Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Emerytura Riester w Norymberdze? Wydaje mi się, że to oszustwo.

Napisany przez Muscat Coach
Cześć wszystkim Dostałem wizytę od agenta ubezpieczeniowego (na moje życzenie). Ten próbował zachęcić mnie do Riesterrente (fundusz DWS Top Dividende). Zdecydowałem się wszystko obliczyć i zacząłem się zastanawiać, gdy zdałem sobie sprawę, że koszty administracyjne rocznie już znacznie przewyższają moje państwowe wsparcie. Biorąc pod uwagę, że zobowiązuję się do tego kontraktu na 34 lata, a ubezpieczenie rentowe przewidziane jest tylko na 18 lat, uważam Riesterrente za kompletną bezsensowność. Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź, ponieważ mam już z nią umówione spotkanie we wtorek. Mój rachunek jest w załączniku, mam nadzieję, że się połapiecie

Napisany przez PI112
Cześć, załączyłeś bardzo interesującą tabelę. Jednakże fajnie byłoby wiedzieć, czy otrzymałeś ją bezpośrednio od swojej doradczyni, czy też ta tabela została stworzona samodzielnie. Na podstawie dostarczonych danych struktura kosztów jest trudna do zrozumienia (np. co oznaczają koszty administracyjne II, na co odnosi się wypłata odsetek w wysokości 1,25%). Dlatego na razie chciałbym wstrzymać się z rekomendacją. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Muscat Coach
Cześć Dziękuję za odpowiedź. Tabela jest własnego autorstwa. Dotycząc kosztów administracyjnych Koszty administracyjne I = 7% rocznie od ustalonej składki - składka ustalona to kwota do zapłacenia rocznie Koszty administracyjne II = 0,15% z już należnych składek składka ustalona Dodatkowe koszty do momentu rozpoczęcia emerytury 4% sumy składek, rozłożone na pierwsze 5 lat Suma składek to suma ustalonych składek do momentu rozpoczęcia emerytury To prowadzi do rocznej kwoty znacznie przekraczającej dotacje. Wypłaty odsetek wspomina Norymberga w odniesieniu do funduszu akcyjnego. Według ich informacji wynoszą one 1,75 procenta, ale ponieważ nie jest to jednak gwarantowane, odjąłem 0,5. Dzięki, że poświęciłeś(aś) czas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata