- ndz wrz 23, 2018 6:43 pm
Cześć wszystkim,
zarejestrowałem się tutaj, aby pozyskać doświadczenia i opinie na temat naszych planów. Moja żona i ja chcemy kupić bliźniak. Kosztuje 489 000€. Oto kilka faktów na temat domu:
-[url]Dom[/url] z KfW 55, 141 m² powierzchni mieszkalnej, 23 m² powierzchni użytkowej, łącznie 164 m² z 2 podziemnymi miejscami parkingowymi. Całkowicie podpiwniczony. Solidne wykończenie podłóg i instalacji sanitarnej. Ogrzewanie podłogowe w całym domu.
- Działka 110 m², budynek murowany, klucze w ręce z wszystkimi podłogami, malowaniem i pracami ogrodowymi.
Bliźniak jest bez prowizji, więc nie ma opłat dla pośredników. Po uwzględnieniu notariusza, podatków itp. łączne koszty wyniosą 516 000€.
Kilka danych o nas:
- Mam 31 lat, moja żona 33, oboje zatrudnieni na czas nieokreślony. Oboje jesteśmy managerami projektów.
- Mój dochód netto to 2420€, mojej żony od listopada 2018 1500€, po urlopie rodzicielskim 2300€. Jesteśmy małżeństwem, mamy roczną córkę. Moja żona przebywa na urlopie rodzicielskim ogółem 3 lata i od listopada 2018 rozpoczyna ponownie pracę w niepełnym wymiarze godzin. Od 2020 będzie pracować w pełnym wymiarze.
- Dotychczas otrzymywaliśmy roczną premię w wysokości około 1200€ netto. Nie jest to uregulowane umową, więc nie uwzględniamy tej kwoty w obliczeniach.
- Mam dodatkową działalność gospodarczą, obecnie przynoszącą między 500 a 1000€ netto miesięcznie dla nas. Dochody z tej działalności nie są brane pod uwagę przy finansowaniu.[url]kredyt[/url] ma być spłacany jedynie z naszych dochodów netto. Dochody z działalności gospodarczej będą wykorzystywane na dodatkowe spłaty.
- Obecnie posiadamy kapitał własny w wysokości około 80 000 - 100 000€, z czego 80 000€ zostanie przeznaczone na[url]kredyt[/url] , co daje kwotę około 435 000 - 440 000€.
Wydatki:
- Ubezpieczenia – Riester, ochrona prawna,[url]ubezpieczenie[/url] mieszkania, [url]ubezpieczenie[/url] od wypadków, [url]ubezpieczenie na życie[/url] , OC pojazdu itp., łącznie około 500€ miesięcznie dla obojga.
- Obecny czynsz za mieszkanie – 950€ + prąd, internet, telewizja, ogółem około 1200€.
- Brak długów,[url]kredytów[/url] , finansowań itp.
Teraz co do pytań właściwych, mieliśmy dotąd niewiele spotkań w bankach itp. i faktycznie otrzymaliśmy już 2 oferty. Ponieważ zależy nam na bezpieczeństwie, zdecydowaliśmy się na 30-letni okres związania oprocentowaniem. W ten sposób będziemy wiedzieć, ile musimy płacić, a dodatkowe spłaty mogą potencjalnie skrócić okres kredytowania. W obu ofertach miesięczne koszty[url]kredytu[/url] wynosiły około 1750€, przy okresie spłaty od 27 do 28 lat. Obecnie nie jesteśmy w stanie ocenić, czy oferta jest dobra czy zła, dlatego liczymy na rekomendacje osób, które były w podobnej sytuacji. Naszym życzeniem jest płatność około 1600€ miesięcznie. Czy jest to możliwe z naszym kapitałem własnym i dochodami? Oczekujemy szczerych opinii – czy stać nas na ten [url]Dom[/url] , czy może patrzymy na wszystko przez różowe okulary. Naszym powodem zakupu domu jest również fakt, że ceny najmu w naszym mieście nadal rosną. Z powodu dodatkowej działalności potrzebuję własnego biura w mieszkaniu, a nasze trzypokojowe mieszkanie staje się za małe dla nas i naszej córki, która oczywiście potrzebuje swojego pokoju. Większe czteropokojowe mieszkanie kosztuje około 1350€ czynszu (jeśli się dobrze poszuka), górnej granice nie ma. Kilka bloków dalej planuje się zbudować kolejny identyczny [url]Dom[/url] do tego, na który się zdecydowaliśmy. Będzie on kosztować już o 30 000€ więcej. Rezerwowaliśmy bliźniak w kwietniu, ale im bliżej terminu notarialnego, tym więcej pojawia się wątpliwości. Stać nas na to? Czy będziemy musieli ograniczyć nasz styl życia? Czy wpłynie to na nas jako rodzinę i parę? Która jest lepsza – wynajem czy własność?
Oczywiście wielokrotnie przeliczaliśmy wszystko – bardzo hojnie – ale sami nie mamy doświadczenia ani kogoś, z kim moglibyśmy się bezpośrednio skonsultować.
zarejestrowałem się tutaj, aby pozyskać doświadczenia i opinie na temat naszych planów. Moja żona i ja chcemy kupić bliźniak. Kosztuje 489 000€. Oto kilka faktów na temat domu:
-
- Działka 110 m², budynek murowany, klucze w ręce z wszystkimi podłogami, malowaniem i pracami ogrodowymi.
Bliźniak jest bez prowizji, więc nie ma opłat dla pośredników. Po uwzględnieniu notariusza, podatków itp. łączne koszty wyniosą 516 000€.
Kilka danych o nas:
- Mam 31 lat, moja żona 33, oboje zatrudnieni na czas nieokreślony. Oboje jesteśmy managerami projektów.
- Mój dochód netto to 2420€, mojej żony od listopada 2018 1500€, po urlopie rodzicielskim 2300€. Jesteśmy małżeństwem, mamy roczną córkę. Moja żona przebywa na urlopie rodzicielskim ogółem 3 lata i od listopada 2018 rozpoczyna ponownie pracę w niepełnym wymiarze godzin. Od 2020 będzie pracować w pełnym wymiarze.
- Dotychczas otrzymywaliśmy roczną premię w wysokości około 1200€ netto. Nie jest to uregulowane umową, więc nie uwzględniamy tej kwoty w obliczeniach.
- Mam dodatkową działalność gospodarczą, obecnie przynoszącą między 500 a 1000€ netto miesięcznie dla nas. Dochody z tej działalności nie są brane pod uwagę przy finansowaniu.
- Obecnie posiadamy kapitał własny w wysokości około 80 000 - 100 000€, z czego 80 000€ zostanie przeznaczone na
Wydatki:
- Ubezpieczenia – Riester, ochrona prawna,
- Obecny czynsz za mieszkanie – 950€ + prąd, internet, telewizja, ogółem około 1200€.
- Brak długów,
Teraz co do pytań właściwych, mieliśmy dotąd niewiele spotkań w bankach itp. i faktycznie otrzymaliśmy już 2 oferty. Ponieważ zależy nam na bezpieczeństwie, zdecydowaliśmy się na 30-letni okres związania oprocentowaniem. W ten sposób będziemy wiedzieć, ile musimy płacić, a dodatkowe spłaty mogą potencjalnie skrócić okres kredytowania. W obu ofertach miesięczne koszty
Oczywiście wielokrotnie przeliczaliśmy wszystko – bardzo hojnie – ale sami nie mamy doświadczenia ani kogoś, z kim moglibyśmy się bezpośrednio skonsultować.