Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co zrobić z starym kontraktem oszczędnościowym na budowę?

Napisany przez Shindy
Cześć,

mam stary kontrakt oszczędnościowy na budowę w firmie Schwäbisch Hall z 2015 roku:

Suma oszczędności na budowę: 20.000€
Oprocentowanie oszczędności: 2%
Stopa procentowa pożyczki: 4,75%
Wysokość pożyczki budowlanej: 10.000€
Wysokość raty: 100€
Opłata za otwarcie konta: 200€

Saldo konta w 2017 roku: 2.554,92€

Obecnie nie wiem, czy kiedykolwiek skorzystam z pożyczki lub czy powinienem.

Co powinieneś zrobić w mojej sytuacji? Kontynuować oszczędzanie (np. do 85% sumy oszczędności na budowę, a następnie zostawić to w spoczynku) czy wypowiedzieć umowę i wypłacić środki?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Shindy,

Czy otrzymujesz dodatek mieszkaniowy lub premię pracowniczą?

Napisany przez Shindy
Nie otrzymuję premii mieszkaniowej. Środki VL są nadal przeznaczane na emeryturę zawodową.

Napisany przez Shindy
Nie otrzymuję premii mieszkaniowej. Środki VL są nadal przekazywane na korzyść emerytalną.

Napisany przez NaTwoim13
Uważam, że obecnie 2% oprocentowanie oszczędności jest w porządku, a opłatę zakończenia już i tak zapłaciłeś, a być może oprocentowanie 4,75% stanie się akceptowalne ponownie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jest to niewielki wniosek [url]kredytowy[/url] i gdy otrzymasz potwierdzenie dotyczące własności nieruchomości, będziesz mógł ocenić, na co faktycznie przeznaczysz ten [url]kredyt[/url].

Jeśli zakupisz nieruchomość, zwiększenie wartości [url]kredytu[/url] (nawet częściowo sfinansowanego zewnętrznie) poprawi Twoją współczynnik kapitału własnego, co może sprawić, że oprocentowanie 4,75% będzie miało dobre światło, ze względu na obniżenie współczynnika obciążenia.

Jeśli już posiadasz nieruchomość, wykorzystaj BSV jako zwolnienie lekarskie dla nieruchomości.

Napisany przez marinapecunia
Tak, 2% to naprawdę świetna stopa zwrotu dla bezpiecznego kontraktu oszczędnościowego! Kontrakt oszczędnościowy budowlany to po prostu kontrakt oszczędnościowy (nazywany również kasy oszczędnościowej budowlanej).

To, czego wiele osób nie bierze pod uwagę, to fakt, że przy kontrakcie oszczędnościowym budowlanym nie jest konieczne wzięcie pożyczki. Tutaj możesz po prostu spokojnie oszczędzać na cokolwiek. Kiedy będziesz potrzebował pieniędzy, będziesz mógł wypowiedzieć umowę BSV z sześciomiesięcznym terminem wypowiedzenia i odebrać swoje pieniądze. To jest różnica w porównaniu ze standardową książeczką oszczędnościową, gdzie nie musisz wypowiadać i możesz też pobierać części pieniędzy. Lub je podzielić, zrobić z dwóch dziesiątek tysięcy, na jednej z nich saldo (które potrzebujesz), a potem wypowiedzieć tę z saldem i kontynuować oszczędzanie na drugiej, aby dalej zapewnić sobie świetną stopę zwrotu - jeśli kasa na to pozwala. Pośrednik dokładnie Ci to wyjaśni.

To, co dokładnie zrobisz i jak, będziesz analizować i podejmować w określonym czasie.

Napisany przez 2utopus
Nie sądziłem, że w 2015 r. jeszcze istniała stopa oprocentowania na poziomie 2%. W czasach 0,01% na koncie oszczędnościowym to niezła wartość...

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

zakładam, że chodziło o rok 2005. Musiał to być jeszcze stary pakiet A. Proponuję dalej regularnie go opłacać i w momencie osiągnięcia kwoty około 8 500 [url]euro[/url], skorzystać z przydziału i zrezygnować z pożyczki. Wtedy można złożyć wniosek o premię lojalnościową, a umowa musi przez rok pauzować. Następnie będzie prowadzona tak, jakby od samego początku oprocentowana była 3%. Premia lojalnościowa wynosi wtedy retroaktywnie 1%.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, nie mogłem wiedzieć, że miało to być taryfikacja z 2005 roku, lub że autor się pomylił, w takim przypadku na pewno zapytałby o opcję bonusową, która oczywiście nie istniała już w 2015 roku.

Poprawne podejście.

Napisany przez C. Andreas
Przepraszam, kwota [url]kredytu[/url] hipotecznego wynosi 20 000 [url]euro[/url], więc do 18 000 [url]euro[/url] należy mieć oszczędności

Napisany przez BenniG
Jeśli naprawdę ma już 13 lat, dziwi mnie, dlaczego BSV jeszcze nie wypowiedziało umowy z powodu braku wpłaty. 2015, 25 rat po 100 €, a teraz 2555 € stanu konta pasuje zasadniczo o wiele lepiej.

Napisany przez Freeliner

Jeśli chłopiec ma naprawdę już 13 lat, dziwi mnie, że BSV jeszcze nie wypowiedziała umowy z powodu braku wpłaty.

Miałem również przez dobre 15 lat stary rachunek oszczędnościowy BHW z saldem 57€ leżący odłogiem.
Od 3 lat ponownie wpłacam na niego rocznie 1024€. Oprocentowanie 2,5% z bonusem 2%
...wygląda na to, że to jednak nie jest aż tak nietypowe

Napisany przez tba

Opłata za zakończenie umowy: 200€

W przypadku nie skorzystania z pożyczki istnieje możliwość zwrotu opłaty za zakończenie umowy.

Napisany przez Shindy

Witam,

Zakładam, że chodziło o rok 2005. Musi to być jeszcze stary taryfikator A. Kontynuowałbym oszczędzanie na tym i wtedy, gdy osiągnie około 8 500 [url]euro[/url], zaakceptowałbym przydział i zrzekłbym się pożyczki. W tej kwestii można złożyć wniosek o premię lojalnościową, a umowa musi przez rok pozostawać w zawieszeniu. Następnie będzie prowadzona tak, jakby została początkowo oprocentowana 3%. Premia lojalnościowa wynosi w takim razie 1% z mocą wsteczną.

Tak, chodzi o umowę z 2005 roku. Wyraźnie popełniłem błąd w pisowni. Ale dobrze wiedzieć o tym dodatkowym bonusie.

Napisany przez Shindy

Jeśli naprawdę ma już 13 lat, dziwi mnie, że BSV jeszcze nie wypowiedział umowy z powodu braku wpłaty.
2015, 25 rat po 100 €, a teraz 2555 € środków na koncie pasuje zasadniczo o wiele lepiej.

Nie, faktycznie ma rok urodzenia 2005 i był oszczędzany tylko do marca 2008.

Napisany przez Shindy
To byłby także fantastyczny sen

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata