz to reklamą, ja nazywam to uczciwością, otwartością i transparentnością. Czasami, biorąc pod uwagę ataki i wrogość, nazywam to też siłą, stawieniem czoła pod swoim imieniem. Niektórzy nawet są zadowoleni, ponieważ wiedzą, do kogo mogą się zwrócić.

Pomimo tego, że Peer ma rację pod względem treści, byłoby miło, gdyby właściciel wątku ponownie wziął udział w odpowiedzi na kilka pytań.

Napisany przez spassinnebacken
Oczywiście, to jest reklama. Otwartość i transparentność nie powinny odgrywać kluczowej roli w prowadzeniu działań promowanych w sygnaturze tutaj na forum. Uczciwość i przejrzystość wynikają z treści, nie z sygnatury.

Ponadto, w tym forum wyraźnie toleruje się wiele działań sprzecznych z zasadami, które w innych forach doprowadziłyby do zamykania wątków i blokowania wielu użytkowników. Tutaj jednak tego nie robią. To jednak nie poprawia sytuacji.

Niemniej jednak właśnie z tego powodu uważam, że zwracanie się do użytkownika jako Jon Do jest również dziwne. Ktoś, kto czuje się zaniepokojony tym, że ludzie w forach piszą pod pseudonimami, a nie swoimi prawdziwymi nazwiskami, moim zdaniem nie zrozumiał podstawowego celu forum. Kto - z jakiegokolwiek powodu - rezygnuje z ochrony swojej anonimowości, nie powinien dziwić się, że jest również zwracany po imieniu i nazwisku.

Przepraszam wyraźnie za OT.

Napisany przez NaTwoim13
Spassinnebacke, możliwe, że właśnie źle mnie zrozumiałeś. Chciałem potwierdzić intencje reklamowe.

Ale można też jednocześnie być szczerym i mieć podpis, czyli być rozpoznawalnym, łatwiej jest być anonimowym i trollować, co również, zgadzam się z tobą, nie czyni sprawy piękniejszej.

Myślę, że dopóki to jest akceptowane, powinien to być wybór każdego, uważam, że uczciwiej jest, gdy przynajmniej u mnie wie się, z kim ma się do czynienia i nie można od razu przypisywać mi złych intencji.

Napisany przez NaTwoim13
Być może jeszcze jedno, w przeszłości dochodziło do blokad i zamykania użytkowników i wątków, co w pewnym stopniu doprowadziło do poprawy sposobu postępowania ze sobą, ponieważ sytuacja stała się nie do zniesienia. Z mojego punktu widzenia, zasady forum są jedynie wytycznymi, ale decydujące jest zachowanie użytkowników. Blokady, cenzura i usuwanie treści powinny być zawsze ostatecznością.

W zasadzie możemy spróbować zresetować sytuację, ale wtedy wszyscy musieliby zaangażować się, a odważę się wątpić, czy niektórzy naprawdę chcą tego w swoim interesie, biorąc pod uwagę, że są użytkownicy, którzy nie wnoszą nic merytorycznego i mają inne cele niż nakazuje sens Forum finansowe/[url]kredyty[/url] hipoteczne.

Napisany przez finanzierung

Nazwiesz to reklamą, ja nazywam to uczciwością, otwartością i transparentnością.

Jakie są twoje poglądy na uczciwość, otwartość i transparentność, gdy chodzi o to, że Geld&Plan zajmuje 18. miejsce z 19 miejsc w porównaniu oprocentowania?
W jakiś sposób w innym wątku zrobiło się tam bardzo cicho, gdzie zwykle chętnie prezentujesz się tutaj jako zbawca...

Ciekawe podejście do standardowych zwyczajów internetowych. Nie sądzisz?
W forach internetowych zazwyczaj używa się synonimu. Dokładnie to zrobił peer.
Jeśli chcesz występować oprócz synonimu także pod własnym nazwiskiem, to jest to Twoja osobista decyzja. Dlatego trochę dziwnym jest zdziwienie, gdy ktoś zaczyna używać Twojego prawdziwego nazwiska. Ponadto zamieszczenie pełnych danych kontaktowych można również interpretować jako reklamę, co zgodnie z zasadami forum jest w rzeczywistości zakazane.

Można dużo rzeczy - ale konkretny atak jest po prostu atakiem - ja też nie obrażam nikogo, bez względu na to, czy to, co pisze, jest poprawne czy nie, czy też czy laik pretenduje do bycia absolutnym specjalistą/expertem; czy ktoś atakuje całą profesję - [url]doradca[/url] [url]kredytów[/url] hipotecznych = §34 i - ...

I teraz wychodzę.

Napisany przez Batman_BU
Zabawne, właśnie dowiedziałem się, że posiadam niezbędne poświadczenie kwalifikacji zawodowych.

Naprawdę dobre pieczęcie jakości

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata