Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z modelem Flex

Napisany przez x_and_y84
Cześć drodzy członkowie społeczności,

mam pytanie dotyczące finansowania budowy. Mój [url]doradca bankowy[/url] zaproponował mi finansowanie budowy w modelu Flex z oszczędnością budowlaną.

Bez podawania konkretnych punktów, czy ktoś ma już doświadczenie w tym zakresie?

W mojej ofercie początkowo przez 10 lat płaciłbym odsetki (750 EUR) oraz wpłacałbym wysoką kwotę (900 EUR) na oszczędności budowlane. Po tych 10 latach oszczędności te będą gotowe do alokacji, będę mógł spłacić wstępne pożyczki z pożyczką z oszczędności budowlanych (wraz z oszczędnościami) i spłacać przez kolejne 13 lat, kończąc po około 23 latach.

Objętość finansowania wynosiłaby około 380 000 EUR. Bez kapitału własnego, ponieważ oszczędności służą jako zapas.

Czy jest to teoretycznie i praktycznie możliwe?

Najlepsze pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Teoretycznie i praktycznie wykonalne, ale bezsensowny model w przypadku korzystania na własne potrzeby, ponieważ przez 10 lat nie spłacasz nic, a odsetki są znacznie wyższe niż oprocentowanie oszczędności.

Z jakiego banku i z jakiego programu oszczędzania mieszkaniowego pochodzi ten model? Czy finansują przez ten model również koszty dodatkowe związane z zakupem nieruchomości? Czy to jest usługa oferowana przez Sparkasse?

Napisany przez x_and_y84
Model pochodzi od Wüstenrot. Że nic nie spłacam przez 10 lat, to rozumiem. Ale wplacam jednak 900 [url]euro[/url] jako spłatę na moje [url]konto[/url] oszczędnościowe budowlane.

Chodzi mi o czas trwania. Wydaje mi się bardzo krótki?

Napisany przez NaTwoim13
Czy dodatkowe koszty nabycia są finansowane przez Commerzbank?

Napisany przez x_and_y84
Przepraszam, zapomniałem. Koszty dodatkowe budowy są uwzględnione, ale nie uwzględniono kosztów dodatkowych związanych z działką.

Napisany przez 2utopus
Po prostu wpłacasz 108 000 [url]euro[/url] do oszczędności budowlanych w ciągu pierwszych 10 lat - otrzymujesz minimalne oprocentowanie. Gdyby to zostało spłacone od razu, mogłbyś zaoszczędzić odsetki od pożyczki w wysokości średnio 54 000 [url]euro[/url] przez 10 lat - przy oprocentowaniu pożyczki wynoszącym 2%, byłoby to niemal 12 000 [url]euro[/url], które także nie byłyby oprocentowane przez ostatnie 13 lat - a przy opłacie manipulacyjnej w wysokości 1%, należałoby zapłacić dodatkowe 3800 [url]euro[/url] opłaty manipulacyjnej. Jaki jest zatem zysk? Jakie jest miesięczne obciążenie po pierwszych 10 latach?

Napisany przez x_and_y84
Po 10 latach miesięczne obciążenie wynosiłoby 1 700 EUR. I to przez kolejne 13 lat, wtedy wszystko powinno być spłacone.

Pytanie, które mi się nasuwa, brzmi: dlaczego w innych bankach potrzeba 30 lat i dłużej na spłacenie całej tej sumy?

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ wtedy zostali szybciej spłacone w stosunku do kwoty pożyczki. Jak są rozłożone koszty i ile kapitału własnego i pracy własnej wniosą one?

Napisany przez x_and_y84
Czy popełniam błąd myślowy?

Płacę 1 650 EUR miesięcznie przez pierwsze 10 lat. A potem 1 700 EUR miesięcznie przez kolejne 13 lat. Teoretycznie po 23 latach powinno być spłacone wszystko. W przypadku Diba potrzebowałbym znacznie dłużej?!

Jeśli dodać wszystkie koszty, to z punktu widzenia odsetek nie wychodzi drożej niż np. [url]kredyt[/url] na 15 lat.

Kapitał własny, jak już wspomniano, obejmuje tylko koszty zakupu gruntu. Samodzielne prace budowlane planowane są w wysokości 10 000 EUR.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czy popełniam błąd myślowy?

Tak, w przypadku modelu BSV kończysz po 23 latach, natomiast w przypadku 15-letniego [url]kredytu[/url] najprawdopodobniej wciąż pozostaje saldo zadłużenia. (Około 230 tys. EUR)

W każdym razie bank się cieszy, bo zarabia na prowizjach jak głupi...

Wolumen finansowania wynosiłoby około 380 000 EUR. Bez wkładu własnego, ponieważ oszczędności pełnią rolę bufora.

O jakiej kwocie oszczędności mówimy tutaj?

Napisany przez x_and_y84

Tak,
w przypadku modelu BSV po 23 latach jesteś gotowy, natomiast w przypadku 15-letniej pożyczki prawdopodobnie nadal pozostaje zadłużenie. (Ok. 230 tys. EUR)

W każdym razie bank zyskuje, bo zarabia na prowizjach nieziemskie sumy....

Ale czy te 230 tys. nie zostaną spłacone w ciągu 8 lat w porównaniu?

Kapitał własny mieści się w dolnym 5-cyfrowym zakresie.

Czy więc zdecydowanie odradzacie tę możliwość finansowania?

Ale te 230 tysięcy nie zostaną spłacone w porównaniu z 8 latami?

Własny kapitał wynosi kilkanaście tysięcy.

Więc odradzacie całkowicie tę formę finansowania?

To zależy od tego, jakie będą odsetki i Twoja zdolność do obsługi kapitału po 15 latach.....

Ogólnie rzecz biorąc, masz zbyt mało własnego kapitału na finansowanie budowy (czyli budowę domu), ryzyko wystąpienia problemów jest dość duże. Czy możesz podać dokładne liczby (dochód / własny kapitał) ? Ile kosztuje działka, ile [url]Dom[/url], ile metrów kwadratowych ma mieć, z piwnicą czy bez ?

Napisany przez x_and_y84

Zależy to od tego, jak będą wyglądały odsetki i twoja zdolność do obsługi kapitału po 15 latach.....

Ogólnie rzecz biorąc, masz zbyt mało kapitału własnego na finansowanie budowy (czyli budując [url]Dom[/url]) i istnieje względnie duże ryzyko problemów. Czy możesz podać dokładne liczby (dochód / kapitał własny)? Ile kosztuje działka, ile kosztuje [url]Dom[/url], ile metrów kwadratowych ma mieć, z czy bez piwnicy?

Obecny dochód gospodarstwa domowego to 3 600 EUR (1x urzędnik / 1x na pół etatu 25% - niedługo zwiększenie do 50%, wtedy łączny dochód co najmniej 4 100 EUR).
Kapitał własny około 15 000 EUR.
Działka kosztuje 99 000 EUR.
[url]Dom[/url] wraz ze wszystkimi kosztami to około 292 000 EUR
Wkład własny około 10 000 EUR

[url]Dom[/url] ma 106 metrów kwadratowych bez piwnicy. Bez zbędnych dodatków, bez dużych wymagań.

To jeszcze nie jest odpowiednie. Sugerowałbym oszczędzanie kolejne 1-2 lata EK (1.000 EUR przy 4.100 EUR ?) i wtedy zaczynać. Wtedy mielibyście około 40.000 EUR, co stanowiłoby zaledwie 10% całkowitej kwoty.

Co do własnego wkładu:
Po zakupie nieruchomości i remoncie uważam to bardziej za budowę ego, ponieważ zazwyczaj nie pozostaje wiele realnych korzyści finansowych. Materiały kosztują więcej niż gdyby je zakupił specjalista, narzędzia trzeba kupić i tak dalej...

Czy zakup istniejącej nieruchomości jest możliwy?

Napisany przez Hanomag

Przez pierwsze 10 lat płacę 1.650 EUR miesięcznie. A przez kolejne 13 lat 1.700 EUR miesięcznie. Teoretycznie po 23 latach wszystko powinno zostać spłacone. W Diba zajęłoby mi to znacznie dłużej!?

W przypadku Diba spłacasz znacznie mniej, czyli Twoja rata jest poniżej 1.650 €. Jeśli mnie nie mylą obliczenia, to z podanymi przez Ciebie płatnościami miesięcznymi zapłacisz niemal 504.000 € w ciągu 23 lat. Przy oprocentowaniu 2,35 % wystarczyłoby to do spłacenia długu w ciągu tych 23 lat. Odliczając 380.000 € od 504.000 €, łączne odsetki w tym modelu wyniosłyby 124.000 €.

Jakie są odsetki, które musisz zapłacić w swoim modelu?
Ile odsetek i opłat musiałbyś zapłacić w ciągu 23 lat w swoim modelu?

Napisany przez x_and_y84

To jeszcze nie jest idealne. Sugerowałbym odkładać kolejne 1-2 lata (1 000 EUR z 4 100 EUR ?) i zacząć wtedy działać. Wtedy miałbyś około 40 000 EUR, co stanowiłoby zaledwie 10% całkowitego budżetu.

Co do własnej pracy:
Po moim własnym zakupie nieruchomości i remoncie widzę to bardziej jako budowanie własnego ego, ponieważ głównym korzyścią finansową jest poczucie zrobienia czegoś samemu. Materiały są droższe niż gdyby je zaopatrzył fachowiec, trzeba kupić narzędzia itp....

Czy zakup istniejącej nieruchomości byłby możliwy?

Również mieliśmy taki pomysł. Ale cena domu wzrosła już o 11 000 EUR w porównaniu z ubiegłym rokiem, a wszystko staje się droższe. Myślę, że stopy procentowe na pewno trochę wzrosną.

Co do własnej pracy:
Czy to nie poprawia poziomu odsetek? Materiały można znaleźć w internecie po przystępnych cenach, a narzędzia są dostępne. Chodzi tylko o to, żeby samemu położyć podłogi, wybrukować taras lub postawić wiatę.

Koszty zakupu istniejącej nieruchomości są dla mnie przeszkodą. W naszym regionie finansowo nie wychodzi znacznie taniej kupno istniejącego domu w porównaniu z budową na wsi (Nürnberger Land).

Napisany przez Hanomag

Na istniejącym obiekcie przeszkadzają mi wysokie koszty zakupu. W naszym regionie finansowo nie jest dużo taniej kupić istniejący [url]Dom[/url] w porównaniu z nowym budynkiem na wsi (Nürnberg Land).

Mnie również przeszkadzałyby następujące rzeczy:
- ukryte wady (gorsze wykonawstwo i/lub narażenie na substancje szkodliwe),
- nieaktualny układ pomieszczeń,
- nieaktualne wyposażenie,
- planowane remonty (w zależności od wieku nabywa się surowiec, który trzeba najpierw odosobnić i kostownie pozbyć się powstałego gruzu) oraz
- ewentualnie otoczenie, które musiałbym zamieszkiwać.

Napisany przez x_and_y84

Wtedy spłacasz o wiele mniej w Dibie, czyli Twoja rata jest poniżej 1.650 €. Jeśli się nie mylę, to przy podanych przez Ciebie miesięcznych ratach zapłacisz prawie 504.000 € w ciągu 23 lat. Przy oprocentowaniu 2,35% wystarczy, aby spłacić dług w ciągu tych 23 lat. Jeśli od 504.000 € odliczymy 380.000 €, to w sumie zapłaciłbyś 124.000 € odsetek przy takim modelu.

Jak wysokie będą odsetki, które musisz zapłacić w swoim modelu?
Ile odsetek i opłat musiałbyś zapłacić w swoim modelu w ciągu 23 lat?

1.650 EUR x 12M x 10J = 198.000 EUR
1.700 EUR x 12M x 13J = 265.200 EUR
= 463.200 EUR po 23 latach.

463.200 EUR - 384.000 EUR = 79.200 EUR odsetek.

Czy obliczenia są prawidłowe?

Napisany przez Hanomag

1.650 EUR x 12M x 10J = 198.000 EUR
1.700 EUR x 12M x 13J = 265.200 EUR
= 463.200 EUR po 23 latach.

463.200 EUR - 384.000 EUR = 79.200 EUR Odsetki.

Czy obliczenia są poprawne?

Obliczenia są poprawne i odpowiadają średniej stopie procentowej 1,667 %.

Cytat z Hanomag

Wtedy spłacisz znacznie mniej w Dibie, czyli Twoja rata będzie poniżej 1.650 €. Jeśli nie popełniłem poważnego błędu, to w ciągu 23 lat z opłatami miesięcznymi, które podałeś,

Nawet bardzo się pomyliłem. W moim modelu płacisz oczywiście również tylko 463.200 € i musisz znaleźć bank, który zaoferuje Ci pełną spłatę w ciągu 23 lat przy oprocentowaniu poniżej 1,67 %.

Napisany przez x_and_y84

Rachunek jest poprawny i odpowiada średniemu oprocentowaniu w wysokości 1,9 %.

Nawet trochę się pomyliłem. W moim modelu płacisz oczywiście tylko 463.200 €, i musiałbyś znaleźć bank, który zaoferuje Ci pełnej spłaty [url]kredyt hipoteczny[/url] na 23 lata pod 1,9 % oprocentowania.

Dziękuję, myślałem, że gdzieś popełniłem błąd w obliczeniach. Wielu mówi, że ten model jest zły. Ale jeśli przeliczysz, wydaje się być w porządku, prawda?

Poza opłatą manipulacyjną, która wynosi jednak tylko połowę, dzięki związkom zawodowym

Czy istnieje lepsza alternatywa?

To również już rozważaliśmy. Ale teraz [url]Dom[/url] kosztuje już o 11 000 EUR więcej niż w zeszłym roku i wszystko staje się droższe. Myślę, że również odsetki na pewno wzrosną nieznacznie.

Co do pracy własnej:
Czyż nie poprawia to oprocentowania?! Materiał można znaleźć w internecie również w przystępnych cenach, a narzędzia są dostępne. Chodzi o to, że samodzielnie położone są tylko podłogi i wybrukowana jest taras albo jeszcze zbudowany garaż.
.

Chętnie przyjmę do wiadomości poprawki, ale nie sądzę, że te 10 000 EUR w górę lub w dół w przypadku Waszego niskiego wkładu własnego robią jakąkolwiek różnicę. Szczególnie przy budowie domu powinno się mieć wystarczająco środków na nieprzewidziane wydatki. Bez wątpienia, nowa budowa według obecnych standardów jest z pewnością najlepszym rozwiązaniem, ale moim zdaniem brakuje Wam odpowiednich środków własnych.

Załóżmy, że coś nieprzewidzianego się stanie i pojawi się dodatkowe 20 000 EUR kosztów...... Nieruchomość jest już zastawiona do samego szczytu, i nie dostaniecie do niej dodatkowego finansowania, albo tylko drogi [url]kredyt[/url] ratalny.....

Napisany przez x_and_y84
To absolutnie prawda. Zawsze może pojawić się coś nieprzewidzianego, dlatego nie chcemy angażować naszych oszczędności w finansowanie. Na szczęście nie jesteśmy sami na tej planecie, mamy też rodziny, które mogą nas wesprzeć w razie potrzeby.

Ale zdarzyć się może również zupełnie odwrotna sytuacja, a wszystko okaże się być o 15 000 EUR tańsze, ponieważ planowaliśmy bardzo hojnie?! Kto to wie?

Pytanie nie dotyczyło tego, czy kapitał własny pasuje do finansowania, ale samego finansowania.

Dziękujemy jednak wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi!

Pytanie nie dotyczyło tego, czy kapitał własny pasuje do finansowania, ale samego finansowania.

No cóż, to wszystko jest ze sobą powiązane, dlatego powiedziałbym, że obecnie to nie pasuje. Pewnie znajdzie się ktoś, kto sfinansuje coś takiego, ale jest to wszystko inne niż zdrowe.....

Napisany przez NaTwoim13
Nie rozumiem, dlaczego oferta lub faktycznie oferowane warunki nie zostały nawet opublikowane?

Jakie są rzeczywiste odsetki przedinwestycyjne i jakie jest następne oprocentowanie [url]kredytu[/url] budowlanego? OP zadał jasne pytanie lub wyraźnie wyraził swój zamiar dyskusji. Zamiast poznawać warunki, znowu dyskutujemy o tym, czy może na to sobie pozwolić, czy budowa jest za droga, itp.

OP nie sprawia wrażenia, że planuje zrezygnować z tego przedsięwzięcia i już to wspomniał, uzasadniając to tym samym.

My także już o tym myśleliśmy. Ale [url]Dom[/url] kosztuje teraz już 11.000 EUR więcej niż w zeszłym roku, a wszystko staje się droższe. Myślę też, że odsetki z pewnością nieco wzrosną.

Czy to zdrowe czy niezdrowe, to decyduje oraz pokazuje, że przykład pokazuje, decyduje i pokazuje wyłącznie konsument.

Niech nie zostanę źle zrozumiany, widzę to podobnie jak Herrmueller, ale to nie ma sensu, zwłaszcza że OP jasno napisał, że ma te rezerwy finansowe i wskazał co najmniej na inne zabezpieczenia, niż te, które wielu z nas uważa za zabezpieczenie, takie jak rodzina, otoczenie. Spekuluje się, jaki miesięczny dochód opłacałby się równocześnie, aby wybrać model rat równych, itp., ale nikt nie ma przed oczami rzeczywistej oferty.

OP w niemal każdym swoim poście zwraca uwagę, że nie powinno się dyskutować o samym planie czy tak czy nie, ale o tym, jak, w tym szczególnie o jego obecnie preferowanej ofercie, co teraz ale też jasno musi określić OP.

Der TE macht nicht den Eindruck und hat das auch schon erwähnt, als ließe er sich von dem Vorhaben abbringen und begründet das hiermit

Das hatten wir auch schon überlegt. Aber das Haus kostet jetzt schon 11.000 EUR mehr als im Vorjahr und alles wird teurer. Ich denke auch die Zinsen steigen bestimmt geringfügig an.

Tak,
wiem, że znowu napisałem to, czego nie chcesz słyszeć, ale znowu próbujesz tu malować świat w różowych barwach....

Dziwne, przecież to ty jesteś jedną z osób, które liczą na wzrost wynagrodzeń, prawda? Więc dlaczego nie przyjmujesz, że wraz ze wzrostem kosztów wynagrodzenia również wzrosną, co sprawi, że całość nie stanie się tak naprawdę droższa...

Cytat noelmaxima

TE postawił jasne pytanie, albo raczej wyraził, o czym chce dyskutować.

Tak, pyta, czy jego plan jest teoretycznie i praktycznie możliwy, i to właśnie tutaj omawialiśmy.....

Cytat noelmaxima

tym bardziej, że TE jasno zaznaczył, że istnieją te rezerwy finansowe

Serio teraz nie uważasz kwoty 15 000 EUR przy budowie nowego domu o wartości 380 000 EUR za rezerwę finansową? To zaledwie 4% kapitału własnego...….

Cytat noelmaxima

TE w niemal każdym swoim poście zwraca uwagę, że nie chodzi o same przedsięwzięcie, czy tak czy nie, ale jak

Nawet jeśli tego nie chcesz przyjąć do wiadomości, robi dokładnie na odwrót !!!

patrz:

Cytat od [LEFT

x_and_y84[/LEFT]]Kapitał własny mieści się w dolnej pięciocyfrowej kwocie.

Czy więc zdecydowanie odradzacie tę możliwość finansowania?

Już wiemy, że lubisz prezentować takie sytuacje jako absolutnie zdrowe...…

Cytat noelmaxima

podzielam to samo co pan Herrmueller

-> Serio teraz?

Napisany przez NaTwoim13
Ja, widzę to tak samo jak ty, nowa budowa należy rozpatrywać inaczej niż zakup istniejącej nieruchomości, ale o wiele ważniejsze jest uwzględnienie konsumenta, a mianowicie indywidualnego. Nadal nie przyznaję sobie prawa do osądzania ludzi i ich możliwości, bo w ciągu 25 lat zobaczyłem zbyt wiele, aby moralizować nad konsumentem, przynajmniej nie na tym etapie, przynajmniej nie na podstawie dostępnych mi kawałków informacji o kliencie. Moralizujesz dlatego, że OP nie wyjaśnia jasno, dokąd zmierza ta dyskusja, i jeśli zaczynam rozmawiać o czymś, co go nie interesuje, a mimo to kontynuuję, to to ma znamiona moralizatorstwa, przynajmniej działania lepsze. A gdy konsument pomyśli, że czegoś ode mnie potrzebuje, a przecież mnie nawet nie zna, to jeszcze bardziej przestanie mnie słuchać, dlatego staram się przynajmniej wpływać na to, co i tak nie uda się mu wybić z głowy. To nie oznacza, że to robię z premedytacją, brakuje mi zbyt wielu informacji, a przede wszystkim nie znam człowieka i jego otoczenia, nie potrafię nawet sobie wyobrazić, czego się domyślać, ponieważ zbyt mało wiem o danej osobie.

Nadal nie lubię równania wszystkich swoich działań, co pasuje jednej osobie, niekoniecznie musi pasować innej, a to, co nie pasuje jednej osobie, może wspaniale pasować innej.

Mam inne podejście i jeśli mogę wywrzeć wpływ, to robię to, ale nie w kwestiach, które nie interesują OP/konsumenta, które nie zostały zapytane (chyba że wyraźnie zaznacza, że nie chce na ten temat rozmawiać) lub sugerują, że nie ma miejsca na dyskusję.

Nie robiłem ładnych obliczeń, bo nie znalazłeś tu żadnego mojego zdania na ten temat.

Dlatego krytykuję to, że odp. na to TE nie jest jasne i zrozumiałe, dokąd zmierza ta dyskusja, jeśli dyskutuję o czymś, co go nie interesuje, a ja mimo to kontynuuję, to ma w sobie elementy pouczenia, przynajmniej jeśli chodzi o poprawianie cudzych wypowiedzi, a jeśli konsument myśli, co ten tu chce, przecież mnie nie zna, to tym bardziej go już nie osiągam, co najmniej próbuję mieć wpływ na to, czego i tak nie da się mu odebrać.

Co Ty tutaj w ogóle piszesz za bezsensowne, już nie do prześledzenia zdania w pudełku?

Cytat noelmaxim

Mam inne podejście i jeśli mogę mieć na to wpływ, to to robię, ale nie w kwestiach, które nie interesują TE/konsumenta, które nie zostały zapytane (o ile nie zaznaczy wyraźnie, że tego nie chce) lub jasno dają do zrozumienia, że nie ma tu miejsca na dyskusję.

Czy możesz to streścić w 3 słowach? Mam obecnie poważne problemy z wyciągnięciem z tych mega zdań, co chcesz przekazać....

Cytat noelmaxim

Nic tu nie obliczałem, bo nie udało Ci się tu przeczytać odemnie takiego stwierdzenia.

Liczysz w różnych wątkach, gdzie dochód dzisiaj jest niewielki, bardzo chętnie z pensjami rosną z czasem… to miałem na myśli... Tylko tam, gdzie to nie pasuje do Twojej argumentacji, zawsze dopasowujesz to do siebie....

Poza tym, właśnie zaśmiecasz następny wątek, który dotychczas był prowadzony w sposób absolutnie rzeczowy.... udzielane są dokładnie odpowiedzi na pytania, które zadał TE.

Napisany przez x_and_y84
Cześć ludzie,

proszę zostańcie cicho. Chodziło mi o rachunek, czy dobrze go zrozumiałem. Chciałem to zapytać kogoś, kto nie chce mi nic sprzedać i ma pojęcie o tej materii.

Oprocentowanie wynosi 2,34% przez pierwsze 10 lat, a potem 2,0% dla oszczędności budowlanych.

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, wystarczy! Nie obliczyłem nic, dobrze? Po prostu skrytykowałem model i zauważyłem, że brakuje istotnych informacji do oceny oferty. Autor wątku nie prosił o dyskusję na temat sensu finansowania. Nie mam pojęcia, o co chodzi w tej dyskusji o pensji 13. Oczywiście, jest to ważne, jeśli dotyczy to konsumenta, ale nie ma to żadnego związku z tym, o czym rozmawiamy tutaj!

Jedyne, kto próbuje wciągnąć autora bez jego zgody w dyskusję to ty! Proszę, nie zaczynaj teraz dyskutować o obliczeniach budżetowych, o to autor nie pytał! Chcę po prostu poznać stawki procentowe, aby móc odpowiedzieć na pytanie autora wątku!

Zapytaj dalej, może autor wątku weźmie udział w dyskusji. Mam wrażenie, że nie chce tego robić i dlatego wspomniałem o tym dodatkowo.

Napisany przez NaTwoim13

Hej ludzie,

proszę, zachowajcie spokój. Chodziło mi o rachunek, czy dobrze go zrozumiałem. Chciałem zapytać kogoś, kto nie chce mi niczego sprzedać i ma pojęcie o temacie.

Oprocentowanie wynosi 2,34% przez pierwsze 10 lat, a następnie 2,0% dla oszczędności budowlanych.

Dzięki. To zaoszczędziło spekulacje na temat mieszanych odsetek w wysokości 1,663%, ponieważ takie odsetki nie mają sensu.

Napisany przez Hanomag

Stopa procentowa wynosi 2,34 przez pierwsze 10 lat, a potem 2,0 dla oszczędzającego na budowę.

W takim razie nie możesz osiągnąć wymienionych rat (1 650 € i 1 700 €). Całkowite obciążenie byłoby zdecydowanie wyższe niż wymienione 463 200 €, a obliczony przez mnie oprocentowanie na niewiarygodnie niskim poziomie 1,667% naprawdę nie pasuje.

Cytat noelmaxim

Brakuje istotnych informacji do oceny oferty.

Zgadzam się z tobą.

Cytat noelmaxim

Chcę jedynie poznać stopy procentowe, aby móc odpowiedzieć na pytanie TE!

Same stopy procentowe nie wystarczą, lepiej by było, gdybyś ujawnił wszystkie warunki umowy o oszczędzaniu na budowę i [url]kredyty[/url] ([url]kredyty[/url] przed i po). Naprawdę powinieneś ujawnić całą ofertę finansową, aby można było porównać warunki [url]kredytu[/url] ratalnego.

Napisany przez x_and_y84

W takim razie nie możesz doch dojść do wspomnianych rat (1.650 € i 1.700 €) i wyliczonych odsetek (włącznie z kosztami) w wysokości 79.200 €.

Muszę się z Tobą zgodzić.
Same stawki procentowe nie wystarczą, lepiej byłoby poznać całe warunki umowy oszczędnościowej i [url]kredytu[/url] ([url]kredytu[/url] przed i po). Faktycznie powinieneś ujawnić całą ofertę finansowania.

Czego dokładnie potrzebujemy?

Napisany przez Hanomag

Co jest potrzebne?

Przepraszam, że poprawiam zbyt wolno. Ale sens pozostaje niezmieniony.

Zastosuj się do wskazówek Noelmaxima.

Dyskusja o sensie i nonsensie finansowania nie została poproszona przez autora wątku..

Hahaha...…

Cytat od x_and_y84

Objętość finansowania wynosiłaby około 380 000 EUR. Bez kapitału własnego, ponieważ oszczędności służą jako amortyzator.

Czy to teoretycznie i praktycznie jest możliwe?

Pozdrowienia!

Bez słów....
Wiem, że musisz żyć z sprzedaży finansowania i dostajesz szału za każdym razem, gdy ktoś odradza...…

proszę zachowaj spokój. Chodziło mi o wyjaśnienie, czy dobrze zrozumiałem kalkulację. Konkretnie chciałem to wiedzieć od kogoś, kto nie chce mi niczego sprzedać
i ma pojęcie o materii.

A jeśli przeczytałeś to, co autor wątku napisał, to nie musisz już odpowiadać.... nie chce, żeby mu coś sprzedawano....

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, najpierw pojawiają się wiedza specjalistyczna, pomoc i kompetencje, a dopiero potem sprzedaż. Nie martw się, wszystko się ułoży.

Aha, więc nie obchodzi Cię, że OP nie chce mieć sprzedawcy jako kontaktpersony?
Trzeba postawić priorytety, co nie? Jeśli chodzi o własne korzyści, to to, co napisał OP, przestaje mieć znaczenie, i po prostu się nad tym przechodzi...

Wyrażając to Twoimi słowami Niepojęte, niewiarygodne....Ignorancja, zazdrość, negatywność......blablablubb

Napisany przez HannoMack

Hermueller, najpierw przychodzi wiedza fachowa, pomoc i kompetencja, a potem sprzedaż. Nie martw się tym, to się uda.

Najpierw przychodzi chciwość, potem niekompetencja, a na końcu półświatek krzyczący. Tak to wygląda przynajmniej w twoim przypadku. Nie potrafisz nic. Nigdy nie będziesz umiał niczego zrobić. Poza wciskaniem swoich bzdur niewinnym ludziom.

Napisany przez NaTwoim13

Cześć drodzy użytkownicy,

Mam pytanie dotyczące [url]kredytu[/url] budowlanego. Mój [url]doradca bankowy[/url] zaproponował mi finansowanie budowy w modelu Fleks z oszczędzającym Bausparerem.

Czy ktoś miał już doświadczenia z tym, nie podając konkretnych punktów?

W mojej ofercie przez pierwsze 10 lat będę płacił odsetki (750 EUR), a także wysoką kwotę (900 EUR) będzie wpłacona na Bausparera. Po upływie 10 lat [url]kredyt[/url] ten będzie gotów do wypłaty, a ja spłacę wówczas [url]kredyt[/url] z wypłaty z Bausparera (wraz ze środkami oszczędnościowymi) i będę spłacał przez kolejne 13 lat, kończąc po około 23 latach.

Wolumen finansowania wynosiłby około 380 000 EUR. Bez wkładu własnego, ponieważ oszczędności są używane jako zabezpieczenie.

Czy teoretycznie i praktycznie to jest wykonalne?

Pozdrowienia!

Hermueller, TE podważa tu dla mnie czytelnie nie sam projekt, ale konstrukcję finansowania oraz ofertę związane z czasem trwania. Moim zdaniem moje stanowisko potwierdza również jego kolejne wypowiedzi w następnych postach.

Tutaj powinniśmy przystąpić do obliczenia tego modelu, opisania go, wskazania pułapek tego rodzaju finansowania, udzielenia pomocy w zrozumieniu go lepiej i ewentualnie zaprezentowania lepszych modeli, co bardzo mi się podoba, a wtedy może zdarzyć się, że dla mnie coś zostanie odłożone na bok.

Może to być zupełnie inaczej przedstawione w innym wątku, ale tutaj chodzi o zrozumienie, jakie oferty ma do dyspozycji i na jakiej podstawie to wszystko jest skonstruowane. W żadnym wypadku nie mam złych intencji w stosunku do Ciebie, i jeszcze raz, ja słyszę wiele od użytkowników, zauważam, jak myślą i działają indywidualnie.

Patrzysz na to, że tym samym wspieramy złe motywacje i złe intencje udziału tu złych ludzi, takich jak HannoMack, ktoś, kto dąży tylko do jednego celu, celu, który praktycznie nigdy nie koresponduje z celami pytających i poszukujących pomocy konsumentów, a obecnie nie ma już nawet żadnego poparcia tutaj. Amunicja została wyczerpana, powietrze wyszło, człowiek i charakter został zdemaskowany, więc według mnie nie musimy dolać oliwy do ognia z innymi motywacjami, a wtedy nawet jeden z ostatnich zaczepianych odejdzie.

Moim zdaniem TE pyta zarówno o sens konstrukcji BSV, jak i o teoretyczną i praktyczną wykonalność:

Objętość finansowania wynosiłaby około 380 000 EUR. Bez kapitału własnego, ponieważ oszczędności pełnią funkcję bufora.

Ponieważ nie orientuję się tak bardzo w stopach procentowych, skupiłem się na sprawdzalności. Zaznaczyłem tutaj, że z pewnością można to jakoś udowodnić, ale ja bym tego nie zrobił, ponieważ ryzyko jest już dość wysokie.

15 000 EUR własnego kapitału = 4% = bardzo mało -> wysoki stopień obciążenia z ryzykiem braku dodatkowego finansowania w razie potrzeby... -> Czy to jest słuszne ??

Dlatego moim zdaniem lepiej nieruchomość z istniejącym budynkiem (mają swoje wady) lub po prostu oszczędzać jeszcze przez 2 lata... Będzie drożej? Ten, kto budował w zeszłym roku w pośpiechu, bo stopy procentowe są tak niskie i trzeba to zrobić natychmiast, mógł przegapić rządowe wsparcie na budowę dla rodzin, bo nikt się takim krokiem nie spodziewał. A ryzyko związane z budową przy tak małym wkładzie własnym może kosztować znacznie więcej niż zapłacenie dodatkowych 20 000 EUR za 2 lata...

Może ceny budowy będą znowu niższe, ponieważ boom budowlany się osłabi? Nikt tego nie wie. I tutaj moja krytyka twojego argumentu, znowu podążasz za tym, że TE ma rację, lepiej budować teraz, nawet jeśli za 2 lata będzie drożej, ale w innych przypadkach chętnie przekonujesz, że sytuacje z małymi dochodami i rosnącymi pensjami są dobre.

Tak więc, teraz poinformuj TE o teoretycznych możliwościach, a ja napiszę, co o tym myślę.

Napisany przez NaTwoim13

15.000 EUR EK =4% = bardzo mało -> wysoki poziom obciążenia z możliwością braku refinansowania w razie potrzeby.... -> Poprawnie ??

Zanim wezmę udział w tej dyskusji, chciałbym zauważyć, że [url]refinansowanie[/url] nie jest standardową praktyką i można go uniknąć poprzez rozsądne planowanie i oszacowanie kosztów. Zanim zaleci się zakup istniejącej nieruchomości z tego powodu, zaleca się dokładne wykonanie planu kosztów z odpowiednią rezerwą, którą - o ile dobrze pamiętam - również (czy to się zgadza, zostaną zainwestowane dodatkowe środki po wkładzie własnym w wysokości 15 000 [url]euro[/url]??), lub przynajmniej sprawdzenie kosztów budowy.

Chętnie sporządziłbym alternatywną kalkulację dla wszystkich, ale niestety nadal nie rozumiem sytuacji wyjściowej, chociaż stopy procentowe zostały już podane, przynajmniej.

99 000 [url]euro[/url] koszt działki
292 000 [url]euro[/url] koszt domu (jaka jest część kosztów nabycia?? Podatek od nieruchomości w Norymberdze?)

10 000 [url]euro[/url] wkładu własnego
15 000 [url]euro[/url] wkładu własnego

Dlaczego konieczne jest więc sfinansowanie 380 000 [url]euro[/url]? Czy te 15 000 [url]euro[/url] wkładu własnego nie zostały jeszcze wykorzystane? Kto w takim razie miałby je sfinansować, bank Commerzbank? Mniej tu chodzi mi o zdolność obsługi kapitałowej (choć muszę przyznać, że zaczynam się tym martwić, chociaż nie powinno o to tutaj chodzić), bardziej chodzi o poziom obciążenia w przypadku braku wykorzystania tych 15 000 [url]euro[/url].

Zazwyczaj Sparkasse chętnie proponuje jednorazowe oferty, ale Commerzbank prawdopodobnie takiej finansuje nie, zwłaszcza bez wkładu własnego i zaledwie 10 000 [url]euro[/url] wkładu własnego.

25 000 [url]euro[/url] wkładu własnego i wkładu własnego, możnaby zatem rozpocząć od 3 600 [url]euro[/url] z etatem, co zresztą banka nie uważa za standardową sumę, zwłaszcza nie Commerzbank, ale bez 15 000 [url]euro[/url] wkładu własnego? A jeśli w przyszłości zyski zostaną zwiększone do 4 100 [url]euro[/url] w przypadku zwiększenia skokowego, wtedy będzie dobrze, można się spodziewać, że jako konsument będzie można w każdym momencie to zrealizować, ale bank zdecydowanie tego nie robi, a Commerzbank z reguły nie finansuje nowej budowy bez praktycznie żadnego wkładu własnego przy dochodzie 3 600 [url]euro[/url] na takim poziomie!

Muszę to po prostu wspomnieć, nawet jeśli nie było to pożądane, aby to dowiedzieć się i wspominam o tym tylko dlatego, że nie rozumiem, jak rzeczywista sytuacja początkowa w zakresie kosztów/wkładu własnego i kapitału potrzebnego do realizacji wygląda.

Przy 25 000 [url]euro[/url] wkładu własnego i wkładu własnego, dałoby się to zrobić, jednak po pierwsze nie u Commerzbanku, a po drugie wtedy nie powinno się wybierać tak złego modelu.

Nie mam wątpliwości, że niektórzy systematyczni czytelnicy lub konsumenci nie mogliby sprostać oprocentowaniu i zwrotowi kapitału, ja nie mogę, nie mam indywidualnych informacji, dodatkowo nie chcę poruszać tego tematu, ponieważ jak się wydaje, autor niestety tego nie życzy sobie, ale Commerzbank z mojego punktu widzenia nie jest właściwym bankiem, a ten model jest absolutnie źle dobrany, także dlatego, że w pierwszych 10 latach nie jest spłacane ani jedno [url]euro[/url] bezpośrednio, a ewentualna kara za przedterminową spłatę zawsze jest obliczana od całości sumy [url]kredytu[/url].

Nie podoba mi się cała konfiguracja, być może coś źle zrozumiałem lub źle interpretuję.

Napisany przez x_and_y84
Tak, coś źle zrozumiałeś. Nigdy nie było mowy o Commerzbank? Nie wiem, skąd to wziąłeś.

I również napisałem dotycząco kapitału własnego, że nie powinien być wykorzystywany na finansowanie.

Moje pytanie dotyczyło jedynie, czy ten model WÜSTENROT pasuje czy nie?!

Napisany przez NaTwoim13
Czy Wüstenrot oferuje to w ogóle? Nowa budowa z zaledwie 10 000 [url]euro[/url] wkładu własnego? Kto płaci koszty dodatkowe związane z zakupem nieruchomości? Czy Wüstenrot w ogóle oferuje coś takiego, a jeśli nie, dlaczego wybrać słaby pakiet Wüstenrot?

Jeśli już masz bank, który zgodziłby się sfinansować w ten sposób - na przykład Ing.DiBa zgodziłby się ffinansować, gdybyś opłacił koszty dodatkowe z własnych środków - i koniecznie chcesz wybrać [url]kredyt[/url] z kapitałem pozostałym do spłaty na końcu okresu kredytowania, a nie klasyczny [url]kredyt[/url] ratalny z bezpośrednią spłatą i spłatą pozostałego długu po 10 lub 15 latach, to nie jest dobrą drogą wybierać produkty oszczędnościowe Wüstenrot.

Napisany przez x_and_y84
Tak, oferuje. Czy przez ENK rozumiesz koszty dodatkowe związane z zakupem nieruchomości? Oczywiście, będą one opłacone z kapitału własnego.

Teraz będziemy zbierać inne oferty i dalej szukać.

Wersja Wüstenrot ma kuszący stosunkowo krótki okres kredytowania, około 23 lata.

Napisany przez NaTwoim13

Hej ludzie,

proszę zachować spokój. Chodziło mi o fakturę, czy dobrze ją zrozumiałem. Chciałem to wiedzieć od kogoś, kto nie chce mi nic sprzedać i ma pojęcie o temacie.

Stopa procentowa wynosi 2,34 na pierwsze 10 lat, a następnie 2,0 dla oszczędzającego na budowę.

Czy to są stopy procentowe nominalne czy efektywne?

Napisany przez x_and_y84
To jest oprocentowanie nominalne.

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie nominalne 2,34% na okres 10 lat jest po prostu zbyt drogie. Tutaj widzę oprocentowanie nominalne 1,55% - 1,65%.

Dodatkowo, opłata za otwarcie konta oszczędnościowego wynosi 3 800 [url]euro[/url], a opłata agio to około 5 460 [url]euro[/url].

Napisany przez x_and_y84
Ale jak tłumaczyć krótki okres trwania? Opłata końcowa jest obliczana tylko w połowie, ponieważ istnieje pewne zniżki!

Napisany przez NaTwoim13
Czas trwania zostaje skrócony dzięki lepszemu oprocentowaniu o dodatkowy okres czasu, poza tym, do czego służy zmniejszenie AG o połowę, gdy chcą/powinni zapłacić tę zbędną prowizję w wysokości 2% od [url]kredytu[/url] budowlanego.

Napisany przez x_and_y84
Ponieważ opłata końcowa wynosi wtedy już tylko połowę?!

Co oznacza to agio?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata